Cozonacul este un dulce la rang de cinste pentru mine. De obicei fac cozonaci doar de sarbatori pentru ca vad in ei ceva special, ce nu faci in fiecare zi. Retete de cozonac veti gasi la mine pe blog in diverse variante insa niciuna de post…pana acum.
Am ezitat sa fac cozonac de post pana acum pentru ca mi se parea o treaba mai delicata. Insa erau doar niste temeri fara o baza prea solida, mai ales ca am mai folosit aluat dulce in retete de post si s-a comportat foarte bine.
Intr-un final m-am hotarat sa incerc si pot sa spunca a iesit ceva extrem de bun. Nu mi-as fi imaginat ca un cozonac de post poate fi chiar atat de bun. Pufos, dulce, moale si aromat. Exact cum trebuie sa fie un cozonac adevarat!
Ingrediente
15 gr drojdie
100 ml suc de portocale
150-200 ml apa minerala
50 ml ulei
500 gr faina
1 praf de sare
3 linguri zahar
1 lingurita pudra de portocale
1 plic zahar vanilat
Umplutura
300 gr rahat
Pentru uns
1 lingura miere
Punem 100 ml suc proaspat stors de portocala pe foc mic impreuna cu zaharul. Cand sucul e caldut oprim focul si adaugam drojdia. Lasam amestecul la odihnit 10 minute.
Cernem faina impreuna cu sarea iar in mijloc facem o adancitura. Turnam maiaua in mijloc apoi 150 ml de apa minerala, zaharul vanilat si pudra de portocala. Incepem sa framantan aluatul. Daca mai este nevoie mai adaugamapa pana cand obtinem un aluat moale, nelipicios dar usor de framantat.
Continuam framantarea pentru inca 5-10 minute apoi adaugam uleiul si-l incorporam usor. Framantam in continuare pana cand aluatul e din nou omogen si elastic. Acoperim aluatul cu folie alimentara si-l lasam la dospit pentru o ora intr-un loc ferit de curenti.
Rahatul il taiem bucati potrivit de mari si-l lasam deoparte. Ungem cu ulei o forma medie de cozonac.
Rasturnam aluatul dospit pe blatul de lucru bine infainat. Il impartim in doua parti egale. Intindem prima jumatate intr-o foaie dreptunghiulara si deasupra presaram bucatele de rahat. Rulam foaia cat de strans putem si o lasam deoparte. Procedam la fel si cu restul de aluat.
Impletim cele doua suluri si punem cozonacul in tava. Il mai lasam la dospit o jumatate de ora la loc caldut.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade apoi introducem cozonacul in cuptor. Dupa 10 minute reducem focul si-l mai lasam timp de 30-35 de minute pana se rumeneste frumos la suprafata. Scoatem cozonacul din cuptor si-l lasam 10 minute in tava apoi il transferam cu grija pe un gratar si-l lasam la racit.
Servim cozonacul de post cu rahat doar dupa ce s-a racit complet. Asa ne asiguram ca il putem taia frumos si usor. Enjoy!
MIHA says
as dori sa scrieti si o reteta de cozonac pentru Paste cu multa nuca
va rog
acum,pentru ca si eu postesc am sa incerc reteta de cozonac de post cu rahat,arata foarte bine si dupa cum am vazut ingredientele pe care le contine este si delicios
Paula says
Buna Miha, ma bucur ca te-a atras reteta mea de cozonac de pot.
Pe site poti gasi si alte retete de cozonac, cu crema de nuca sau ciocolata. Poate iti plac retetele acestea:
https://www.enjoy-dessert.ro/2014/12/cozonac-cu-crema-de-nuci-si-cacao.html
sau acesta
https://www.enjoy-dessert.ro/2014/06/cozonac-cu-nuca-si-nutella.html
O zi frumoasa!
simonacallas says
Cred ca e cel mai pufos cozonac de post pe care l-am vazut vreodata, cred ca apa minerala face minuni Felicitari!
MIHA says
multumesc am sa scriu cum mi-a iesit cozonacul de post,am sa il fac maine
multumesc si pt restul retetelor
transport excursii says
M-am grabit sa fac cozonacul si a iesit foarte bun si pufos!
Georgiana says
Buna. Arata superb! Sper sa ma ajuti ca nu inteleg
15 gr drojdie proaspata sau uscata? Multumesc
Paula says
Buna Georgiana, ma bucur mult ca-ti place! Este vorba de 15 grame drojdie proaspata. Eu intotdeauna folosesc drojdie proaspata, doar ca uneori posibil sa uit sa precizez. O zi frumoasa!
georgiana says
multumesc!
kiki says
de unde ati gasit pudra de portocale? se poate inlocui sau face acasa?
Paula Gafitescu says
Buna Kiki. Pudra de portocale am cumparat de pe site-ul http://www.pastaidevanilie.ro. Se poate inlocui cu coaja rasa de portocala. Este folosita pentru aroma.