• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Aluat dulce / Cozonac de post cu rahat

Aluat dulce Dulciuri de post

Cozonac de post cu rahat

Cozonacul este un dulce la rang de cinste pentru mine. De obicei fac cozonaci doar de sarbatori pentru ca vad in ei ceva special, ce nu faci in fiecare zi. Retete de cozonac veti gasi la mine pe blog in diverse variante insa niciuna  de post…pana acum.

Am ezitat sa fac cozonac de post pana acum pentru ca mi se parea o treaba mai delicata. Insa erau doar niste temeri fara o baza prea solida, mai ales ca am mai folosit aluat dulce in retete de post si s-a comportat foarte bine.

Intr-un final m-am hotarat sa incerc si pot sa spunca a iesit ceva extrem de bun. Nu mi-as fi imaginat ca un cozonac de post poate fi chiar atat de bun. Pufos, dulce, moale si aromat. Exact cum trebuie sa fie un cozonac adevarat!

Cozonac de post cu rahat_2

 

Ingrediente

15 gr drojdie

100 ml suc de portocale

150-200 ml apa minerala

50 ml ulei

500 gr faina

1 praf de sare

3 linguri zahar

1 lingurita pudra de portocale

1 plic zahar vanilat

Umplutura

300 gr rahat

Pentru uns

1 lingura miere

Cozonac de post cu rahat_4

 

Punem 100 ml suc proaspat stors de portocala pe foc mic impreuna cu zaharul. Cand sucul e caldut oprim focul si adaugam drojdia. Lasam amestecul la odihnit 10 minute.
Cernem faina impreuna cu sarea iar in mijloc facem o adancitura. Turnam maiaua in mijloc apoi 150 ml de apa minerala, zaharul vanilat si pudra de portocala. Incepem sa framantan aluatul. Daca mai este nevoie mai adaugamapa pana cand obtinem un aluat moale, nelipicios dar usor de framantat.

Continuam framantarea pentru inca 5-10 minute apoi adaugam uleiul si-l incorporam usor. Framantam in continuare pana cand aluatul e din nou omogen si elastic. Acoperim aluatul cu folie alimentara si-l lasam la dospit pentru o ora intr-un loc ferit de curenti.

Rahatul il taiem bucati potrivit de mari si-l lasam deoparte. Ungem cu ulei o forma medie de cozonac.

 

Rasturnam aluatul dospit pe blatul de lucru bine infainat. Il impartim in doua parti egale. Intindem prima jumatate intr-o foaie dreptunghiulara si deasupra presaram bucatele de rahat. Rulam foaia cat de strans putem si o lasam deoparte. Procedam la fel si cu restul de aluat.

Impletim cele doua suluri si punem cozonacul in tava. Il mai lasam la dospit o jumatate de ora la loc caldut.

Cozonac de post cu rahat_1

 

Preincalzim cuptorul la 190 de grade apoi introducem cozonacul in cuptor. Dupa 10 minute reducem focul si-l mai lasam timp de 30-35 de minute pana se rumeneste frumos la suprafata.  Scoatem cozonacul din cuptor si-l lasam 10 minute in tava apoi il transferam cu grija pe un gratar si-l lasam la racit.

Servim cozonacul de post cu rahat doar dupa ce s-a racit complet. Asa ne asiguram ca il putem taia frumos si usor. Enjoy!

Cozonac de post cu rahat_3

 


10 Comments

« Chec cu ciocolata si nuci
Prajitura cu crema caramel, frisca si mascarpone »

Comments

  1. MIHA says

    March 12, 2015 at 7:01 pm

    as dori sa scrieti si o reteta de cozonac pentru Paste cu multa nuca
    va rog
    acum,pentru ca si eu postesc am sa incerc reteta de cozonac de post cu rahat,arata foarte bine si dupa cum am vazut ingredientele pe care le contine este si delicios

    Reply
    • Paula says

      March 12, 2015 at 7:54 pm

      Buna Miha, ma bucur ca te-a atras reteta mea de cozonac de pot.
      Pe site poti gasi si alte retete de cozonac, cu crema de nuca sau ciocolata. Poate iti plac retetele acestea:
      https://www.enjoy-dessert.ro/2014/12/cozonac-cu-crema-de-nuci-si-cacao.html
      sau acesta
      https://www.enjoy-dessert.ro/2014/06/cozonac-cu-nuca-si-nutella.html
      O zi frumoasa!

      Reply
  2. simonacallas says

    March 13, 2015 at 2:53 pm

    Cred ca e cel mai pufos cozonac de post pe care l-am vazut vreodata, cred ca apa minerala face minuni :) Felicitari!

    Reply
  3. MIHA says

    March 13, 2015 at 5:31 pm

    multumesc am sa scriu cum mi-a iesit cozonacul de post,am sa il fac maine
    multumesc si pt restul retetelor

    Reply
  4. transport excursii says

    March 18, 2015 at 8:35 pm

    M-am grabit sa fac cozonacul si a iesit foarte bun si pufos!

    Reply
  5. Georgiana says

    April 14, 2015 at 12:08 pm

    Buna. Arata superb! Sper sa ma ajuti ca nu inteleg
    15 gr drojdie proaspata sau uscata? Multumesc

    Reply
    • Paula says

      April 14, 2015 at 6:11 pm

      Buna Georgiana, ma bucur mult ca-ti place! Este vorba de 15 grame drojdie proaspata. Eu intotdeauna folosesc drojdie proaspata, doar ca uneori posibil sa uit sa precizez. O zi frumoasa!

      Reply
      • georgiana says

        April 19, 2015 at 6:05 pm

        multumesc!

        Reply
  6. kiki says

    April 12, 2016 at 12:45 pm

    de unde ati gasit pudra de portocale? se poate inlocui sau face acasa?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      April 13, 2016 at 5:50 am

      Buna Kiki. Pudra de portocale am cumparat de pe site-ul http://www.pastaidevanilie.ro. Se poate inlocui cu coaja rasa de portocala. Este folosita pentru aroma.

      Reply

Leave a Reply to georgiana Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316