• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Ovo-lacto-vegetarian / Alivenci moldovenesti

Ovo-lacto-vegetarian Aperitive Dulce Romanie

Alivenci moldovenesti

 
Weekendul acesta am fost in vizita la bunici. Mereu e o mare bucurie pentru mine sa-i revad, sa mai stam de vorba, sa mancam impreuna, si sa gatesc cu produse naturale din gradina/camara lor. Am gatit cateva bunatati acolo, azi am sa va arat aceste alivenci moldovenesti, facute cu produse bio. Daca sunteti din zona Moldovei, cu siguranta ati mancat asa ceva si o sa-mi dati dreptate cand zic ca este o mancare extrem de buna, atat pentru cei mari cat si pentru cei mici. Daca nu sunteti de acolo, si nici n-ati incercat pana acum reteta asta, atunci e musai sa o faceti. Se face tare repede, poate fi consumata ca atare sau ca garnitura/aperitiv…pentru ca e delicioasa oricum! Reteta originala e un picut diferita, dar azi va arat varianta care imi place mie cel mai mult.

Alivenci moldovenesti


Pentru ca este o mancare traditionala romaneasca, si pentru ca intr-adevar am avut ocazia sa o gatesc intr-un loc care poarta mai departe traditia si obiceiurile romanesti, am ales sa particip cu acesta reteta la provocarea Dulce Romanie a acestei luni, gazduita chiar de initiatoarea acestui proiect, Mihaela.

Ingrediente

250-300 gr faina de malai
1 l lapte
1 lingurita sare
600 gr branza de vaci
200 ml smantana
4 oua mari
150 gr branza sarata de oi

Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 40 min.

Alivenci moldovenesti


Punem laptele pe foc impreuna cu sarea. In momentul in care da in clocot adaugam faina de malai in ploaie si amestecam bine ca sa nu se faca cocoloase. Fierbem mamaliga aproximativ 10 minute, dupa care o lasam deoparte…pe cat posibil intr-un loc racoros. Eu am lasat-o afara, la aer curat si rece. In reteta originala scria 300 gr de faina, insa mie imi place mamaliga mai moale, asa ca am pus doar 250. Voi puneti dupa cum va este pe plac.

Separat, amestecam branza de vaci cu 100 de grame de branza sarata oi si smantana. Adaugam galbenusurile si amestecam bine, iar albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare si le lasam deoparte. Sare nu mai punem, pentru ca este sarata branza suficient.

Pregatim o tava 20/30 cu hartie de copt si preincalzim cuptorul la 190 de grade. 

Alivenci moldovenesti


Punem mamaliga peste branza si amestecam bine. La final adaugam usor si albusurile batute spuma si amestecam cu miscari de jos in sus. Turnam compozitia in tava si nivelam. Deasupra presaram cele 50 de grame ramase de branza sarata. Dam la cuptor si o lasam acolo pana se rumeneste frumos deasupra, cam 35-40 de minute. 

Alivencile se servesc calde, stropite cu smantana, dar la fel de bine merg si reci. Daca e sa ma intrebati pe mine, va voi spune clar ca-mi plac ambele variante, dar nimic nu se compara cu o mancare calda, proaspat scoasa din cuptor 😛

Stiu ca exista si o varianta dulce a acestui preparat, dar eu nu am incercat-o si nici nu cred ca o s-o fac degraba, pentru ca imi place prea mult varianta asta ca s-o schimb.

Pofta buna!

Alivenci moldovenesti

 


20 Comments

« Tort cu mere caramelizate si crema de branza
Biscuiti cu mere, scortisoara si fulgi de ovaz »

Comments

  1. DiaMar bucataria galbena says

    November 25, 2012 at 10:18 pm

    Draga mea bunica imi facea mereu!Pup!

    Reply
  2. Any says

    November 25, 2012 at 10:26 pm

    Delicios…pozele spun totul!

    Reply
  3. Dohotariu-Avram Alina says

    November 25, 2012 at 10:40 pm

    Chiar dacă sunt din Moldova, recunosc cinstit că nu am mâncat niciodată. Nu mă îndoiesc însă că sunt foarte bune.

    Reply
  4. The Wandering Oltean says

    November 26, 2012 at 4:17 am

    Hmmm… cat traieste omul invata. Nu stiam de preparatul asta …este super!

    Reply
  5. Delicious Flavours says

    November 26, 2012 at 6:58 am

    Am mai vazut la Alice aceasta reteta si tot am zis ca o-ncerc, dar am uitat de ea…acum mi-ai adus din nou aminte de ea 😛
    O saptamana frumoasa, pupici!

    Reply
  6. Mihaela Mihalache says

    November 26, 2012 at 7:03 am

    si bunica mea e la granita cu moldova, dar nu mi-a facut niciodata :( Pupici

    Reply
  7. Flori says

    November 26, 2012 at 7:32 am

    O reteta romaneasca grozava! Se face si in zona mea:)

    Reply
  8. Daniela says

    November 26, 2012 at 7:58 am

    Desi sint moldoveanca, recunosc ca nu am mincat niciodata, dar arata foarte bine… O portie pentru mine, mai ai ?! Pupici si o saptamina minunata sa ai !

    Reply
  9. coco says

    November 26, 2012 at 8:22 am

    promit ca fac :)

    Reply
  10. Simona says

    November 26, 2012 at 9:42 am

    Cat de bine arata.. N-am mancat niciodata, dar n-as refuza!!

    Reply
  11. catkitchen says

    November 26, 2012 at 10:31 am

    Eu stiam de el , dar niciodata nu am facut !! :9 Ar trebui sa-l incerc si eu !!

    Reply
  12. liana says

    November 26, 2012 at 10:33 am

    N-am mancat nici eu niciodata dar trebuie sa-mi fac, daca-i cu branza sigur imi place!

    Reply
  13. Disturbingly Delicious says

    November 26, 2012 at 12:28 pm

    Cand aud de alivenci ma gandesc la Creanga. Am auzit de ele dar nu cred sa fi mancat sau cel putin nu in varianta aceasta. Frumoasa prezentare.

    Reply
  14. FLORY says

    November 26, 2012 at 2:27 pm

    Trebuie sa fie foarte bun,n-am mancat niciodata desi am auzit!Pupici

    Reply
  15. Mihaela says

    November 26, 2012 at 3:49 pm

    Ce bine arata! nu am mancat niciodata alivenci, dar ma bucur ca readucem la viata retete autentice, trebuie sa o incerc :)

    Reply
  16. maria mihalache says

    November 26, 2012 at 5:50 pm

    Nu am mancat niciodata dar tare mult mi-as dori sa gust si asta o v-oi face chiar acuma.
    Pup si seara minunata!

    Reply
  17. kalua says

    November 27, 2012 at 9:50 am

    Iubesc Moldova, iubesc alivencile! Ti-au iesit perfecte, parca le si simt mirosul…

    Reply
  18. Alina Vicu says

    November 28, 2012 at 10:26 am

    Deliciosenia copilariei mele… Sunt minunate!

    Reply
  19. Beatrice says

    June 6, 2014 at 11:15 pm

    de cand caut reteta asta.nu mai stiam cum se cheama. mancam cand eram mica facuta de bunica mea sau cand mergeam in vizita la nasii mamei mele. gustoasaaa.si mai ales cu smantana pe deasupra!maine o prepar!

    Reply
  20. Astrid says

    February 28, 2018 at 7:21 pm

    “O sa-mi dati dreptate”, nu ” o sa-mi da-ti dreptate”.

    Reply

Leave a Reply to Astrid Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316