Prajiturile cu ciocolata sunt in topul preferintelor mele, si cred ca asta o stiti deja. Imi plac prajiturile in general, in fel si fel de combinatii. Rar as putea sa refuz o prajitura buna ( doar daca am mancat doua portii inainte ). Insa, ciocolata, parca nimic nu se compara cu ea si mai ales cu o prajitura buna cu ciocolata. Una cu adevarat buna, in care gustul ciocolatei sa fie la inaltime, scos in evidenta. Asa cum e la aceasta negresa cu ciocolata si cafea. Un gust catifelat si intens de ciocolata, accentuat tocmai de aroma cafelei. Textura este asa cum se vede moale, delicata, catifelata. O explozie de ciocolata la fiecare inghititura. Vrea cineva mai mult de atat?
Blat
100 ml cafea tare
150 gr unt
120 gr ciocolata neagra
3 oua mari
150 gr zahar brun
1 lingurita extract de vanilie
120 gr faina
30 gr cacao neagra
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
Glazura de ciocolata
50 gr ciocolata neagra
70 ml smantana dulce
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 12-14
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 22-24 cm.
Faina o cernem impreuna cu cacaoa, praful de copt si putina sare.
Topim untul si ciocolata la bain marie. Adaugam zaharul si amestecam pana cand zaharul e topit complet. Dam crema la rece pana ajunge la temperatura camerei.
Separam ouale. Galbenusurile le incorporam in crema de ciocolata si amestecam bine. Adaugam ingredientele uscate si cafeaua. Amestecam usor pana la omogenizare.
Albusurile le batem spuma bat. Le incorporam usor, cu miscari de jos in sus, in compozitia plina de ciocolata.
Turnam compozitia de blat in tava si coacem negresa timp de 30 de minute. O lasam la racit in tava arpoximativ 2-3 ore apoi putem sa o glazuram.
Glazura e simpla. Incalzim smantana pana aproape de punctul de fierbere apoi oprim focul. Adaugam ciocolata rupta bucatele si amestecam bine. Lasam glazura la odihnit timp de o ora apoi putem sa o turnam peste prajitura. Sa aveti pofta…de ciocolata!