• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Blog

Aluat dulce Dulciuri de post

Portofele de post cu gem

Portofele de post cu gem

Aceste portofele delicioase pot fi preparate atat in varianta de post cat si in varianta standard cu oua si lapte. Sunt tare bune, usor de facut, si multumesc toata familia de la mic la mare. In loc de gem se pot pune si alte umpluturi dupa preferinta. Eu sunt convinsa ca ar fi fost tare bune si cu nuca insa cum nu aveam la dispozitie am folosit un gem foarte bun, facut in casa. Asadar cand va doriti un dulce de patiserie simplu si aromat, dar si de post, va recomand sa incercati aceste portofele de post cu gem.

Portofele de post cu gem_4

Ingrediente
500 gr faina
15 gr drojdie proaspata
300-350 ml lapte de soia/orez/migdale
1 praf de sare
1 linguri de zahar
2 linguri ulei
1 plic zahar vanilat

Umplutura
gem de afine/caise

Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 25 min. Nr portii: 12

Portofele de post cu gem_3

Cernem faina iar in mijloc facem o adancitura. 
Incalzim usor 100 ml lapte de soia impreuna cu zaharul. Cand e caldut oprim focul si adaugam drojdia si lasam 10 minute la dospit. Daca nu aveti lapte de soia puteti sa folositi apa in schimb.

Punem maiaua peste faina, adaugam sarea si zaharul vanilat si incepem sa framantam. Adaugam restul de lapte treptat pana cand obtinem un aluat omogen si nelipicios. Continuam framantarea inca 10 minute. La final adaugam uleiul si mai framantam pana la omogenizare. Acoperim aluatul cu folie alimentara si-l lasam la dospit timp de 40-50 de minute.

Rasturnam aluatul pe masa de lucru infainata si-l intindem intr-un dreptunghi de aproximativ 0.5cm grosime. 
Taiem aluatul in patrate. In mijlocul fiecarui patrat punem o lingurita de gem iar apoi unim capetele deasupra gemului astfel incat sa obtinem forma unui portofel/plic. 

Punem portofelele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si la mai lasam 15-20 de minute la dospit.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade iar cand este incins introducem tava in cuptor. Dupa 10 minute reducem focul la 170 de grade si mai lasam portofelele timp de 10-15 minute pana cand se rumenesc frumos.
Scoatem tava din cuptor iar portofelele de post cu gem le punem pe un platou la racit. Servim dupa ce se mai racoresc putin. 
Sunt excelente!

Portofele de post cu gem_1


1 Comment

Prajituri Provocarea secreta

Prajitura Krantz

Prajitura Krantz

Prajitura Krantz este un dulce aspectuos, destul de simplu de facut si grozav de bun. Am facut pentru weekendul ce tocmai a trecut, un weekend in care i-am servit pe cei dragi cu o bunatate de prajitura. Reteta am preluat-o de la draga Adela pentru Provocarea Secreta a lunii noiembrie, gazduita de Kadia. Blogul Adelei este plin de retete pe placul meu si multe prajituri delicioase. Tocmai de aceea am avut o alegere grea insa la urma s-a dovedit a fi una minunata.

Prajitura Krantz

Foi
7 albusuri ( de la oua mari )
150 gr zahar
180 gr nuci
80 gr faina
1 praf de sare

Crema
7 galbenusuri
100 gr zahar
1 pastaie de vanilie
200 gr unt moale

Krantz
80 gr nuci
80 gr zahar

Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 15-16

Prajitura Krantz

Foi. Nucile le macinam fin si le amestecam cu faina. Albusurile le batem spuma tare impreuna cu un praf de sare. Adugam zaharul, cate o lingura pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. Mixam bine pana se topeste tot zaharul. Incorporam usor ingredientele uscate cu o spatula prin miscari de jos in sus. 

Tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor. Punem compozitia in tava si nivelam usor cu o lingura fara sa apasam prea tare. 
Coacem blatul timp de 25-30 de minute la foc mediu spre mic (170 grade). Cand incepe sa se rumeneasca la suprafata scoatem tava din cuptor si taiem blatul in 3 bucati cat inca e cald. Il lasam sa se racoreasca in tava.

Crema. Punem galbenusurile intr-un bol rezistent la caldura si adaugam zaharul. Punem un vas cu apa pe foc. In momentul in care apa incepe sa fiarba dam focul mic iar deasupra punem bolul cu galbenusurile. Amestecam cu un tel pana se ingroasa, asta va dura in jur de 20 de minute. Luam bolul de pe vasul cu apa si lasam crema de galbenusuri la racit. 
Mixam untul moale bine de tot pana cand devine cremos. E de preferat sa folosim un unt mai gras pentru a lucra mai usor cu el. Aduagam cate o lingura de unt in crema de galbenusuri racita si amestecam bine pana la incoporare. Continuam asa pana cand incorporam tot untul. La final adaugam semintele de la pastaia de vanilie.

Krantz. Caramelizam zaharul intr-o oala cu fund gros pe foc mic. Oprim focul, adaugam nucile si le acoperim bine cu caramel apoi le rasturnam pe o planseta. Cand sunt racite complet le macinam in robot insa nu foarte fin. 

Desprindem usor foile de pe hartia de copt si punem una pe un platou. Adaugam o treime din crema si continuam cu urmatoarele foi. Peste prajitura presaram krantzul in mod uniform. Acoperim prajitura cu folie alimentara sau o punem intr-o cutie inchisa ermetic si o dam la rece pentru cateva ore. O taiem cu un cutit ascutit si o servim cu pofta. 
Enjoy!

Prajitura Krantz


7 Comments

Torturi

Tort cu ciocolata, nuci caramelizate si mousse de cafea

Tort cu ciocolata, nuci caramelizate si mousse de cafea

Sarbatorile de iarna bat la usa insa pana atunci, in acest weekend, sunt cateva evenimente importante de sarbatorit. Si pentru aceste evenimente am ales un tort cu ciocolata, nuci caramelizate si mousse de cafea, un tort bogat plin de aroma si cu un gust exceptional. Este un tort perfect pentru cei care vor avea un weekend incarcat si care au nevoie de multa energie – tocmai pentru ca are cafea si ciocolata din plin. 
Combinatia de ciocolata, cafea si nuci caramelizate este una din preferatele mele insa nu am pus-o de foarte multe ori in practica. Acum i-a venit randul si pot sa spun ca a iesit ceva spectaculos de bun.

Tort cu ciocolata, nuci caramelizate si mousse de cafea_2

 

Blat
reteta de la tortul cu mousse de zmeura si ciocolata

Nuci caramelizate
100 gr nuci
100 gr zahar

Crema de ciocolata
150 gr ciocolata neagra
120 gr smantana grasa
100 gr nuci caramelizate
1 lingura coniac
1 lingurita esenta de vanilie

Mousse de cafea
150 ml cafea tare
50 gr ciocolata neagra
3 linguri zahar
250 ml smantana pentru frisca
1 lingura zahar pudra
1 lingurita amaretto
5 gr gelatina

Glazura de ciocolata
100 gr ciocolata neagra
100 ml lapte
1 lingura zahar
3 gr gelatina

Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 10-12

Tort cu ciocolata, nuci caramelizate si mousse de cafea

Reteta pentru blat o gasiti la tortul cu mousse de zmeura si ciocolata neagra. Coacem blatul conform retetei si il lasam pe un gratar la racit.

Nuci caramelizate. Caramelizam zaharul intr-o oala cu fundul gros. Cand are o culoare aurie adaugam nucile si le acoperim bine cu zaharul caramelizat. Le rasturnam pe un tocator si le lasam la racit. Rupem bucati mai mari si le punem in blender apoi le maruntim, insa nu foarte fin.

Crema de ciocolata neagra. Punem smantana pe foc si o aducem pana la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata. Amestecam bine pana cand ciocolata este topita complet. La final adaugam coniacul si esenta de vanilie apoi omogenizam. Lasam crema la racit.

Cand crema e rece, insa inca lichida, adaugam nucile caramelizate si amestecam bine. Punem blatul inapoi in tava in care l-am copt iar deasupra rasturnam crema de ciocolata. Dam la frigider.

Mousse de cafea. Punem cafeaua, zaharul si ciocolata intr-o oala pe foc. Aducem pana la punctul de fierbere apoi oprim focul. Gelatina o punem la hidratat in 3 linguri de apa rece iar dupa cinci minute o adaugam in crema de ciocolata si cafea si amestecam bine. Adaugam si esenta amaretto. Dam crema la rece.

Smantana pentru frisca o mixam bine impreuna cu zaharul pudra. Cand crema de cafea e rece – si arata ca o smantana mai groasa – adaugam frisca cu miscari usoare de jos in sus.
Punem blatul de la frigider intr-o tava cu peretii detasabili si cu 1-2 cm mai mare decat cea in care l-am copt. Peste crema de ciocolata turnam mousse-ul de cafea si-l impingem usor si pe laterale. Acoperim tortul cu folie alimentara si-l dam la rece pentru 4-5 ore.

Tort cu ciocolata, nuci caramelizate si mousse de cafea_1

Glazura. Punem gelatina la hidratat in 30 ml lapte rece. Restul de laptele il punem pe foc si im momentul in care e fierbinte adaugam ciocolata. Oprim focul, adaugam zaharul si amestecam. Dupa 5 minute putem sa adaugam si gelatina si amestecam bine. Lasam glazura la rece pana cand capata aspectul unei creme usor lichide. 

Scoatem tortul din frigider si ridicam cu grija peretii detasabili ai tavii. Punem tortul peste un gratar si incepem sa turnam glazura peste el. Cu ajutorul unei linguri impingem glazura inspre margine astfel incat sa acopere si lateralele. Putem repeta procedeul din jumatate in jumatate de ora pana cand tortul este suficient de bine glazurat. Dam tortul la rece pentru a se intari glazura apoi putem sa-l portionam dupa preferinta. 
Enjoy! 

Tort cu ciocolata, nuci caramelizate si mousse de cafea


12 Comments

Dulciuri de post

Prajitura duet de post

Prajitura duet de post
Pentru ca este post, in aceasta perioada incerc sa mai fac si cateva retete de post. Dulciuri de post fac mai putine insa saptamana aceasta chiar am facut aceasta prajitura duet de post cu care ne-am indulcit cateva zile la rand. Este o prajitura destul de simplu de facut insa tare buna. Are o consitenta usor umeda, insa nu exagerat – asta depinde si de timpul de coacere. Am imbogatit-o cu fructe uscate iar deasupra am adaugat o glazura de ciocolata neagra care ii ofera un aer mai elegant. Enjoy!
Prajitura duet de post_2

Ingrediente
150 gr faina

20 gr cacao neagra
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
1 praf de sare
100 gr zahar
100 gr dulceata de fructe
50 ml ulei
80 ml apa minerala
2 banane coapte
200 gr fructe uscate (nuci, alune, merisoare, stafide)


Glazura

80 gr ciocolata neagra de post
1 lingura ulei

Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 16

Prajitura duet de post_1
Faina o amestecam cu praful de copt, bicarbonatul si putina sare. Punem o lingura de faina separat.
Fructele uscate le maruntim usor.
ananele le pisam bine cu o furculita pana obtinem o pasta. Adaugam dulceata de fructe, uleiul, apa minerala si zaharul apoi amestecam bine. 

Peste ingredientele lichide punem mixul de faina si amestecam usor. Impartim compozitia in doua. Intr-o parte punem cacaoa iar in cealalta jumatate vom adauga lingura de faina pusa deoparte.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava mica de 20/20cm. 
Turnam compozitia cu cacao in tava si nivelam. Deasupra punem fructele uscate si apasam usor. Peste fructele uscate punem compozitia fara cacao si nivelam din nou.

Dam prajitura la cuptor si o coacem pentru 30-35 de minute. Eu am lasat-o doar 30 si a avut o textura super. Este bine sa facem testul cu scobitoarea dupa 30 de minute si daca iese uscata atunci oprim cuptorul, altfel mai lasam 5 minute. Scoatem prajitura din cuptor si o lasam la racit in tava.


Topim la bain marie ciocolata neagra impreuna cu uleiul. Cand amestecul e omogen turnam glazura peste prajitura si lasam sa se intareasca. Portionam prajitura dupa cum dorim si servim cu pofta! 

Prajitura duet de post_3

 


3 Comments

Prajituri

Tiramisu brownies

Tiramisu brownies

Tiramisu brownies – pentru cei care iubesc ciocolata si cafeaua in aceeasi masura. Eu de multe ori am afirmat ca sunt o ciocolatoasa convinsa si acest lucru este demonstrat si de prajitura de azi. Blatul ( brownie ) plin de ciocolata este completat de o crema fina de mascarpone cu aroma de cafea. Combinatia este una de vis si a transformat prajitura intr-una perfecta pentru orice masa festiva. De incercat!

Tiramisu brownies

Brownie
200 gr ciocolata neagra 70%
150 gr zahar
150 gr unt
100 gr faina
30 gr cacao
3 oua mari
50 ml smantana
1 lingurita esenta de cafea
1 lingurita amaretto
1 praf de sare
1 vf cutit praf de copt

Crema
200 gr mascarpone

2 oua mari
1 praf sare
60 gr zahar
80 ml cafea tare
10 ml rom
1 lingura esenta amaretto
1 lingurita extract de vanilie
cca 20-25 piscoturi
50 gr ciocolata neagra
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 20 min. Nr portii: 20
Tiramisu brownies

Brownie. Topim ciocolata impreuna cu untul pe foc mic intr-o oala cu fund gros. Cand amestecul e omogen oprim focul si adaugam zaharul si cacaoa. Amestecam bine. 
Faina o amestecam cu sarea si cu praful de copt si o lasam deoparte.
Peste crema de ciocolata adaugam ouale, cate unul pe rand, si amestecam bine dupa fiecare adaugare. Adaugam apoi smantana, esenta de cafea si lingurita amaretto. La final punem faina si omogenizam. 

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava medie de 20/30 cm dimensiune. 
Turnam compozitia de brownie in tava, nivelam si dam la cuptor pentru 20-23 de minute. Dupa 20 de minute  facem testul cu scobitoarea si daca nu iese curata atunci mai lasam prajitura 2-3 minute la copt. Oprim focul si scoatem prajitura din cuptor si o lasam la racit in tava.

Pregatim cafeaua pentru insiropat si o lasam la racit. Adaugam romul, esenta amaretto, extractul de vanilie si omogenizam. 

Crema. Separam ouale. Mascarpone, la temperatura camerei, il mixam usor pana cand devine cremos. Separat mixam galbenusurile cu zaharul pana cand se albesc la culoare si isi dubleaza volumul. In acest moment adaugam mascarpone si continuam sa mixam pana cand obtinem o crema omogena.  

Albusurile le batem spuma tare impreuna cu un praf de sare. Incorporam usor albusurile in crema de mascarpone, la inceput o patrime din spuma de albus pana cand crema devine mai usor de amestecat. Adaugam si restul de spuma si o incorporam cu miscari de jos in sus. Albusurile vor face crema sa fie mai aerata. Dam crema la rece pentru jumatate de ora. 
 
Cand blatul este racit putem sa asamblam prajitura. Insiropam bine piscoturile in cafea si le punem peste blat lasand putin spatiu intre ele. Peste piscoturi turnam crema. Dam prajitura la rece.
Topim 50 grame de de ciocolata neagra la bain marie si o lasam putin la racorit pana ajunge la temperatura camerei dar inca este fluida. Punem cate o lingurita de ciocolata topita din loc in loc peste crema si marmoram usor. Dam din nou prajitura la rece pentru cateva ore pana cand crema este intarita suficient. O feliem in portii generoase si o servim cu placere. 
Enjoy!
Tiramisu brownies


11 Comments

Checuri

Mini checuri cu portocale si ghimbir

Mini checuri cu portocale si ghimbir

Mirosul portocalelor, in special in prag de iarna, ma duc cu gandul la Craciun. Aceste fructe aromate au pentru mine un farmec aparte de sarbatori. In copilarie primeam foarte multe portocale de la ‘Mosul’ si am ramas cu aceasta amintire frumoasa. Tocmai de aceea cand am facut mini checurile cu portocale mirosul lor m-a purtat cu gandul la sarbatorile de iarna. Mult nu mai este, asa ca va invit sa le incercati si sa va bucurati de gustul lor imbietor.

Mini checuri cu portocale si ghimbir_1

Ingrediente
150 gr unt
150 gr zahar
3 oua mari
220 gr faina
30 ml suc de portocale
30 ml lapte
1 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare
coaja rasa de portocala
1 lingurita pudra de ghimbir
1 lingurita extract de vanilie

Decor
zahar pudra / ciocolata alba
coaja de portocala

Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 50 min.

Mini checuri cu portocale si ghimbir_2

Untul moale la temperatura camerei il mixam bine cu zaharul pana cand devine cremos. Adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. 
Faina o amestecam cu praful de copt, sarea, coaja rasa de portocala si pudra de ghimbir. Adaugam jumatate din ingredientele uscate peste crema de oua si unt si mixam usor. Punem laptele si sucul de portocale si amestecam usor. Adaugam si restul de ingrediente uscate si omogenizam. La final punem extractul de vanilie.

Preincalzim cuptorul la 175 de grade. Ungem cu unt si tapetam cu faina 6 tavite pentru mini-checuri sau o tava medie de chec. Distribuim aluatul in forme si nivelam.
Coacem mini-checurile pentru 50-55 de minute pana cand trec testul cu scobitoarea. Le scoatem pe un gratar la racit. Le servim cu zahar pudra sau pentru un plus de efect putem sa le decoram cu ciocolata alba topita. 
Enjoy!

Mini checuri cu portocale si ghimbir_3


1 Comment

Prajituri

Prajitura de ciocolata fara faina

Prajitura de ciocolata fara faina

Reteta aceasta de prajitura de ciocolata fara faina am vazut-o in urma cu ceva vreme la Martha Stewart. Am salvat-o si am incercat-o intr-o zi cand aveam chef de ceva cu multa ciocolata. Iar dorinta mi-a fost indeplinita pentru ca aceasta prajitura este cu adevarat excelenta. Este plina de ciocolata insa nu in sensul greoi pentru ca este o prajitura aerata, usoara, cu un gust desavarsit. Pentru ca este o prajitura fara crema i-am facut si un sos de ciocolata cu gust de cafea si au mers impreuna excelent. Va invit sa o incercati mai ales ca se face foarte simplu.

Prajitura de ciocolata fara faina

Ingrediente
170 gr ciocolata neagra 75%
45 gr unt
6 oua mari
2 linguri espresso pudra
1 lingurita extract de vanilie
1 praf de sare
200 gr zahar

Sos
80 gr ciocolata
20 gr unt
80 ml lapte
1 lingura espresso pudra
1 lingurita extract de vanilie

Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 45 min. Nr portii: 10

Prajitura de ciocolata fara faina
Topim ciocolata impreuna cu untul la bain marie. Lasam la racorit.
Galbenusurile le mixam cu jumatatea din zahar pana cand devin pale si isi dubleaza volumul. Adaugam pudra espresso si vanilia si continuam mixarea. Ciocolata topita o adaugam incet si mixam incontinuu.

Albusurile le batem spuma cu un praf de sare. In momentul in care obtinem o spuma ferma incepem sa adaugam zaharul. Punem cate o lingura pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. La final vom obtine o bezea frumoasa. Adaugam o treime din albusuri peste crema de ciocolata si amestecam bine. Punem si restul de albus si-l incorporam usor cu miscari de jos in sus.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava rotunda de diametru 20-22cm.
Punem compozitia in tava si nivelam. Coacem prajitura timp de 40-45 de minute pana cand marginile se desprind frumos de peretii tavii. Oprim cuptorul si lasam prajitura la racit in tava.

Prajitura de ciocolata fara faina

Pentru sos lucrurile sunt simple. Topim ciocolata cu untul si laptele pe foc mic. Cand obtinem un sos oprim focul si adaugam lingura de espresso si extractul de vanilie. Omogenizam si lasam deoparte.
Servim prajitura alaturi de fructe proaspete si stropita din abundenta cu sosul de cafea caldut. Va fi un deliciu de zile mari.
Enjoy!

Prajitura de ciocolata fara faina


4 Comments

Aluat dulce Dulciuri de post

Strudel de post cu dovleac si nuci

Strudel de post cu dovleac si nuci

Pentru ca a inceput postul Craciunului vin si eu cu o reteta delicioasa de post. Este vorba de un desert binenteles, insa un desert aromat cu umplutura delicioasa de dovleac si nuci. Combinatia este foarte buna – am mai folosit-o eu si in alte ocazii – si merge pefect pe timp de toamna/iarna. 
Strudelul se face simplu pentru ca am folosit in reteta foietaj cumparat, iar umplutura nici ea nu solicita prea mult efort. In concluzie aveti in fata un desert foarte simplu dar grozav de bun indiferent daca tineti post sau nu.

Strudel de post cu dovleac si nuci_2

Ingrediente
400 gr foietaj
300 gr piure de dovleac
200 gr nuci
3 linguri zahar
1 lingurita scortisoara
1 lingurita pudra de ghimbir
1 pastaie de vanilie
1 praf de sare

Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 40 min. Nr portii: 8

Strudel de post cu dovleac si nuci_0002

Scoatem foietajul din congelator si-l lasam la dezghetat intr-un loc nu foarte cald. 
Preincalzim cuptorul la 200 de grade si tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor.

Piureul de dovleac il amestecam cu zaharul, scortisoara, pudra de ghimbir (optional ), semintele de la pastaia de vanilie si praful de sare.
Nucile le tocam grosier.
Foietajul dezghetat il punem pe masa de lucru infainata. Il intindem putin pana devine o foaie mai subtire.
Distribuim umplutura uniform peste aluat si din loc in loc presaram nucile tocate. Rulam strans aluatul. Punem strudelul in tava pregatita, daca este nevoie il taiem in bucati mai mici pentru a incapea in tava. Din loc in loc crestam suprafata strudelului cu un cutit bine ascutit. 
Il lasam la cuptor timp de 40 de minute, iar dupa 15 minute reducem focul la 180 de grade.
Cand este gata il scoatem din cuptor si il lasam la racit. Il pudram cu zahar si apoi putem sa-l servim cu pofta. Enjoy!

Strudel de post cu dovleac si nuci_1


3 Comments

Muffins/Cupcakes

Cupcakes cu dovleac si ciocolata

Cupcakes cu dovleac si ciocolata

Cand am pofta de ceva bun,simplu si aspectuos atunci fac repede niste cupcakes delicioase. Si pentru ca avem dovleac din plin in aceasta perioada le-am imbogatit cu aroma lui minunata. Pe langa dovleac am adaugat si ce imi place mie cel mai mult, si anume ciocolata. Au iesit niste cupcakes dragute si tare bune de savurat alaturi de cei dragi.

Cupcakes cu dovleac si ciocolata_3

Cupcakes
150 gr zahar
1+ 1/2 cani faina
1 cana piure de dovleac
1/2 cana lapte
1 lingurita pudra de ghimbir
1 lingurita scortisoara
1 praf nucsoara
1/4 lingurita sare
1 lingurita praf de copt
1/4 lgta bicarbonat
2 oua
1/2 cana ulei
1 lingurita esenta de vanilie

Decor
200 gr ciocolata neagra
400 ml smantana pentru frisca
40 gr unt
nuci

Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 min Nr portii: 12-16

Cupcakes cu dovleac si ciocolata_2

Amestecam faina cu sarea, pudra de ghimbir, scortisoara, nucsoara, praful de copt si bicarbonatul. Ne putem folosi de un tel si e suficient.

Separat batem usor ouale cu zaharul. Adaugam uleiul, esenta de vanilie si piureul de dovleac apoi omogenizam. 
Peste crema de oua si dovleac punem treptat din ingredientele uscate si din lapte. Amestecam usor fara a exagera.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Pregatim o tava de briose cu hartiute de copt. Umplem formele de briose pana la 3/4 din capacitate. Coacem prajiturele timp de 30-35 de minute, pana trec testul cu scobitoarea. Cand sunt gata le scoatem pe un gratar la racit.
Cupcakes cu dovleac si ciocolata_1

Topim ciocolata cu 200ml smantana si cu untul intr-o tigaie mica  cu fundul gros. Cand amestecul e omogen oprim focul si lasam crema la racit.
Separat batem smantana pentru frisca ramasa impreuna cu o lingurita de zahar vanilat.
Decoram cupcakes cu crema de ciocolata iar deasupra punem frisca si nuci. Sunt delicioase in aceasta combinatie.
Pot fi pastrate la frigider timp de 3-4 zile intr-un recipient inchis ermetic, insa probabil nu vor rezista atat de mult. Enjoy!

Cupcakes cu dovleac si ciocolata_4


3 Comments

Aluat dulce

Cinnamon rolls – rulouri cu scortisoara

Cinnamon rolls – rulouri cu scortisoara

Aceste rulouri m-au cucerit dinainte sa le scot din cuptor. Emanau un miros fantastic, un miros de aluat dulce, copt si parfumat cu scortisoara. In momentul in care le-am gustat am simtit ca mananc cele mai bune rulouri cu scortisoara. Aluatul pufos, moale, combinat cu scortisoara si crema de branza au dat nastere unui dulce care creeaza dependenta insa fara prea mari mustrari de constiinta. 
Rulourile cu scortisoara sunt foarte potrivite pentru zilele reci si merg bine pentru toata familia. 

Cinnamon rolls - rulouri cu scortisoara_2

Aluat
450 gr faina
15 gr drojdie
1/2 lingurita sare
2 linguri zahar
1 pastaie vanilie
200 ml lapte
2 galbenusuri
40 gr unt

Umplutura
80 gr unt moale
4 linguri zahar brun
1 lingura scortisoara (sau mai mult dupa gust)

Crema
200 gr crema de branza
50 gr unt
60 gr zahar

Timp preparare: 2 ore Timp de coacere: 20 min. Nr portii: 12

Cinnamon rolls - rulouri cu scortisoara_4

Incalzim putin laptele pe foc mic, dizolvam zaharul si drojdia apoi il lasam sa se odihneasca 10 minute.

Faina o cernem iar in milocul ei facem o gropita. Galbenusurile le batem usor cu furculita impreuna cu sarea si semintele de la pastaia de vanilie.

Punem laptele si drojdia in mijlocul fainii, in gropita facuta, turnam si galbenusurile apoi incepem sa framantam. Adaugam untul moale si continuam framantarea pana obtinem un aluat elastic, omogen, moale dar nelipicios. Dupa caz mai adaugam faina sau lapte. Lasam la dospit pentru o ora la loc caldut si ferit de curenti.

Cinnamon rolls - rulouri cu scortisoara_3

Dupa o ora punem aluatul pe blatul de lucru bine infainat. Il intindem intr-un dreptunghi gros de 0.5 cm. 
Ungem bine aluatul cu untul moale iar deasupra presaram zaharul brun. Peste zahar punem si scortisoara dupa gust – o lingura, doua. Incepem sa rulam aluatul pornind dintr-o margine. Cu un cutit bine ascutit taiem rulouri groase de aproximativ 4-5cm.  Punem rulourile intr-o tava unsa bine cu unt si lasam putin spatiu intre ele.
Lasam rulourile la dospit pentru inca 30 de minute apoi le introducem in cuptorul incins la 190 de grade. Dupa 10 minute reducem focul la 180 de grade si mai coacem rulourile pentru 10 minute.

Cat timp stau rulourile la cuptor putem face crema. Untul moale il mixam cu zaharul pana cand devine cremos. Adaugam crema de branza treptat si mixam bine. Lasam crema la temperatura camerei.
Cand scoatem rulourile din cuptor le ungem cu putina crema apoi le lasam la racit. Cand sunt doar usor caldute punem si restul de crema. E momentul in care putem sa le servim cu pofta. Enjoy!

Cinnamon rolls - rulouri cu scortisoara_1


22 Comments

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • …
  • 69
  • Next Page »

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316