• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Aluat sarat / Paine cu dovleac

Aluat sarat

Paine cu dovleac

Cui nu-i place mirosul de paine de casa, proaspat scoasa din cuptor? Eu personal nu cunosc pe nimeni care sa fuga de aceasta aroma inconfundabila. Din contra, este o aroma ce aduna oamenii impreuna. Ii face sa se aseze cu drag la masa si, mai ales, sa aprecieze bucatele facute in casa. Cum este si aceasta minunata paine cu dovleac, facuta din dorinta de a oferi celor dragi ceva sanatos, aromat si bun de mancat, oricand.

Painea cu dovleac este o paine usor dulce, insa nu predomina acest gust, dimpotriva, poate fi la fel de bine mancata cu unt ca si o paine obisnuita. Culoarea painii este superba, datorita dovleacului copt, iar textura minunata. Ca la o paine de casa. Crusta usor crocanta, interiorul pufos si moale. O reala ispita!

Cei care doresc sa faca aceasta paine in varianta de post atunci procedeul este foarte simplu. Inlocuiti laptele cu apa ( sau lapte de soia ), iar ouale cu 50 grame de piure de dovleac. In loc de unt se poate folosi ulei vegetal. Pentru uns tot la ulei vom apela. Tot grozava va fi painica, iar culoarea la fel de frumoasa.

Paine cu dovleac_1

Ingrediente

600 gr faina

15 gr drojdie proaspata

100 gr unt

250 gr piure de dovleac

100 ml lapte

1 galbenus + 1 ou mare

1/2 lingurita sare

1 lingura zahar

seminte de in

Pentru uns

1 albus batut spuma

Paine cu dovleac_3

Cernem faina cu sarea intr-un bol. Facem o adancitura in mijloc. Laptele il incalzim usor impreuna cu zaharul. Cand e caldut oprim focul si adaugam drojdia. Lasam sa stea timp de 10 minute la odihnit.

Punem laptele peste faina impreuna cu untul moale si piureul de dovleac. Batem usor oul si galbenusul cu sarea. Le turnam in mijloc, peste celelalte ingrediente lichide. Incepem sa framantam pana obtinem un aluat omogen, Dupa caz, mai adaugam faina sau lapte. Punem apoi o lingurita de seminte de in.

Continuam framantarea timp de 10 minute, pana cand obtinem un aluat elastic si nelipicios. Acoperim aluatul cu un prosop curat si-l lasam la dospit timp de o ora.

Tapetam cu hartie de copt doua tavi de 16-20 cm diametru, cu marginile inalte. Rasturam aluatul pe masa de lucru usor infainata. Il inpartim in doua bucati.

Din fiecare bucata intindem doua suluri pe care le impletim. Punem aluatul impletit in tava. Ungem painea cu albus de ou batut bine si presaram deasupra seminte de in ( sau dovleac ).

Lasam painile inca 30 de minute la dospit in tava. Preincalzim apoi cuptorul la 190 de grade.

Cand cuptorul e incins punem paine la cuptor. Dupa 10 minute reducem focul si o mai coacem timp de jumatate de ora. Cand e rumenita frumos si emana o aroma minunata in toata casa, inseamna ca e gata.

Paine cu dovleac_2

Scoatem painea din cuptor, si din tava si o punem pe un gratar la racit. Dupa jumatate de ora putem sa acoperim painea cu un servet curat de bucatarie.

E minunata proaspata, dar se pastreaza bine timp de 3-4 zile. Merge bine langa o cana de lapte, o bucata proaspata de branza sau langa o friptura suculenta. Se comporta bine si in pachetelul pentru serviciu/scoala. Sa aveti pofta!

Paine cu dovleac_4


1 Comment

« Torturi cu mousse de vanilie si crema de zmeura
Bomboane raw cu alune si fructe uscate »

Comments

  1. Irina says

    November 20, 2015 at 5:37 pm

    Am facut aceasta paine cu dovleac si este excelenta. Din cantitatile prevazute in reteta mi-a iesit un aluat perfect, fara a fi nevoie sa mai adaug nimic, iar rezultatul final este o paine foarte pufoasa, fina si frumos colorata. Multumesc pentru reteta, Paula !

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316