• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Prajituri / Prajitura deliciu

Prajituri

Prajitura deliciu

Prajitura deliciu este exact asa cum ii spune si numele: delicios de buna. Este o combinatie grozava de texturi si arome. Blatul crocant de nuca si albusuri este urmat de o minunata crema de alune ( a se citi nutella ). Peste nutella vine o crema bogata de ciocolata si nuca macinata, apoi o crema fina de vanilie. Urmatorul blat este unul simplu, un pandispan. La final avem din nou crema de vanilie si ciocolata rasa plus nuca macinata. Minunate arome, minunat este gustul pe care il formeaza impreuna.

Reteta aceasta am vazut-o pe blogul Timeei, si a fost o adevarat sursa de inspiratie pentru mine. Este drept ca eu am plusat putin la capitolul ciocolata. Apoi am inlocuit biscuiti cu un pandispan facut in casa. Restul ingredientelor le-am pastrat si a iesit o bunatate.

Prajitura deliciu este minunata, va arata perfect la orice masa. Enjoy!

Prajitura deliciu

Blat

8 albusuri

8 linguri zahar

3 linguri pesmet

4 linguri faina

6 linguri nuca macinata

Crema de ciocolata

150 gr nuca macinata

150 gr ciocolata neagra

150 gr smantana pentru frisca

300 gr nutella

Crema de vanilie

8 galbenusuri

250 ml lapte

1 pastaie de vanilie

100 gr zahar

1 praf sare

3 linguri amidon

2 foi gelatina

400 ml smantana pentru frisca

1 lingura zahar vaniliat

Pandispan

4 oua

5 linguri faina

2 linguri ulei

4 linguri zahar

1 praf sare

Decor

nuca prajita macinata

ciocolata rasa

Sirop

200 ml apa calda

1 lingura cafea solubila

2 linguri zahar

Prajitura deliciu

Blat. Batem albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul, cate o lingura pe rand, si mixam bine pana cand zaharul e complet topit.

Separat amestecam faina cu pesmetul si cu nuca macinata. Incorporam ingredientele uscate cu grija in albusuri. AMestecam cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Preincalzim cuptorul la foc mediu spre mic ( 160 de grade ). Tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor ( 40/30cm dimensiuni ). Turnam compizitia de blat in tava si nivelam.

Coacem blatul timp de 30 de minute. Cand e gata il rasturnam pe un gratar. Dupa 5 minute putem sa indepartam si hartia de copt. Intindem nutella pe toata suprafata blatului si o lasam la racit.

Pandispan. Ouale le scoatem de la rece cu o ora inainte de a ne apuca de treaba.

Punem ouale, zaharul si un praf de sare in bolul de la mixer. Mixam pana cand ouale se albesc la culoare si isi tripleaza volumul ( cel putin ) Va dura in jur de 10 minute toata treaba.

Reducem viteza de la mixer si adaugam treptat uleiul. Oprim mixerul si incorporam faina cu miscari usoare, de jos in sus.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt aceeasi tava de la cuptor. Turnam compozitia de pandispan in tava si nivelam. COacem blatul timp de 15-20 de minute. Cand se desprinde de pe margini e semn ca e gata si scoatem pe un gratar la racit.

Prajitura deliciu

Crema de ciocolata. Aducem smantana pana la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine apoi adaugam nuca macinata. Intindem aceasta crema peste nutella racita.

Sirop. Amestecam apa fierbinte cu cafeaua si zaharul. Lasam siropul la racit.

Crema de vanilie. Amidonul il amestecam cu galbenusurile si un praf de sare. Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul si cu semintele de la pastaia de vanilie. Cand e fierbinte adaugam  cateva linguri peste oua pentru a desface compozitia. Punem ouale peste lapte si lasam pe foc timp de 5-6 minute pana cand se ingroasa si se transforma intr-o crema.

Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute o adaugam peste crema de vanilie si amestecam bine. Acoperim crema cu folie alimentara si o dam la rece.

Smantana pentru frisca o batem bine impreuna cu o lingura de zahar vaniliat. Incorporam frisca cu miscari de jos in sus in crema de vanilie.

Punem jumatate din crema de vanilie peste crema de ciocolata. Acoperim cu blatul simplu pe care il vom insiropa cu siropul de cafea. Punem si restul de crema de vanilie peste blat. Dam prajitura la rece.

Dupa 2-3 ore prajitura poate fi feliata, dar numai dupa ce am decorat-o cu nuca macinata si ciocolata rasa. Un deliciu cu adevarat!

Prajitura deliciu


4 Comments

« Rulada cu lemon curd si bezea
Cornuri bicolore de post »

Comments

  1. stefy says

    April 10, 2016 at 6:18 am

    daca e deliciu, inseamna ca e tare delicioasa. nu am pregatit-o niciodata, dar am trecut-o pe lista prajiturilor pe care trebuie sa le fac

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      April 12, 2016 at 6:42 am

      Stefy, ma bucur mult ca-ti place. E grozava, sigur iti va placea!

      Reply
  2. Alina says

    September 24, 2016 at 2:49 pm

    Tocmai ce am facut-o. E buna, dar data viitoare eu nu voi pune asa multa Nutella (am pus doar 250 grame si tot este mult prea multa dupa gustul nostru), iar amidon voi pune maxim 1,5 linguri; dupa gustul meu 3 lg de amidon in crema de vanilie e prea mult, ramane gustul acela neplacut de faina.

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      October 5, 2016 at 6:23 pm

      Buna Alina. Crema mea de ciocolata nu a fost dulce pentru ca am folosit ciocolata neagra, 70% cacao. Depinde mult si de cantitatea de zahar din ciocolata. La crema de vanilie de obicei se pun 25-30 de grame de amidon. Deci lingurile mele nu au fost cu varf. Data viitoare am sa scriu cantitatea exacta. Pana la urma ma bucur ca ti-a placut. Cu siguranta ca daca ii faci cateva mici ajustari poate iesi o prajitura minunata si pe gustul tau.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316