Tarta cu ciocolata si nuca pralinata facuta dupa o reteta a lui Raymond Blanc ( pe care il ador pur si simplu ) Este un chef francez ( desi s-a stabilit in Anglia ) cu un umor aparte, cu mult bun gust, cu o imaginatie fantastica si un mod de a prezenta retetele ce te face sa-l adori pur si simplu. Uite asta m-a facut sa il urmaresc la fiecare emisiune. Si sa-i incerc retetele. Am incercat si tarta lui, nu am retinut exact reteta dar am retinut ideea. Ca prezentare, pot sa spun ca nu m-am ridicat la nivelul lui. Dar nici nu ma asteptam. Pot doar sa aspir momentan.
Revenind la aceasta tarta cu ciocolata si nuca pralinata pot sa va spun ca este minunata! Desi in reteta originala el a folosit pentru blat praline – despre care stim deja ca sunt alune caramelizate, facute pasta. Ei bine, eu am inlocuit alunele cu nuca noastra autohtona. Gustul minunat chiar si asa. Am transformat nuca pralinata intr-o pasta apoi am urmat indrumarile lui Raymond. A rezultat o tarta de care nu te saturi usor. Si nu e chiar greu de facut. S-o incercati si voi!
Crusta
100 gr zahar
100 gr nuci
120 gr fulgi de ovaz
100 gr gem de zmeura
Chocolate cremeux
200 gr ciocolata neagra
250 gr smantana dulce
100 ml lapte
3 galbenusuri
2 linguri zahar
1 praf de sare
1 lingurita extract de vanilie
1 lingurita boabe de piper rosu
Crusta. Caramelizam zaharul. Cand e complet topit si are culoarea aurie adaugam nuca. O acoperim complet cu zaharul caramelizat. Rasturnam nuca pe un tocator si o lasam la racit.
Cand nuca pralinata e rece o punem in robot. O macinam cat de bine putem. Adaugam fulgii de ovaz si mai mizam pana cand compozitia devina omogena.
Tapetam cu hartie de copt o tava de tarta ( de 15/30 cm dimensiuni ). Punem aluatul pe fundul tavii si il apasam bine. Nivelam cu fundul unui pahar. Dam crusta la rece.
Dupa jumatate de ora intindem un strat subtire de gem de zmeura. Punem din nou tarta la rece.
Chocolate Cremeux. Punem smantana dulce ( poate fi si din cea pentru frisca ) si laptele pe foc mic. Ciocolata o rupe bucatele. Galbenusurile le amestecam cu zaharul si praful de sare. Cand smantana e fiebinte o punem in fir subtire peste galbenusuri. Amestecam bine din nou. Rasturnam amestecul inapoi in cratita si lasam la foc mic. Timp de 10 minute pana se ingroasa usor. Nu trebuie sa fiarba. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele si piperul macinat ( sau zdrobit in mojar ).
Dupa 2 minute amestecam bine si adaugam extractul de vanilie. Acoperim crema cu folie alimentara si o lasam la racit. Cand ajunge la temperatura camerei o turnam peste crusta. Dam tarta la rece pentru 3-4 ore pana se intareste crema.
O feliem cu un cutit cu taisul fierbinte. Decoram tarta cu fulgi de migdale, piper rosu si ciocolata neagra. Enjoy!
Salut Paula. Am facut zilele astea tarta ta. Păreri??? Au spus ca e cea mai buna prăjitură mâncată vreodată. Si asta spusa de cunoscători. Mulțumesc mult pt retete. Nu am dat gres cu niciuna pe care am facuto de-a lungul vremii. Petruta
Buna Petruta. Mesajul tau ma bucura nespus de mult. Faptul ca reteta a avut succes, ca a fost savurata cu placere de toata lumea este un prilej de bucurie pentru mine. Te astept cu drag la mine pe blog. O zi frumoasa!