• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Prajituri / Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajituri

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Niciodata nu e prea tarziu pentru o prajitura. Sau…niciodata nu e prea mult pentru a mai face inca o prajitura. Prajiturile si torturile sunt slabiciunea mea si mereu le pregatesc cu drag. Preferatele mele sunt cele cu ciocolata iar aceasta super prajitura are multa, multa ciocolata. Blatul este grozav, pufos, ciocolatos iar crema de ciocolata este fina, matasoasa si cu un gust echilibrat. Pentru un plus de aroma am adaugat crema de zmeura care ii mai confera si prospetime acestei prajituri.

Prajitura cu ciocolata si zmeura ar putea fi un adevarat deliciu pe masa oricui.

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Blat
3 oua
100 ml ulei
180 ml iaurt
150 ml apa fierbinte
1 lingurita extract de vanilie
150 gr faina
100 gr faina de migdale
90 gr cacao
200 gr zahar
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat
1/4 lingurita sare

Crema de zmeura
300 gr zmeura
2 linguri zhar
2 linguri amidon
2 linguri apa

Crema de ciocolata
300 ml lapte
80 gr zahar
2 oua
3 linguri amidon
100 gr unt
100 gr ciocolata neagra
1 lingurita esenta de vanilie


Glazura de ciocolata
100 gr ciocolata
100 ml lapte
2 foi gelatina

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Blat. Apa fierbinte o amestecam cu cacaoa pana cand obtinem o crema omogena. O lasam deoparte la racit.

Faina o amestecam cu faina de migdale, zaharul, praful de copt, bicarbonatul si sarea.
Ouale le amestecam usor impreuna cu uleiul, vanilia si iaurtul. Punem amestecul peste crema de cacao si omogenizam. 
Turnam ingredientele lichide peste cele solide si omogenizam usor.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Turnam compozitia intr-o tava mare de 30/40 cm si nivelam. Coacem blatul timp de 20-25 de minute pana cand trece testul cu scobitoarea. Scoatem blatul din cuptor si-l lasam la racit apoi il taiem in 2 bucati egale de 20/30 cm. O bucata din ele o vom taia apoi in doua si pe orizontala, astfel incat sa obtinem doua bucati de blat mai subtiri. 

Crema de ciocolata. Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul. Ouale le amestecam separat cu amidonul. Cand laptele e fierbinte turnam cateva linguri de lapte peste oua si amestecam bine. Rasturnam compozita de oua peste laptele din oala si punem crema pe foc mediu. Amestecam continuu pana cand crema incepe sa fiarba si se ingroasa. 
Luam crema de pe foc si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine.
Taiem untul cubulete si-l adaugam in crema. La final punem extractul de vanilie apoi omogenizam.


Crema de zmeura. Punem zmeura – poate fi si zmeura congelata – pe foc mic impreuna cu zaharul. Lasam sa fiarba circa 5 minute pana cand se inmoaie complet. Amidonul il desfacem cu doua linguri de apa apoi il adaugam peste zmeura si lasam 2 minute la fiert pana se ingroasa. Dam crema la rece.

Glazura de ciocolata. Topim ciocolata in laptele fierbinte. Gelatina o hidratam in apa rece timp de 5 minute apoi o adaugam in crema de ciocolata calduta. Amestecam bine si lasam deoparte, dar nu la rece pentru ca riscam sa se intareasca prea tare inainte de a o putea folosi.
Prajitura cu ciocolata si zmeura 
Asamblare. Punem o felie de blat pe un platou. Asezam jumatate din crema de ciocolata. Punem o felie de blat mai subtire iar deasupra intindem crema de zmeura. Asezam si a doua felie subtire de blat. Intindem cealalta jumatate de crema de ciocolata si nivelam din nou. Dam prajitura la rece pentru jumatate de ora.

Acoperim prajitura cu glazura de ciocolata si dam din nou la rece. Decoram prajitura cu zmeura, preferabil proaspata, si apoi o feliem dupa preferinta.
Este o prajitura minunata. Enjoy!
Prajitura cu ciocolata si zmeura


11 Comments

« Tarte cu fructe uscate si caramel
Tort de ciocolata cu crema de lapte »

Comments

  1. Timea says

    February 21, 2015 at 7:16 pm

    Cat de frumos arata!

    Reply
  2. Anonymous says

    February 21, 2015 at 7:37 pm

    Ce sa zic fara cuvinte, pt mine o iubitoare de ciocolata e un vis ! Gabriela.

    Reply
  3. Diaconta says

    February 22, 2015 at 8:32 am

    Wow,cu siguranta am sa retin aceasta prajitura.
    Imi place foarte mult crema de ciocolata dar si glazura,iar prezentarea este de revista.
    Te felicit Paula pentru toate retetele tale minunate.

    Reply
  4. Cristina says

    February 23, 2015 at 6:03 pm

    Exact pe gustul meu!!! 😉

    Reply
  5. Elena says

    March 4, 2015 at 9:02 am

    Am facut aceasta prajitura si imi place mult combinatia dintre blatul usor amarui, crema dulce de ciocolata si crema de zmeura acrisoara. Va multumesc si pentru aceasta reteta. Va doresc numai bine!

    Reply
  6. Gratiela says

    August 14, 2015 at 2:47 pm

    Eu am pus in loc de zmeura, fructe de padure congelate…..un gust absolut delicios si fin….o prajitura care nu pare deloc facuta in casa :)

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      August 14, 2015 at 8:54 pm

      Gratiela, ma bucur mult de tot ca ti-a placut! Este o prajitura tare draga mie.

      Reply
  7. ANIKO says

    September 3, 2016 at 8:13 am

    Este un VIS! L-am facut ,si toata lumea ma intreba de reteta.A fost un adevarat succes! Minunate creatii ai! Felicitari!!!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      October 5, 2016 at 6:25 pm

      Multumesc mult Aniko!

      Reply
  8. Mihaela says

    December 18, 2019 at 12:53 pm

    Bună!Arată demential de bine prajitura ???.AȘ vrea să o incerc si eu,însa nu am gasit faina de migdale.Se poate inlocui cu făină de grau și dacă DA,ce gramaj?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      December 22, 2019 at 8:48 am

      Buna Mihaela, nu stiu sa-ti spun exact cantitatea de faina normala, as zice 75 de grame (pentru ca e mai densa decat cea de migdale) dar nu bag mana in foc. Se poate inlocui si cu nuci macinate fin.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316