• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Prajituri / Prajitura cu mousse de afine si zmeura

Prajituri

Prajitura cu mousse de afine si zmeura

Prajiturile sunt cunoscute ca fiind destul de bogate in calorii. Pentru multe din ele acest lucru este foarte adevarat, insa pentru aceasta prajitura cu mousse de afine si zmeura situatia sta putin altfel. Am incercat sa reduc din grasimi si calorii inlocuind crema de branza ( sau mascarpone ) cu un iaurt grecesc cremos, dar totusi usor si sarac in calorii. Rezultatul… grozav de bun, chiar mai racoros decat pana acum.

Iaurtul grecesc nu ii strica deloc din textura, crema e la fel de fina si buna iar in combinatie cu fructele aromate rezulta o crema delicioasa si racoroasa. Aceasta crema merge perfect si in postura de inghetata atat pentru adulti cat si pentru copii. Data viitoare sigur combinatia aceasta de zmeura, afine si iaurt cremos se transforma intr-o inghetata de zile mari,. Dar pana atunci ne delectam cu aceasta minunata prajitura cu mousse de afine si zmeura si…. ciocolata, binentelels.

Prajitura cu mousse de afine si zmeura

Blat

3 oua

3 linguri zahar

2 linguri ulei

3 linguri faina

1 lingura cacao

1 praf sare

Mousse afine

200 gr afine

2 linguri apa

2 linguri zahar

1 lingura zeama de lamaie

2 foi gelatina

150 gr iaurt grecesc 5%

200 ml smantana pt frisca

1 lingura zahar pudra

Mousse zmeura

200 gr zmeura

2 linguri apa

1 lingura zeama de lamaie

2 linguri zahar

2 foi gelatina

150 gr iaurt grecesc 5%

200 ml smantana pt frisca

1 lingura zahar pudra

Crema de ciocolata

250 gr ciocolata neagra

100 ml lapte

Timp de pregatire: 2 ore Timp de coacere: 20 min. Nr portii: 15

Prajitura cu mousse de afine si zmeura

Blat. Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu unt si hartie de copt o tava de dimensiuni 20/30 cm.

Punem ouale, zaharul si un praf de sare in bolul de la mixer. Mixam pana cand ouale se albesc la culoare si isi tripleaza volumul ( cel putin ). Va dura in jur de 10 minute. Separat amestecam faina cu cacaoa.

Adaugam uleiul in fir subtire si mai amestecam putin. Ingredientele uscate le incorporam usor, cu miscari de jos in sus. Turnam compozitia in tava si nivelam usor. Coacem blatul timp de 20-25 de minute, apoi il scoatem pe un gratar la racit.

Mousse de afine. Afinele le punem pe foc cu apa, zaharul si sucul de lamaie. Din momentul in care incep sa fiarba le lasam 10 minute pentru a se inmuia suficient. Punem amestecul in blender si facem un piure pe care il punem din nou pe foc si-l aducem aproape de punctul de fierbere apoi oprim focul.

Gelatina o punem la hidratat in 3 linguri de apa rece iar dupa 5 minute o adaugam in piureul de afine si amestecam bine pentru omogenizare. Lasam piureul de fructe la rece.
Iaurtul il mixam bine cu doua linguri de zahar apoi il adaugam in pireul de afine racit si amestecam bine. Dam crema la rece pana capata consistenta unei smantani cremoase.
Smantana pentru frisca o mixam cu zaharul pudra pana cand devine pufoasa si aerata. O incorporam cu miscari de jos in sus in crema de la frigider.
Prajitura cu mousse de afine si zmeura
 
Mousse de zmeura. Pentru mousse-ul de zmeura procedam la fel ca si pentru mousse-ul de afine.
Crema de ciocolata. Incalzim laptele pana la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Dupa 2 minute de odihna, amestecam bine de tot.
Asamblare. Punem blatul inapoi in tava in care l-am copt. Peste blat punem mousse-ul de afine si dam prajitura la congelator pentru jumatate de ora.
Turnam deasupra jumatate din crema de ciocolata, nivelam si dam din nou la congelator pentru 10 minute.
Procedam la fel cu mousse-ul de zmeura si cu crema de ciocolata ramasa. Lasam prajituras la rece pentru 2-3 ore, pentru a se intari bine cremele. O portionam cu ajutorul unui cutit cu taisul fierbinte.
Servim cu pofta!
Prajitura cu mousse de afine si zmeura


13 Comments

« Tortulet cu mousse de afine
Blondies cu lapte condensat »

Comments

  1. Placinta Oana says

    September 29, 2016 at 9:40 am

    mmm…ce bine arata! O zi frumoasa iti doresc! :*

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      October 5, 2016 at 6:20 pm

      Oana, ma bucur mult ca-ti place! Te pup

      Reply
  2. Alina says

    December 15, 2016 at 11:05 am

    Buna ziua,
    Aceasta prajitura trebuie servita cu lingurita sau poate sa fie taiata felii pt a fii asezata pe platou?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      December 15, 2016 at 4:58 pm

      Buna Alina. Prajitura aceasta se poate servi si cu mana de pe un platou, daca este taiata in portii mici ( de o imbucatura ). O portie normala e mai dificil de servit cu mana.

      Reply
  3. Claudia says

    December 21, 2016 at 8:54 am

    Buna Paula!
    In modul de prepare pentru mousse ai scris ca se adauga suc de lamaie, dar in lista ingredientelor nu este trecut. Cat ar trebui pus?
    Multumesc!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      December 21, 2016 at 10:46 am

      Claudia, o lingura suc de lamaie este suficient. Cat sa impiedice oxidarea fructelor

      Reply
      • Claudia says

        December 21, 2016 at 12:36 pm

        Multumesc pentru raspunsul rapid! Abia astept sa fac prajitura! :)
        Craciun fericit!

        Reply
  4. Raticide says

    January 14, 2017 at 3:46 am

    Acum ce ma fac, sa aleg cu ciocolata alba sau neagra? Ah, ce alegeri grele.

    Reply
  5. Delia says

    February 7, 2017 at 9:04 am

    Buna!pentru o forma rotunda de 26cm ce cantitati ar trebui sa folosesc pentru mousseuri?Multumesc!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      February 8, 2017 at 6:27 am

      Buna Delia, cred ca sunt suficiente cantitatile din reteta.

      Reply
      • Delia says

        February 9, 2017 at 8:04 am

        Multumesc frumos!

        Reply
  6. Adina says

    August 1, 2020 at 5:56 am

    Bună ziua! La blat nu avem nimic pentru creștere?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      August 20, 2020 at 9:10 pm

      Buna Adina, nu se pune nimic pentru crestere la blaturile usoare unde se bat ouale sau albusurile spuma. Blaturile vor fi pufoase/crescute de la ouale spumate.

      Reply

Leave a Reply to Paula Gafitescu Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316