Tort de ciocolata si cirese – pentru ca iubesc torturile, ciocolata si ciresele. O zi fara ciocolata nu prea exista in cazul meu. Ca o consum ca atare, in torturi, inghetata sau prajituri, un lucru este clar: ciocolata sa fie! Imi place gustul ei amarui si catifelat. Vorbesc de ciocolata neagra, binenteles. Nu ma dau in vant dupa ciocolata cu lapte, e prea dulce pentru preferintele mele. O prefer pe cea neagra intotdeauna. Si tocmai de aceea am facut un nou tort cu ciocolata, cu ciocolata neagra mai exact. Cu multa ciocolata in blat, mousse, ganache si decor. Si pentru ca vara iubesc ciresele, am adaugat si un plus de prospetime si culoare la tort prin aceste minunate fructe. Nu lipsesc nici aromele: lamaie, migdale si vanilie. O nebunie dulce, aromata si ciocolataoasa de vara!
Blat genoise
3 oua mari
3 linguri zahar
2 linguri faina
1 lingura cu varf cacao
20 gr unt topit
1 praf sare
Mousse de ciocolata
200 gr ciocolata
400 ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar brun
1 lingurita extract de vanilie
4 gr gelatina + 3 linguri apa rece
Compot de cirese
300 gr cirese
50 ml apa
suc de lamaie
50 gr zahar
Jeleu de cirese
200 ml suc de cirese
1 lingurita esenta migdale
4 gr gelatina + 3 linguri apa rece
Ganache de ciocolata
150 ml smantana
100 gr ciocolata neagra
50 gr ciocolata cu lapte
Fasii de ciocolata neagra
50 gr ciocolata neagra
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 min Nr portii: 10-12
Blat genoise. Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu unt si hartie de copt o tava rotunda de 20cm diametru.
Punem ouale, zaharul si un praf de sare in bolul de la mixer. Mixam pana cand ouale se albesc la culoare si isi tripleaza volumul ( cel putin ). Va dura in jur de 10 minute. Separat amestecam faina cu cacaoa.
Adaugam untul topit in fir subtire si mai amestecam putin. Ingredientele uscate le incorporam usor, cu miscari de jos in sus. Avem grija sa pastram cat mai mult volum. Turnam compozitia in tava si nivelam usor. Coacem blatul timp de 30 de minute, apoi il scoatem pe un gratar la racit.
Mousse de ciocolata. Punem 200 ml smantana pe foc si o aducem la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Dupa 2 minute amestecam bine si omogenizam crema.
Punem gelatina la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute o adaugam in crema de ciocolata. Amestecam pentru a o incorpora uniform.
Smantana pentru frisca o mixam cu o lingurita zahar vaniliat pana devine spumoasa. O incorporam in crema de ciocolata cu miscari usoare, de jos in sus.
Compot de cirese. Scoatemn samburii din cirese si le punem intr-o oala mica cu fundul gros. Adaugam apa, zaharul, sucul de lamaie si lasma sa fiarba la foc mic timp de 10 minute. Oprim focul si lasam deoparte.
Jeleu. Punem gelatina la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute o adaugam in 200 ml suc de cirese – luat din compotul facut mai devreme. Amestecam bine, adaugam si esenta de migdale apoi lasam deoparte.
Asamblare. Taiem blatul in doua bucati. Punem o bucata inapoi in tava in care l-am copt. Peste blat vomm pune ciresele din compot, fara prea mult lichid. Atfel vom insriopa si blatul. Peste cirese punem mousse-ul de ciocolata si nivelam. Deasupra turnam jeleul de cirese si acoperim cu celalalt blat. Dam tortul la rece pentru 3-4 ore.
Deocram tortul cu ganache de ciocolata cu lapte si cu fasii de ciocolata neagra. Servim cu pofta!
stefy says
Deliciosssss!!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Stefy!