• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Tarte/Placinte dulci / Tarta cu crema de vanilie si mere

Tarte/Placinte dulci Dulce Romanie

Tarta cu crema de vanilie si mere

Din nou desert, si din nou dau curs provocarii Dulce Romanie gazduite de Andra in aceasta luna. Ingredientele vedeta alese de ea sunt merele si cartofii, asa ca eu aduc azi o noua reteta cu mere. E buna de tot si combina foarte bine doua ingrediente delicate: merele si vanilia. Bun, acum trecem repede la reteta si la poze.
Din nou desert, si din nou dau curs provocarii Dulce Romanie gazduite de Andra in aceasta luna. Ingredientele vedeta alese de ea sunt merele si cartofii, asa ca eu aduc azi o noua reteta cu mere. E buna de tot si combina foarte bine doua ingrediente delicate: merele si vanilia. Bun, acum trecem repede la reteta si la poze.   Tarta 250 gr faina 100 gr unt rece 1 ou 40-50 ml apa rece 1/2 lingurita sare 1 lingurita zahar  Umplutura 5 galbenusuri 100 gr zahar 20 gr faina 15 gr amidon 400 ml lapte 1 lingurita extract de vanilie 1 praf sare 2 mere medii  Decor 3 mere ionatan  Sirop 40 ml apa 40 gr zahar  Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 40 min. Numar portii: 8   Pregatim aluatul. Faina o cernem si in mijloc facem o adancitura unde vom pune untul taiat cubulete, oul sarea si zaharul. Incepem sa framantam cu varfurile degetelor. Cand ajungem la un aluat omogen incepem sa adaugam apa rece (de la frigider) treptat pana cand obtinem un aluat elastic si nelipicios. Il invelim in folie alimentara si-l dam la rece pentru minim 30 de minute.   Trecem repede la umplutura. Punem laptele pe foc impreuna cu 50 gr de zahar. Galbenusurile le frecam separat cu restul de zahar pana cand isi deschid culoarea. Adaugam faina si amidonul si amestecam bine. Cand laptele este fierbinte adaugam 1-2 linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam repede cu telul ca sa nu obtinem omleta in loc de crema. Turnam apoi galbenusurile peste laptele ramas si punem compozitia pe foc amestecand continuu. Lasam pe foc 2-3 minute pana cand crema se ingroasa. O luam de pe foc, adaugam extractul de vanilie si o acoperim cu folie alimentara, apoi o dam la rece.  Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Luam aproximativ 250gr din aluatul obtinut - din restul se pot face biscuiti, sunt deliciosi - si il intindem intr-o foaie rotunda de 3-4mm grosime. Ungem o forma de tarta ( 24cm diametru ) cu unt. Transferam cu grija aluatul in tava si indepartam eventualul surplus. Acoperim aluatul cu hartie de copt si-l coacem pentru 15 minute.   In acest timp spalam bine merele - toate 5 - alegem doua mere pe care le taiem cubulete. Acestea le vom incorpora in crema. Celelalte mere le taiem felii subtiri pe care le punem una peste cealalta pentru a nu-si schimba culoarea.  Scoatem aluatul de tarta din cuptor si miscoram focul la 190 de grade. Turnam peste el crema de vanilie cu mere, iar deasupra aranjam feliile de mere pornind de la margini inspre interior. Introducem tarta la cuptor pentru 35-40 de minute.   Pregatim un sirop din apa si zahar pe care le punem pe foc si lasam sa fiarba 4-5 minute.    Cand este gata tarta (merele de deasupra trebuie sa fie moi dar nu uscate) o ungem cu siropul preparat si o lasam la racit. O portionam dupa preferinta si o servim asa sau acompaniata de frisca. Noi am renuntat la frisca, a fost prea buna ca sa mai fie nevoie de completari :)  Enjoy!
 
Tarta
250 gr faina
100 gr unt rece
1 ou
40-50 ml apa rece
1/2 lingurita sare
1 lingurita zahar
 
Umplutura
5 galbenusuri
100 gr zahar
20 gr faina
15 gr amidon
400 ml lapte
1 lingurita extract de vanilie
1 praf sare
2 mere medii
 
Decor
3 mere ionatan
 
Sirop
40 ml apa
40 gr zahar
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 40 min. Numar portii: 8
Din nou desert, si din nou dau curs provocarii Dulce Romanie gazduite de Andra in aceasta luna. Ingredientele vedeta alese de ea sunt merele si cartofii, asa ca eu aduc azi o noua reteta cu mere. E buna de tot si combina foarte bine doua ingrediente delicate: merele si vanilia. Bun, acum trecem repede la reteta si la poze.   Tarta 250 gr faina 100 gr unt rece 1 ou 40-50 ml apa rece 1/2 lingurita sare 1 lingurita zahar  Umplutura 5 galbenusuri 100 gr zahar 20 gr faina 15 gr amidon 400 ml lapte 1 lingurita extract de vanilie 1 praf sare 2 mere medii  Decor 3 mere ionatan  Sirop 40 ml apa 40 gr zahar  Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 40 min. Numar portii: 8   Pregatim aluatul. Faina o cernem si in mijloc facem o adancitura unde vom pune untul taiat cubulete, oul sarea si zaharul. Incepem sa framantam cu varfurile degetelor. Cand ajungem la un aluat omogen incepem sa adaugam apa rece (de la frigider) treptat pana cand obtinem un aluat elastic si nelipicios. Il invelim in folie alimentara si-l dam la rece pentru minim 30 de minute.   Trecem repede la umplutura. Punem laptele pe foc impreuna cu 50 gr de zahar. Galbenusurile le frecam separat cu restul de zahar pana cand isi deschid culoarea. Adaugam faina si amidonul si amestecam bine. Cand laptele este fierbinte adaugam 1-2 linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam repede cu telul ca sa nu obtinem omleta in loc de crema. Turnam apoi galbenusurile peste laptele ramas si punem compozitia pe foc amestecand continuu. Lasam pe foc 2-3 minute pana cand crema se ingroasa. O luam de pe foc, adaugam extractul de vanilie si o acoperim cu folie alimentara, apoi o dam la rece.  Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Luam aproximativ 250gr din aluatul obtinut - din restul se pot face biscuiti, sunt deliciosi - si il intindem intr-o foaie rotunda de 3-4mm grosime. Ungem o forma de tarta ( 24cm diametru ) cu unt. Transferam cu grija aluatul in tava si indepartam eventualul surplus. Acoperim aluatul cu hartie de copt si-l coacem pentru 15 minute.   In acest timp spalam bine merele - toate 5 - alegem doua mere pe care le taiem cubulete. Acestea le vom incorpora in crema. Celelalte mere le taiem felii subtiri pe care le punem una peste cealalta pentru a nu-si schimba culoarea.  Scoatem aluatul de tarta din cuptor si miscoram focul la 190 de grade. Turnam peste el crema de vanilie cu mere, iar deasupra aranjam feliile de mere pornind de la margini inspre interior. Introducem tarta la cuptor pentru 35-40 de minute.   Pregatim un sirop din apa si zahar pe care le punem pe foc si lasam sa fiarba 4-5 minute.    Cand este gata tarta (merele de deasupra trebuie sa fie moi dar nu uscate) o ungem cu siropul preparat si o lasam la racit. O portionam dupa preferinta si o servim asa sau acompaniata de frisca. Noi am renuntat la frisca, a fost prea buna ca sa mai fie nevoie de completari :)  Enjoy!
 
Pregatim aluatul. Faina o cernem si in mijloc facem o adancitura unde vom pune untul taiat cubulete, oul sarea si zaharul. Incepem sa framantam cu varfurile degetelor. Cand ajungem la un aluat omogen incepem sa adaugam apa rece (de la frigider) treptat pana cand obtinem un aluat elastic si nelipicios. Il invelim in folie alimentara si-l dam la rece pentru minim 30 de minute. 
 
Trecem repede la umplutura. Punem laptele pe foc impreuna cu 50 gr de zahar. Galbenusurile le frecam separat cu restul de zahar pana cand isi deschid culoarea. Adaugam faina si amidonul si amestecam bine. Cand laptele este fierbinte adaugam 1-2 linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam repede cu telul ca sa nu obtinem omleta in loc de crema. Turnam apoi galbenusurile peste laptele ramas si punem compozitia pe foc amestecand continuu. Lasam pe foc 2-3 minute pana cand crema se ingroasa. O luam de pe foc, adaugam extractul de vanilie si o acoperim cu folie alimentara, apoi o dam la rece.
 
Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Luam aproximativ 250gr din aluatul obtinut – din restul se pot face biscuiti, sunt deliciosi – si il intindem intr-o foaie rotunda de 3-4mm grosime. Ungem o forma de tarta ( 24cm diametru ) cu unt. Transferam cu grija aluatul in tava si indepartam eventualul surplus. Acoperim aluatul cu hartie de copt si-l coacem pentru 15 minute.
Tarta cu crema de vanilie si mere_2
 
In acest timp spalam bine merele – toate 5 – alegem doua mere pe care le taiem cubulete. Acestea le vom incorpora in crema. Celelalte mere le taiem felii subtiri pe care le punem una peste cealalta pentru a nu-si schimba culoarea.
 
Scoatem aluatul de tarta din cuptor si miscoram focul la 190 de grade. Turnam peste el crema de vanilie cu mere, iar deasupra aranjam feliile de mere pornind de la margini inspre interior. Introducem tarta la cuptor pentru 35-40 de minute. 
 
Pregatim un sirop din apa si zahar pe care le punem pe foc si lasam sa fiarba 4-5 minute. 
 
Cand este gata tarta (merele de deasupra trebuie sa fie moi dar nu uscate) o ungem cu siropul preparat si o lasam la racit. O portionam dupa preferinta si o servim asa sau acompaniata de frisca. Noi am renuntat la frisca, a fost prea buna ca sa mai fie nevoie de completari. Enjoy!

Tarta cu crema de vanilie si mere_4


18 Comments

« Pulpe de pui cu varza la cuptor
Placinta cu cartofi si somon afumat »

Comments

  1. Rocsy Ciobanu says

    January 26, 2013 at 4:14 pm

    Foarte buna.Un sfarsit de saptamana frumos!

    Reply
  2. mirela says

    January 26, 2013 at 4:26 pm

    Delicios!!!!!sigur este foarte buna!!!pupp!

    Reply
  3. AlinaS. says

    January 26, 2013 at 6:09 pm

    Arata foarte bine! Imi place mult tot ce contine crema de vanilie. ne vedem la parada! Seara frumoasa!

    Reply
  4. Rita Oarga says

    January 26, 2013 at 7:39 pm

    Delicioasa tarta. Imi place ideea ta de a amesteca bucatele de mere in crema. Pupici!

    Reply
  5. Disturbingly Delicious says

    January 26, 2013 at 8:03 pm

    Tartele cu mere sunt preferatele mele. In combinatie cu vanilia nu am incercat pana acum. Tarta ta arata fantastic de bine, Paula. Cred ca o sa “fur” si eu reteta. Pupici

    Reply
  6. Licuta Marin says

    January 26, 2013 at 8:58 pm

    O combinatie perfecta!Yummy!Pup!

    Reply
  7. Dohotariu-Avram Alina says

    January 26, 2013 at 11:13 pm

    Of, cum ai putut să faci tu așa o minunăție de tartă?

    Reply
  8. Liana10 says

    January 26, 2013 at 11:50 pm

    Frumoase poze, apetisanta tarta 😉

    Reply
  9. dulciuri si nu numai says

    January 27, 2013 at 1:29 am

    daca e vorba de tarta: “hop” si eu! yammy!

    Reply
  10. Any says

    January 27, 2013 at 4:35 pm

    Mere si crema de vanilie cred ca e o combinatie de succes!

    Reply
  11. Simona says

    January 27, 2013 at 7:42 pm

    Cat de bine arata!!! Vreau si eu o portie!!!

    Reply
  12. Craita says

    January 28, 2013 at 8:00 am

    Imi plac toate dulciurile tale de mor! Ai ceva aparte care le face sa arte delicios, iar pozele…sunt absolut superbe!!!

    Reply
  13. Cristina says

    January 29, 2013 at 3:24 pm

    Cat pe ce sa pierd dulcegaria aceasta! yammy!!!! <3

    Reply
  14. Andra says

    January 29, 2013 at 8:21 pm

    doar atat iti spun: minunata!!! Nu de alta dar am ramas fara cuvinte, iar gandul imi e doar la mere si la vanilie!
    Te pup draga mea! :*

    Reply
  15. Paula Gafitescu says

    February 1, 2013 at 1:41 pm

    Va multumesc pentru cuvintele frumoase, si ma bucur mult ca va place tarta. A fost delicioasa, aromata…si trimisa la parada 😉 Pupicei

    Reply
  16. Diana Cucean says

    January 27, 2014 at 8:48 am

    Crema cât trebuie sa stea la rece?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      January 27, 2014 at 3:10 pm

      Buna Diana. Crema trebuie sa stea la rece doar pana cand se scoate crusta din cuptor pentru ca apoi se intinde peste crusta si se da din nou la cuptor. Dupa ce e gata tarta e preferabil sa stea minin 2 ore la rece pentru a se intari suficient si a putea fi taiata. Ideal este sa o lasi peste noapte si sa o servesti a doua zi

      Reply
  17. Diana Cucean says

    January 27, 2014 at 8:48 am

    Bună. Crema cât trebuie sa stea la rece?

    Reply

Leave a Reply to AlinaS. Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316