Cel mai bun desert pe timp de vara, asa cum am mai spus, este: inghetata! Insa nimic nu se compara parca cu un tort de inghetata facuta casa. Un tort de inghetata cu crumble si sos de cirese. Asta ar fi caracterizare foarte sumara. Insa aceste tort, pe langa faptul ca are crumble si cirese, asa si doua arome minunate de de vanilie si ciocolata. Arome clasice am putea spune. Insa clasiculk vine combinat cu un strat crocant de crumble foarte aromat – cu nuci. Pe langa crumble avem si un delicios sos de cirese cu menta si lamaie. O suita de arome si un desert dulce si racoritor de vara. Enjoy!
Ingrediente
O portie inghetata de vanilie ( reteta aici)
1/2 portie inghetata de ciocolata
Crumble
50 gr faina
50 gr nuci/migdale macinate
40 gr unt
50 gr zahar
Sos cirese
300 gr cirese
50 gr zahar
50 ml apa
zeama si coaja de la o lamaie
Decor
bezele
50 gr ciocolata neagra
50 gr smantana dulce ( de casa )
Reteta de inghetata nu am msa o repet aici. Am cateva reteta foarte bune de inghetata gata scrise pe blog. Printre acestea e si reteta de inghetata de vanilie, cea de baza, de la care putem face cate combinatii dorim. Gasiti reteta de inghetata de vanilie de baza aici.
Pentru inghetata de ciocolata puteti sa porniti de la inghetata de vanilie de baza, sau puteti sa faceti aceasta reteta de inghetata de ciocolata. Eu va recomand insa sa porniti de la inghetata de vanilie. Faceti doar o jumatate de portie. Pentru a obtine inghetata de ciocolata, in momentul in care luam crema de vanilie de pe foc va trebui sa adaugam 100 gr de ciocolata rupta bucatele. Amestecand bine vom obtine o crema frumoasa de ciocolata. Continuam apoi cu restul pasilor din inghetata de vanilie de baza.
Crumble. Macinam nucile marunt si le amestecam cu faina. Adaugam zaharul si untul si le amestecam rapid pentru a obtine un aluat sfaramicios. Presaram aluatul pe o tava tapetata cu hartie de copt. Punem tava la rece pentru jumatate de ora.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si coacem crumble-ul pentru 10 minute. Scoatem tava din cuptor si-l lasam la racit.
Sos de cirese. Spalam ciresele si le scoatem samburii. Punem ciresele intr-o oala si le stropim cu zeama de lamaie. Adaugam apa si zaharul apoi punem oala pe foc. Fierbem ciresele timp de 10 minute, pana se inmoaie bine. Lasam ciresele pentru 10 minute la racorit. Punem tot amestecul intr-un bleder si facem un sos delicios. Trecem sosul prin sita, pentru a scapa de bucatile de cirese ramase. Dam sosul la rece.
Decor. Punem smantana pe foc mediu., Cand e fierbinte oprim focul si adaugam ciocolata topita bucatele. AMestecam pana la onogenizare. Acoperim crema cu o folie si o lasam deoparte pana se raceste complet. Dam apoi crema la rece pentru a se intari.
Asamblare. Pentru a putea asambla acest tortulet e necesar sa congelam separat cele doua tipuri de inghetata. Insa nu le vom congela de tot, doar jumatate din timp, pentru a le putea prelucra si pune in forma de chec.
Luam o tava de chec ( preferabil de silicon ). Punem 1/2 din inghetata de vanilie. Adaugam 2-3 linguri de sos de cirese apoi crumble. Continuam cu inghetata de vanilie, sos de cirese si crumble. Deasupra vom pune inghetata de ciocolata si nivelam. Dam totul la congelator. Dupa 2-3 ore punem sa rasturnam inghetata pe un platou. Decoram tortul cu sos de cirese, bezele si rozete din crema de ciocolata.
Un rasfat de zile mari. Enjoy ice-cream!
Leave a Reply