Prajiturile sunt cunoscute ca fiind destul de bogate in calorii. Pentru multe din ele acest lucru este foarte adevarat, insa pentru aceasta prajitura cu mousse de afine si zmeura situatia sta putin altfel. Am incercat sa reduc din grasimi si calorii inlocuind crema de branza ( sau mascarpone ) cu un iaurt grecesc cremos, dar totusi usor si sarac in calorii. Rezultatul… grozav de bun, chiar mai racoros decat pana acum.
Iaurtul grecesc nu ii strica deloc din textura, crema e la fel de fina si buna iar in combinatie cu fructele aromate rezulta o crema delicioasa si racoroasa. Aceasta crema merge perfect si in postura de inghetata atat pentru adulti cat si pentru copii. Data viitoare sigur combinatia aceasta de zmeura, afine si iaurt cremos se transforma intr-o inghetata de zile mari,. Dar pana atunci ne delectam cu aceasta minunata prajitura cu mousse de afine si zmeura si…. ciocolata, binentelels.
Blat
3 oua
3 linguri zahar
2 linguri ulei
3 linguri faina
1 lingura cacao
1 praf sare
Mousse afine
200 gr afine
2 linguri apa
2 linguri zahar
1 lingura zeama de lamaie
2 foi gelatina
150 gr iaurt grecesc 5%
200 ml smantana pt frisca
1 lingura zahar pudra
Mousse zmeura
200 gr zmeura
2 linguri apa
1 lingura zeama de lamaie
2 linguri zahar
2 foi gelatina
150 gr iaurt grecesc 5%
200 ml smantana pt frisca
1 lingura zahar pudra
Crema de ciocolata
250 gr ciocolata neagra
100 ml lapte
Timp de pregatire: 2 ore Timp de coacere: 20 min. Nr portii: 15
Blat. Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu unt si hartie de copt o tava de dimensiuni 20/30 cm.
Punem ouale, zaharul si un praf de sare in bolul de la mixer. Mixam pana cand ouale se albesc la culoare si isi tripleaza volumul ( cel putin ). Va dura in jur de 10 minute. Separat amestecam faina cu cacaoa.
Adaugam uleiul in fir subtire si mai amestecam putin. Ingredientele uscate le incorporam usor, cu miscari de jos in sus. Turnam compozitia in tava si nivelam usor. Coacem blatul timp de 20-25 de minute, apoi il scoatem pe un gratar la racit.
Mousse de afine. Afinele le punem pe foc cu apa, zaharul si sucul de lamaie. Din momentul in care incep sa fiarba le lasam 10 minute pentru a se inmuia suficient. Punem amestecul in blender si facem un piure pe care il punem din nou pe foc si-l aducem aproape de punctul de fierbere apoi oprim focul.
Placinta Oana says
mmm…ce bine arata! O zi frumoasa iti doresc! :*
Paula Gafitescu says
Oana, ma bucur mult ca-ti place! Te pup
Alina says
Buna ziua,
Aceasta prajitura trebuie servita cu lingurita sau poate sa fie taiata felii pt a fii asezata pe platou?
Paula Gafitescu says
Buna Alina. Prajitura aceasta se poate servi si cu mana de pe un platou, daca este taiata in portii mici ( de o imbucatura ). O portie normala e mai dificil de servit cu mana.
Claudia says
Buna Paula!
In modul de prepare pentru mousse ai scris ca se adauga suc de lamaie, dar in lista ingredientelor nu este trecut. Cat ar trebui pus?
Multumesc!
Paula Gafitescu says
Claudia, o lingura suc de lamaie este suficient. Cat sa impiedice oxidarea fructelor
Claudia says
Multumesc pentru raspunsul rapid! Abia astept sa fac prajitura!
Craciun fericit!
Raticide says
Acum ce ma fac, sa aleg cu ciocolata alba sau neagra? Ah, ce alegeri grele.
Delia says
Buna!pentru o forma rotunda de 26cm ce cantitati ar trebui sa folosesc pentru mousseuri?Multumesc!
Paula Gafitescu says
Buna Delia, cred ca sunt suficiente cantitatile din reteta.
Delia says
Multumesc frumos!
Adina says
Bună ziua! La blat nu avem nimic pentru creștere?
Paula Gafitescu says
Buna Adina, nu se pune nimic pentru crestere la blaturile usoare unde se bat ouale sau albusurile spuma. Blaturile vor fi pufoase/crescute de la ouale spumate.