• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Tarte/Placinte dulci / Tarta cu ciocolata si nuca pralinata

Tarte/Placinte dulci

Tarta cu ciocolata si nuca pralinata

Tarta cu ciocolata si nuca pralinata facuta dupa o reteta a lui Raymond Blanc ( pe care il ador pur si simplu ) Este un chef francez ( desi s-a stabilit in Anglia ) cu un umor aparte, cu mult bun gust, cu o imaginatie fantastica si un mod de a prezenta retetele ce te face sa-l adori pur si simplu. Uite asta m-a facut sa il urmaresc la fiecare emisiune. Si sa-i incerc retetele. Am incercat si tarta lui, nu am retinut exact reteta dar am retinut ideea. Ca prezentare, pot sa spun ca nu m-am ridicat la nivelul lui. Dar nici nu ma asteptam. Pot doar sa aspir momentan.

Tarta cu ciocolata si nuca pralinata

Revenind la aceasta tarta cu ciocolata si nuca pralinata pot sa va spun ca este minunata! Desi in reteta originala el a folosit pentru blat praline – despre care stim deja ca sunt alune caramelizate, facute pasta. Ei bine, eu am inlocuit alunele cu nuca noastra autohtona. Gustul minunat chiar si asa. Am transformat nuca pralinata intr-o pasta apoi am urmat indrumarile lui Raymond. A rezultat o tarta de care nu te saturi usor. Si nu e chiar greu de facut. S-o incercati si voi!

Tarta cu ciocolata si nuca pralinata

Crusta

100 gr zahar

100 gr nuci

120 gr fulgi de ovaz

100 gr gem de zmeura

Chocolate cremeux

200 gr ciocolata neagra

250 gr smantana dulce

100 ml lapte

3 galbenusuri

2 linguri zahar

1 praf de sare

1 lingurita extract de vanilie

1 lingurita boabe de piper rosu

Tarta cu ciocolata si nuca pralinata

Crusta. Caramelizam zaharul. Cand e complet topit si are culoarea aurie adaugam nuca. O acoperim complet cu zaharul caramelizat. Rasturnam nuca pe un tocator si o lasam la racit.

Cand nuca pralinata e rece o punem in robot. O macinam cat de bine putem. Adaugam fulgii de ovaz si mai mizam pana cand compozitia devina omogena.

Tapetam cu hartie de copt o tava de tarta ( de 15/30 cm dimensiuni ). Punem aluatul pe fundul tavii si il apasam bine. Nivelam cu fundul unui pahar. Dam crusta la rece.

Dupa jumatate de ora intindem un strat subtire de gem de zmeura. Punem din nou tarta la rece.

tarta_1

Chocolate Cremeux. Punem smantana dulce ( poate fi si din cea pentru frisca ) si laptele pe foc mic. Ciocolata o rupe bucatele. Galbenusurile le amestecam cu zaharul si praful de sare. Cand smantana e fiebinte o punem in fir subtire peste galbenusuri. Amestecam bine din nou. Rasturnam amestecul inapoi in cratita si lasam la foc mic. Timp de 10 minute pana se ingroasa usor. Nu trebuie sa fiarba. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele si piperul macinat ( sau zdrobit in mojar ).

tarta_2 tarta_3

Dupa 2 minute amestecam bine si adaugam extractul de vanilie. Acoperim crema cu folie alimentara si o lasam la racit. Cand ajunge la temperatura camerei o turnam peste crusta. Dam tarta la rece pentru 3-4 ore pana se intareste crema.

tarta_4

 

O feliem cu un cutit cu taisul fierbinte. Decoram tarta cu fulgi de migdale, piper rosu si ciocolata neagra. Enjoy!

Tarta cu ciocolata si nuca pralinata


2 Comments

« Chec cu miere si portocale rosii
Pasca cu ciocolata din aluat de cozonac »

Comments

  1. Petruta says

    March 30, 2016 at 1:18 pm

    Salut Paula. Am facut zilele astea tarta ta. Păreri??? Au spus ca e cea mai buna prăjitură mâncată vreodată. Si asta spusa de cunoscători. Mulțumesc mult pt retete. Nu am dat gres cu niciuna pe care am facuto de-a lungul vremii. Petruta

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      April 1, 2016 at 5:32 am

      Buna Petruta. Mesajul tau ma bucura nespus de mult. Faptul ca reteta a avut succes, ca a fost savurata cu placere de toata lumea este un prilej de bucurie pentru mine. Te astept cu drag la mine pe blog. O zi frumoasa!

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316