Tortul cu ciocolata a fost primul tort pe care l-am mancat cu placere de cand ma stiu. Si aici vorbesc despre tortul acela simplu cu un blat pufos de cacao usor insiropat, si o crema fina de ciocolata. La prima vedere ar parea banal, insa ingredientele simple sunt cele care fac mancarea cea mai buna. Iar aici vorbim despre ingrediente putine, insa suficiente pentru a face un tort de ciocolata perfect.
Reteta aceasta o faceam cu mami, pe vremea cand stateam langa ea prin bucatarie. Imi placea sa ajut la toate, dar cel mai mult imi placea sa mananc crema ramasa in castron dupa ce ornam tortul. In reteta de azi am pastrat crema delicioasa si blatul pufos, dar am inlocuit faina cu mix patiserie Dr. Schar.
Si acesta reteta a tortului cu ciocolata fara gluten participa in campania “Gateste romaneste si fara gluten cu Schar” organizata de Ruxandra si Dr. Schar. Detalii despre campanie gasiti aici.
Ingrediente
Blat
6 oua
6 linguri mix patiserie Dr Schar
6 linguri zahar
2 linguri cacao
2 linguri apa
3 linguri ulei
1/2 lingurita praf de copt
Sirop
50 gr zahar brun
150 ml apa
Crema
100 ml lapte
100 ml smantana pentru frisca
4 galbenusuri
1/2 pastaie de vanilie
50 gr zahar
200 gr ciocolata neagra
200 gr unt
Preparare
Blat.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu unt si hartie de copt o tava rotunda de 20-22 cm diametru.
Punem ouale, zaharul si un praf de sare in bolul de la mixer. Mixam pana cand ouale se albesc la culoare si isi tripleaza volumul. Va dura in jur de 10 minute. Separat amestecam faina fara gluten cu cacaoa.
Adaugam uleiul si apa, mai amestecam putin. Oprim mixerul. Ingredientele uscate le incorporam usor, cu miscari de jos in sus. Avem grija sa pastram cat mai mult volum. Turnam compozitia in tava si nivelam usor. Coacem blatul timp de 30 de minute, apoi il scoatem pe un gratar la racit.
Cand s-a racit complet il taiem in 3 blaturi egale.
Sirop.
Am simplificat treaba la sirop. Am folosit zahar brun si apa, pentru a-i da siropului gustul de caramel, fara a mai carameliza zaharul. Simplu si usor.
Crema.
Punem laptele si smantana intr-o craticioara pe foc mic. Galbenusurile le amestecam cu zaharul si semintele de la pastaia de vanilie. Adaugam putin lapte peste galbenusuri, apoi turnam toata compozitia inapoi in cratita. Lasam pe foc pana se ingroasa usor, fara a fierbe.
Ciocolata o rupem bucati si o punem intr-un bol. Adaugam crema de oua peste ea si amestecam bine. Acoperim crema cu folie alimentara si o lasam la racit.
Untul la temperatura camerei il mixam pana cand devine cremos. Adaugam cate o lingura din crema de ciocolata si mixam usor. Procedam la fel pana cand incorporam toata crema de ciocolata in unt.
Asamblare.
Insiropam fiecare bucata de blat cu o pensula. Asezam o bucata de blat pe un platou. Punem 2-3 linguri de crema si nivelam. Procedam la fel cu celelalte bucati de blat. Crema ramasa o vom folosi ca sa imbracam tortul si sa-l ornam.
Dam tortul la rece pentru 3-4 ore, pentru a se intari crema. In momentul servirii este bine sa il lasam 10 minute la temperatura camerei inainte de a-l taia.
Este un tort de ciocolata fara gluten incredibil de bun, aromat si delicat. Ciocolata este bine scoasa in evidenta, iar iubitorii de ciocolata se vor indragosti de acest tort. Enjoy!
How much regular flour should I use instead of that patisserie mix?
Hi. You should use the same amount of flour.
Iubesc torturile de ciocolata in orice varianta! Daca as putea, as face unul in fiecare zi!
Si eu iubesc torturile.Mi-ar place sa am mai mult timp pentru ele
Smantana pt frisca cand o folosim ?