Tort cu fistic si crema de unt cu ciocolata alba
Dupa o pauza indelungata am revenit in ‘lumea prajiturilor’ cum s-ar zice. Am luat o pauza probabil, doar ca sa mi se faca dor. Si mi s-a facut dor, un dor mare sa coc, sa asamblez, sa decorez. Pasiunea pentru prajituri nu va disparea niciodata, chiar daca timpul avut la dispozitie este parca tot mai putin.
Insa mereu se gaseste putin timp pentru ceva ce-ti place. Si da, am gasit timp pentru un tort de vara, colorat si aromat. Un tort pe care l-a facut pentru a sarbatori ziua copiilor. Da stiu, a trecut ceva vreme de atunci dar, reteta se poate face oricand. Este un tort cu blaturi usoare, aerate. Crema este mai densa, insa stratul de crema nu este gros. O felie din acest tort va fi pe placul tuturor, de la mic la mare.
Blat fistic
3 oua
3 linguri zahar
3 linguri fistic macinat
1 lingurita pudra matcha
1 lingura faina
1 lingura ulei
Blat ciocolata
3 oua
2 linguri cacao
2 linguri faina
2 linguri nuci macinate
2 linguri ulei
Crema de unt
200 gr ciocolata alba
200 gr unt 80% grasime
300 gr crema de branza
2 linguri zahar pudra vaniliat
Decor
100 gr ciocolata alba
50 gr afine
50 gr zmeura
Blat fistic.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu unt si hartie de copt o tava rotunda de 20cm diametru.
Punem ouale, zaharul si un praf de sare in bolul de la mixer. Mixam pana cand ouale se albesc la culoare si isi tripleaza volumul ( cel putin ). Va dura in jur de 10 minute. Separat amestecam faina cu fisticul si pudra de matcha.
Adaugam uleiul in fir subtire si amestecam usor. Ingredientele uscate le incorporam usor, cu miscari de jos in sus. Avem grija sa pastram cat mai mult volum. Turnam compozitia in tava si nivelam usor cu o spatula. Coacem blatul timp de 30 de minute, apoi il scoatem pe un gratar la racit.
Blat ciocolata.
Pentru blatul de ciocolata procedam la fel, doar ca vom inlocui fisticul si pudra de matcha cu cacaoa si nucile macinate. Coacem blatul de cacao tot 30 de minute.
Dupa ce s-au racit blaturile de tort le vom taia in doua pe orizontala. Vor rezulta 4 blaturi de tort mai subtiri.
Crema de unt si ciocolata alba.
Topim ciocolata alba la bain marie. O lasam deoparte la racorit. Trebuie sa ajunga la temperatura camerei, fara insa a se intari.
Untul si crema de branza le lasam la temperatura camerei pana cand devin moi si ajung la aceeasi temperatura.
Untul moale il mixam cu zaharul pudra pana cand devine cremos. Adaugam crema de branza treptat, mixand dupa fiecare adaugare. Daca crema se face ca o branza, e suficient sa o incalzim timp de cateva secunde la microunde apoi amestecam bine.
Dupa ce am obtinut o crema fina de unt si branza adaugam ciocolata alba treptat. Mixam continuu pana cand ciocolata alba e incorporata complet. Cu aceasta crema vom umple tortul si il vom decora la sfarsit.
Pentru un plus de culoare si prospetime, ornam tortul cu fructe de padure. Eu am avut zmeura si afine. Am mai folosit si banuti de ciocolata alba.
Banutii de ciocolata alba se fac usor. Se topeste ciocolata alba la bain marie. Se pune hartie de copt pe un tocator. Cand ciocolata e topita complet, lasam sa cada ciocolata dintr-o lingurita pe hartia de copt. Cand am terminat ciocolata, scuturam tocatorul ( adica il trantim de masa ) de cateva ori pentru ca ciocolata alba sa-si mareasca circumferinta si sa devina mai subtire. Cand e intarita complet se pune la frigider, apoi se decoreaza tortul.
Servim in felii potrivite ( nu ca si cea din imagine care a fost taiata pentru pofticiosi ). Enjoy!
olivia says
Minunat!
aflooaie claudia says
Te rog sa imi spui ce este pudra matcha?Interesant tortul si arata minunat!!Sunt curioasa de gust.Multumesc si spor pe mai departe.!!
Paula Gafitescu says
Claudia, pudra de matcha este un condiment verde, cu aspect de pudra. Se gaseste in magazinele de condimente, chiar si online.
Alice says
Buna.
Crema de branza poate fi inlocuita cu mascarpone sau devine prea “grea”?
Multumesc!
Paula Gafitescu says
Buna Alice. As spune ca devine cam grea crema, dar asta tine de preferintele fiecaruia. Buna iese in ambele variante.
Andreea Iacob says
Buna Paula. Ma tenteaza foarte mult tortul tau si as vrea sa il incerc. As putea sa inlocuiesc cu ceva pudra de matcha? Sau daca nu am sa nu pun nimic? Multumesc
Mihai says
Pudra matcha este ceaiul verde?
Paula Gafitescu says
Da, asa este.
Bianca says
Pot folosi mix green velvet,in loc de pudra matcha?Dar banuiesc ca in cantitate mai mare,in loc de faina,nu?