• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Prajituri

Prajitura cu crema caramel, frisca si mascarpone

Prajitura cu crema caramel, frisca si mascarpone

Prajitura cu crema caramel, frisca si mascarpone sau…prajitura cu ingredientele care se gasesc cel mai frecvent la mine in casa – exceptand ciocolata, binenteles. Prin aceasta introducere cred ca am exprimat destul de multe. Adica atunci cand am pofta de prajitura sunt sanse foarte mari sa fac ceva ce sa contina aceste ingrediente. Si nu doar prajituri, doar stim foarte bine ca si cheesecake-ul, inghetata, mousse-ul sau torturile merg bine cu frisca, mascarpone si caramel. Este o combinatie dulce, delicioasa si de neinlocuit.

Prajitura aceasta nu se face greu. Combinam un blat aromat de vanilie, o crema fina si delicioasa de caramel iar in la final aducem si straturile cu mascarpone si frisca pentru un rezultat spectaculos. Enjoy!

Prajitura cu crema caramel, frisca si mascarpone_1

Blat
100 gr unt
3 oua
120 gr zahar
240 gr faina
1 praf de sare
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
1 lingurita extract de vanilie
100 ml lapte
100 ml iaurt

Crema caramel
150 gr zahar
25 gr zahar brun
3 linguri apa
500 ml lapte
2 oua
2 linguri faina
100 gr unt 80% grasime

Crema alba
250 gr mascarpone
2 foi gelatina
200 ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar pudra
50 ml lapte
1 lingurita extract de vanilie

Prajitura cu crema caramel, frisca si mascarpone_2

Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 20

Mixam untul moale – la temperatura camerei – cu zaharul timp de 5-10 minute pana cand devine cremos si aerat. Adaugam ouale, cate unul pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare.

Faina o amestecam separat cu praful de sare, praful de copt si bicarbonatul. Adaugam jumatate din ingredientele uscate peste crema de unt si amestecam usor. Punem laptele, iaurtul, vanilia apoi restul de ingrediente uscatesi mai mixam putin pana la omogenizare.

Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 grade). Tapetam cu hartie de copt o tava medie de 20/30 cm. Turnam compozitia de blat in tava, nivelam si dam la cuptor. Coacem blatul timp de aproximativ 30 de minute pana cand trece testul cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar la racit.

Prajitura cu crema caramel, frisca si mascarpone_3

Ouale le amestecam cu faina si cu 100 ml de lapte. Amestecam bine pana obtinem o compozitie omogena.

Punem zaharul pe foc impreuna cu apa. In momentul in care incepe sa fiarba marim usor flacara si nu ne mai atingem de el. Cand capata o culoare aurie luam de pe foc si adaugam laptele treptat amestecand continuu. Punem din nou pe foc pana cand caramelul se dizolva complet in lapte. Adaugam apoi si crema de oua amestecand mereu. Lasam crema caramel 6-7 minute pe foc pana incepe sa fiarba si se ingroasa usor.

Luam crema de pe foc si adaugam untul. Amestecam bine apoi dam crema la rece.

Punem gelatina la hidratat in apa rece. Laptele il punem pe foc si-l aducem pana aproape de punctul de fierbere apoi oprim focul. Adaugam gelatina si amestecam bine.

Mascarpone il mixam bine cu zaharul pudra. Smantana pentru frisca o batem bat impreuna cu o lingurita de zahar vanilat.

Laptele il incorporam in crema mascarpone apoi adaugam frisca cu miscari usoare de jos in sus.

Blatul racit il taiem in doua bucati pe orizontala. Asezam prima bucata de blat in tava unde l-am copt si intindem deasupra jumatate din crema caramel. Punem si urmatoarea bucata de blat apoi restul de crema caramel si nivelam. Deasupra intindem crema de mascarpone.

Dam prajitura la rece pentru 4-5 ore sau preferabil peste noapte. O decoram cu zahar ars, nuci caramelizate apoi o putem portiona dupa preferinta.

Este o prajitura super buna. Enjoy!

Prajitura cu mascarpone si caramel_1


1 Comment

Aluat dulce Dulciuri de post

Cozonac de post cu rahat

Cozonac de post cu rahat

Cozonacul este un dulce la rang de cinste pentru mine. De obicei fac cozonaci doar de sarbatori pentru ca vad in ei ceva special, ce nu faci in fiecare zi. Retete de cozonac veti gasi la mine pe blog in diverse variante insa niciuna  de post…pana acum.

Am ezitat sa fac cozonac de post pana acum pentru ca mi se parea o treaba mai delicata. Insa erau doar niste temeri fara o baza prea solida, mai ales ca am mai folosit aluat dulce in retete de post si s-a comportat foarte bine.

Intr-un final m-am hotarat sa incerc si pot sa spunca a iesit ceva extrem de bun. Nu mi-as fi imaginat ca un cozonac de post poate fi chiar atat de bun. Pufos, dulce, moale si aromat. Exact cum trebuie sa fie un cozonac adevarat!

Cozonac de post cu rahat_2

 

Ingrediente

15 gr drojdie

100 ml suc de portocale

150-200 ml apa minerala

50 ml ulei

500 gr faina

1 praf de sare

3 linguri zahar

1 lingurita pudra de portocale

1 plic zahar vanilat

Umplutura

300 gr rahat

Pentru uns

1 lingura miere

Cozonac de post cu rahat_4

 

Punem 100 ml suc proaspat stors de portocala pe foc mic impreuna cu zaharul. Cand sucul e caldut oprim focul si adaugam drojdia. Lasam amestecul la odihnit 10 minute.
Cernem faina impreuna cu sarea iar in mijloc facem o adancitura. Turnam maiaua in mijloc apoi 150 ml de apa minerala, zaharul vanilat si pudra de portocala. Incepem sa framantan aluatul. Daca mai este nevoie mai adaugamapa pana cand obtinem un aluat moale, nelipicios dar usor de framantat.

Continuam framantarea pentru inca 5-10 minute apoi adaugam uleiul si-l incorporam usor. Framantam in continuare pana cand aluatul e din nou omogen si elastic. Acoperim aluatul cu folie alimentara si-l lasam la dospit pentru o ora intr-un loc ferit de curenti.

Rahatul il taiem bucati potrivit de mari si-l lasam deoparte. Ungem cu ulei o forma medie de cozonac.

 

Rasturnam aluatul dospit pe blatul de lucru bine infainat. Il impartim in doua parti egale. Intindem prima jumatate intr-o foaie dreptunghiulara si deasupra presaram bucatele de rahat. Rulam foaia cat de strans putem si o lasam deoparte. Procedam la fel si cu restul de aluat.

Impletim cele doua suluri si punem cozonacul in tava. Il mai lasam la dospit o jumatate de ora la loc caldut.

Cozonac de post cu rahat_1

 

Preincalzim cuptorul la 190 de grade apoi introducem cozonacul in cuptor. Dupa 10 minute reducem focul si-l mai lasam timp de 30-35 de minute pana se rumeneste frumos la suprafata.  Scoatem cozonacul din cuptor si-l lasam 10 minute in tava apoi il transferam cu grija pe un gratar si-l lasam la racit.

Servim cozonacul de post cu rahat doar dupa ce s-a racit complet. Asa ne asiguram ca il putem taia frumos si usor. Enjoy!

Cozonac de post cu rahat_3

 


10 Comments

Checuri

Chec cu ciocolata si nuci

Chec cu ciocolata si nuci

Dulciurile simple sunt preferatele mele iar daca au cumva si ciocolata atunci din start le trec in fruntea listei. Acest chec cu ciocolata si nuci face parte din categoria dulciurilor simple dar si cu ciocolata, multa ciocolata. Blatul este dens, ciocolatos insa nu intr-un mod deranjant, iar deasupra am revarsat o patura fina de ganache de ciocolata. Combinatia nu poate fi decat una grozava mai ales daca adaugam si un glob de inghetata de vanilie sau o lingura plina de smantana dulce proaspata. Am reusit sa va tentez cu un chec? Daca da, puteti trece la treaba deoarece se face foarte simplu.

Chec cu ciocolata si nuci_2

 

Ingrediente
3 oua mari
50 gr cacao
100 ml apa fierbinte
150 gr unt
150 gr zahar
150 gr faina
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
50 ml iaurt
1 lingurita extract de vanilie
50 gr nuci tocate

Ganache de ciocolata
100 ml smantana pentru frisca
100 ml ciocolata neagra

Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 1 ora  Nr portii: 16

Chec cu ciocolata si nuci_1

 

Apa fierbinte o turnam peste cacao si amestecam bine. Cand amestecul e omogen il acoperim cu folie alimentara si-l dam la rece.
Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana cand devine cremos. Adaugam ouale cate unul pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. Crema de cacao o incorporam in compozitie si mixam bine.

Faina o amestecam cu sarea si cu praful de copt. Adaugam jumatate din cantitatea de faina peste crema de unt si mixam usor. Punem iaurtul si restul de faina si mai mixam pana la omogenizare. La final incorporam extractul de vanilie si nucile tocate grosier

Preincalzim cuptorul la foc mediu (170-180 de grade)si tapetam cu unt si faina o tava medie de chec (17.5 cm lungime). Turnam compozitia de chec in tava si nivelam. Introducem checul de ciocolata la cuptor si il lasam acolo pentru 50-60 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea iar lateralele se desprind usor de tava.
Lasam checul la racorit o jumatate de ora in tava apoi il transferam pe un gratar la racit.

Pentru glazurare am folosit un ganache de ciocolata.
Smantana pentru frisca o aducem pana la punctul de fierbere apoi oprim focul. Adaugam ciocolata si amestecam usor. Turnam glazura peste chec apoi o lasam jumatate de ora pentru a se intari putin.
Portionam checul cu ciocolata dupa preferinta si-l servim alaturi de frisca proaspata sau inghetata de vanilie. Este un chec grozav bun, dens si aromat si binenteles cu multa ciocolata. Enjoy!

Chec cu ciocolata si nuci_3

 


3 Comments

Torturi

Chocolate Mud Cake

Chocolate Mud Cake

Chocolate mud cake – pentru mine este tortul suprem de ciocolata. Blatul dens si plin de ciocolata este completat de o crema trufa de ciocolata fina si delicioasa. Si pentru ca nu era destula ciocolata am ales sa-l decorez cu trufe pline de ciocolata. Mai decadent de atat se poate oare? As tinde sa spun ca nu, insa atunci cand vine vorba de ciocolata parca totul este posibil. Pana la urmatoarea nebunie dulce si ciocolatoasa am sa va spun ca acesta este cel mai bun tort de ciocolata mancat de mine pana acum. Iar reteta este atat de simpla incat nu o sa aveti scuze pentru a nu-l incerca.

Chocolate Mud Cake_1

Blat
200 gr unt
120 gr ciocolata neagra
3 oua
250 gr zahar
200 gr faina
75 gr cacao
1 praf de sare
200 ml lapte

Crema
500 gr ciocolata neagra
500 ml smantana pt frisca
1 lingurita extract de vanilie

Decor
trufe de ciocolata
fulgi de migdale

Chocolate Mud Cake_3

Untul, ciocolata si laptele le punem pe foc intr-o oala cu fundul gros . Amestecam continuu pana cand obtinem o compozitie omogena. Oprim focul si adaugam zaharul. Amestecam bine apoi lasam compozitia 5 minute deoparte.

Preincalzim cuptorul la 160 de grade si tapetam cu hartie de copt 2 tavi rotunde de 20-22cm diamentru.

In crema de ciocolata adaugam ouale, pe rand, si amestecam bine dupa fiecare adaugare.

Separat amestecam faina cu cacaoa si sarea si le adaugam incet peste crema de ciocolata.

Impartim aluatul in mod egal in cele doua tavi. Introducem tavile la cuptor si coacem blaturile timp de 40-45 de minute, pana trec testul cu scobitoarea. Cand sunt gata oprim focul si lasam blaturile inca jumatate de ora in tava apoi le transferam pe un gratar pana la racirea completa.

Chocolate Mud Cake_4

Incalzim smantana pentru frisca pana aproape de punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata. O lasam la odihnit 1 minut apoi amestecam usor pana obtinem o crema matasoasa. Adaugam pe urma lingura de coniac si dam crema la rece pentru 2-3 ore.

Chocolate Mud Cake_2

Cand blaturile sunt racite putem sa le taiem in doua bucati. Punem o bucata de blat pe un platou si o acoperim cu 3-4 linguri pline de crema. Procedam la fel pana epuizam toate blaturile. Acoperim tortul cu crema ramasa.

Lateralele tortului le imbracamin fulgi demigdaleiar deasupra il pudram cu cacao. Pentru o nota finala putem sa adaugam si cateva trufe de ciocolata. Dam tortul la rece pentru 2 ore. Inainte de a-l servi il lasam jumatate de ora la temperatura camerei.

Amatorii de ciocolata vor savura pe indelete fiecare bucata e din acest tort decadent.Enjoy!

Chocolate Mud Cake_5


11 Comments

Clatite Dulciuri de post

Pancakes cu banane si lapte de cocos

Pancakes cu banane si lapte de cocos

Aceste pancakes se fac atat de simplu si sunt atat de bune incat cu greu va veti putea abtine sa le incercati. 

Sunt aromate, pufoase, fara urma de lapte, oua sau zahar. Si cu toate acestea sunt dulci si extrem de bune. Combinatia banane si lapte de cocos le face sa fie atat de grozave. 

Dupa ce le-am laudat atat va pot spune ca sunt si de post, deci le putem consuma cu usurinta cand avem pofta de ceva bun si dulce dar totusi avem restrictie la ingrediente. 

Pancakes cu banane si lapte de cocos_2

 

Ingrediente

200 ml lapte de cocos

100 lapte de soia/migdale

200 gr faina alba

1 lingurita praf de copt

1 praf de sare

3 banane foarte coapte 

2 linguri cocos

Pancakes cu banane si lapte de cocos_4

 

Amestecam faina cu praful de copt si sarea.

Bananele le zdrobim bine cu ajutorul unei furculite. Adaugam laptele de cocos si cel de migdale ( asa am folosit eu ) sau soia si amestecam bine. Incorporam cu grija faina amestecand usor. Vom obtine o compozitie groasa de clatite.

Pancakes cu banane si lapte de cocos_1

 

Ungem o tigaie cu putin ulei si o incingem bine. Turnam gramajoare din compozitia de clatite. Coacem clatitele pe prima parte pana incep sa faca bule de aer la suprafata – aproxiomativ 3-4 minute la foc mediu. Intoarcem clatitele si le mai coacem 2 minute si pe cealalta parte. Punem fiecare clatita separat pe un platou.

Procedam la fel pana cand terminam compozitia de clatite. 

Servim clatitele caldute – si reci sunt la fel de bune – cu sirop de artar/agave sau chiar cu miere alaturi de felii de banana. Enjoy!

Pancakes cu banane si lapte de cocos_3

 


8 Comments

Prajituri Provocarea secreta

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca

De prajitura Tosca mai auzisem eu dar nu stiam exact despre ce e vorba. Stiam doar ca are mac si ca mai combina ea cateva ingrediente. Pana la urma am ajuns sa o fac si eu si sa ma lamuresc pe deplin care e treaba cu aceasta prajitura. Concluzia pot sa v-o spun chiar acum si anume ca e foarte buna! Binenteles pentru asta trebuie sa va placa macul, insa…s-ar putea ca aceasta prajitura sa-i surprinda in mod placut chiar si pe cei care nu prea se impaca bine cu punctele astea mici si negre numite mac. 

Reteta am preluat-o de la Lacrimioara si ale ei arome in bucatarie, am mai modificat eu cate ceva pe la ea dar am pastrat ingredientele de baza. Acum nu-mi ramane decat sa o trimit Ceraselei, care este gazda provocarii secrete de luna aceasta. 

Prajitura Tosca_1

Blat

8 albusuri

140 gr mac

4 linguri faina

4 linguri nuca de cocos

200 gr zahar

1 praf de sare


Crema

8 galbenusuri

400 ml lapte

5 linguri cu varf amidon

1 lingurita extract de vanilie/o pastaie de vanilie

150 gr zahar

150 gr unt

1 pachet biscuiti cu unt


Glazura

100 gr ciocolata neagra

70 gr smantana pt frisca

30 gr unt

Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 25-30

 Prajitura Tosca

Albusurile la batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul, cate o lingura pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. La final trebuie sa obtinem o bezea frumoasa. 


Macul il amestecam cu faina si nuca decocos. Adaugam ingredientele uscate peste spuma de albusuri si amestecam usor, cu miscari de jos in sus.


Preincalzim cuptorul la foc mediu (170 grade) si tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor. Turnam compozitia de blat in tava, nivelam apoi dam prajitura la cuptor.


Coacem blatul timp de aproximativ 30 de minute, pana cand incepe sa se rumeneasca usor pe laterale.

Scoatem blatul din cuptor si il taiem repede in doua jumatati apoi il lasam la racit.

Prajitura Tosca_q

Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul si il incalzim pana aproape de punctul de fierbere. Galbenusurile le amestecam cu amidonul. Desfacem crema de oua cu cateva linguri de lapte fierbinte apoi o rasturnam peste laptele din oala. Lasam crema pe foc pana da in clocot si se ingroasa. 

Adaugam extractul de vanilie,  untul si omogenizam. Acoperim crema cu folie alimentara si o dam cateva ore la rece.


Punem un blat de prajitura pe un platou, il acoperim cu jumatate de crema rece apoi cu celalalt blat. Restul de crema il turnam deasupra prajiturii. Peste crema de vanilie vom pune acum un strat de biscuiti. 


Topim la bain marie ciocolata impreuna cu smantana si untul. Turnam compozitia calduta peste stratul de biscuiti si apoi dam totul la rece.

Prajitura se feliaza cel mai bine a doua zi, dupa ce se intareste crema mai bine iar foile se inmoaie.

Este o prajitura eleganta si delicioasa, enjoy!

 Prajitura Tosca


4 Comments

Dulciuri de post

Negresa de post cu nuci si rom

Negresa de post cu nuci si rom

Chiar daca este post nu putem sa renuntam complet la dulciuri. Prin urmare le adaptam. 

Si din fericire ciocolata neagra ne poate ajuta sa facem prajituri delicioase chiar si in timpul postului. Cu ajutorul ei am creat si aceasta negresa de post cu nuci care contine ciocolata neagra atat in blat cat si in glazura. Pe langa ciocolata am plusat si cu o mana de nuci si un strop de rom, pentru a evidentia si mai mult aroma de ciocolata. Eu cred ca a iesit foarte buna, insa ramane sa va convingeti dupa ce o incercati. Si merita facuta pentru ca e chiar simpla si delicioasa!

Negresa de post cu nuci si rom_3

 

Blat

200 gr faina

150 gr zahar

30 gr cacao

100 gr nuci

1/2 lingurita praf de copt

1/2 lingurita bicarbonat

1 praf de sare

100 ml apa

50 ml rom

60 ml ulei

4 linguri gem de capsune

50 gr ciocolata neagra 70% cacao

1 lingura otet


Glazura

1 lingura ulei de cocos

60 gr ciocolata neagra 70%

Negresa de post cu nuci si rom_1

 

Topim ciocolata neagra la bain marie si o lasam deoparte sa se racoreasca.

Amestecam ingredientele uscate: faina, cacaoa, nucile macinate, praful de copt, bicarbonatul si un varf de cutit de sare. Le amestecam usor cu un tel.

Separat amestecam apa cu romul, zaharul, uleiul si gemul de capsune. Combinam cele doua compozitii amestecand usor. La final adaugam lingura de otet si ciocolata neagra topita apoi omogenizam.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava mica de dimensiune 20/20 cm.

Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem prajitura timp de 40-45 de minute pana cand trece testul cu scobitoarea.

 

Scoatem prajitura din cuptor si o lasampe un gratar la racit.

Topim la bain marie ciocolata neagra impreuna cu uleiul de cocos. Punem glazura peste prajitura o lasam putin sa se intareasca. Eu n-am mai avut rabdare….

Enjoy!

Negresa de post cu nuci si rom_2

 


12 Comments

Torturi

Tort de ciocolata cu crema de lapte

Tort de ciocolata cu crema de lapte
Povestea unui tort este de obicei simpla. Imaginea lui imi apare in minte atunci cand ma astept mai putin. Insa stiu sigur ca trebuie sa mi-o notez undeva pe o hartie ca sa nu o pierd.
Apoi vine partea mai delicata. Combinarea texturilor si aromelor. De cele mai multe ori aleg ceva ce stiu sigur ca e bun insa uneori experimentez combinatii noi.
De data aceasta nu am experimentat ceva iesit din comun. Totul e simplu, un blat delicios de ciocolata si o crema de lapte fina si aromata. Ceea ce e nou e faptul ca nu am mai folosit combinatia aceasta pana acum. Mare pacat pentru ca e tare buna. Daca credeti ca va place atunci merita sa testati si voi acest tort in straturi de ciocolata si lapte.  

Tort de ciocolata cu crema de lapte_2
Blat

1 cana zahar
3 cani faina
3/4 cana cacao
1/2 cana ulei
1 cana iaurt
4 oua
1/3 cana lapte
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat
1/3 lingurita sare

*cana normala de 250 ml
 
Crema
800 ml lapte
75 gr faina
25 gr amidon
125 gr zahar
100 gr ciocolata alba
150 gr unt
1 pastaie de vanilie
 
Decor
100 gr smantana pt frisca
50 gr ciocolata neagra
nuci caramelizate
 Tort de ciocolata cu crema de lapte_3

Faina o amestecam cu cacaoa, bicarbonatul, praful de copt, sarea si zaharul. Ne folosim de tel si amestecam bine. Separat amestecam ingredientele lichide: ouale, iaurtul, 60 ml lapte, uleiul si vanilia. 

Adaugam ingredientele lichide peste cele uscate si omogenizam. Daca aluatul este prea dens mai putem adauga putin lapte. Trebuie sa aiba consistenta unei smantani mai groase.
 
Preincalzim cuptorul la foc mediu. Pregatim 3 tavi cu diametrul de 18-20 cm, le ungem cu unt si le tapem la baza cu hartie de copt, Tapetam lateralele tavilor cu faina si scuturam excesul. 
 
Repartizam compozitia in cele 3 tavi in mog egal, apoi coacem blaturile timp de 30-40 de minute sau pana cand trec testul cu scobitoarea. Daca nu aveti 3 forme de aceeasi dimensiune puteti sa coaceti blaturile pe rand. Scoatem blaturile la racit pe un gratar.
 
Crema. Amestecam faina cu amidonul si 100 ml de lapte. Restul de laptele il punem pe foc impreuna cu zaharul si semintele de la pastaia de vanilie. Cand laptele e fierbinte turnam putin peste crema cu faina si amestecam bine  de tot pentru a evita formarea de cocoloase. Rasturnam crema peste laptele din oala si o lasam la foc mediu. Amestecam continuu pana cand crema incepe sa fiarba si se ingroasa. 
Luam crema de pe foc si adaugam ciocolata alba rupta bucatele. Amestecam din nou. Taiem untul cubulete, il adaugam in crema apoi omogenizam.
Acoperim crema cu folie alimentara si o lasam la racit.
 
Taiem fiecare blat in doua bucati. Punem o bucata de blat pe un platou si deasupra intindem 2-3 linguri de crema. Procedam la fel pana cand terminam blaturile si crema. Crema ramasa o vom folosi pentru a imbraca tortul. 
Dam tortul la rece pentru 2-3 ore.
 Tort de ciocolata cu crema de lapte_1

Aducem smantana pana la punctul de fierbere apoi oprim focul. Adaugam ciocolata si amestecam bine. Turnam glazura peste tortul rece.

Decoram tortul cu nuci caramelizate si fasii de ciocolata neagra. Este un deliciu de tort si va va incanta cu siguranta. Enjoy!
Tort de ciocolata cu crema de lapte_4


3 Comments

Prajituri

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Niciodata nu e prea tarziu pentru o prajitura. Sau…niciodata nu e prea mult pentru a mai face inca o prajitura. Prajiturile si torturile sunt slabiciunea mea si mereu le pregatesc cu drag. Preferatele mele sunt cele cu ciocolata iar aceasta super prajitura are multa, multa ciocolata. Blatul este grozav, pufos, ciocolatos iar crema de ciocolata este fina, matasoasa si cu un gust echilibrat. Pentru un plus de aroma am adaugat crema de zmeura care ii mai confera si prospetime acestei prajituri.

Prajitura cu ciocolata si zmeura ar putea fi un adevarat deliciu pe masa oricui.

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Blat
3 oua
100 ml ulei
180 ml iaurt
150 ml apa fierbinte
1 lingurita extract de vanilie
150 gr faina
100 gr faina de migdale
90 gr cacao
200 gr zahar
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat
1/4 lingurita sare

Crema de zmeura
300 gr zmeura
2 linguri zhar
2 linguri amidon
2 linguri apa

Crema de ciocolata
300 ml lapte
80 gr zahar
2 oua
3 linguri amidon
100 gr unt
100 gr ciocolata neagra
1 lingurita esenta de vanilie


Glazura de ciocolata
100 gr ciocolata
100 ml lapte
2 foi gelatina

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Blat. Apa fierbinte o amestecam cu cacaoa pana cand obtinem o crema omogena. O lasam deoparte la racit.

Faina o amestecam cu faina de migdale, zaharul, praful de copt, bicarbonatul si sarea.
Ouale le amestecam usor impreuna cu uleiul, vanilia si iaurtul. Punem amestecul peste crema de cacao si omogenizam. 
Turnam ingredientele lichide peste cele solide si omogenizam usor.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Turnam compozitia intr-o tava mare de 30/40 cm si nivelam. Coacem blatul timp de 20-25 de minute pana cand trece testul cu scobitoarea. Scoatem blatul din cuptor si-l lasam la racit apoi il taiem in 2 bucati egale de 20/30 cm. O bucata din ele o vom taia apoi in doua si pe orizontala, astfel incat sa obtinem doua bucati de blat mai subtiri. 

Crema de ciocolata. Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul. Ouale le amestecam separat cu amidonul. Cand laptele e fierbinte turnam cateva linguri de lapte peste oua si amestecam bine. Rasturnam compozita de oua peste laptele din oala si punem crema pe foc mediu. Amestecam continuu pana cand crema incepe sa fiarba si se ingroasa. 
Luam crema de pe foc si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine.
Taiem untul cubulete si-l adaugam in crema. La final punem extractul de vanilie apoi omogenizam.


Crema de zmeura. Punem zmeura – poate fi si zmeura congelata – pe foc mic impreuna cu zaharul. Lasam sa fiarba circa 5 minute pana cand se inmoaie complet. Amidonul il desfacem cu doua linguri de apa apoi il adaugam peste zmeura si lasam 2 minute la fiert pana se ingroasa. Dam crema la rece.

Glazura de ciocolata. Topim ciocolata in laptele fierbinte. Gelatina o hidratam in apa rece timp de 5 minute apoi o adaugam in crema de ciocolata calduta. Amestecam bine si lasam deoparte, dar nu la rece pentru ca riscam sa se intareasca prea tare inainte de a o putea folosi.
Prajitura cu ciocolata si zmeura 
Asamblare. Punem o felie de blat pe un platou. Asezam jumatate din crema de ciocolata. Punem o felie de blat mai subtire iar deasupra intindem crema de zmeura. Asezam si a doua felie subtire de blat. Intindem cealalta jumatate de crema de ciocolata si nivelam din nou. Dam prajitura la rece pentru jumatate de ora.

Acoperim prajitura cu glazura de ciocolata si dam din nou la rece. Decoram prajitura cu zmeura, preferabil proaspata, si apoi o feliem dupa preferinta.
Este o prajitura minunata. Enjoy!
Prajitura cu ciocolata si zmeura


11 Comments

Tarte/Placinte dulci

Tarte cu fructe uscate si caramel

Tarte cu fructe uscate si caramel

De cele mai multe ori dulciurile simple sunt cele mai delicioase. Asa sunt aceste tarte, simple si grozav de bune. Crusta delicioasa si crocanta vine in combinatie cu fructele uscate si cu o crema fina, densa, matasoasa si dulce de caramel. Da, caramelul vine ca cireasa de pe tort si pe buna dreptate datorita gustului sau iconfundabil si irezistibil. Eu sunt mare fan caramel si tocmai de aceea am ales sa fac aceste tarte super gustoase. Cine este iubitor de caramel si de tarte atunci ii recomand sa le incerce in aceasta combinatie.

Tarte cu fructe uscate si caramel_1

Aluat
200 gr faina
100 gr unt
1 galbenus
1 praf de sare
1 lingura zahar pudra
2-3 linguri apa rece

Umplutura
400 gr fructe uscate: nuci, alune, caju, caise, stafide, migdale

Caramel
200 gr zahar
4 linguri apa
100 ml smantana
100 gr unt

Decor
inghetata de vanilie/frisca

Timp de preparare: 1 ora Timp de asteptare: 1 ora 
Timp de coacere: 20 min. Nr portii: 6-8

Tarte cu fructe uscate si caramel_3

 

Faina o cernem intr-un bol incapator, facem o adancitura in mijloc si punem untul taiat cubulete, zaharul pudra si sarea. Amestecam cu ajutorul degetelor pana obtinem un aluat nisipos. Adaugam si galbenusul si framantam putin (nu exageram cu framantatul) pana la omogenizare. Punem cate o lingura de apa si framantam pe masura ce oadaugam, pana obtinem coinsistenta dorita. Dam aluatul la rece pentru o ora. Intre timp pregatim 6-8 mini forme de tarta, pe care le vom ungem bine cu unt.
Dupa ce aluatul a stat la rece il intindem intr-o foaie subtire de 2mm si decupam cercuri cu diametru putin mai mare decat formele de tarta. Aranjam aluatul frumos in forme, il intepam din loc in loc cu furculita si deasupra punem hartie de copt si boabe de fasole. Punem tartele cu tot cu hartia de copt si boabele de fasole la frigider pentru 20 de minute. Cuptorul il preincalzim la 180 de grade.
 
Coacem crusta de tarta timp de 15 minute dupa care scoatem hartia de copt si boabele de fasole apoi reintroducem tartele la cuptor pentru inca 5 minute sau pana cand crusta capata o culoare frumoasa aurie. Lasam crustele la racit. Fructele uscate le tocam grosier. 
Tarte cu fructe uscate si caramel_2
 
Caramel. Zaharul il punem intr-o tigaie neaderenta impreuna cu apa pe foc mediu. Lasam sa fiarba pana cand caramelul devine auriu inchis apoi il luam de pe foc si adaugam smantana. Amestecam energic si cu mare grija la aburi. Adaugam si untul si omogenizam.
Scoatem crustele de tarta din forme si le aranjam pe un platou. Le umplem cu fructe uscate iar deasupra turnam caramel cat sa le acopere foarte bine – cu cat mai  mult cu atat mai delicios.
Servim tartele cu frisca sau inghetata de vanilie, insa este optional deoarece sunt foarte bune si consumate ca atare. Enjoy! 
Tarte cu fructe uscate si caramel_4


7 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316