Cand aveti pofta de o prajitura super, super buna atunci va recomand sa incercati aceasta delicatesa. Blatul delicat si crocant din albusuri cu alune macinate este completat de un duet de creme. Mai intai crema de vanilie, fina si aromata iar apoi vine crema nutella matasoasa si plina de ciocolata. Pentru a completa acest desert si a-l face cu adevarat irezistibil am decorat prajitura cu un strat de alune caramelizate. Mai puteti rezista tentatiei de a o incerca? Daca da, atunci va spun ca am imbogatit prajitura si cu un rand de piscoturi insiropate cu sirop de zahar ars. Rezultatul este un deliciu format din multe straturi irezistibile.
Prajitura ia mai mult timp de preparare insa pasii sunt simpli iar la final obtinem una din cele mai bune prajituri cu foi si crema. Pe cuvant!
Blat
8 albusuri
8 linguri zahar (150 gr)
8 linguri cu varf alune macinate ( 150 gr)
4 linguri cu varf faina ( 100 gr )
1 lingura cacao
1 praf de sare
1 plic zahar vanilat
Strat piscot
200 gr piscoturi
1 lingura zahar
200 ml apa
Crema nutella
150 gr nutella
50 gr ciocolata neagra
50 ml smantana grasa
Crema de vanilie
600 ml lapte
8 galbenusuri
5 linguri amidon
180 gr zahar
1 pastaie de vanilie
250 gr unt 82% grasime
1 praf de sare
Decor
100 gr alune
100 gr zahar
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 1 ora Nr portii: 30+
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 25/35cm .
Blat. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul, cate o lingura pe rand, si mixam bine dupa fiecare lingura. Amestecam alunele macinate cu faina, cacaoa si zaharul vanilat apoi le incorporam cu miscari de jos in sus in spuma de albus. Din aceasta compozitie vom coace pe rand 3 foi in tava pregatita.
Fiecare foaie o coacem in jur de 15-20 minute, pana cand se desprinde usor de pe marginile tavii.
Foile le lasam la racit pe un grilaj si trecem la crema.
Crema de vanilie. Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul si semintele de la pastaia de vanilie. Galbenusurile le amestecam separat cu un praf de sare si cu amidonul. Cand laptele e fierbinte turnam cateva linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam bine. Rasturnam compozita de oua peste laptele din oala si punem crema pe foc mediu. Amestecam continuu pana cand crema incepe sa fiarba si se ingroasa.
Luam crema de pe foc si untul taiat bucatele. Amestecam bine. Acoperim crema cu o folie alimentara si o dam la rece.
Crema nutella. Punem pe foc mic ciocolata neagra impreuna cu smantana si nutella. Amestecam usor pana cand compozitia devine omogena apoi o luam de pe foc si o dam la rece.
Pregatim un pachet mic de piscoturi pe care le vom insiropa cu un sirop simplu. Caramelizam o lingura de zahar apoi turnam peste ea 200 ml apa si lasam pe foc pana cand zaharul caramelizat se topeste. Dam siropul la rece.
Decor. Punem zaharul la topit pe foc mic. Cand e gata caramelizat adaugam alunele, amestecam bine apoi oprim focul. Rasturnam alunele pe o planseta. Cand sunt racite complet le punem intr-o punga rezistenta si la zdrobim cu ajutorul sucitorului.
Asamblare. Punem o foaie de blat inapoi in tava in care am copt foile. Ungem foaia cu un strat subtire de crema nutella. Deasupra vom adauga o treime din crema de vanilie. Adaugam un nou blat si procedam la fel: un strat subtire de crema nutella iar apoi jumatate din crema de vanilie ramasa.
Piscoturile le insiropam usor si le punem aliniate peste crema de vanilie.
O reteta simpla si buna de piscoturi gasiti si aici la mine pe blog, asta in cazul in care doriti sa le preparati in casa.
Acoperim piscoturile cu crema de vanilie ramasa. Peste crema vom pune si ultimul blat de cacao cu alune. Ungem ultimul blat cu crema nutella ramasa iar deasupra presaram alunele caramelizate.
Dam prajitura la rece pentru cateva ore pentru a se inmuia blatul si a se intrepatrunde aromele. Este o prajitura mai mult decat excelenta si va veti indragosti de ea.
Enjoy!
Cristea Dana says
Cum poate sa arate! Ce combinatie faina! Pup :*
Valentina Mihaescu says
Foarte apetisanta si arataoasa! Mai este nevoie sa spun cata pofta mi-ai facut? Blogul tau este o sursa deosebita de inspiratie pentru oricine doreste sa faca un dulce reusit. Felicitari!
Diaconta says
Senzationala !!!1
Anonymous says
0oooo mamma mia, stii melodia da? asa si cu prajitura asta, superok!
cozia
Liana10 says
Minunata!! Imi lasa gura apa!
Anonymous says
Ce fel de alune ai folosit? Alune de padure sau arahide?
Laura C says
O prajitura minunata, e altceva, e speciala. Merita incercata. Eu am pus arahide ( in reteta scrie , arahide sau alune de padure? eu am ales sa pun arahide)
Paula says
Buna Laura, sa stii ca ma bucur foarte mult sa aud ca ti-a placut prajitura. Eu am folosit alune de padure dar cred ca a fost tare buna si cu arahide. Contrastul dulce sarat merge bine in prajituri.
Laura Coltuc says
Mi s-a spus ca a fost foarte buna :). Eu nu am mai apucat sa gust. O reteta care ma cucereste este o reteta pe care o fac si a 2a oara. Aceasta este urmatoarea pe lista :). La cate mai multe postari!
irina says
Buna Paula , pt crema cu nutella se folosește smântână din comert sau smântână pt frisca?
Mulțumesc.
Paula Gafitescu says
Buna Irina. Pentru crema am folosit smantana grasa dulce de casa. Se poate folosi si smantana de separator, sau din comert cu un procent de 30% grasime
irina says
Mulțumesc
irina says
Super prajitura ! Multumesc pt reteta.
Paula Gafitescu says
Irina, ma bucur mult ca ti-a placut!
Ema says
Mulțumesc pentru rețetă! Prăjitura a ieşit excelent. La toți care au mâncat le-a plăcut foarte mult. Am făcut-o de mai multe ori… acum este prăjitura mea preferată 😉
Paula Gafitescu says
Cu drag! Sa va fie de bine!