Din nou desert, si din nou dau curs provocarii Dulce Romanie gazduite de Andra in aceasta luna. Ingredientele vedeta alese de ea sunt merele si cartofii, asa ca eu aduc azi o noua reteta cu mere. E buna de tot si combina foarte bine doua ingrediente delicate: merele si vanilia. Bun, acum trecem repede la reteta si la poze.
Tarta
250 gr faina
100 gr unt rece
1 ou
40-50 ml apa rece
1/2 lingurita sare
1 lingurita zahar
Umplutura
5 galbenusuri
100 gr zahar
20 gr faina
15 gr amidon
400 ml lapte
1 lingurita extract de vanilie
1 praf sare
2 mere medii
Decor
3 mere ionatan
Sirop
40 ml apa
40 gr zahar
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 40 min. Numar portii: 8
Pregatim aluatul. Faina o cernem si in mijloc facem o adancitura unde vom pune untul taiat cubulete, oul sarea si zaharul. Incepem sa framantam cu varfurile degetelor. Cand ajungem la un aluat omogen incepem sa adaugam apa rece (de la frigider) treptat pana cand obtinem un aluat elastic si nelipicios. Il invelim in folie alimentara si-l dam la rece pentru minim 30 de minute.
Trecem repede la umplutura. Punem laptele pe foc impreuna cu 50 gr de zahar. Galbenusurile le frecam separat cu restul de zahar pana cand isi deschid culoarea. Adaugam faina si amidonul si amestecam bine. Cand laptele este fierbinte adaugam 1-2 linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam repede cu telul ca sa nu obtinem omleta in loc de crema. Turnam apoi galbenusurile peste laptele ramas si punem compozitia pe foc amestecand continuu. Lasam pe foc 2-3 minute pana cand crema se ingroasa. O luam de pe foc, adaugam extractul de vanilie si o acoperim cu folie alimentara, apoi o dam la rece.
Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Luam aproximativ 250gr din aluatul obtinut – din restul se pot face biscuiti, sunt deliciosi – si il intindem intr-o foaie rotunda de 3-4mm grosime. Ungem o forma de tarta ( 24cm diametru ) cu unt. Transferam cu grija aluatul in tava si indepartam eventualul surplus. Acoperim aluatul cu hartie de copt si-l coacem pentru 15 minute.
In acest timp spalam bine merele – toate 5 – alegem doua mere pe care le taiem cubulete. Acestea le vom incorpora in crema. Celelalte mere le taiem felii subtiri pe care le punem una peste cealalta pentru a nu-si schimba culoarea.
Scoatem aluatul de tarta din cuptor si miscoram focul la 190 de grade. Turnam peste el crema de vanilie cu mere, iar deasupra aranjam feliile de mere pornind de la margini inspre interior. Introducem tarta la cuptor pentru 35-40 de minute.
Pregatim un sirop din apa si zahar pe care le punem pe foc si lasam sa fiarba 4-5 minute.
Cand este gata tarta (merele de deasupra trebuie sa fie moi dar nu uscate) o ungem cu siropul preparat si o lasam la racit. O portionam dupa preferinta si o servim asa sau acompaniata de frisca. Noi am renuntat la frisca, a fost prea buna ca sa mai fie nevoie de completari. Enjoy!
Foarte buna.Un sfarsit de saptamana frumos!
Delicios!!!!!sigur este foarte buna!!!pupp!
Arata foarte bine! Imi place mult tot ce contine crema de vanilie. ne vedem la parada! Seara frumoasa!
Delicioasa tarta. Imi place ideea ta de a amesteca bucatele de mere in crema. Pupici!
Tartele cu mere sunt preferatele mele. In combinatie cu vanilia nu am incercat pana acum. Tarta ta arata fantastic de bine, Paula. Cred ca o sa “fur” si eu reteta. Pupici
O combinatie perfecta!Yummy!Pup!
Of, cum ai putut să faci tu așa o minunăție de tartă?
Frumoase poze, apetisanta tarta 😉
daca e vorba de tarta: “hop” si eu! yammy!
Mere si crema de vanilie cred ca e o combinatie de succes!
Cat de bine arata!!! Vreau si eu o portie!!!
Imi plac toate dulciurile tale de mor! Ai ceva aparte care le face sa arte delicios, iar pozele…sunt absolut superbe!!!
Cat pe ce sa pierd dulcegaria aceasta! yammy!!!! <3
doar atat iti spun: minunata!!! Nu de alta dar am ramas fara cuvinte, iar gandul imi e doar la mere si la vanilie!
Te pup draga mea! :*
Va multumesc pentru cuvintele frumoase, si ma bucur mult ca va place tarta. A fost delicioasa, aromata…si trimisa la parada 😉 Pupicei
Crema cât trebuie sa stea la rece?
Buna Diana. Crema trebuie sa stea la rece doar pana cand se scoate crusta din cuptor pentru ca apoi se intinde peste crusta si se da din nou la cuptor. Dupa ce e gata tarta e preferabil sa stea minin 2 ore la rece pentru a se intari suficient si a putea fi taiata. Ideal este sa o lasi peste noapte si sa o servesti a doua zi
Bună. Crema cât trebuie sa stea la rece?