• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Prajitura Boema

Uncategorised

Prajitura Boema

Prajitura Boema este o prajitura pe care am consumat-o des din cofetarii, dar pe care nu am prea facut-o la mine in bucatarie. Cel putin pana acum, pentru ca in sfarsit am reusit sa sparg gheata si am facut aceasta minunata prajitura. Si ca sa fie si mai interesant experimentul, am folosit faina fara gluten de la Dr Schar.

Rezultatul e laudabil. O prajitura fina cu blat pufos si plin de cacao, insiropata, multa crema de ciocolata si nelipsitul fondant. Aduce foarte mult cu ce gasim in cofetariile traditionale, insa ingredientele proaspete si naturale fac diferenta. Lipsa glutenului nu influenteaza gustul, doar sporeste finetea blatului. In acelasi timp face posibil ca aceasta prajitura sa fie consumata si de catre cei cu intoleranta la gluten.

Inscriu aceasta delicioasa prajitura in “Gateste romaneste si fara gluten cu Schar” organizata de Ruxandra si Dr. Schar. Detalii despre campanie gasiti aici.

Prajitura Boema - fara gluten_2

Ingrediente

Blat

4 oua

4 linguri Mix Patiserie Dr Schar

4 linguri zahar

2 linguri ulei

2 linguri cacao

Sirop

100 gr zahar brun

250 ml apa

1 lingurita extract vanilie

10 gr ciocolata neagra

Crema

250 gr unt

100 ml lapte

3 galbenusuri

200 gr ciocolata neagra

100 gr zahar

1 lingurita extract vanilie

Fondant

500 gr zahar

200 ml apa

50 gr glucoza lichida

2 linguri cacao

Decor

300 ml frisca

1 lingurita zahar vaniliat

2 linguri zahar pudra

Prajitura Boema - fara gluten_1

Preparare

Blat.
Separam galbenusurile de albusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare apoi adaugam treptat zaharul si la batem bine pana cand zaharul e complet topit. Faina Dr. Schar o amestecam cu cacaoa si praful de copt, galbenusurile le amestecam cu uleiul. Incorporam usor galbenusurile in spuma de albusuri, cu miscari de jos in sus. Procedam si cu ingredientele uscate.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava de la dimensiuni 20/30cm. Turnam compozitia in tava si nivelam cu o spatula. Coacem blatul in jur de 25-30 de minute, sau pana trece testul cu scobitoarea. Lasam prajitura la racit.
Sirop.
Punem pe foc apa, iar cand este calduta bine stingem focul si adaugam zaharul, vanilia si ciocolata. Amestecam bine apoi lasam la racit.
Crema.
Punem laptele pe foc mic. Galbenusurile le mixam bine de tot cu zaharul pana cand se deschid la culoare. Turnam putin cate putin laptele peste galbenusuri, amestecand continuu. Punem compozitia pe foc mic si o lasam pana se infierbanta bine si se ingroasa usor, ca o smantana. Nu trebuie sa fiarba. Luam crema de pe foc si o turnam peste ciocolata taiata bucatele. Lasam un minut crema la odihnit, apoi amestecam bine. Adaugam si vanilia. Acoperim crema cu folie transparenta si o dam la rece.
Untul il scoatem de la frigider si il lasam la temperatura camerei una, doua ore. Dupa ce s-a inmuniat il mixam pana devine cremos. Incorporam treptat crema de ciocolata. Dam crema la rece pentru jumatate de ora, nu mai mult.
Fondant.
Pentru fondant treaba e putin mai complicata. Puem apa pe foc impreuna cu zaharul. Din momentul in care incepe sa fiarba mai lasam pe foc 14-15 minute. Ca sa testam daca e gata, lasam sa cada o picatura de sirop in apa rece. Daca se intareste instant, e gata. Daca nu, mai trebuie lasat 1-2 minute.
Luam siropul de pe foc si il turnam in bolul de la mixer. Il lasam la racit pentru 30-40 minute. Trebuie sa scada temperatura destul de mult, dar inca sa fie cald.
Dupa 40 minute, aproximativ, il mixam la viteza medie. Continuam mixarea pana cand se raceste usor si se deschide la culoare. Adaugam cacaoa si continuam pana la omogenizare.
Fondantul il folosim imediat. Daca s-a intarit, atunci il putem reincalzi pentru a deveni mai fluid si pentru a-l putea folosi la ornat.
Prajitura Boema - fara gluten
Asamblare.
Taiem blatul de prajitura in cuburi. Insiropam fiecare cub apoi il lasam 10 minute pe o plansa de lucru.
Turnam peste blat fondant, astfe incat sa acoperim complet partea superioara si sa imbracam usor marginile.
Lasam 10 minute fondantul la intarit. Decoram prajiturile cu crema de ciocolata. Folosim un pos cu varf stelat.
Peste crema de ciocolata punem frisca. Frisca e simplu de facut. Mixam smantana pentru frisca impreuna cu zaharul si vanilia pana devine ferma. Decoram apoi prajitura.
Prajitura Boema este o prajitura minunata. Este fina, cu ciocolata, cu arome felurite si foarte eleganta. Nu se face foarte usor, tocmai datorita fondantului, dar merita efortul. Enjoy!
Prajitura Boema - fara gluten


2 Comments

« Pasca cu smantana si ciocolata
Cozonac floare »

Comments

  1. olivia says

    April 1, 2017 at 10:00 am

    O prajitura cu un sublim parfum,ce ne aminteste de vremurile tineretii.

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      April 2, 2017 at 12:14 pm

      Multumesc Olivia, ma bucur ca-ti place!

      Reply

Leave a Reply to Paula Gafitescu Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316