• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Cheesecake

Cheesecake cu fructul pasiunii si baileys

Cheesecake cu fructul pasiunii si baileys

Cand vine vorba de cheesecake combinatiile sunt nenumarate. Fructul pasiunii cu aroma lui suava, dulce si acrisoara in acelasi timp, merge de minune cu cremozitatea si dulceata acestei prajituri. Ii da o nota racoroasa si parca un plus de vitalitate. In completare vine baza crocanta, cu aroma de nuca si gust fin de unt. Nu poate fi decat un desert foarte bun, de savurat in familie. Un desert de care nu te mai saturi si ai vrea sa mai iei o bucata, si inca o bucata…si inca una.

Cheesecake cu fructul pasiunii si baileys_2

Crusta
200 gr biscuiti digestivi
50 gr nuca
50 gr unt

Umplutura
600 gr crema de branza
150 gr smantana grasa
3 oua mari
100 gr ciocolata alba
80 gr zahar
50 ml baileys
2-3 linguri suc din fructul pasiunii
1 pastaie de vanilie
1 lingura suc de lamaie

Decor
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar pudra
fructul pasiunii

Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 1 ora Nr portii: 12-14

Cheesecake cu fructul pasiunii si baileys_4 
Nucile le macinam fin in robot, aruncam biscuitii peste ele si le mai macinam putin. Untul il topim la foc mic apoi il adaugam peste amestecul de biscuiti si nuci si omogenizam.  
 
Pregatim o tava rotunda de diametru 22-24cm iar cuptorul il preincalzim la foc mediu (180 de grade). Tava o ungem cu unt si tapetam fundul cu hartie de copt. Punem biscuitii pe fundul tavii si apasam bine cu fundul unui pahar. Coacem crusta timp de 10 minute apoi scoatem tava din cuptor si trecem la umplutura. Focul il micsoram la 160 de grade.
 
Ingredientele pentru umplutura ar trebui sa fie la temperatura camerei, deci trebuie pregatite din timp, cu aproximativ 2 ore inainte de a ne apuca de treaba.
Topim ciocolata alba la bain marie si o lasam putin la racorit.
Mixam crema de branza impreuna cu smantana si zaharul timp de 3 minute. Adaugam ouale, cate unul pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. Urmeaza sa adaugam ciocolata alba racita, crema de whisky si sucul din fructul pasiunii. Amestecam usor. La final adaugam semintele de vanilie si sucul de lamaie apoi omogenizam. 
 
Turnam umplutura peste crusta, nivelam si dam la cuptor pentru o ora. Cand este gata vom observa ca s-a desprins usor de pe margini insa centrul inca este destul de moale. Lasam cheesecake-ul la racit in cuptor timp de 2 ore cu usa inchisa pentru a evita craparea. Il dam apoi la rece pentru minim 6 ore, sau peste noapte.
 
Cheesecake cu fructul pasiunii si baileys_3
 
Mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana obtinem o spuma ferma si pufoasa. Acoperim cheesecake-ul cu frisca obtinuta si nivelam. Decoram prajitura cu pulpa din fructul pasiunii si cu banuti de ciocolata alba.
Acest cheesecake cu fructul pasiunii si baileys este un deliciu. Enjoy!
Cheesecake cu fructul pasiunii si baileys_1


4 Comments

Prajituri

Negresa cu caramel si mascarpone

Negresa cu caramel si mascarpone

Ca imi plac negresele nu mai este un secret ( de fapt imi cam place orice e dulce, dar asta ramane intre noi 😀  ) asadar de multe ori baietii mei se trezesc cu cate o tava de negrese, sau brownies, prin casa. Nu se supara nici ei deoarece sunt amatori de dulce, si in special de ciocolata. Aceasta negresa este una tare simpla, blatul este pufos si dens in acelasi timp, iar crema este o combinatie de caramel dulce cu mascarpone fin si cremos. Suna bine, nu? Gustul pot sa va confirm eu ca este peste masura de bun, doar ce poate fi mai delicios decat o combinatie de ciocolata, caramel si mascarpone? Daca aveti idei, va rog sa mi le impartasiti. Daca pe moment nu va ganditi la altceva atunci poate incercati prajiturica asta si va convingeti. Enjoy!

Negresa cu caramel si mascarpone
Blat
100 gr unt
3 oua mari
150 gr zahar
120 gr faina
85 gr nuci macinate
40 gr cacao
50 ml lapte
1/2 lingurita sare
1/2 plic praf de copt
4 linguri cafea fierbinte
 
Crema caramel
50 gr zahar
50 gr unt
50 gr smantana
 
Crema mascarpone
250 gr mascarpone
2 linguri zahar pudra
1 lingurita zahar vanilat

Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 Nr portii: 16
Negresa cu caramel si mascarpone
 Untul moale il mixam cu zaharul pana cand devine spumos. Adaugam ouale, cate unul pe rand, si mixam bine dupa fiecare. Faina o amestecam cu nucile macinate, cacaoa, sarea si praful de copt.
 
In crema de unt si oua punem jumatate din ingredientele uscate si mixam usor la viteza mica pana la omogenizare. Adaugam laptele si cafeaua, apoi restul de ingrediente uscate si mai mixam putin pana cand obtinem un aluat omogen.
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam o tava de dimensiuni 24/24, sau 20/30, cu hartie de copt si turnam compozitia de blat, apoi nivelam usor. Coacem prajitura timp de aproximativ 25-30 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Scoatem prajitura pe un gratar la racit.
 
Zaharul il punem intr-o cratita mica la caramelizat. Cand capata o culoare aramie il luam de pe foc si adaugam smantana amestecand energic si cu mare grija la aburi. Adaugam untul apoi amestecam din nou pana obtinem o crema fina si densa. Lasam caramelul la racit.
 
Mascarpone, preferabil la temperatura camerei, il mixam cu zaharul pudra si cel vanilat pana cand devine cremos.
 
Peste blatul racit vom turna crema caramel si o nivelam frumos. Deasupra ornam prajitura cu crema mascarpone si o dam la rece pentru jumatate de ora. Portionam negresa cu caramel si mascarpone dupa preferinta si o savuram alaturi de cei dragi. Pofta buna!
Negresa cu caramel si mascarpone


6 Comments

Dulciuri diverse

Panna cotta cu menta si jeleu de cirese

Panna cotta cu menta si jeleu de cirese

Pentru ca maine este o zi speciala pentru multi dintre voi m-am gandit sa va surprind cu un desert potrivit acestui eveniment. Este vorba de panna cotta, un desert dulce si delicat, in forma de inimioare. Culoarea vie si frumoasa este data de jeleul de cirese, jeleu care ascunde o panna cotta dulce, cremoasa si racoroasa de menta. Se face tare simplu si din ingrediente putine, asa ca poate fi un desert la indemana oricui. Daca va tenteaza atunci va invit sa-l incercati pentru ca merita. Sa fiti fericiti si iubiti!

Panna cotta cu menta si jeleu de cirese_1

 

Panna cotta cu menta
200 ml lapte
200 ml smantana
2 linguri zahar
1 lingurita esenta/lichior de menta
4 foi gelatina

Jeleu de cirese
300 gr cirese congelate
100 ml apa
3 linguri zahar
1 lingurita extract de vanilie
4 foi gelatina

Timp de preparare: 1 ora Nr portii: 6

Panna cotta cu menta si jeleu de cirese_3
Punem 2 foi de gelatina la hidratat in apa rece. Ciresele congelate le punem pe foc si le lasam sa fiarba timp de aproximativ 10 minute pana cand devin foarte moi. Adaugam apa si zaharul si le mai lasam pe foc pana cand zaharul se dizolva complet apoi oprim focul. Punem piureul de cirese la scurs intr-o sita pentru a colecta cat mai mult lichid. 
Punem deoparte 200 ml de lichid. Restul de lichid il amestecam cu piureul ramas in sita si cu gelatina hidratata. Lichidul trebuie sa fie caldut pentru a putea topi gelatina. Daca lichidul s-a racit atunci il mai incalzim pe foc si abia pe urma adaugam gelatina. 
Compozitia obtinuta o punem in forme mici de inimioare si o dam la congelator pana cand se intaresc complet. 
Dupa 1-2 ore putem sa scoatem inimioarele din forma si sa lasam la rece in frigider.
 
Punem 4 foi gelatina la hidratat in 50 ml de apa rece. Laptele, smantana si zaharul le punem pe foc si aducem compozitia aproape de punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam gelatina apoi amestecam bine. Crema o punem in 6 forme de inima, mai mari. In mijlocul fiecarei inimi vom scufunda o inimioara facuta din jeleu de cirese si dam formele la rece pentru 4-5 ore, sau peste noapte, pana cand se intaresc complet. Dupa o ora putem sa presaram deasupra inimilor biscuiti sfaramati. 
 Panna cotta cu menta si jeleu de cirese_2
 
Pentru a putea fi scoase inimioarele de panna cotta mai usor din forma le putem introduce pentru jumatate de ora la congelator. Dupa ce le scoatem din congelator, fiind mai tari, vom putea sa le ajutam sa iasa din forma. 
Rasturnam panna cotta cu menta pe un platou astfel incat sa fie cu baza de biscuite in jos si le dam la rece.
 
Punem pe foc cei 200 ml de suc pusi deoparte. Cele 2 foi de gelatina le punem la hidratat. Cand lichidul e cald oprim focul si adaugam gelatina amestecand bine. Lasam jeleul timp de jumatate de ora la rece apoi putem sa acoperim inimioarele cu el. Decoram cu fulgi de ciocolata alba, sau dupa preferinta.
Servim panna cotta cu menta si jeleu de visine doar dupa ce s-a intarit stratul de jeleu de deasupra. Sunt fine, delicioase si cremoase. Un desert frumos si elegant. Enjoy!
Panna cotta cu menta si jeleu de cirese_4
 


2 Comments

Muffins/Cupcakes

Truffle cupcakes – Cupcakes cu crema trufa de ciocolata

Truffle cupcakes – Cupcakes cu crema trufa de ciocolata

Cupcakes – prajiturele individuale cu crema delicioasa si blat consistent si moale. Blatul si crema le putem face dupa bunul plac, combinatii sunt nenumarate. Aceste truffle cupcakes sunt destul de simple. Blat de ciocolata moale, pufos si in acelasi timp dens completat de o crema trufa simpla plina de ciocolata. Urmeaza frisca delicata iar ca o nota finala am ales bomboane de ciocolata. In concluzie aceste cupcakes abunda de ciocolata in diferite forme iar rezultatul este unul mai mult decat minunat.

Truffle cupcakes - Cupcakes cu crema trufa de ciocolata_4

Ingrediente
200 gr faina
40 gr cacao
1/4 lingurita sare
1 lingurita praf de copt
80 gr unt
120 gr zahar
2 oua mari
200 ml lapte
1 lingurita extract de vanilie

Crema
300 gr ciocolata neagra
300 ml smantana pentru frisca
1 lingura coniac

Decor
200 ml smantana pentru frisca
bomboane de ciocolata

Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 20 min. Nr portii: 12

Truffle cupcakes - Cupcakes cu crema trufa de ciocolata_3

 
Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana cand devine cremos si aerat. Adaugam ouale, pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare.
 
Separat amestecam faina cu cacaoa, sarea si praful de copt. Peste crema de unt adaugam jumatate din ingredientele solide apoi jumatate din cantitatea de lapte. Amestecam usor si procedam la fel cu ingredientele ramase. La final adaugam vanilia si incorporam usor.
 
Preincalzim cuptorul la 190 de grade. Turnam aluatul in forme de briose si le dam la cuptor pentru 18-20 de minute. Le scoatem pe un gratar la racit. Cand sunt complet racite putem sa le decoram.
 
Truffle cupcakes - Cupcakes cu crema trufa de ciocolata_1
 
Incalzim bine smantana pana ajunge la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata si coniacul apoi amestecam pana la omogenizare. Dam crema la rece pentru 2-3 ore pana ajunge la consistenta potrivita pentru ornare.
 
Smantana pentru frisca o mixam impreuna cu zaharul vanilat pana capata consistenta unei spume pufoase, o dam apoi la rece. 
 
Pe fiecare cupcake vom pune mai intai crema de ciocolata si deasupra continuam cu frisca. Procedam la fel cu toate prajiturile. La final ornam cupcakes cu bomboane de ciocolata sau chiar trufe si apoi ne putem delecta cu un desert de senzatie. Enjoy!
Truffle cupcakes - Cupcakes cu crema trufa de ciocolata_2


5 Comments

Prajituri

Prajitura inteligenta cu ciocolata

Prajitura inteligenta cu ciocolata

Prajiturile care se fac repede si care sunt moi, insiropate sau cu crema sunt preferatele mele. Si cum prajiturile cu crema de obicei solicita cativa pasi de executat cel mai simplu de ales este prajitura inteligenta. 
Varianta cu ciocolata este chiar mai delicioasa decat cea simpla – reteta o gasiti aici la mine pe blog. Insa acest lucru il afirm eu care sunt iubitoare de ciocolata. Sunt convinsa ca multi dintre cei amatori de prajituri vanilate vor alege varianta mai simpla, fara cacao. Oricare din ele va atrage mai mult sa stiti ca sunt extraordinar de bune si de rapide si se devoreaza intr-o clipita.

Prajitura inteligenta cu ciocolata
Ingrediente
500 ml lapte
1 pastaie de vanilie
125 gr unt
4 oua
150 gr zahar
80 gr faina
35 gr cacao neagra
1 praf de sare
1 lingura apa fierbinte
1 lingura esenta amaretto

Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 50 min. Nr bucati: 16

Prajitura inteligenta cu ciocolata

Preincalzim cuptorul la 160 de grade. Tapetam cu unt si faina (sau cu hartie de copt) o tava mica de dimensiuni 20/20cm. Pozitionam grilajul cuptorului pe nivelul 3 de sus in jos.

Faina o amestecam cu cacaoa si un praf de sare.
Topim untul la foc mic si-l lasam deoparte. Galbenusurile le mixam bine de tot cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. Adaugam apa fierbinte si mixam cateva secunde. Punem untul topit si amestecam usor. Adaugam ingredientele uscate si amestecam din nou. Treptat adaugam laptele si mixam incontinuu pentru a obtine un amestec omogen. La final adaugam esenta amaretto si semintele de la pastaia de vanilie pe care le razuim cu ajutorul unui cutit cu varf.
 
Cele 4 albusurile le batem bine de tot impreuna cu un praf de sare pana cand obtinem o spuma ferma. Incorporam 1/3 din albusuri in compozitia de blat si amestecam bine. Restul de spuma o incorporam usor, cu miscari de jos in sus. Vom obtine o compozitie putin neuniforma pe care o turnam in tava iar apoi dam la cuptor. 
 Prajitura inteligenta cu ciocolata
 Coacem prajitura in jur de 50 de minute, sau pana cand se rumeneste frumos deasupra. O lasam la racit in tava dupa care putem sa o portionam dupa preferinta. Pudra, prajitura inteligenta cu ciocolata cu cacao sau zahar inainte de servire.
 
Enjoy! 
Prajitura inteligenta cu ciocolata


11 Comments

Torturi

Tort cu zmeura, lamaie si fructul pasiunii

Tort cu zmeura, lamaie si fructul pasiunii

Nu trebuie sa existe un motiv anume pentru a face tort. Cel putin pentru mine nu. Este drept ca de cele mai multe ori fac torturi cu diferite ocazii sau aniversari. Uneori insa fac cate un tort in momentul in care am inspiratie sau o anumita idee despre cum as vrea sa arate. De data aceasta nu stiam exact cum o sa arate insa stiam ce anume vreau de la acest tort. Sa fie dulce acrisor, cu un blat delicat si crema fina cu zmeura si lamaie. Iar cand spun crema fina nu pot decat sa ma gandesc la mousse sau bavareza. Si uite asa am compus tortul din mai multe straturi delicioase: blat cu migdale, fructul pasiunii, bavareza de lamaie, crema de zmeura si caramel, din nou bavareza de lamaie, un nou strat de blat, bavareza de lamaie iar la final jeleu de lamaie.
Gustul lamaii predomina in acest tort insa este completat intr-un mod delicios de fructul pasiunii si zmeura. Enjoy!

Tort cu zmeura, lamaie si fructul pasiunii_2

Blat
2 oua
60 gr zahar
1 lingura ulei
60 gr faina de migdale
1 praf de sare

Bavareza de lamaie
350 gr lemon curd
10 gr gelatina
30 ml apa
400 ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar pudra
1 lingurita extract de vanilie

Cremeux cu zmeura si caramel
100 gr piure de zmeura
60 gr zahar
200 ml smantana pt frisca
2 oua mari
4 gr gelatina

Jeleu de lamaie
100 ml lemon curd
1 lingura zahar
100 ml apa
4 gr gelatina

4-5 bucati din fructul pasiunii

Tort cu zmeura, lamaie si fructul pasiunii_1

Blat. Ouale – la temperatura camerei- le mixam bine cu praful de sare si zaharul pana cand se dechid la culoare si isi dubleaza volumul. Adaugam lingura de ulei si mixam foarte putin doar pana la omogenizare. 
Oprim mixerul si adaugam faina de migdale amestecand usor cu miscari de jos in sus. 

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava mica de 17-18cm diametru. Turnam compozitia de blat in tava si nivelam. Coacem blatul timp de 20-25 de minute pana trece testul cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar la racit apoi il taiem in doua bucati.

Bavareza de lamaie. Pentru inceput trebuie sa ne asiguram ca avem suficient lemon curd in casa. La mine pe blog gasiti o reteta foarte bun de lemon curd iar cantitatea rezultata este suficienta pentru acest tort.

Punem 100 gr lemon curd la incalzit pe foc mic. Gelatina o hidratam in 30 ml de apa. Cand lemon curdul este cald oprim focul si adaugam gelatina apoi amestecam bine. Adaugam restul de lemon curd si vanilia apoi dam la rece pentru jumatate de ora.
Smantana pentru frisca o mixam bine impreuna cu zaharul pudra pana obtinem o spuma ferma. Incorporam frisca cu miscari de jos in sus in lemon curd si vom obtine o minunata crema de lamaie

Cremeux cu zmeura si caramel. Gelatina o punem la hidratat in 3 linguri de apa. 
Punem zaharul la caramelizat iar cand se transforma intr-un caramel auriu frumos adaugam smantana si amestecam bine pentru a obtine un amestec omogen. Crema o punem din nou pe foc mic impreuna cu piureul de zmeura. Adaugam ouale si mixam bine dupa fiecare adaugare. Amestecul nu ar trebui sa fiarba doar sa ajunga la o temperatura foarte inalta. Oprim focul si adaugam gelatina amestecand foarte bine. Dam crema la rece.

Jeleu de lamaie. Gelatina o punem la hidratat in 30 ml apa. Incalzim lemon curdul cu restul de apa si zaharul. Cand amestecul e fierbinte oprim focul si adaugam gelatina. Amestecam bine si lasam deoparte.

Tort cu zmeura, lamaie si fructul pasiunii_4

Asamblare.
Pregatim o tava cu diametru mai mare cu aproximativ 2-3cm decat cea in care am copt blatul. Asezam o bucata de blat iar peste el vom intinde pulpa din fructele pasiunii. Deasupra punem o treime din bavareza de lamaie. Peste bavareza intindem crema de caramel si zmeura. Continuam cu un nou strat de bavareza, jumatate din cantitatea ramasa. Peste bavareza vom aseza al doilea blat. Deasupra vom intinde din nou pulpa din fructul pasiunii iar apoi distribuim uniform si cu grija restul de crema bavareza ramasa. Dam tortul la rece pentru o jumatate de ora. 
Peste crema vom turna jeleul de lamaie si dam din nou tortul la rece pentru 4-5 ore, preferabil peste noapte.

A doua zi ornam tortul cu fasii de ciocolata alba si cu fructe proaspete apoi putem sa-l feliem dupa preferinta. 
Este un tort delicios, delicat cu un gust dulce acrisor dat de crema de lamaie, dar completat de aromele dulci ale zmeurei si fructului pasiunii. Poftiti la tort cu zmeura, lamaie si fructul pasiunii!

Tort cu zmeura, lamaie si fructul pasiunii_5


9 Comments

Biscuiti

Fursecuri cu ciocolata si visine

Fursecuri cu ciocolata si visine

Fursecurile nu lipsesc niciodata de la noi din casa. Fie ca e vorba de biscuiti, cornulete sau alte fursecuri, ceva, ceva de rontait tot se gaseste. Motivele ar fi mai multe. Tuturor celor din casa ne plac, se fac destul de simplu, sunt delicioase si rezista un timp mai indelungat – asta in caz ca nu ii dam gata intr-o singura zi. 
Ingredientele sunt usor de procurat si se pot adapta in functie de preferinta sau de ce gasim prin casa. Prin urmare a face fursecuri e foarte simplu, trebuie doar buna dispozitie si putina rabdare.

Biscuiti de ciocolata cu visine_1

Ingrediente
200 gr unt
200 gr zahar
2 oua mari
320 gr faina
80 gr faina de migdale
40 gr cacao
1 lingurita extract de vanilie
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita sare

1 borcan dulceata visine
100 gr ciocolata cu lapte
20 gr unt

Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 15 min.
Biscuiti de ciocolata cu visine_3

Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana de vine cremos, aproximativ 10 minute. Adaugam ouale, pe rand, si extractul de vanilie apoi continuam mixarea pana la omogeniare. Oprim mixerul.

Faina o amestecam cu faina de migdale, cacaoa, sarea, praful de copt si bicarbonatul. Punem ingredientele uscate peste crema de unt si incorporam cu o lingura. Amestecul va fi usor moale si lipicios insa se va intari la frigider. Invelim aluatul in folie alimentara si-l dam la rece pentru 1-2 ore.


Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor.
Scoatem aluatul din frigider si modelam bilute de marimea unei nuci. Aplatizam fiecare biluta intre palme iar in mijloc facem o adancitura. In adancitura facuta punem o lingurita de dulceata de visine – sau orice alta dulceata preferati. Punem fursecurile in tava de copt lasand spatiu 2-3 cm intre ele.
Coacem fursecurile timp de 15-20 de minute pana cand isi schimba usor culoarea. Le scoatem pe un gratar la racit.

Intre timp topim la bain marie ciocolata cu lapte impreuna cu untul. Dupa ce fursecurile s-au racit le decoram cu glazura obtinuta. Sunt grozave, fragede, aromate si pline de ciocolata. Enjoy!
Biscuiti de ciocolata cu visine_2


6 Comments

Prajituri

Prajitura cu alune, nutella si crema de vanilie

Prajitura cu alune, nutella si crema de vanilie

Cand aveti pofta de o prajitura super, super buna atunci va recomand sa incercati aceasta delicatesa. Blatul delicat si crocant din albusuri cu alune macinate este completat de un duet de creme. Mai intai crema de vanilie, fina si aromata iar apoi vine crema nutella matasoasa si plina de ciocolata. Pentru a completa acest desert si a-l face cu adevarat irezistibil am decorat prajitura cu un strat de alune caramelizate. Mai puteti rezista tentatiei de a o incerca? Daca da, atunci va spun ca am imbogatit prajitura si cu un rand de piscoturi insiropate cu sirop de zahar ars. Rezultatul este un deliciu format din multe straturi irezistibile. 
Prajitura ia mai mult timp de preparare insa pasii sunt simpli iar la final obtinem una din cele mai bune prajituri cu foi si crema. Pe cuvant!

Prajitura cu alune, nutella si crema de vanilie 
Blat
8 albusuri
8 linguri zahar (150 gr)
8 linguri cu varf alune macinate ( 150 gr)
4 linguri cu varf faina ( 100 gr )
1 lingura cacao
1 praf de sare
1 plic zahar vanilat

Strat piscot
200 gr piscoturi
1 lingura zahar
200 ml apa

Crema nutella
150 gr nutella
50 gr ciocolata neagra
50 ml smantana grasa

Crema de vanilie
600 ml lapte
8 galbenusuri
5 linguri amidon
180 gr zahar
1 pastaie de vanilie
250 gr unt 82% grasime
1 praf de sare

Decor
100 gr alune
100 gr zahar

Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 1 ora  Nr portii: 30+

Prajitura cu alune, nutella si crema de vanilie
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 25/35cm .

Blat. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul, cate o lingura pe rand, si mixam bine dupa fiecare lingura. Amestecam alunele macinate cu faina, cacaoa si zaharul vanilat apoi le incorporam cu miscari de jos in sus in spuma de albus. Din aceasta compozitie vom coace pe rand 3 foi in tava pregatita.
Fiecare foaie o coacem in jur de 15-20 minute, pana cand se desprinde usor de pe marginile tavii.
Foile le lasam la racit pe un grilaj si trecem la crema.

Crema de vanilie. Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul si semintele de la pastaia de vanilie. Galbenusurile le amestecam separat cu un praf de sare si cu amidonul. Cand laptele e fierbinte turnam cateva linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam bine. Rasturnam compozita de oua peste laptele din oala si punem crema pe foc mediu. Amestecam continuu pana cand crema incepe sa fiarba si se ingroasa. 
Luam crema de pe foc si untul taiat bucatele. Amestecam bine. Acoperim crema cu o folie alimentara si o dam la rece.

Crema nutella. Punem pe foc mic ciocolata neagra impreuna cu smantana si nutella. Amestecam usor pana cand compozitia devine omogena apoi o luam de pe foc si o dam la rece.

Pregatim un pachet mic de piscoturi pe care le vom insiropa cu un sirop simplu. Caramelizam o lingura de zahar apoi turnam peste ea 200 ml apa si lasam pe foc pana cand zaharul caramelizat se topeste. Dam siropul la rece.

Decor. Punem zaharul la topit pe foc mic. Cand e gata caramelizat adaugam alunele, amestecam bine apoi oprim focul. Rasturnam alunele pe o planseta. Cand sunt racite complet le punem intr-o punga rezistenta si la zdrobim cu ajutorul sucitorului. 

Prajitura cu alune, nutella si crema de vanilie
Asamblare. Punem o foaie de blat inapoi in tava in care am copt foile. Ungem foaia cu un strat subtire de crema nutella. Deasupra vom adauga o treime din crema de vanilie. Adaugam un nou blat si procedam la fel: un strat subtire de crema nutella iar apoi jumatate din crema de vanilie ramasa. 

Piscoturile le insiropam usor si le punem aliniate peste crema de vanilie. 
O reteta simpla si buna de piscoturi gasiti si aici la mine pe blog, asta in cazul in care doriti sa le preparati in casa.

Acoperim piscoturile cu crema de vanilie ramasa. Peste crema vom pune si ultimul blat de cacao cu alune. Ungem ultimul blat cu crema nutella ramasa iar deasupra presaram alunele caramelizate.
Dam prajitura la rece pentru cateva ore pentru a se inmuia blatul si a se intrepatrunde aromele. Este o prajitura mai mult decat excelenta si va veti indragosti de ea.
Enjoy!

Prajitura cu alune, nutella si crema de vanilie


16 Comments

Dulciuri diverse Biscuiti

Cornulete fragede cu nuca

Cornulete fragede cu nuca

Aceste cornulete cu nuca sunt tare simplu de facut, din ingrediente putine, insa sunt super gustoase si fragede. Sunt o adevarata delectare pentru iubitorii de fursecuri sau orice fel de rontaieli. Untul si nuca le dau o aroma aparte si fragezimea pe care o cautam la fursecuri in general. Desi se numesc cornulete probabil ati observat ca le-am asociat mai mult cu fursecurile, asta pentru ca eu sunt obisnuita ca sa gasesc o umplutura in cornulete. Ei bine nu, acestea nu au umplutura, insa nici nu au nevoie pentru ca sunt excelente exact asa cum sunt ele. Reteta e simpla si este de incercat.
Pentru reteta trebuie sa-i multumesc Adelei Zilahi deoarece ea a fost sursa mea de inspiratie iar reteta in original o gasiti aici. Cornuletele acestea sunt raspunsul meu la Provocarea secreta din luna ianuarie gazduita de Liliana.

Cornulete fragede cu nuca_1

Ingrediente
100 gr unt
100 gr nuca macinata
2 linguri zahar pudra
1 pastaie de vanilie
1 praf de sare
2 galbenusuri
200-220 gr faina
zahar pudra pentru decor

Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 15 min Nr bucati: 70-80

Cornulete fragede cu nuca_2

Untul moale la temperatura camerei il mixam cu 2 linguri de zahar pudra pana cand devine cremos. Adaugam galbenusurile pe rand si mixam bine. 
Despicam pastaia de vanilie cu ajutorul unui cutit ascutit iar semintele le razuim cu lama acestuia si le adaugam peste crema de unt. Punem nuca macinata si praful de sare si mixam usor.
Faina o incorporam cu mana si amestecam pana obtinem un aluat omogen, usor de prelucrat. Daca aluatul e prea sfaramicios, mai adaugati o lingura de apa (sau doua daca e nevoie) pentru a-l lega mai bine. 

Punem aluatul pe masa infainata si formam bastonase pe care la taiem in bucati de 4-5 cm lungime. Modelam fiecare bucata pentru a-i da forma unui cornulet. Procedam la fel pana cand epuizam aluatul. Cornuletele acestea sunt mici si vor iesi multe, in jur de 80 de bucati, depinde si cat de groase le facem.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor. Punem cornuletele in tava si le dam la cuptor pentru 15-16 minute pana cand se rumenesc usor. 
Scoatem cornulete din cuptor si le punem pe un gratar la racit. Dupa cateva minute putem sa le rostogolim prin zahar pudra si sa le servim cu pofta. 
Cornulete pot fi pastrate in cutie etansa pana la 3-4 saptamani. 
Enjoy!

Cornulete fragede cu nuca_3


15 Comments

Checuri

Chec grecesc cu portocale, miere si fistic

Chec grecesc cu portocale, miere si fistic

Acest desert este super simplu de realizat insa este extraordinar de bun. Aroma de portocale, mierea si fisticul au transformat un banal chec intr-un delicu de zile mari. Fructat si insiropat isi poate gasi loc de cinste pe orice masa. Cei care iubesc ciocolata s-ar putea sa nu fie la fel de incantati la auzul unui asemenea chec, insa odata incercat cu siguranta se vor indragosti pe loc. Asa s-a intamplat si in cazul meu. Dupa ce am gustat prima oara abia am reusit sa ma mai opresc. Fiecare inghititura este pur si simplu minunata: moale, aromata si insiropata. Un deliciu!

Chec grecesc cu portocale si fistic_3

Ingrediente
2 oua medii
200 ml iaurt
280 gr faina
100 gr zahar
100 ml ulei
1 praf de sare
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
coaja rasa de la 2 portocale
1 pastaie de vanilie

Sirop
sucul de la doua portocale
100 gr miere
50 gr fistic

Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 10-12

Chec grecesc cu portocale si fistic_1

Ouale le batem impreuna cu zaharul si un praf de sare. Ne folosim de un tel. Adaugam iaurtul, uleiul si semintele de la pastaia de vanilie. Omogenizam usor. 
Separat amestecam faina cu praful de copt si bicarbonatul. Adaugam ingredientele lichide peste cele solide si omogenizam compozitia cu o lingura sau un tel.
Portocalele le spalam bine si razuim coaja peste compozitia de chec. Amestecam usor.

Preincalzim cuptorul la 170 de grade. Tapetam cu unt si faina o tava rotunda de tort. Turnam compozitia in tava, nivelam si dam la cuptor. Coacem checul pentru 45-50 de minute, sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Cand e gata oprim focul si lasam checul la racorit in cuptor cu usa intredeschisa.

Fisticul il zdrobim usor. Sucul de la cele doua portocale il amestecam cu mierea pana cand obtinem un sirop omogen.

Chec grecesc cu portocale si fistic_4

Scoatem checul din cuptor si cu ajutorul unei scobitori facem mici gaurele in chec. Turnam siropul pe deasupra checului si-l lasam deoparte 3-4 ore pana cand absoarbe tot siropul. Deasupra vom presara fistic zdrobit iar apoi putem sa il feliem dupa preferinta. Veti avea parte de o surpriza foarte placuta. Enjoy!

Chec grecesc cu portocale si fistic_2


8 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316