• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Aluat sarat

French Brioche

French Brioche

In ultima vreme am incercat cateva de retete de pastiserie frantuzesti. Am inceput cu aceasta brioche minunata iar apoi am continuat cu “pains au lait” si “croissants aux chocolat”. Azi va las aceasta reteta de french brioche – briosa frantuzeasca, iar celelalte vor urma in curand.

Brioche ( briosa ) este o paine delicata cu oua si destul de mult unt. Nu se face foate greu insa procedeul este putin anevoios. Aluatul dupa ce este fratamantat trebuie sa stea cateva ore bune la frigider, cel putin 12, si abia apoi putem sa lucram cu el. Dupa ce este modelat mai trebuie sa stea la crescut intr-un loc caldut si abia apoi putem sa punem minunata briosa la cuptor. Rezultatul insa este grozav. Este o paine atat de buna si aromata. Nu este dulce, insa are gustul acela grozav de unt. In concluzie este o painica grozava la micul dejun, langa o cana calda cu lapte.

French Brioche

Ingrediente
350 gr faina
10 gr drojdie proaspata
4 oua mari
5 gr sare
50 ml lapte
20 gr zahar
200 gr unt moale

Timp de preparare: 1 ora Timp de asteptare: 14 ore Timp de coacere: 45 min

French Brioche

De obicei framant aluatul cu mana, atunci cand fac un aluat dospit clasic, insa acum m-am folosit de mixer pentru ca este un procedeu de framantare mai indelungat.

DSC_0069

Cernem faina si o punem in bol. Deasupra presaram sare. Laptele il incalzim usor apoi oprim focul. Punem zaharul si drojdia peste lapte si lasam la dospit 10 minute.

Peste faina turnam maiaua si ouale. Incepem sa framantam cu mixerul. Framantam timp de 10 minute pana cand aluatul devine elastic si bine omogenizat.

Incepem sa adaugam untul treptat, cate o bucata pe rand. Framantam dupa fiecare bucata de unt adaugata pana cand aluatul e omogen. Dupa ce am terminat de adaugat untul mai framantam timp de 10 minute pana cand aluatul e moale, elastic si se dezlipeste de pe peretii bolului. Acoperim aluatul si-l lasam la dospit la temperatura medie pana isi dubleaza volumul. Apasam apoi usor aluatul pentru a scoate aerul. Il acoperim cu folie alimentara si-l introducem la frigider pentru 12 pana la 24 de ore.

A doua zi scoatem aluatul din frigider. Va fi un aluat mai ferm, mai putin moale si mai usor de lucrat cu el. Pregatim tava/tavile in care vrem sa coacem briosa in sensul ca o/le vom unge bine cu unt. Eu am folosit doua forme mici rotunde de tort. Tapetam tava cu hartie de copt pe laterale astfel incat hartia sa depaseasca marginea tavii cu 10cm.

DSC_1

Modelam aluatul de briosa dupa forma dorita si apoi il punem in tava/tavi. Lasam la dospit din nou timp de aproximativ 2 ore, pana cand isi dubleaza volumul.

Preincalzim cuptorul la 200 grade. Ungem briosa crescuta cu galbenus de ou. O crestam din loc in loc cu un cutit ascutit si apoi o introducem in cuptorul incins. Dupa 15 minute reducem focul la 170 grade si mai coacem briosa timp de 30 minute.

French Brioche

Cand e gata scoatem briosa pe un gratar la racit, iar dupa 5 minute o scoatem din tava insa lasam hartia de copt in jurul ei pana la racirea completa.

Rezultatul este o briosa perfecta. Sa aveti pofta!

French Brioche_4

 


3 Comments

Prajituri

Best Turtle Brownies

Best Turtle Brownies

Best Turtle Brownies – adica brownies perfecte cu caramel, nuci si ciocolata. Complexitatea acestei prajituri este destul de redusa, nu are crema, nu are blat complicat. Rezultatul insa este deosebit de bun, un gust intens de ciocolata amaruie completat de dulceata caramelului si de nucile crocante. Blatul este umed, dens si pur si simplu creaza dependenta. Cu siguranta ar merge de minune alaturi de o inghetata de vanilie rece si cremoasa…

Best Turtle Brownies

Ingrediente
150 gr unt
100 gr ciocolata neagra
100 gr ciocolata cu lapte
4 oua mari
100 gr zahar
100 gr caramel
130 gr faina
25 gr cacao neagra
1 praf de sare
100 gr nuci pecan
1 lingurita extract de vanilie

Decor
100 gr ciocolata bucati
100 gr nuci

Timp de preparare: 30 min Timp de coacere: 35 min. Nr portii: 20

Best Turtle BrowniesPregatim caramelul in avans. O reteta buna de caramel gasiti la reteta tartelor cu fructe uscate si caramel. Puteti sa pregatiti doar jumatate din cantitate.

Nucile pecan ( sau nuci normale ) le taiem grosier, bucati mari, fara sa ne chinuim prea mult. Topim pe foc mic ciocolata cu untul.Cand amestecul e omogen oprim focul si adaugam zaharul si cacaoa. Amestecam bine si lasam 10 minute la racorit.

Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade) si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 20/30 cm.

Peste crema de ciocolata adaugam ouale, cate unul pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. La final incorporam faina cu sarea si vanilia. Amestecam usor.

Best Turtle Brownies_1

Turnam jumatate din compozitie in tava. Deasupra presaram nucile si caramelul. Dam tava la cuptor pentru 15 minute.

Dupa 15 minute scoatem tava din cuptor si punem restul de compozitie. Deasupra presaram nucile si bucatile de ciocolata. Introducem din nou tava in cuptor si mai coacem pentru 15-20 de minute, pana isi face o crusta frumoasa. Interiorul trebuie sa ramana umed deci nu o coacem mai mult decat trebuie. Nu are rost sa facem testul cu scobitoarea.

Scoatem tava pe un gratar la racit. Dupa racirea completa o portionam dupa preferinta. Nu uitati sa o impartiti cu cei dragi. Enjoy!

Surrsa: Averie Cooks

Best Turtle Brownies


5 Comments

Prajituri

Prajitura cu caramel si capsune

Prajitura cu caramel si capsune

Prajiturile cu blat si crema sunt prajituri elegante. Ele sunt potrivite pentru o ocazie speciala in familie, insa nu este obligatoriu. Putem sa facem o prajitura eleganta oricand ne este pofta si avem mai mult timp la dispozitie. Mie mi-a fost pofta de o prajitura buna si cremoasa si am facut o prajitura cu caramel si capsune. Combinatia este extrem de buna, nici nu are rost sa va mai spun. Straturi fine de blat genoise cu vanilie si cacao, crema dulce de caramel, crema aromata de capsune si mousse de capsune. A iesit un deliciu!

Prajitura cu caramel si capsune

Blat
3 oua
100 gr zahar
80 gr faina de migdale
20 gr faina
20 gr cacao neagra
1 praf sare
20 gr unt topit
1 lingurita extract de vanilie

Crema caramel
200 gr dulce de leche
100 gr unt
2-3 linguri lapte

Crema capsune
300 gr capsune
3 linguri zahar
2 linguri apa
5 gr gelatina
200 ml smantana pentru frisca
1 lingura zahar vanilat

Prajitura cu caramel si capsune

Blat. Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt doua tavi de dimensiuni 20×20 cm.
Ouale le mixam cu praful de sare si zaharul pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. Adaugam faina de migdale si o incorporeaza usor prin miscari de jos in sus. Adaugam si untul topit si racit, extractul de vanilie si din nou amestecam usor. Impartim compozitia in doua. In jumatate din ea punem faina, iar in cealalta jumatate punem cacao. Amestecam usor pentru a nu scoate aerul din blat.

Turnam cele doua compozitii in tava si nivelam. Coacem blaturile timp de 15-20 minute, pana cand se rumenesc usor. Scoatem blaturile din tava si le lasam pe un gratar la racit. Taiem blatul alb in doua bucati pe orizontala. Cel maro il lasam asa.

Crema caramel. Untul il mixam bine pana cand devine cremos. Adaugam dulce de leche si continuam sa mixam pana obtinem o crema uniforma. Adaugam laptele treptat pana cand vom obtine consistenta dorita pentru crema, ca si cea a caramelului mai gros.

Crema capsune. Spalam cele 300 grame de capsune si le rupem coditele. Le transformam in piure cu blenderul. Le punem apoi intr-o oala pe foc impreuna cu zaharul. Lasam amestecul sa fiarba timp de 5 minute apoi oprim focul. Punem gelatina la hidratat in doua linguri de apa. Dupa 5 minute adaugam gelatina peste capsune si amestecam bine. Lasam crema la racit.
Smantana pentru frisca o mixam bine impreuna cu zaharul vanilat. O dam la rece pana se intareste crema de capsune. Incorporam frisca in jumatate din crema de capsune. Cealalta jumatate o lasam asa.

Prajitura cu caramel si capsune

Asamblare. Punem o bucata de balat alb in tava. Peste el punem jumatate din crema caramel. Deasupra cremei asezam celelalt blat alb si-l ungem cu crema de capsune (fara frisca). Peste crema de capsune punem blatul maro. Turnam restul de crema caramel si o intindem frumos. Deasupra punem crema de capsune cu frisca (mousse-ul). Dam prajitura la rece pentru 3-4 ore, sau peste noapte.
Prajitura cu caramel si capsune este grozava chiar fara a fi decorata. Cine doreste poate sa o decoreze cu grilaj de frisca si fructe uscate, sau fasii de caramel. Este un deliciu!

Prajitura cu caramel si capsune_1


3 Comments

Muffins/Cupcakes

Tiramisu Cupcakes

Tiramisu Cupcakes

Tiramisu cupcakes sunt printre cele mai bune cupcakes mancate de mine. Probabil pentru ca imi place cafeaua si mai nou am dezvoltat o pasiune pentru tiramisu. Nu stiu cum s-a intamplat acest lucru, insa nu pare sa fie un lucru rau. Din contra, este unul chiar foarte delicios. Prajiturele de vanilie, insiropate cu cafea si o crema fina de mascarpone – asa s-ar traduce aceste minunatii aromate. Sunt perfecte pentru zilele in care avem nevoie de un plus de energie. Enjoy!

Tiramisu Cupcakes_1

Cupcakes

80 gr unt
2 oua mari
120 gr zahar
250 gr faina
1 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare
200 ml lapte
1 lingurita extract de vanilie

Sirop
100 ml cafea tare
30 ml rom/vin marsala

Crema
250 gr mascarpone
300 ml smantana pentru frisca
3 linguri zahar pudra
1 lingurita extract de vanilie

 Tiramisu Cupcakes_4
Untul moale la temperatura camerei il mixam bine cu zaharul pana cand devine ca o crema. Adaugam ouale, cate unul pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare.
Laptele il amestecam cu extractul de vanilie. Separat amestecam cu un tel faina cu sarea si praful de copt. Peste compozitia de unt si oua punem jumatate din cantitatea de faina si mixam usor pana la omogenizare, turnam jumatate din ingredientele lichide si omogenizam. Procedam la fel si cu ingredientele ramase.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade. Pregatim 12 forme de briose. Le tapetam cu unt si faina sau le punem hartiute speciale pentru briose. Punem cate 2 linguri din compozitie in fiecare forma astfel incat sa le umplem pana la 3/4 din capacitate. Introducem briosele in cuptorul incalzit. Le coacem timp de 20 de minute apoi le scoatem pe un gratar la racit.
 Tiramisu Cupcakes_2
 Cafeaua tare o amestecam cu romul, sau cu vinul marsala daca avem la dispozitie.
Mascarpone il mixam bine cu 2 linguri de zahar. Adaugam vanilia si omogenizam.
Smantana pentru frisca o batem spuma tare cu o lingura de zahar. Incorporam frisca in crema mascarpone cu miscari de jos in sus. Dam la rece pentru 1-2 ore.
Tiramisu Cupcakes_5
Decupam un con din mijlocul fiecarei cupcake. In adancitura punem o lingura de sirop apoi o punem o lingurita de crema mascarpone. Insiropam si bucata de prajitura decupata si o punem la loc. Procedam la fel cu fiecare cupcake.
Deasupra ornam cupcakes cu crema ramasa si pudram cu cacao. Le servim imediat pentru ca sunt delicioase! Daca vrem sa pastram pentru mai tarziu atunci va trebui sa le tinem la frigider intr-o cutie etansa. Pofta buna!
Tiramisu Cupcakes_3


11 Comments

Prajituri

Prajitura rapida cu mango

Prajitura rapida cu mango

Prajiturile rapide sunt ideale cand suntem in criza de timp. Sunt perfecte pentru dulcele de zi cu zi, pentru pachetul de scoala sau serviciu, pentru cafeaua de dimineata sau, pentru cei care prefera asa, ceaiul de dupa-masa. Prajitura rapida cu mango se face exact asa cum ii spune si numele. Repede, simplu iar rezultatul este mai mult decat bun. Cu ingredientele accesibile, simple, adunate impreuna putem crea tot felul de combinatii delicioase. Asa cum este prajiturica aceasta. Mango am folosit confiat, pentru ca asa aveam. Sunt convinsa ca merge bine si cu mango proaspat, sau cu alte fructe confiate sau chiar cu alte fructe proaspete ( scurse de lichid ). Va las pe voi sa experimentati, eu deocamdata va dau reteta mea de prajitura rapida cu mango confiat.

Prajitura rapida cu mango

Ingrediente
200 gr unt
180 gr zahar
4 oua medii
100 gr iaurt grecesc
300 gr faina
1 lingurita bicarbonat
1 lingurita praf de copt
1/3 lingurita sare
1 lingurita extract de vanilie
1/2 lingurita amestec scortisoara, cuisoare, nucsoara, ienibahar
100 gr mango confiat

Decor
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar pudra vanilat
50 gr mango confiat

Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 45 min. Nr portii: 16-20

Prajitura rapida cu mango

Preincalzim cuptorul la foc mediu. Tapetam cu hartie de copt o tava medie de dimensiuni 20/30 cm. Pregatim toate ingredientele pe masa precum si un bol incapator.

Faina o amestecam cu sarea, praful de copt, bicarbonatul si aromele. Mango confiat il taiem in bucatele mici.

In bol punem untul moale, zaharul, ingredientele uscate, iaurtul si ouale. Mixam 3-4 minute pana cand obtinem un amestec omogen. Adaugam vanilia si mango confiat si mai mixam usor.

Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem prajitura timp de 40-45 de minute in cuptorul preincalzit. Dupa 40 de minute facem testul cu scobitoarea. Daca iese curata atunci oprim focul si mai lasam prajitura 10 minute in cuptor cu usa intredeschisa. O scoatem apoi pe un gratar la racit. Cu asta am cam terminat treaba cu prajitura. Nu degeaba am spus ca e rapida.

Prajitura rapida cu mango

Putem sa o decoram simplu cu zahar pudra. Sau putem sa o ornam cu frisca – obtinuta din 200 ml smantana pentru frisca batuta bat cu o lingurita de zahar pudra. Peste frisca punem bucatele de mango confiat. Vor fi de mare efect pentru aceasta prajiturica.

Portionam prajitura dupa preferinta si o savuram cu pofta. Enjoy!

Prajitura rapida cu mango


4 Comments

Aluat sarat Provocarea secreta

Placinte impletite cu telemea

Placinte impletite cu telemea

Placinte impletite cu telemea am savurat in weekendul ce tocmai a trecut. Au fost delicioase si au trecut repede, ca painea calda. Reteta am imprumutat-o de la cineva si bine am facut. A fost o alegere grea dar buna. De ce grea? Pentru ca am avut de rasfoit cartea minunata de retete a Elenei pentru a alege ceva bun de preparat in cadrul Provocarii secrete. Provocarea era pe luna aprilie, am intarziat eu putin, insa sper ca Stefania sa nu se supere. I-o trimit repejor iar voua va las reteta. Enjoy!

Placinte impletite cu telemea

Aluat
500 gr faina
250 ml lapte caldut
100 gr urda
50 gr unt
1/2 lingurita sare
1 lingura zahar
15 gr drojdie
1 ou

Umplutura
300 gr telemea
2 cepe verzi
1/2 legatura marar

Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 30 min. Nr placinte: 12

Placinte impletite cu telemea

Placintele astea le-am mai adaptat eu pe ici si pe colo. Am incercat sa respect ingredientele de la aluat si umplutura, insa in loc sa fac o singura placinta eu am ales sa le fac in portii individuale.
Laptele se incalzeste usor si se adauga in el drojdia si zaharul. Lasam amestecul 10 minute la odihnit. Cernem faina si in mijloc facem o adancitura. Adaugam laptele, oul batute usor cu sarea si urda. Incepem sa fratamantam usor pana cand obtinem un aluat omogen. Adaugam untul topit si mai fratamantam pana la omogenizare. In functie de necesitate mai putem adauga lapte sau faina. Trebuie sa obtinem un aluat moale si nelipicios. Acoperim aluatul cu putina faina si cu un prosop curat apoi il lasam la dospit intr-un loc caldut timp de aproximativ o ora, sau pana cand isi dubleaza volumul.
In timp ce aluatul dospeste pregatim umplutura. Dam telemeaua pe razatoarea cu gauri mari. Ceapa si mararul le taiem marunt apoi le amestecam cu telemeaua razuita.
DSC_0007
 DSC_0010DSC_0009
Rasturnam aluatul pe masa de lucru infainata. Il impartim in 12 bucati. Intindem fiecare bucata intr-o fasie lata de 5-6 cm si lunga de 20-25 cm. Punem umplutura deasupra apoi il rulam pe latura mai lunga. Vom obtine un sul. Sulul il taiem usor pe lungime cu un cutit ascutit apoi il impletim.
Procedam la fel cu toate bucatile de aluat. Asezam placintele pe tava si le ungem cu ou batut. Le mai lasam la crescut timp de jumatate de ora. Preincalzim apoi cuptorul la 190 de grade. Cand e incins vom introduce tava cu placinte la cuptor. Dupa 10 minute reducem focul la 180 si le mai lasam timp de 15-20 de minute pana cand se rumenesc frumos.
Sunt niste placinte delicioase. Cu iaurt sau lapte sunt o minunatie. Perfecte pentru copii dar si pentru adulti. Pofta buna!
Placinte impletite cu telemea


7 Comments

Torturi

Tort genoise cu ciocolata, frisca si capsune

Tort genoise cu ciocolata, frisca si capsune

Tort genoise cu ciocolata, frisca si capsune un tort simplu insa delicat si bogat in arome. Blatul genoise delicat cu ciocolata este completat de crema fina de branza si frisca cu gust de vanilie iar apoi de crema de capsune aromate. Ca sa nu ducem lipsa de ciocolata am mai strecurat si o crema discreta de ciocolata printre blaturi iar decorul a fost tot din ciocolata, binenteles.

Sunt cativa pasi pentru realizarea torturlui, insa sunt simpli iar ingredientele sunt la indemana. Trebuie sa ne alocam aproximativ doua ore si apoi vom avea gata o minunatie de tort. Enjoy!

Tort genoise cu ciocolata, frisca si capsune_2

Genoise de cacao
170 gr ciocolata neagra 60%
177 gr apa fierbinte
6 oua
1 praf sare
150 gr zahar
120 gr faina

Sirop de cacao
150 ml apa fierbinte
80 gr zahar
30 gr cacao
50 ml suc de capsune

Crema de capsune
200 gr capsune proaspete/congelate
50 gr zahar
50 ml apa
1 lgta esenta de vanilie
3 linguri amidon

Crema de ciocolata
150 gr ciocolata neagra 80%
100 ml smantana dulce
20 gr unt

Crema de branza si frisca
200 gr crema de branza
200 ml frisca lichida
80 gr zahar pudra

Decor
80 gr ciocolata
50 gr unt

Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 12-14

Tort genoise cu ciocolata, frisca si capsune_1

Blat. Punem apa fierbinte peste ciocolata si o lasam asa doua minute. Amestecam apoi pana la omogenizare. Lasam crema deoparte.

Ouale le mixam bine cu un praf de sare si cu zaharul pana cand isi tripleaza volumul. Faina o incorporam usor cu miscari de jos in sus, la fel procedam si cu crema de ciocolata racita. Trebuie sa avem grija sa nu scoatem aerul din crema de oua.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade si pregatim 2 tavi cu diametru de 16-18 cm. Le ungem cu unt si le tapetam cu hartie de copt. Repartizam compozitia in cele doua tavi si coacem blaturile timp de 30-35 de minute, pana cand trec testul cu scobitoarea.

Scoatem blaturile pe un gratar la racit cand sunt gata. Dupa racirea completa le taiem in doua pe orizontala.

DSC_0123

Sirop. Amestecam apa fierbinte cu zaharul, cacaoa si sucul de capsune pana cand obtinem un sirop omogen. Daca nu avem suc/sirop de capsune putem sa inlocuim cu apa. Lasam siropul la racit.

Crema de capsune.  Capsunele le punem pe foc impreuna si zaharul. Le lasam sa fiarba 5-10 minute pana se inmoaie. Amidonul il diluam in 50 ml apa si-l punem peste capsune. Amestecam energic pentru a obtine o crema fara cocoloase. O lasam sa fiarba 2-3 minute apoi o luam de pe foc. Adaugam vanilia si amestecam.

DSC_0126

Crema de ciocolata. Topim la bain marie smantana cu ciocolata si untul. Omogenizam iar apoi punem crema deoparte.

Crema de branza. Mixam branza cu 50 gr zahar pana cand devine pufoasa, o dam la rece. Smantana pentru frisca o mixam cu restul de zahar pana cand se transforma intr-o spuma ferma. Incorporam frisca in crema de branza cu miscari de jos in sus.

DSC_0124

Insiropam toate blaturile cu sirop si le lasam deoparte 30 de minute pentru a avea timp sa absoarba lichidul. Punem un blat pe platou si ungem cu un strat subtire de crema de ciocolata. In mijloc punem 2-3 linguri din crema de capsune iar pe exterior vom pune crema de branza. Procedam la fel cu restul de blaturi. Cel din urma il vom imbraca in glazura de ciocolata topita la bain marie.

Ornam tortul cu capsune si-l dam la rece pentru 2-3 ore pana se stabilizeaza cremele. Il taiem dupa preferinta si servim cu mare pofta!

Tort genoise cu ciocolata, frisca si capsune_3


2 Comments

Tarte/Placinte dulci

Tarta cu mere, caramel si migdale

Tarta cu mere, caramel si migdale

Aceasta reteta o aveam pregatita de ceva vreme insa nu mi-am facut timp sa v-o impartasesc si voua, pana acum.  Vestea buna este ca mere se gasesc destule prin piata, deci puteti sa o faceti oricand va e pofta de o tarta cu mere, caramel si migdale. Combinatia este una tare buna, eu o indragesc mult. Caramelul merge foarte bine cu merele, le da un plus de aroma si personalitate.

Tarta se face simplu, aluatul pentru crusta este unul clasic cu faina si unt iar umplutura abunda de mere aromate, zahar brun si migdale. Deasupra completam povestea acestei retete cu un caramel delicios, delicios!

Tarta cu mere, caramel si migdale_2

 

Crusta
250 gr faina
120 gr unt
1 galbenus
1 praf sare
1 lingura zahar pudra
2 linguri lapte rece

Umplutura
6 mere mari
50 ml apa
1 lingura zahar
50 gr unt
1 ou
120 gr zahar brun
50 gr faina
50 gr migdale macinate
1 lingurita extract de vanilie
1/2 lingurita scortisoara
1/2 lingurita pudra de ghimbir
nucsoara rasa, sare

Decor
caramel – reteta aici

Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 50 min Nr portii: 10-12

Tarta cu mere, caramel si migdale_4

 

Amestecam faina cu praful de sare, zaharul si cu untul rece taiat cubulete pana cand vom obtine un aluat sfaramicios. Galbenusul il batem putin impreuna cu laptele apoi il punem peste aluat si omogenizam usor, fara sa exageram cu amestecarea. Invelim aluatul in folie si-l dam la rece pentru o ora.

Dupa o ora preincalzim cuptorul la 180 de grade. Ungem cu unt o forma de tarta rotunda. Intindem aluatul intr-o foaie rotunda subtire de 0.5 cm si transferam aluatul in tava. Indepartam surplusul si aranjam marginile tartei. Intepam crusta din loc in loc cu o furculita. Peste crusta punem hartie de copt si boabe de fasole, apoi dam crusta la rece pentru 20 de minute.

Dupa 20 de minute introducem crusta in cuptorul incins si o coacem timp de 20 de minute. Scoatem tava, indepartam boabele de fasole cu tot cu hartia de copt apoi reintroducem tava pentru inca 5 minute in cuptor. Scoatem tava din cuptor si o lasam la racit.

 

Merele le curatam de samburi si cotor –  eu am pastrat coaja dar voi puteti sa o inlaturati. Punem 50 gr unt la topit intr-o tigaie iar peste el adaugam merele si zaharul brun. Lasam merele pe foc 5, maxim 10 minute, pana cand incep sa fiarba si se caramelizeaza usor. La final trebuie sa mai ramana putin lichid in tava, nu-l lasam se se evapore de tot.

Tarta cu mere, caramel si migdale_1

Lasam merele cateva minute la racorit. Separat amestecam faina cu migdalele macinate si condimentele: nucsoara, scortisoara, ghimbir, nucsoara rasa si sare.

Peste merele racorite punem oul, apa apoi  ingredientele uscate si vanilia. Amestecam bine. Turnam compozitia peste crusta. Din loc in loc punem cateva felii de mere. Deasupra presaram migdale macinate.

 

Coacem tarta pentru 30-35 de minute pana cand se rumeneste frumos. Scoatem tarta din cuptor cand e gata si o lasam la racit. Deasupra ornam cu caramelul delicios si savuram cu pofta, Enjoy!

Tarta cu mere, caramel si migdale_3

 


1 Comment

Prajituri Retete Green Sugar

Prajitura Tiramisu – fara zahar

Prajitura Tiramisu – fara zahar

Imi place atat demult tiramisu incat as manca in fiecare zi. Nu prea este posibil acest lucru ( pentru ca iubesc si ciocolata si nu stiu cum as putea renunta la ea ) dar de cateva ori pe an ma rasfat cu un tiramisu delicios. Asa ca zilele trecute am facut o prajitura tiamisu cu blat de piscot, insiropata cu cafea si rom si o crema delicioasa de vanilie cu mascarpone. A fost un adevarat tiramisu! Iar vestea buna este ca nu am folosit deloc zahar. Am folosit doar indulcitor Green Sugar care a inlocuit zaharul cu succes si m-a ajutat sa obtin o prajitura delicioasa cu mai putine calorii.

Prajitura Tiramisu - fara zahar

Blat
3 oua
1 praf sare
4 linguri indulcitor Green Sugar
4 linguri faina
1 lingura ulei

Crema
250 gr mascarpone
3 oua
70 gr indulcitor Green Sugar
1 lingurita extract de vanilie
1 lingura cafea tare

Sirop
200 ml cafea tare
50 ml rom
1 lingurita extract de vanilie

Prajitura Tiramisu - fara zahar

Blat. Mixam ouale cu indulcitorul pana cand isi tripleaza volumul. Adaugam lingura de ulei si mai mixam putin. La final incorporam faina usor, cu miscari de jos in sus.

Preincalzim cuptorul la foc mediu si tapetam cu hartie de copt o tava de 17-18 cm diametru. Turnam compozitia in tava si o introducem in cuptorul incins. Coacem blatul timp de 25-30 de minute pana cand trece testul cu scobitoarea.

Imediat dupa ce blatul e gata il scoatem din forma si-l transferam pe un gratar la racit.and blatul e complet racit il vom taia in 3 bucati.

Sirop. Pregatim cafeaua, care nu trebuie sa fie deloc calda atunci cand o folosim ci la temperatura camerei.
Dupa ce masuram cei 200 ml de cafea adaugam aproximativ 50 ml rom si o lingurita de extract de vanilie. Lasam siropul deoparte.
Prajitura Tiramisu - fara zahar
Crema. Mascarpone, la temperatura camerei, il mixam usor pana cand devine cremos. Separat mixam galbenusurile cu indulcitorul Green Sugar pana cand se albesc la culoare si isi dubleaza volumul. In acest moment adaugam mascarpone si continuam sa mixam pana cand obtinem o crema omogena. La final adaugam o lingurita de extract de vanilie si o lingura de cafea racita. Lasam crema deoparte.
DSC_1
Albusurile le batem spuma tare impreuna cu un praf de sare. Incorporam usor albusurile in crema de mascarpone, la inceput o patrime din spuma de albus pana cand crema devine mai usor de lucrat, apoi restul de spuma o incorporam cu miscari de jos in sus.  Dam crema la rece pentru o ora.
In forma in care am copt blatul vom asambla prajitura. Punem o bucata de blat pe fundul tavii si o insiropam bine. Adaugam o treime din crema. Procedam la fel cu urmatoarele blaturi. Dam prajitura la rece peste noapte. A doua zi se va taia frumos si va va incanta simturile. Eu ca iubitoare de tiramisu am apreciat fiecare imbucatura. Enjoy!
Prajitura Tiramisu - fara zahar


4 Comments

Biscuiti

Fursecuri super simple cu lapte condensat

Fursecuri super simple cu lapte condensat

Aceste fursecuri super simple cu lapte condensat sunt atat de simple incat ar fi pacat sa nu le incercati. Partea cea mai dificila, cred, ar fi procurarea laptelui consendat. In rest treaba este foarte simpla, se amesteca ingredientele, se fac gramajoare in tava si apoi se dau la copt. Cu acestea am spus totul, nici nu stiu daca sa mai trec la reteta detaliata sau nu :)
Enjoy!

Fursecuri cu lapte condensat_2

 

Ingrediente
110 gr lapte condensat
110 gr unt
160 gr faina
1 praf de sare
1 lingurita extract de vanilie

Decor
100 gr ciocolata alba
1 lingurita ulei
fructe uscate/ fulgi de migdale

 

Untul moale il mixam cu laptele condensat pana obtinem o crema fina. Adaugam faina, sarea si vanilia apoi omogenizam. Vom obtine o compozitie usor lipicioasa, dar nu foarte moale. Acoperim aluatul cu folie alimentara si-l dam la rece pentru 1-2 ore.

Preincalzim cuptorul la foc mediu. Scoatem aluatul din frigider si rupem bucati din el de marimea unei  nuci ( mai mici ). Formam bilute din aluat si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt. Coacem fursecurile timp de 15-16 minute, pana cand se rumenesc usor pe laterale. Le scoatem pe un gratar la racit.

Fursecuri cu lapte condensat_1

Pentru decor topim ciocolata la bain marie impreuna cu lingurita de ulei. Can glazura e omogena o luam de pe foc. Scufundam partea superioara a fursecurilor in ciocolata apoi le punem deoparte, lasand distanta intre ele. Peste fursecuri presaram fulgi de migdale sau fructe uscate apoi lasam glazura sa se intareasca.

Cand glazura e intarita putem sa transferam fursecurile intr-o cutie cu capac ermetic, unde pot rezista pana la o luna. Sun fragede si delicioasa, foarte simplu de facut si merg de minune la o ceasca de cafea. Sa aveti pofta!

Fursecuri cu lapte condensat_3

 


2 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316