• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Prajituri / Daquoise cu lemon curd si mousse de ciocolata alba

Prajituri

Daquoise cu lemon curd si mousse de ciocolata alba

O noua zi, o noua reteta in cadrul campaniei “Gatim sanatos si fara gluten cu Dr. Schar”. Ruxandra este cea care gazduieste provocarea frumoasa de a gati cu ingrediente fara gluten, marca Dr. Schar, iar mai multe detalii despre initiativa gasiti aici. 

De data aceasta pe scena defileaza un daquoise cu lemon curd si mousse de ciocolata alba – op prajitura cu lemon curd si mousse de ciocolata albadaquoise cu o crema fina de lamaie, un strat crocant, un mousse delicios de ciocolata alba si pere posate. Mixul de patiserie de la Dr. Schar s-a comportat extrem de bine atat in stratul de bezea, in crema de lamaie cat si in stratul crocant cu gust usor caramelizat. Combinatia de arome este extrem de buna si m-a cucerit pe loc. La inceput am fost putin reticenta si imi era teama ca acest experiment nu se va imbina in mod armonios, insa toate temerile au disparut odata cu prima inghititura.

Nu este o prajitura chiar usor de facut, insa cu putina organizare totul poate merge destul de bine si repede. Cei care nu au intoleranta la gluten pot sa o prepare si in varianta clasica, inlocuind mixul patiserie cu faina normala.

Daquoise cu lemon curd si mousse de ciocolata alba
Daquoise
4 albusuri
100 gr zahar
50 gr faina de migdale
50 gr Mix Patiserie Dr Schar

Crema de lamaie
100 gr lemon curd
100 ml lapte
50 gr zahar
2 linguri rase Mix Patiserie Dr Schar
2 linguri apa rece

Strat crocant
80 gr Mix Patiserie Dr Schar
1 lingura cacao
50 gr unt
50 gr zahar

Mousse de ciocolata alba
200 gr ciocolata alba
200 gr smantana lichida
5 gr gelatina
30 ml apa rece
400 ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar vanilat

Pere posate
3 pere medii
1 litru de apa
1 lamaie
1 pastaie de vanilie
200 ml vin alb dulce

Decor
pere posate
fasii de ciocolata alba
banuti de ciocolata neagra

Daquoise cu lemon curd si mousse de ciocolata alba
Daquoise. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul, cate o lingura pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare pana cand obtinem o bezea frumoasa. Amestecam mixul Patiserie Dr Schar cu faina de migdale apoi le adaugam peste bezea si amestecam usor, folosind o spatula/lingura, cu miscari de jos in sus. 

Preincalzim cuptorul la 150 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava patrata de dimensiuni 24/24 cm ( sau 20/30 cm). Turnam bezeaua cu grija in tava si nivelam. Coacem bezeaua timp de jumatate de ora, pana se rumeneste usor la suprafata. 

Strat crocant. Untul rece il amestecam cu mixul Patiserie Dr Schar si zaharul si cacaoa pana obtinem un aluat nisipos. Punem aluatul intr-o tava fara sa-l nivelam si-l coacem 15-20 de minute, pana cand se rumeneste. Il scoatem din cuptor si-l lasam sa se raceasca. 

Pere posate. Punem apa, lamaia spalata si taiata felii, pastaia de vanilie despicata si vinul la fiert. Perele le spalam bine apoi le punem in lichidul fierbinte si le lasam 10 minute sa fiarba incet. Oprim focul si lasam perele la racit. Cand sunt reci le taiem in 4 si scoatem semintele si cotorul. 

Crema de lamaie. Punem pe foc lemon curdul impreuna cu laptele si zaharul. Separat amestecam mixul patiserie cu apa rece pana devine omogen. Cand lichidul de pe foc e fierbinte adaugam mixul patiserie diluat si amestecam bine. Lasam crema 2-3 minute pe foc pana se ingroasa.  Reteta de lemon curd o gasiti aici.

Mousse de ciocolata alba. Punem ciocolata alba cu smantana pe foc mic si o incalzim pana aproape de punctul de fierbere apoi oprim focul. Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute punem gelatina peste ciocolata alba, amestecam bine si dam la rece. 
Smantana pentru frisca o batem bat impreuna cu zaharul vanilat apoi o adaugam peste crema de ciocolata alba racita. Amestecam usor cu miscari de jos in sus.

Daquoise cu lemon curd si mousse de ciocolata alba
Asamblare. Peste blatul de bezea – asezat in tava in care s-a copt –  punem crema de lamaie si nivelam. Peste crema de lamaie punem stratul crocant sfaramat si-l distribuim uniform. Adaugam si mousse-ul de ciocolata alba si nivelam. Din loc in loc punem jumatati de pere si le apasam usor in mousse. Dam prajitura la rece peste noapte. 
Ornam prajitura cu fasii de ciocolata alba si banuti de ciocolata neagra apoi o feliem cu un cutit cu taisul fierbinte. Pofta buna!

Daquoise cu lemon curd si mousse de ciocolata alba


13 Comments

« Tort fara gluten cu mousse de mango si mousse de cocos
Pariziene cu branza dulce si stafide »

Comments

  1. Anki says

    September 19, 2014 at 12:38 pm

    Wow, arata perfect, te felicit, esti o artista :)

    Reply
  2. Claudia says

    September 20, 2014 at 6:49 am

    …deci…eu sunt fara cuvinte… asa ca ce sa mai zic?! :)
    Poate…vreau sa gust si eu 😉

    Reply
  3. Timea says

    September 21, 2014 at 7:29 am

    Vai cat bine arata!

    Reply
  4. Diaconta says

    September 21, 2014 at 1:38 pm

    Deci n-am cuvinte la prajiturica asta a ta! Bravo Paula !!!! Pupici

    Reply
  5. Liana10 says

    September 21, 2014 at 7:39 pm

    Minunat, de vis!! Si lingurita e bestiala 😉 Mult succes! :*

    Reply
  6. simonacallas says

    September 22, 2014 at 7:55 am

    Am intrat curioasa, pentru ca m-a atras titlul. Nu mai auzisem de “Daquoise” si nu stiam ce e. Pe urma, m-a incantat prezentarea, care e fantastica. Abia la sfarsit am citit reteta si am vazut ca e fara gluten. Felicitari pentru un preparat de exceptie si mult succes!

    Reply
  7. bia oana says

    September 23, 2014 at 12:49 am

    deschide o cofetarieeeee:) doar minunatii faci!

    Reply
  8. Anonymous says

    October 6, 2014 at 4:00 pm

    Buna,se poate inlocui mixul cu faina?aceeasi cantitate?merci…

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      October 9, 2014 at 6:49 pm

      Buna, se poate inlocui cu faina – teoretic cu aceeasi cantitate – si ar trebui sa se comporte la fel. O seara frumoasa si scuze ca raspund atat de tarziu.

      Reply
  9. Gabriela Cæsarsen says

    January 5, 2018 at 1:20 pm

    Buna,
    In primul rand felicitari pentru un fantastic blog. Totul arata minunat si abia astept sa ma apuc de treaba:)
    As vrea sa fac un mousse cu care sa ornez cupcakes. Nu vreau sa folosesc crema de unt si m am gandit ca reteta asta cu ciocolata alba ar fi buna. Cum iese? Se preteaza pt punga de ornat cu rozeta? Sau este prea inchegata?
    Cu bine
    Gabriela

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      January 10, 2018 at 7:57 pm

      Buna Gabriela simultumesc mult de tot pentru aprecieri!
      Crema de laacest dacquoise merge bine si pentru a orna cupcakes. Secretul reusitei sta in momentul in care ornezi cupcakes. Crema nu trebuie sa fie moale, pentru a nu-si pierde forma, dar nici foarte tare, tocmai pentru a putea sa ii dai o forma. Asadar, crema trebuie pusa in pos in momentul in care o amesteci cu frisca si apoi data la rece. Verifici consistenta cremei tot la 15 minute si o folosesti atunci cand e suficienty de inchegata, dar nu complet.

      Reply
  10. Roxana says

    June 13, 2018 at 4:43 pm

    Buna Paula, felicitari pentru blog! Sunt foarte incantata ca te-am descoperit.
    Am o intrebare, la mousse ciocolata alba, spui 200 gr smatana lichida si mai jos 400 ml smantana penttu frisca. Sa deduc faptul ca cele 200 g nu sunt smatana penttu frisca? Ce fel este atunci?
    Multumeeeesc! ?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      November 16, 2019 at 9:38 pm

      Buna Roxana si multumesc mult. Smantana lichida poate fi si smantana normala de gatit pentru ca in acea etapa a prajiturii nu trebuie sa o batem spuma, doar sa o incalzim impreuna cu ciocolata.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316