• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Prajituri

Prajitura deliciu

Prajitura deliciu

Prajitura deliciu este exact asa cum ii spune si numele: delicios de buna. Este o combinatie grozava de texturi si arome. Blatul crocant de nuca si albusuri este urmat de o minunata crema de alune ( a se citi nutella ). Peste nutella vine o crema bogata de ciocolata si nuca macinata, apoi o crema fina de vanilie. Urmatorul blat este unul simplu, un pandispan. La final avem din nou crema de vanilie si ciocolata rasa plus nuca macinata. Minunate arome, minunat este gustul pe care il formeaza impreuna.

Reteta aceasta am vazut-o pe blogul Timeei, si a fost o adevarat sursa de inspiratie pentru mine. Este drept ca eu am plusat putin la capitolul ciocolata. Apoi am inlocuit biscuiti cu un pandispan facut in casa. Restul ingredientelor le-am pastrat si a iesit o bunatate.

Prajitura deliciu este minunata, va arata perfect la orice masa. Enjoy!

Prajitura deliciu

Blat

8 albusuri

8 linguri zahar

3 linguri pesmet

4 linguri faina

6 linguri nuca macinata

Crema de ciocolata

150 gr nuca macinata

150 gr ciocolata neagra

150 gr smantana pentru frisca

300 gr nutella

Crema de vanilie

8 galbenusuri

250 ml lapte

1 pastaie de vanilie

100 gr zahar

1 praf sare

3 linguri amidon

2 foi gelatina

400 ml smantana pentru frisca

1 lingura zahar vaniliat

Pandispan

4 oua

5 linguri faina

2 linguri ulei

4 linguri zahar

1 praf sare

Decor

nuca prajita macinata

ciocolata rasa

Sirop

200 ml apa calda

1 lingura cafea solubila

2 linguri zahar

Prajitura deliciu

Blat. Batem albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul, cate o lingura pe rand, si mixam bine pana cand zaharul e complet topit.

Separat amestecam faina cu pesmetul si cu nuca macinata. Incorporam ingredientele uscate cu grija in albusuri. AMestecam cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Preincalzim cuptorul la foc mediu spre mic ( 160 de grade ). Tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor ( 40/30cm dimensiuni ). Turnam compizitia de blat in tava si nivelam.

Coacem blatul timp de 30 de minute. Cand e gata il rasturnam pe un gratar. Dupa 5 minute putem sa indepartam si hartia de copt. Intindem nutella pe toata suprafata blatului si o lasam la racit.

Pandispan. Ouale le scoatem de la rece cu o ora inainte de a ne apuca de treaba.

Punem ouale, zaharul si un praf de sare in bolul de la mixer. Mixam pana cand ouale se albesc la culoare si isi tripleaza volumul ( cel putin ) Va dura in jur de 10 minute toata treaba.

Reducem viteza de la mixer si adaugam treptat uleiul. Oprim mixerul si incorporam faina cu miscari usoare, de jos in sus.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt aceeasi tava de la cuptor. Turnam compozitia de pandispan in tava si nivelam. COacem blatul timp de 15-20 de minute. Cand se desprinde de pe margini e semn ca e gata si scoatem pe un gratar la racit.

Prajitura deliciu

Crema de ciocolata. Aducem smantana pana la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine apoi adaugam nuca macinata. Intindem aceasta crema peste nutella racita.

Sirop. Amestecam apa fierbinte cu cafeaua si zaharul. Lasam siropul la racit.

Crema de vanilie. Amidonul il amestecam cu galbenusurile si un praf de sare. Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul si cu semintele de la pastaia de vanilie. Cand e fierbinte adaugam  cateva linguri peste oua pentru a desface compozitia. Punem ouale peste lapte si lasam pe foc timp de 5-6 minute pana cand se ingroasa si se transforma intr-o crema.

Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute o adaugam peste crema de vanilie si amestecam bine. Acoperim crema cu folie alimentara si o dam la rece.

Smantana pentru frisca o batem bine impreuna cu o lingura de zahar vaniliat. Incorporam frisca cu miscari de jos in sus in crema de vanilie.

Punem jumatate din crema de vanilie peste crema de ciocolata. Acoperim cu blatul simplu pe care il vom insiropa cu siropul de cafea. Punem si restul de crema de vanilie peste blat. Dam prajitura la rece.

Dupa 2-3 ore prajitura poate fi feliata, dar numai dupa ce am decorat-o cu nuca macinata si ciocolata rasa. Un deliciu cu adevarat!

Prajitura deliciu


4 Comments

Prajituri

Rulada cu lemon curd si bezea

Rulada cu lemon curd si bezea

Bezeaua este un desert indragit de multi inca din copilarie. Rulada cu lemon curd si bezea este o reteta prin care am vrut sa valorific atat bezeaua mult indragita, cat si minunata crema lemon curd. Alaturarea este perfecta. Crema matasoasa, dulce-acrisoara de lamaie merge minunat cu bezeaua aerata, delicata si dulce. Blatul genoise care compune rulada este si el un blat delicat, perfect pentru rulada si pentru prajituri fine. Fiecare felie din aceasta rulada este o delectare a simturilor, a contrastelor, a texturilor diferite. Si pentru un strop de culoare si hai sa zicem de curaj…am folosit si boabe de piper rosu. Piperul rosu l-am folosit pana acum doar cu ciocolata neagra, insa prin aceasta retete am descoperit ca merge la fel de bine si cu crema de lamaie. Alaturi de bezea…este perfect!

Rulada cu lemon curd si bezea

Rulada

4 oua mari

4 linguri zahar

25 gr unt topit

1 lingura lemon curd

5 linguri cu varf faina

1/2 lingurita piper rosu

Lemon curd

90 ml suc lamaie

coaja rasa de la o lamaie

2 oua mari

80 gr zahar

50 gr unt

200 gr crema de branza

Bezea

2 albusuri

100 gr zahar

30 ml apa

Rulada cu lemon curd si bezea

Lemon curd. Spalam bine o lamaie si razuim fin coaja, doar partea galbena. Stoarcem sucul de la aproximativ 2 lamai medii si masuram 90 de ml.

Punem sucul de lamaie pe foc mic impreuna cu coaja rasa.

Ouale le batem putin cu zaharul pana se albesc putin la culoare, le punem peste sucul de lamaie inainte ca acesta sa fie foarte cald. Amestecam bine si adaugam untul taiat bucatele. Tinem crema pe foc mic timp de 10 minute, pana se ingroasa. Crema nu trebuie sa fiarba, doar sa capate consistenta unei budinci mai subtiri.

Acoperim crema cu folie alimentara si lasam la racit.

Masuram 200 gr din crema de lamaie. Adaugam crema de branza si o lingurita zahar vaniliat si amestecam bine. Lasam crema la rece.

Blat. Ouale le scoatem de la rece cu o ora inainte de a ne apuca de treaba. Untul il topim pe foc mic si il lasam la racorit. Piperul rosu il zdrobim intr-un mojar cat de bine putem. Amestecam faina apoi cu piperul maruntit.

Punem ouale, zaharul si un praf de sare in bolul de la mixer. Mixam pana cand ouale se albesc la culoare si isi tripleaza volumul ( cel putin ) Va dura in jur de 10 minute toata treaba.

Adaugam untul topit si lemon curdul in fir subtire. Amestecam timp de 1 minut.

Faina o incorporam usor, cu miscari de jos in sus. Avem grija sa pastram cat mai mult volum.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava de 30/40 cm dimensiuni. Turnam compozitia in tava, nivelam si o bagam in cuptorul incins.

Coacem blatul timp de 15-16 minute, pana se rumeneste usor. Scoatem tava din cuptor si rasturnam blatul pe un prosop presarat cu zahar tos. Rulam blatul cu ajutorul prosopului cat e cald. Lasam blatul la racit.

Cand blatul s-a racit complet il desfacem cu grija. Punem crema de lamaie uniform, fara insa a ajunge pana pe margini. Rulam blatul cat de strans putem. Transferam rulada pe un platou.

Rulada cu lemon curd si bezea

Bezea. Pregatim bezeaua dupa reteta de bezea italiana de aici. Fiind o bezea facuta cu lichid fierbinte nu este nevoie sa o coacem. Siropul de zahar va face asta pentru noi. Dupa ce bezeaua este gata o putem folosi pentru a decora rulada. Dupa cum ne place.

Decoram rulada cu biscuiti fragezi. Reteta de biscuiti fragezi o gasiti aici. Presaram si piper rosu. Servim cu pofta!

Rulada cu lemon curd si bezea


2 Comments

Tarte/Placinte dulci Dulciuri de post

Tarta de post cu piersici

Tarta de post cu piersici

Tarta de post cu piersici se face foarte simplu. Trebuie doar sa avem o conserva delicioasa de piersici in casa si minunatele produse din cocos: lapte si unt. Aceastea sunt ingredientele cheie ale acestei tarte. Untul de cocos este perfect atunci cand vrem sa facem aluaturi fragede de post. Inlocuieste foarte bine margarina, care nu este la fel de sanatoasa. Plus ca da o fragezime extraordinara chiar daca il folosim in cantitati mai mici. Pe langa fragezime confera si o aroma delicata. Nu e puternica, nu va speriati – daca nu iubiti cocosul. Cei care il indragesc, se vor bucura de un strop de aroma.

Piersicile din compot sunt minunate, atat de aromate, carnoase. Au o culoarea superba si o textura robusta, dar moale. Sunt perfecte pentru dulciuri. Atat pentru creme cat sio pentru ornat. Tocmai de aceea crema din aceasta tarta de post cu piersici a iesit foarte buna si aromata. Si fina. Un deliciu!

Tarta de post cu piersici

Crusta

200 gr faina

50 gr unt de cocos

50 ml lapte de cocos rece

1/2 lingurita sare

50 gr zahar pudra

Umplutura

200 gr piure de piersici

100 gr lapte de cocos

1 lingura zahar pudra

1 lgta extract de vanilie

1 lingura zeama de lamaie

2 linguri amidon

piersici din compot Sun Food.

Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 25 min Timp de asteptare: 2 ore

Tarta de post cu piersici

Crusta. Amestecam faina cu untul de cocos pana obtinem un aluat sfaramicios. Adaugam zaharul pudra si sarea. Distribuim uniform. Turnam peste aluatl laptele rece de cocos si omogenizam. Daca aluatuk nu se leaga, mai adaugam lapte pana obtinem un aluat elastic si omogen. Il invelim in folie alimentara si il dam la rece pentru o ora.

Ungem cu unt de cocos o tava dreptunghiulara de tarta. Intindem aluatul intr-un dreptunghi de 0.5cm grosime. Punem aluatul in tava si il aranjam asa incat sa ia forma tavii. Il intepam cu furculita din loc in loc. Il acoperim cu hartie de copt si boabe de fasole apoi il dam din nou la rece, pentru jumatate de ora.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Punem crusta in cuptorul incins. Coacem timp de 20 de minute. Scoatem hartia de copt si boabele de fasole apoi mai lasam crusta 5 minute in cuptor. O scoatem pe un gratar la racit.

Tarta de post cu piersici

Umplutura. Eu am facut piure piersici din conserva. Am cantarit 200 de grame de piersici si lichid.

Punem piureul pe foc mic impreuna cu zaharul, laptele de cocos si zeama de lamaie. Amidon il desfacem cu o lingura de apa apoi il punem peste piure. Lasam crema pe foc pana se ingroasa. Trebuie sa fiarba 2-3 minute inainte de a fi gata. Oprim focul si adaugam esenta de vanilie. Omogenizam. Acoperim crema cu folie alimentara si o lasam la racit.

Scoatem crusta de tarta din tava si o punem pe un platou. Punem crema de piersici in crusta si nivelam. Deasupra aranjam frumos felii de piersici. Decoram cu nuci tocate grosier si cu zahar brun. Servim cu pofta!

Tarta de post cu piersici


4 Comments

Dulciuri de post

Prajitura de post cu ciocolata si ghimbir

Prajitura de post cu ciocolata si ghimbir

Prajitura de post cu ciocolata si ghimbir. Sau inca o prajitura cu ciocolata. Dar nu numai. Pe langa ciocolata am mai adaugat si doua arome exotice: ghimbirul si laptele de cocos. Au transformat prajitura in ceva aromat, delicios, dens si bogat atat ca gust cat si ca textura.

Ciocolata si ghimbirul merg tare bine impreuna. Chiar si in dulciurile de post. Le confera o aroma delicioasa. Pentru cei ce nu iubesc ghimbirul, va spun ca cel pudra are o aroma delicata. Nu va da face prajitura de nemancat, doar o va imbunatati la gust. Cei care il adora, pot sa pluseze la cantitatea de ghimbir. Enjoy!

Prajitura de post cu ciocolata si ghimbir

Ingrediente

200 gr faina

40 gr cacao

5 gr praf de copt

1 lingurita ghimbir pudra

1/3 lingurita sare

1 banana mare coapta

100 ml apa minerala

100 ml apa fierbinte

100 gr zahar

70 ml ulei

Crema

150 gr ciocolata neagra

70 ml lapte de cocos

Glazura

1 lingura unt de cocos

100 gr ciocolata neagra 70%

Prajitura de post cu ciocolata si ghimbir

Amestecam ingredientele uscate intr-un bol: faina, cacaoa, zaharul, praful de copt, ghimbirul si sarea.

Banana o facem piure apoi o amestecam cu uleiul si apa minerala. Adaugam ingredientele lichide peste cele uscate. Amestecam usor. Turnam treptat si apa fierbinte si amestecam pana la omogenizare.

Preincalzim cuptorul la foc mediu. Tapetam cu hartie de copt o tava de 20/30 cm dimensiuni. Turnam compozitia in tava si nivelam.

Coacem prajitura timp de 30 de minute, sau pana trece testul cu scobitoarea. O lasam in cuptor pana se raceste complet.

Taiem prajitura racita in doua bucati, de 20/15cm. Pregatim apoi crema si glazura.

Prajitura de post cu ciocolata si ghimbir

Crema.  Incalzim laptele de cocos pana la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Dupa doua minute amestecam. Punem crema peste o bucata de prajitura si acoperim cu celalalt blat. Lasam deoparte pana se intareste crema.

Glazura. Topim untul de cocos si ciocolata la bain marie. Cand amestecul e topit complet il luam de pe foc.

Taiem prajitura in patratele. Fiecare patrat il glazuram cu ciocolata. Decoram cu nuci si ghimbir confiat. Servim cu pofta!

Prajitura de post cu ciocolata si ghimbir


3 Comments

Aluat dulce

Pasca cu ciocolata din aluat de cozonac

Pasca cu ciocolata din aluat de cozonac

Pasca este desertul meu preferat in sarbatorea Pastelui. Imi place faptul ca alatura doua componente dragi mie: aluatul de cozonac si crema de branza ( in cantitati mari ). Pasca cu ciocolata este ceva ce imi place nu doar de Paste, ci oricand. Ciocolata cu branza nu o pot refuza vreodata. Tocmai de aceea pasca cu ciocolata este acel desert excelent pe care il poti pune pe masa de Paste. Si il servesti alaturi de cei dragi, in momente frumoase, incarcate de emotie si bucurie.

Este drept ca nu de fiecare data avem pasca cu ciocolata pe masa de sarbatoare. Insa de fiecare data avem pasca. Aromele si ingredientele difera. Acestea din urma sunt surpriza din fiecare an care transforma pasca in ceva nou, desi totusi vechi.  Aromele alaturate acestui desert reprezinta traditia dusa mai departe, dar sub o alta interpretare. Iar interpretarea de azi este simpla. Iubitorii de ciocolata o vor adora…cu siguranta!

Pasca cu ciocolata din aluat de cozonac

Aluat cozonac

reteta de cozonac o gasiti aici

Umplutura

500 gr crema de branza

200 gr ciocolata neagra

100 ml smantana dulce

150 gr zahar

1 lingurita zahar vanilat

1 lingura cafea

4 oua mari

1 praf de sare

Pasca cu ciocolata din aluat de cozonac

Aluatul de cozonac il facem dupa reteta de cozonac de aici, dar jumatate din cantitate. Il lasam la dospit timp de o ora pana isi dubleaza volumul.

Topim ciocolata neagra pe foc mic impreuna cu smantana dulce si cafeaua. Crema de branza o mixam cu zaharul si zaharul vaniliat. Ouale le batem usor cu un praf de sare. Adaugam ouale peste crema de branza si amestecam bine, pana la omogenizare.

Adaugam ciocolata topita si racita, in fir subtire. Mixam bine compozitia.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade.

Pregatim o tava de tort cu peretii detasabili. Intindem aluatul de cozonac intr-o forma rotunda mai mare decat diametrul tavii. Punem aluatul in tava, acoperim atat fundul cat si peretii laterali, pana sus.

Turnam crema de branza si ciocolata in tava. Nivelam. Ungem aluatul cu ou batut.

Pasca cu ciocolata din aluat de cozonac

Punem tava in cuptorul incins. Coacem pasca timp de 40-45 de minute, pana cand este rumen aluatul pe margini. Scoatem pasca din cuptor si o lasam pe un gratar la racit.

Portionam pasca in momentul in care s-a racit complet. O servim cu pofta si voie buna!

Pasca cu ciocolata din aluat de cozonac_4


3 Comments

Tarte/Placinte dulci

Tarta cu ciocolata si nuca pralinata

Tarta cu ciocolata si nuca pralinata

Tarta cu ciocolata si nuca pralinata facuta dupa o reteta a lui Raymond Blanc ( pe care il ador pur si simplu ) Este un chef francez ( desi s-a stabilit in Anglia ) cu un umor aparte, cu mult bun gust, cu o imaginatie fantastica si un mod de a prezenta retetele ce te face sa-l adori pur si simplu. Uite asta m-a facut sa il urmaresc la fiecare emisiune. Si sa-i incerc retetele. Am incercat si tarta lui, nu am retinut exact reteta dar am retinut ideea. Ca prezentare, pot sa spun ca nu m-am ridicat la nivelul lui. Dar nici nu ma asteptam. Pot doar sa aspir momentan.

Tarta cu ciocolata si nuca pralinata

Revenind la aceasta tarta cu ciocolata si nuca pralinata pot sa va spun ca este minunata! Desi in reteta originala el a folosit pentru blat praline – despre care stim deja ca sunt alune caramelizate, facute pasta. Ei bine, eu am inlocuit alunele cu nuca noastra autohtona. Gustul minunat chiar si asa. Am transformat nuca pralinata intr-o pasta apoi am urmat indrumarile lui Raymond. A rezultat o tarta de care nu te saturi usor. Si nu e chiar greu de facut. S-o incercati si voi!

Tarta cu ciocolata si nuca pralinata

Crusta

100 gr zahar

100 gr nuci

120 gr fulgi de ovaz

100 gr gem de zmeura

Chocolate cremeux

200 gr ciocolata neagra

250 gr smantana dulce

100 ml lapte

3 galbenusuri

2 linguri zahar

1 praf de sare

1 lingurita extract de vanilie

1 lingurita boabe de piper rosu

Tarta cu ciocolata si nuca pralinata

Crusta. Caramelizam zaharul. Cand e complet topit si are culoarea aurie adaugam nuca. O acoperim complet cu zaharul caramelizat. Rasturnam nuca pe un tocator si o lasam la racit.

Cand nuca pralinata e rece o punem in robot. O macinam cat de bine putem. Adaugam fulgii de ovaz si mai mizam pana cand compozitia devina omogena.

Tapetam cu hartie de copt o tava de tarta ( de 15/30 cm dimensiuni ). Punem aluatul pe fundul tavii si il apasam bine. Nivelam cu fundul unui pahar. Dam crusta la rece.

Dupa jumatate de ora intindem un strat subtire de gem de zmeura. Punem din nou tarta la rece.

tarta_1

Chocolate Cremeux. Punem smantana dulce ( poate fi si din cea pentru frisca ) si laptele pe foc mic. Ciocolata o rupe bucatele. Galbenusurile le amestecam cu zaharul si praful de sare. Cand smantana e fiebinte o punem in fir subtire peste galbenusuri. Amestecam bine din nou. Rasturnam amestecul inapoi in cratita si lasam la foc mic. Timp de 10 minute pana se ingroasa usor. Nu trebuie sa fiarba. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele si piperul macinat ( sau zdrobit in mojar ).

tarta_2 tarta_3

Dupa 2 minute amestecam bine si adaugam extractul de vanilie. Acoperim crema cu folie alimentara si o lasam la racit. Cand ajunge la temperatura camerei o turnam peste crusta. Dam tarta la rece pentru 3-4 ore pana se intareste crema.

tarta_4

 

O feliem cu un cutit cu taisul fierbinte. Decoram tarta cu fulgi de migdale, piper rosu si ciocolata neagra. Enjoy!

Tarta cu ciocolata si nuca pralinata


2 Comments

Checuri Dulciuri de post

Chec cu miere si portocale rosii

Chec cu miere si portocale rosii

Chec cu miere si portocale rosii – un chec foarte aromat pentru zilele mai delicate de post. Este un chec potrivit si pentru cei care au intoleranta la luctoza, sau pentru cei care pur si simplu intr-o zi vor sa renunte la produsele de origine animala. Este un chec simplu insa plin de arome. Mierea este cea care da tonul si un strop de culoare. Portocalele rosii aduc prospetime si aroma fructata. Pentru liant am folosit banane, atat de potrivite in dulciurile de post.

Checul este si un desert simplu si rapid. Un desert care nu ne solicita foarte mult efort si care este pe placul intregii familii. De la mic la mare au mancat din acest chec. Si le-a placut. A fost bun. Simplu. Plin de arome proaspete. Cu un strop de decor l-am facut sa arate minunat. Enjoy!

Chec de post cu miere si portocale rosii

Ingrediente

2 banane mari si coapte

50 ml suc portocale rosii

coaja rasa de portocala

100 ml ulei

100 gr zahar

50 gr miere

250 gr faina

1 lingurita praf de copt

1/2 lingurita bicarbonat

1 lingurita extract de vanilie

Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 1 ora Nr portii: 12-16

Chec de post cu miere si portocale rosii_3

Bananele si sucul de portocale le mixam bine in blender.

Separat amestecam uleiul cu zaharul si miere. Amestecam pana cand compozitia devine omogena iar zaharul este topit. Turnam compozitia peste piurerul de fructe. Adaugam coaja rasa de portocala si extractul de vanilie.

Intr-un bol incapator punem faina, sarea, praful de copt si bicarbonatul. Amestecam bine. Peste ingredientele uscate le vom pune pe cele lichide. Omogenizam usor, fara sa exageram cu amestecarea.

Preincalzim cuptorul la 170 de grade. Tapetam cu ulei si hartie o copt o tava medie de chec. Turnam compozitia de chec in tava si nivelam.

Coacem checul timp de 50-60 de minute, pana cand este rumenit frumos si trece testul cu scobitoarea. Oprim focul si lasam checul sa se raceasca in cuptor, cu usa intredeschisa.

Cand checul e rece il decoram cu glazura facuta din zahar pudra si suc de lamaie. Deasupra presaram fistic tocat si ornam cu felii de portocala rosie. Un deliciu!

Chec de post cu miere si portocale rosii


1 Comment

Dulciuri de post

Prajiturele de post cu mango

Prajiturele de post cu mango

Prajiturele de post cu mango si banane – sau o reteta simpla de a acoperi nevoia de dulce intr-o zi de post.

Prajiturile de post ne permit o gama mai limitata de ingrediente. Nu avem la dispozitie multe din ingredientele necesare preparii prajiturilor in mod obisnuit. Ma refer la oua si produsele lactate. Si ca sa faci o prajitura buna de post trebuie sa pui imaginatia la incercare. Asta in cazul in care vrei sa scapi de rutina negresa de post, cornulete de post, chec de post ( retete pe care le-am incercat si eu). Si atunci alegi altfel ingrediente. Cum ar fi mango. Daa, mango transforma o prajitura simpla in ceva foarte aromat. Si colorat frumos. Chiar nu mai simti lipsa culorii pe care o da oul. Sucul de portocale este acel agent acid care alaturi de praful de crestere ( bicarbonat ) face prajitura mai pufoasa. Banana este cea care leaga compozitia. Restul ingredientelor sunt cele de baza.

Asadar, din ingrediente destul de putine si comune, au iesit aceste prajiturele de post cu mango si banane. Foarte rapide, foarte simple si aromate. Si da, au si ciocolata…pentru ca nu putea sa lipseasca tocmai ciocolata. Enjoy!

Prajiturele de post cu mango

Ingrediente

250 gr faina

1 lingurita praf de copt

1/2 lingurita bicarbonat

100 ml suc de portocale proaspat stors

1 mango bine copt

1 banana

60 ml ulei

100 gr zahar

1 praf de sare

Glazura

100 ml lapte de cocos

150 gr ciocolata neagra de post

Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 30 min Nr portii: 12

Prajiturele de post cu mango

Amestecam faina cu un praf de sare, praful de copt si bicarbonatul. Uleiul il amestecam bine cu zaharul pana cand zaharul se dizolva complet.

Mango il curatam de coaja si taiem toata pulpa. Punem in blender pulpa de mango, banana si sucul de portocale. Mixam ingredientele pana obtinem o crema.

Amestecam fructele cu uleiul apoi turnam totul peste ingredientele uscate. Omogenizam compozitia, dar nu exageram cu mixarea.

Preincalzim cuptorul la foc mediu. Pregatim 12 forme de briose sau de minic chec, sau mini-guguluf. Umplem formele cu compozitie pana la 3/4 dion capacitate. Coacem prajiturele timp de 30 de minute. Dupa ce oprim focul le mai lasam 5 minute in cuptor apoi le transferam pe un gratar.

Prajiturele de post cu mango

Glazura. Aducem laptele pana la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam usor. Turnam glazura peste prajiturele. Servim cu pofta!

Prajiturele de post cu mango


2 Comments

Prajituri

Entremet cu ciocolata si praline

Entremet cu ciocolata si praline

Entremet cu ciocolata si praline – un nume care suna sofisticat, dar care de fapt nu inseamna decat o prajitura delicioasa in mai multe straturi cu arome felurite. Principala componenta a acestei prajituri este ciocolata. Ciocolata o defineste si o face sa fie atat de buna. Alaturi de ciocolata am adaugat si un ingredient nou, si anume praline. Ce este praline? Este un produs fratuzesc. O crema ( ca sa ii zicem asa ) obtinuta din alune caramelizate. Despre praline v-am vorbit si la reteta de Paris Brest – reteta care m-a cucerit si m-a determinat sa folosesc acest ingredient magic si la aceat entremet cu ciocolata si praline. Completeaza ciocolata intr-un mod elegant. Face ca prajitura sa fie matasoasa, onctuoasa…cremoasa.

Blatul are si el un ingredient aparte: tonka. Tonka este o pastaie mica si negricioasa dar puternic aromata. Aduce ceva cu amaretto ( lichiorul de migdale ) insa aroma este mai delicata. Parca e o combinatie de amaretto cu vanilie. Este ceva special. Ca si prajitura intreaga de altfel.

Am incercat sa ma abtin de la prajituri o perioada. Nu am reusit. Am revenit cu aceasta minunatie. Este ceva de nerefuzat. Eu am mancat prea multe portii, nu va pot spune cate….Concluzia? O sa mai fac. Cat de curand, mai ales ca se apropie o sarbatoare mare iar cei dragi cu siguranta vor dori delicatesuri.

Entremet cu ciocolata si praline

Blat

3 oua

3 linguri zahar

100 gr unt

100 gr ciocolata neagra

50 gr faina

50 gr alune macinate

1 praf de sare

1 pastaie tonka

1/2 lingurita praf de copt

2 linguri lapte

Crema ciocolata

200 gr ciocolata

250 ml smantana pt frisca + 1 foaie gelatina

Crema vanilie cu praline 

200 ml lapte

3 galbenusuri

50 gr zahar

3 linguri rase amidon

1 lingurita extract de vanilie

1 praf de sare

100 gr praline ( reteta aici )

1 foaie gelatina

Decor

300 ml smantana pt frisca

1 lingura zahar vani

100 gr ciocolata neagra

Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 25 min. Nr portii: 12-16

Entremet cu ciocolata si praline

Blat. Zdrobim pastaia de tonka in mojar. O amestecam cu faina, alunele macinate, praful de copt si sarea.

Ciocolata o topim la bain marie impreuna cu untul si laptele. Lasam crema la racit. Ouale le mixam cu zaharul pana cand isi tripleaza volumul si devin ca o spuma. Adaugam ciocolata si amestecam usor. Rasturnam peste crema si ingredientele uscate. Amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Preincalzim cuptorul la foc mediu si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 20/30 cm . Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem prajitura timp de 20-25 de minute. O scoatem pe un gratar la racit.

Crema de ciocolata. Punem gelatina la hidratat in apa rece. Smantana o aducem la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine dupa 2 minute. Adaugam si gelatina. Omogenizam crema apoi o lasam la racit timp de jumatate de ora.

Intindem crema peste blatul de ciocolata. Dam la rece.

Crema de vanilie. Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul. Galbenusurile le amestecam separat cu un praf de sare si cu amidonul. Cand laptele e fierbinte turnam cateva linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam bine. Rasturnam compozita de oua peste laptele din oala si punem crema pe foc mediu. Amestecam continuu pana cand crema incepe sa fiarba si se ingroasa.  Oprim focul si amestecam din cand in  cand in crema. Adaugam extractul de vanilie.

Gelatina o punem la hidratat. Dupa 5 minute o adaugam in crema calduta si amestecam bine.
Acoperim crema cu o folie alimentara. O dam la rece. Cand crema e racita adaugam 100 gr praline si omogenizam.  O punem peste crema de ciocolata. Nivelam cu o spatula si dam din nou prajitura la rece.

Entremet cu ciocolata si praline

Decor. Topim ciocolata neagra la bain marie. O intindem pe hartie de copt sau folie acetat si o lasam la racit. Cand e aproape tare o taiem in dreptunghiuri. Punem ciocolata la rece pentru a se intari complet.

Smantana pentru frisca o mixam bine cu o lingura zahar vaniliat. Ne oprim cand obtinem o spuma ferma si aerata. Ornam prajitura cu frisca obtinuta.

Taiem prajitura in felii dretunghiulare si fiecare felie o acoperim cu o bucata de ciocolata. Decoram cu bombonele de ciocolata. Servim cu pofta un minunat entremet cu ciocolata si praline!

Entremet cu ciocolata si praline


12 Comments

Dulciuri diverse

Paris Brest

Paris Brest

Nu stiu exact cand m-am indragostit de Franta si de dulciurile ei, dar certitudinea este ca s-a intamplat. Cu siguranta nu s-a intamplat brusc, insa am descoperit arta gastronomica a Frantei treptat, putin cate putin. Si nu pot sa spun ca stiu multe, insa pot sa spun ca as vrea sa o explorez cat mai mult posibil. Si cum se putea mai bine decat cu un Paris Brest.

Paris Brest este un desert pur frantuzesc, un produs de patiserie exceptional cu aluat de choux, praline si crema de vanilie. Un desert care nu este sarac in calorii, insa este bogat in arome care il fac irezistibil. Gradul de dificultate este putin sporit, in sensul ca avem de a face cu mai multe componente, diferite prin textura si modul de realizare. Insa nu este imposibil de facut, iar rezultatul….minunat! Cine il va incerca cu siguranta nu va regreta alegerea.

Paris Brest

craquelin

50 gr zahar brun

40 gr unt

50 gr faina

1 praf sare

choux

125 gr oua ( 2 oua mari )

80 gr faina

60 gr unt

125 ml apa

2 gr zahar

2 gr sare

pralina

100 gr zahar

100 gr alune de padure

crema

250 ml lapte

2 galbenusuri

10 gr faina

15 gr amidon

150 gr unt

70 gr pralina

1/2 pastaie de vanilie

50 gr zahar tos

Insertie pralina: 100 gr

Paris Brest

Craquelin. Untul moale il amestecam cu zaharul, faina si praful de sare. Trebuie sa obtinem o compozitie omogena doar. Invelim in folie alimentara si dam la rece pentru o ora.

Dupa o ora scoatem craquelinul si il intindem intr-un strat subtire de 2-3mm.  Pentru a-l intinde mai usor l-am pus intre doua hartii de copt. Decupam cercuri de 4cm diametru si le dam din nou la rece.

Choux. Punem apa pe foc impreuna cu untul, sarea si zaharul. Amestecam pana incepe sa fiarba., Adaugam faina, toata odata, si amestecam bine cu o lingura sau un tel. In momentul in care faina se desprinde de pe marginea tavii oprim focul. Lasam aluatul la rece.

Galbenusurile le batem usor. Le adaugam treptat in aluatul racit. Amestecam continuu. Punem aluatul intr-un pos.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava mare. Facem cu posul 8 gramajoare de aluat, in forma de cerc. Acoperim aluatul cu cate un cerc de craquelin. Coacem choux timp de 35-40 de minute, pana cand se rumenesc frumos. Le scoatem pe un gratar la racit.

Pralina. Punem zaharul la caramelizat intr-o oala mica, cu fund dublu. Cand obtinem un caramel frumos oprim focul si adaugam alunele. Acoperim bine alunele cu caramel apoi le rastrunam pe o planseta. Le lasam la racit.

Cand alunele s-au racit le rupem usor in bucati, cum putem si cat putem de mici. Punem alunele caramelizate in robot si incepem sa mixam. Continuam mixarea pana cand ajung la consistenta unei paste.

Crema de vanilie. Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul, semintele si pastaia de vanilie ( jumate ). Galbensurile le amestecam cu sarea, faina si amidonul. Cand laptele e fierbinte il turnam in fir subtire peste galbenusuri. Transferam apoi amestecul in oala, pe foc mic. Continuam sa amestecam pana cand se ingroasa crema.Cand sa in clocot oprim focul. Scoatem tija de la pastaie si adaugam untul. Acoperim crema cu folie si o lasam la racit. Adaugam pralina apoi si amestecam bine.

Luam 100 gr de pralina si facem 8 cercuri pe o hartie de copt. Dam la congelator pana asamblam desertul.

Asamblare. Taiem capacul celor 8 choux. Punem un strat de crema, un cerc de pralina si inca un strat de crema. Acoperim choux cu capacul inlaturat anterior. Pudram acest minunat Paris Brest cu zahar si servim cu mare pofta. Enjoy!

Paris Brest


1 Comment

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316