• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Prajituri

Prajitura cu nuca si ricotta

Prajitura cu nuca si ricotta

Prajiturile cu nuci si cacao sunt printre preferatele mele. Aroma de nuca face orice prajitura speciala. Nuci, cacao si ricotta puse impreuna duc la aceasta minunata prajitura cu nuca si ricotta. Este o prajitura cu blat usor dens – si foarte bun – cu nuci si un strop de cacao. Umplutura este simpla, o crema usoara de ricotta, miere si frisca. Combinatia este minunata, dulce si aromata. Contrastul de culori ii confera si o nota eleganta. Sa aveti pofta!

Prajitura cu nuca si ricotta_2

Ingrediente blat

3 oua
100 ml ulei
150 ml iaurt
100 ml apa fierbinte
1 lingurita extract de vanilie
200 gr faina
100 gr nuci macinate
20 gr cacao
200 gr zahar
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat
1/4 lingurita sare

Crema

250 gr ricotta

250 ml smantana pentru frisca

50 gr miere

50 gr zahar pudra

1 lingurita suc de lamaie

1 foaie gelatina + 2 linguri lapte

Prajitura cu nuca si ricotta_4

Blat. Amestecam faina cu zarul, nucile macinate si cacaoa. Adaugam praful de copt, bicarbonatul si sarea. Amestecam din nou.

Separat amestecam galbenusurile cu uleiul si iaurtul. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare.

Peste ingredientele uscate turnam cele lichide, inclusiv apa fierbinte si amestecam bine pana la omogenizare. Incorporam cu grija albusurile batute spuma, cu miscari de jos in sus.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava de 25/35cm. Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem blatul timp de 25-30 de minute. Cand e gata il scoatem pe un gratar la racit. Il taiem in doua bucati de 17/25 cm.

Prajitura cu nuca si ricotta_1

Crema. Punem gelatina la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute o scurgem bine de apa si peste ea punem 2-3 linguri de lapte fierbinte. Amestecam ricotta cu mierea, laptele si sucul de lamaie pana cand devine cremoasa. Smantana pentru frisca o batem bat impreuna cu zaharul vanilat.

Incorporam frisca in ricotta cu miscari de jos in sus. Dam crema la rece pentru jumatate de ora.

Punem o bucata de blat in tava apoi jumatate din crema. Nivelam frumos. Asezam si blatul urmator apoi restul de crema. Decoram prajitura cu cacao pudra sau nuci macinate. Enjoy!

Prajitura cu nuca si ricotta_3


13 Comments

Muffins/Cupcakes Dulciuri de post

Briose cu cartof dulce si migdale – de post

Briose cu cartof dulce si migdale – de post

Dulciurile de post nu sunt doar o alternativa pentru dulciurile clasice ( cu lapte si unt ) in zilele in care vrem sa ne abtinem de la consumul de produse de origine animala. Dulciurile de post, uneori, sunt chiar o alternativa mai sanatoasa. Daca stim sa alegem ingredientele, si nu facem compromisuri in ce priveste calitatea, atunci putem sa facem dulciuri sanatoase ce pot fi consumate chiar si atunci cand nu este post. Pentru ca sunt la fel de gustoase, doar pregatite intr-un alt fel, cu alt fel de ingrediente.

E drep ca unele ingrediente vegetale au un pret mai ridicat, dar putem sa le consumam cu moderatie si sa profitam mai mult timp de calitatea si beneficiile lor. Cartoful dulce, laptele de migdale si uleiul din samburi sunt cateva ingrediente mai putin folosite in bucataria de zi cu zi, insa sunt minunate impreuna. Briosele au primit un gust dulce, catifelat de la aceasta combinatie. Textura usor densa si stratul crocant de migdale deasupra le transforma intr-un dulce foarte bun de post – briose cu cartof dulce si migdale.

Briose cu cartof dulce si migdale_1

Ingrediente

150 gr faina alba

100 gr faina integrala

50 gr zahar

50 gr miere

2 lgte praf de copt

cateva picaturi esenta de portocale

1 lingurita pudra ghimbir

1/4 lingurita sare

100 gr cartof dulce piure

100 ml lapte migdale

70 ml ulei vegetal ( samburi de struguri sau nuca )

1 lingurita extract de vanilie

2 banane mari, coapte

Briose cu cartof dulce si migdale_3

Fierbem aproximativ 150 de grame de cartof dulce. Cand e patruns cartoful il scurgem bine de apa si il facem piure. Amestecam piureul de cartof cu bananele zdrobite. Adaugam uleiul, laptele de migdale, mierea, extractul de vanilie, esenta de portocale si amestecam bine.

Separat amestecam faina cu  cea integrala, sarea, praful de copt si pudra de ghimbir. Amestecam cu un tel pentru a aera si distribui uniform toate ingredientele.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Punem hartiute de copt intr-o tava de briose. Combinam cele doua compozitii. Amestecam usor, cu un tel, fara sa exageram cu miscarile.

Punem cate doua linguri de compozitie in formele de briose. Le umplem pana la 2/3 din capacitate. Deasupra presaram fulgi de migdale.

Coacem briosele timp de 30-35 de minute, pana trec testul cu scobitoarea. Le scoatem pe un gratar la racit.

Sunt perfecte la micul dejun sau langa o cafea. Enjoy!

Briose cu cartof dulce si migdale_2


1 Comment

Prajituri

Prajitura cu mousse de ciocolata si dovleac

Prajitura cu mousse de ciocolata si dovleac

Prajitura cu mousse de ciocolata si dovleac ar putea suna ciudat pentru multa lume. Mousse-ul de ciocolata este unul clasic, insa in combinatie cu dovleacul…poate starni reactii de surprindere si poate chiar reticenta. Insa, eu stiu ca cele doua arome merg foarte bine impreuna. Le-am mai folosit in niste cupcakes delicioase cu blat de dovleac si crema de ciocolata. La fel de buna a fost combinatia si in tortul cu dovleac, caramel si ciocolata. Deci coloborarea dintre cele doua este una confirmata si chiar foarte buna. Dovleacul dulceag face o treaba buna langa branza si un strop de ghimbir. Ciocolata este nota de rafiament pe care orice prajitura trebuie sa o aiba, iar in aceasta prajitura completeaza celelalte arome foarte bine.  Atat ca aroma cat si la culoare. Rezulta un deliciu, de neratat. Enjoy!

Prajitura cu ciocolata si dovleac_2

Blat

4 oua

250 gr faina

60 gr cacao neagra

220 gr zahar

1 lingurita bicarbonat

2 lingurite praf de copt

1/4 lingurita sare

200 ml cafea tare

250 gr iaurt

100 ml ulei

Crema de dovleac

100 gr piure de dovleac

200 gr crema de branza

1/2 lingurita ghimbir pudra

50 gr zahar pudra

Mousse de ciocolata

200 gr ciocolata neagra 70%

500 ml smantana pentru frisca

o lingura zahar pudra

1 lingurita extract de vanilie vanilat

Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 30 min Nr portii: 20+

Prajitura cu ciocolata si dovleac_4

Blat. Amestecam faina cu zaharul, bicarbonatul, praful de copt, cacaoa si sarea.
Separat batem usor ouale, adaugam uleiul, iaurtul si vanilia apoi omogenizam. Turnam ingredientele lichide peste cele uscate si amestecam bine. La final adaugam cafeaua calda.
Preincalzim cuptorul la 175 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiune mare – 30/40 cm.
Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem blatul timp de 25-30 de minute pana cand trece testul cu scobitoarea. Il scoatem pe un gratar la racit, apoi il taiem in doua bucati de 30/20 cm.

Crema de dovleac. Crema de branza o mixam cu dovleacul si zaharul pudra pana cand obtinem o crema fina. Adaugam ghimbirul pudra si amestecam din nou.

Prajitura cu ciocolata si dovleac_1

 

Mousse de ciocolata. Punem pe foc 200 ml frisca si aducem aproape de punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Dupa doua minute omogenizam compozitia si o lasam la racorit. Adaugam si extractul de vanilie apoi omogenizam.

Smantana ramasa ( 300 ml ) o mixam impreuna cu zaharul pudra si cel vanilat pana obtinem o frisca ferma. Incorporam frisca in crema de ciocolata racita, cu miscari de jos in sus.

Asamblare. Luam o bucata de  blat si punem 1/3 din mousse-ul de ciocolata. Nivelam si acoperim cu cealalta bucata de blat. Deasupra punem crema de dovleac si o intindem frumos.

Punem mousse-ul de ciocolata ramas peste crema de dovleac si nivelam. Dam prajitura la rece pentru 2-3 ore. Glazuram prajitura cu ganache de ciocolata si decoram cu banuti, tot de ciocolata. Sa aveti pofta!

Prajitura cu ciocolata si dovleac_3


11 Comments

Dulciuri diverse Dulciuri de post

Bomboane raw cu alune si fructe uscate

Bomboane raw cu alune si fructe uscate

Trebuie sa recunosc ca dulciurile raw nu sunt printre preferatele mele. As alege oricand o prajitura de casa cu ciocolata si crema ( ca sa zic asa ) in locul unui tort raw. Motivul principal probabil este gustul si diversitatea. Tocmai de aceea la mine se blog se gasesc foarte putine dulciuri raw. Mai este un tort raw cu migdale si rodie si acum aceasta retete de bomboane raw cu alune si fructe uscate.

Acum vine intrebarea: de ce am facut aceste bomboane raw? Motivele sunt simple: curiozitatea si dorinta de a face ceva rapid, sanatos si dulce.

  • Curiozitatea probabil pentru ca eu gust foarte rar dulciuri raw. Si da, uneori imi doresc sa incerc.
  • Dorinta de a face ceva sanatos s-a indreptat in primul rand catre copii. Pentru ei am vrut sa fac ceva simplu, dulce si atractiv, pentru ca stim cu totii ca ei adora bomboanele de ‘ciocolata’. Si da, au avut succes. Copiii le-au mancat cu placere, iar adultii la fel.

Si s-au terminat intr-o clipita. Iar eu ma declar pe deplin multumita. Le-am mancat cu mare pofta. Si uite asa se mai schimba putin situatia. Chiar as reface aceste bombonele si le-as servi oricand cu placere. Va invit sa le incercati si voi. Se fac foarte simplu. Ingredientele eu le-am ales in functie de ce aveam prin casa. Enjoy!

Bomboane raw cu alune si fructe uscate_2

Ingrediente

100 gr alune de padure

200 gr fructe uscate

2 linguri unt de cocos

2 linguri cacao

1 lingurita extract de vanilie

nuca de cocos pentru decor

Bomboane raw cu alune si fructe uscate_1

Punem alunele de padure in robot si le mixam pana cand incep sa devina pasta. Adaugam fructele uscate. Eu am folosit un mix e fructe uscate: curmale ( fara sambauri ) caise, smochine si o lingura stafide.

Mixam din nou pana cand se omogenizeaza compozitia. Adaugam cacaoua, untul de cocos moale si extractul de vanilie ( preferabil natural, facut in casa ). Lasam robotul sa mearga pana obtinem o crema omogena.

Luam compozitia din robot si o dam la rece pentru jumatate de ora. Cu mainele umede modelam bombonele. Le tavalim prin nuca de cocos si le asezam frumos pe farfurie.

Atat am avut de munca, putin. Sa aveti pofta!

Bomboane raw cu alune si fructe uscate_3


3 Comments

Aluat sarat

Paine cu dovleac

Paine cu dovleac

Cui nu-i place mirosul de paine de casa, proaspat scoasa din cuptor? Eu personal nu cunosc pe nimeni care sa fuga de aceasta aroma inconfundabila. Din contra, este o aroma ce aduna oamenii impreuna. Ii face sa se aseze cu drag la masa si, mai ales, sa aprecieze bucatele facute in casa. Cum este si aceasta minunata paine cu dovleac, facuta din dorinta de a oferi celor dragi ceva sanatos, aromat si bun de mancat, oricand.

Painea cu dovleac este o paine usor dulce, insa nu predomina acest gust, dimpotriva, poate fi la fel de bine mancata cu unt ca si o paine obisnuita. Culoarea painii este superba, datorita dovleacului copt, iar textura minunata. Ca la o paine de casa. Crusta usor crocanta, interiorul pufos si moale. O reala ispita!

Cei care doresc sa faca aceasta paine in varianta de post atunci procedeul este foarte simplu. Inlocuiti laptele cu apa ( sau lapte de soia ), iar ouale cu 50 grame de piure de dovleac. In loc de unt se poate folosi ulei vegetal. Pentru uns tot la ulei vom apela. Tot grozava va fi painica, iar culoarea la fel de frumoasa.

Paine cu dovleac_1

Ingrediente

600 gr faina

15 gr drojdie proaspata

100 gr unt

250 gr piure de dovleac

100 ml lapte

1 galbenus + 1 ou mare

1/2 lingurita sare

1 lingura zahar

seminte de in

Pentru uns

1 albus batut spuma

Paine cu dovleac_3

Cernem faina cu sarea intr-un bol. Facem o adancitura in mijloc. Laptele il incalzim usor impreuna cu zaharul. Cand e caldut oprim focul si adaugam drojdia. Lasam sa stea timp de 10 minute la odihnit.

Punem laptele peste faina impreuna cu untul moale si piureul de dovleac. Batem usor oul si galbenusul cu sarea. Le turnam in mijloc, peste celelalte ingrediente lichide. Incepem sa framantam pana obtinem un aluat omogen, Dupa caz, mai adaugam faina sau lapte. Punem apoi o lingurita de seminte de in.

Continuam framantarea timp de 10 minute, pana cand obtinem un aluat elastic si nelipicios. Acoperim aluatul cu un prosop curat si-l lasam la dospit timp de o ora.

Tapetam cu hartie de copt doua tavi de 16-20 cm diametru, cu marginile inalte. Rasturam aluatul pe masa de lucru usor infainata. Il inpartim in doua bucati.

Din fiecare bucata intindem doua suluri pe care le impletim. Punem aluatul impletit in tava. Ungem painea cu albus de ou batut bine si presaram deasupra seminte de in ( sau dovleac ).

Lasam painile inca 30 de minute la dospit in tava. Preincalzim apoi cuptorul la 190 de grade.

Cand cuptorul e incins punem paine la cuptor. Dupa 10 minute reducem focul si o mai coacem timp de jumatate de ora. Cand e rumenita frumos si emana o aroma minunata in toata casa, inseamna ca e gata.

Paine cu dovleac_2

Scoatem painea din cuptor, si din tava si o punem pe un gratar la racit. Dupa jumatate de ora putem sa acoperim painea cu un servet curat de bucatarie.

E minunata proaspata, dar se pastreaza bine timp de 3-4 zile. Merge bine langa o cana de lapte, o bucata proaspata de branza sau langa o friptura suculenta. Se comporta bine si in pachetelul pentru serviciu/scoala. Sa aveti pofta!

Paine cu dovleac_4


1 Comment

Torturi

Torturi cu mousse de vanilie si crema de zmeura

Torturi cu mousse de vanilie si crema de zmeura

Torturi cu mousse de vanilie si crema de zmeura – adica torturi mici si delicate, elegante si savuroase. Combinatia de arome este una clasica insa una din preferatele mele: ciocolata, vanilie si zmeura. Fiecare aroma are ceva de spus si isi face simtita prezenta intr-un mod execelent. Sunt torturi destul de simple, insa tocmai prin aceasta simplitate atrag privirile. Si prin faptul ca au ciocolata, binenteles.  Un blat simplu genoise, un mousse delicat si aerat cu aroma grozava de vanilie, o crema fructata de zmeura si o glazura de ciocolata cu lapte. Enjoy!

Torturi cu mousse de vanilie si crema de zmeura_1

Blat

3 oua

1 praf de sare

4 linguri rase zahar

2 linguri cu varf faina

2 linguri cu varf cacao

30 gr unt

Mousse de vanilie

200 ml lapte

3 galbenusuri

3 linguri amidon

3 linguri zahar

1 lingurita extract de vanilie

25 gr unt

200 ml smantana pentru frisca

1 lingurita zahar vanilat

Crema de zmeura

200 gr zmeura

2 linguri apa

2 linguri zahar

1 foaie gelatina

Glazura ciocolata cu lapte

100 gr ciocolata cu lapte

100 ml apa

1 foaie gelatina

Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 25 min. Nr portii: 6

Torturi cu mousse de vanilie si crema de zmeura_4

Blat. Untul il topim pe foc mic si il lasam la racit. Faina o amestecam cu cacaoa.

Ouale le mixam bine cu un praf de sare si cu zaharul pana cand isi tripleaza volumul. Adaugam untul topit si mai mixam 10 secunde. Oprim mixerul. Ingredientele uscate le incorporam cu miscari usoare, de jos in sus.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava de 20/30cm dimensiuni. Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem blatul timp de 25 minute, sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar la racit.

Dupa ce se raceste blatul vom taia partea de deasupra pentru a-l nivelam apoi decupam cercuri. Din acest blat vom putea taia 6 cercuri de blat intre 7 si 9 cm diametru. Formele pe care le-am folosit au 7,5cm diametru. Lasam blatul in forme, la baza acestora.

Crema de zmeura. Punem gelatina la hidratat in apa rece. Zmeura ( poate fi si congelata ) o punem pe foc impreuna cu apa si zaharul. O lasam sa fiarba 5 minute pana se inmoaie. Oprim focul. Daca nu va plac samburii de zmeura puteti sa strecurati crema. Eu am lasat-o asa, de data aceasta.

Scurgem foaia de gelatina de apa si o punem in crema de zmeura apoi amestecam bine. Punem crema de zmeura in forme mici de silicon, de diametru de 3-4 cm. O lasam la rece, iar inainte de asambalarea torturilor o dam la congelator pentru 10 minute.

Torturi cu mousse de vanilie si crema de zmeura_2

Crema de vanilie. Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul. Galbenusurile le amestecam separat cu un praf de sare si cu amidonul. Cand laptele e fierbinte turnam cateva linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam bine. Rasturnam compozita de oua peste laptele din oala si punem crema pe foc mediu. Amestecam continuu pana cand crema incepe sa fiarba si se ingroasa. Oprim focul. Adaugam apoi untul si extractul de vanilie. Lasam crema la racit, si amestecam la intervale de 5 minute pentru a evita formarea crustei.

Smantana pentru frisca o mixam bine de tot pana cand devine aerata si ferma. O incorporam in crema de vanilie racita, cu miscari de jos in sus. Punem o lingura de crema peste blatul de cacao, in forme. Deasupra punem crema de zmeura ( scoasa cu grija din forme ). Completam inelul de tort cu crema de vanilie, pana sus. Dam torturile la rece pentru 3-4 ore apoi putem sa le scoatem din forme.

Glazura de ciocolata. Apa fierbinte o punem peste ciocolata rupta bucatele. Gelatina o scurgem bine de apa si o adaugam in crema. Amestecam bine. Lasam crema la racit, pana cand devine usor vascoasa. Turnam crema peste tortulete.

Decoram cu ciocolata neagra si zmeura proaspata. Sa aveti pofta!

Torturi cu mousse de vanilie si crema de zmeura_3


2 Comments

Muffins/Cupcakes

Muffins cu ciocolata

Muffins cu ciocolata

Ce face un om fericit? Aceasta este o intrebare delicata si nu intotdeauna putem gasi un raspuns bun, care sa fie si general valabil. Insa putem sti ca o prajitura cu ciocolata este un dulce care poate sa aduca zambete pentru cateva momente, chiar daca nu fericirea. Un muffin plin de ciocolata si cu glazura de ciocolata este ceva extrem, hmmm extrem de ciocolatos, as putea spune. Pe mine asa ceva ma cucereste din prima clipa. Iar acesti muffins cu ciocolata se fac repede, usor si sunt un dulce consistent, cu o textura superba. Enjoy!

Muffins cu ciocolata_3

 

Ingrediente

100 gr unt moale

2 oua mari

100 ml iaurt

150 ml lapte condensat

1 lingurita extract de vanilie

150 gr faina

50 gr faina de migdale

50 gr cacao neagra

1/2 lingurita bicarbonat

1 lingurita praf de copt

1 praf sare

100 gr ciocolata neagra

Muffins cu ciocolata_2

Ciocolata neagra o taiem marunt cu ajutorul unui cutit. Nu trebuie sa fie foarte marunt, ci sa se mai vada cateva bucati de ciocolata mari printre ele.

Faina o amestecam cu faina de migdale, cacaoa, praful de copt si bicarbonatul.

Untul moale il frecam cu laptele condensat pana se omogenizeaza. Amestecam galbenusurile cu iaurtul. Le turnam peste crema de unt si amestecam bine. Incorporam usor ingredientele uscate si 2/3 din ciocolata.

Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Le incorporam usor, cu miscari de jos in sus in compozitia de ciocolata.

Preincalzim cuptorul la foc mediu ( 180 grade ) si pregatim 12 forme de briose medii sau 9 mari ( eu am folosit 9 mari ) Umplem formele de briose pana la 2/3 din capacitate. Deasupra presaram putin ciocolata rasa.

Muffins cu ciocolata_4

Coacem briosele timp de 20 de minute ( daca am folosit forme medii ) sau 27-30 de minute pentru formele mari. Oprim focul si le lasam 10 minute la rcorit in cuptor. Putem apoi sa le transferam pe un gratar.

Servim muffins simpli sau glazurati cu ciocolata. Pofta buna!

Muffins cu ciocolata_1

 


Leave a Comment

Biscuiti

Fursecuri cu nuca si ciocolata

Fursecuri cu nuca si ciocolata

Fursecuri, biscuiti, adica ceva bun si dulce, perfect pentru rontaiala. De data aceasta sunt fursecuri, mai exact fursecuri cu nuca si ciocolata. O combinatie simpla si clasica, insa rezultatul este atat de bun incat poate concura si cu o prajitura ( binenteles tot cu ciocolata ). Si spun asta pentru ca eu sunt fan prajituri cu ciocolata, insa uite ca si acesti biscuiti i-as manca oricand cu pofta. Un aluat fraged cu aroma de nuca si vanilie si o crema simpla de ciocolata – cam asta este toata treaba. Va invit sa-i incercati!

Fursecuri cu nuca si ciocolata_3

Aluat
200 gr unt
100  gr zahar
1 praf de sare
1/2 pastaie de vanilie
1 ou
150 gr nuci
250 gr faina

Umplutura
200 gr ciocolata cu lapte

50 gr smantana dulce
20 gr unt

sau gem de caise

Decor
100 gr ciocolata neagra
50 gr ciocolata alba

Fursecuri cu nuca si ciocolata_1

Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana devine cremos, aproximativ 10 minute. Adaugam oul si continuam mixarea pana la omogeniare. Oprim mixerul.
Faina o amestecam cu nuca macinata, praful de sare si semintele de la pastaia de vanilie. Punem ingredientele uscate peste crema de unt si incorporam cu o lingura. Daca vi se pare ca este prea moale compozitia, atunci puteti sa mai adaugati una sau doua linguri de faina.
Invelim aluatul in folie alimentara si-l dam la rece pentru 2-3 ore.

Impartim aluatul in 2 bucati. Intindem o bucata intr-o foaie subtire de 0.3 cm. Cealalta bucata de aluat o dam la rece din nou. Decupam forme de biscuiti si ii punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Lasam putina distanta intre ei. Coacem biscuitii timp de 12-13 minute, pana cand se rumenesc usor pe margini.

Procedam la fel si cu restul de aluat. Lasam biscuitii la racit pe un gratar.

Crema. Topim ciocolata cu untul si smantana la bain marie. Omogenizam amestecul si il lasam putin la racorit. In momentul in care ajunge la consistenta unei o creme atunci putem sa umplem biscuitii. Eu am umplut o parte din biscuitii cu dulceata.  Au fost la fel de buni ca si cei cu ciocolata.

Decoram biscuitii cu ciocolata alba si neagra, topite. Dupa o zi biscuitii se inmoaie frumos de la crema si se transforma intr-un deliciu. Enjoy!

Fursecuri cu nuca si ciocolata_2


1 Comment

Prajituri

Prajitura cu mousse de ciocolata alba si mure

Prajitura cu mousse de ciocolata alba si mure

Ca sa iesim din zona dulciurilor cu ciocolata neagra – care, trebuie sa recunosc predomina in retetarul meu – m-am gandit la o prajitura in care sa folosesc alte arome: mure, smochine, vanilie si…ciocolata alba. Da, tot ciocolatra, dar de data aceasta nu mai este vorba de acea ciocolata neagra si intensa. Este vorba de o ciocolata mai delicata, mai dulce si cu o culoare luminoasa. Este si o ciocolata mai sensibila. In momentul in care o prelucram este necesara o atentie sporita altfel riscam sa o ardem sau sa o transformam in ceva absolut inestetic. Dar cu grija putem sa trecem peste aceste puncte sensibile si sa o folosim cu succes in creme. Sau in aceasta prajitura cu mousse de ciocolata alba si mure. Un deliciu cu blat fin genoise insiropat usor, apoi o crema dulce acrisoara de mure si smochine iar la final o crema aerata si catifelata – un mousse delicios de ciocolata alba cu crema de branza.

Prajitura cu mousse de ciocolata alba si mure_1

Blat genoise

3 oua mari

1 praf de sare

50 gr faina

50 gr faina de migdale

75 gr zahar

25 gr unt topit

Mousse de ciocolata alba

150 gr ciocolata alba

200 gr crema de branza

300 ml smantana pentru frisca

1 lingura zahar pudra vanilat

2 foi gelatina

1 lingurita extract de vanilie

Crema de mure

200 gr mure ( congelate )

100 gr dulceata de smochine

Sirop

40 gr ciocolata alba

1 lingurita extract de vanilie

120 ml apa fierbinte

Prajitura cu mousse de ciocolata alba si mure_3

Blat. Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 25×35 cm.
Ouale se mixeaza cu praful de sare si zaharul pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. Se adauga faina de migdale, faina alba si se incorporeaza usor prin miscari de jos in sus. Adaugam si untul topit si racit, extractul de vanilie si din nou amestecam.

Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem prajitura timp de 15-16 minute, pana cand se rumeneste usor la suprafata.
Scoatem blatul din tava. Il transferam pe un gratar la racit.  Dupa ce s-a racit complet il taiem in doua bucati de 25x17cm

Crema de mure. Punem murele( pot fi si congelate ) pe foc impreuna  si le lasam sa fiarba 5-6 minute pana se inmoaie bine. Peste murele fierbinti adaugam dulceata de smochine si omogenizam.

Sirop. Incalzim apa pana aproape de punctul de fiebere. Adaugam ciocolata alba rupta patratele si extractul de vanilie. Amestecam bine pana cand se topeste ciocolata si obtinem un sirop omogen. Il lasam la racit.

Mousse de ciocolata alba. Punem ciocolata alba cu 100 ml smantana pe foc mic si o incalzim pana aproape de punctul de fierbere apoi oprim focul. Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute scurgem gelatina de apa si o punem peste ciocolata alba. Amestecam bine apoi adaugam extractul de vanilie si crema de branza. Lasam deoparte crema pana ajunge la temperatura camerei.
Smantana pentru frisca ramasa o batem bat impreuna cu zaharul vanilat apoi o adaugam peste crema de ciocolata alba racita. Amestecam usor cu miscari de jos in sus.

Prajitura cu mousse de ciocolata alba si mure_2

Asamblare. Luam o bucata de blat si o asezam pe un platou. Punem jumatate din crema de mure si nivelam. Peste crema de mure punem o treime din crema de ciocolata alba si o intindem cu grija. Asezam al doilea blat si il acoperim cu restul de crema de mure. Crema de ciocolata ramasa a folosim pentru a imbraca prajitura. O ornam cu bucati de ciocolata alba.

Pofta buna!


1 Comment

Tarte/Placinte dulci

Placinta cu mere si ghimbir

Placinta cu mere si ghimbir

Placintele cu mere sunt cele mai bune toamna. Toamna frumoasa cand putem sa ne bucuram din belsug de fructe si legume proaspete. Cand putem sa le consumam ca atare sau sa facem mancaruri delicioase, deserturi bune si placinte aromate. Placinte aburinde scoase din cuptor, cu fructe sau branzeturi. Da, acestea sunt preferatele mele iar azi am sa va prezint o placinta plina de arome, o placinta cu mere si ghimbir minunata. Enjoy!

Placinta cu mere si ghimbir_2

Aluat
400 gr faina

1/2 lingurita sare

1 lingurita praf de copt

50 gr osanza/ 100 gr unt

3 galbenusuri

100 gr smantana

100 ml lapte

Umplutura

1 kg mere

4 linguri zahar

1/2 lingurita scoritsoara

1 lingurita ghimbir pudra

1 praf nucsoara rasa

2 linguri suc de lamaie

Decor

2 linguri miere

fulgi de migdale

Placinta cu mere si ghimbir_1

Aluat. Faina o cernem intr-un castron impreuna cu praful de copt. Adaugam untura in mijloc, apoi cu autorul ambelor maini amestecam bine de tot pana obtinem un aluat nisipos. Facem o adancitura in mijloc.

Ouale le batem usor cu sarea, adaugam smantana si omogenizam. In adancitura din faina turnam laptelele, smantana cu oul si incepem sa framantam pana ce obtinem un aluat omogen. Daca aluatul este prea vartos se mai adauga lapte. Acoperim aluatul si-l lasam la rece pana ce pregatim umplutura.

Umplutura. Merele le spalam si le curatam de coaja, apoi le dam pe razatoarea cu gauri mari. Cand am terminat operatiunea ‘razatoarea’ scurgem merele de zeama, adaugam zaharul, lamaia, scortisoara,ghimbirul pudra si omogenizam. Razuim putina nucsoara si amestecam din nou.

Luam aluatul de la rece si il impartim in doua parti egale. Tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiune 25/35cm.
Intindem jumatate de aluat intr-o foaie de dimensiunea tavii. O transferam cu grija in tava. Presaram putin gris peste foaie si punem toata umplutura de mere. Deasupra punem cealalta foaie de aluat dupa acelasi procedeu. Intepam prajitura din loc in loc cu furculita. Ungem placinta cu miere si presaram migdale din loc in loc.
Introducem tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 35-40 de minute, pana cand placinta este bine rumenita deasupra.
Scoatem tava din cuptor si lasam placinta la racorit in tava. O putem servi si calduta insa este mai buna dupa ce se raceste si aromele se intrepatrund.
Taiem placinta in patrate, sau dupa preferinta, o pudram cu zahar si servim cu pofta. Sa va fie de bine!
Placinta cu mere si ghimbir_3

 


Leave a Comment

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316