• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Dulciuri diverse / Tortulet cu mousse de afine

Dulciuri diverse

Tortulet cu mousse de afine

Daca nu este timp pentru un tort mare, atunci facem un tortulet. Un tortulet cu mousse de afine si iaurt. Un tortulet cu blat fraged, extrem de fraged, din aluat de biscuiti si o umplutura cremoasa si lejera de  afiine, iaurt cremos si frisca pufoasa si naturala. Un blat crocant si delicios, cu mult unt – asa cum imi place mie. O umplutura fina, delicata si de o culoare superba. Per total acest tortulet este unul chiar simplu de facut, trebuie doar sa avem ustensilele necesare pentru a-l monta. Enjoy!

Tortulet cu mousse de afine

Blat

200 gr unt

400 gr faina

50 gr zahar pudra

1 llingurita zahar vaniliat

1/3 lingurita sare

2 galbenusuri

3 linguri apa rece

Mousse de afine

200 gr afine

50 ml apa

50 gr zahar

2 linguri suc de lamaie

5 gr gelatina

200 gr iaurt grecesc

2 linguri zahar pudra

200 ml smantana pt frisca

1 lingurita zahar pudra vaniliat

Decor

sos de afine

zahar pudra

Timp de preparare: 1 ora Timp de asteptare: 3 ore Nr portii: 6

Tortulet cu mousse de afine

Biscuiti.  Faina o cernem intr-un bol incapator, facem o adancitura in mijloc si punem untul taiat cubulete, zaharul pudra si sarea. Amestecam cu ajutorul degetelor pana obtinem un aluat nisipos. Adaugam si galbenusurile, apa rece si framantam putin, doar pana la omogenizare. Dam aluatul la rece pentru o ora.

Dupa ce aluatul a stat la rece il intindem intr-o foaie subtire de 5mm si taiem cercuri de dimensiunea dorita, preferabil 10-12 cm. Punem biscuitii in tava si ii intepam din loc in loc cu furculita. Ii dam la rece pentru 20 de minute.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Introducem biscuitii in cuptorul incins si ii coacem timp de 12-13 minute, pana se rumenesc usor pe margini.

Mousse de afine. Afinele le punem pe foc cu apa, zaharul si sucul de lamaie. Din momentul in care incep sa fiarba le lasam 10 minute pentru a se inmuia suficient. Punem amestecul in blender si facem un piure pe care il punem din nou pe foc si-l aducem aproape de punctul de fierbere apoi oprim focul.

Gelatina o punem la hidratat in 3 linguri de apa rece iar dupa 5 minute o adaugam in piureul de afine si amestecam bine pentru omogenizare. Lasam piureul de fructe la rece.
Iaurtul il mixam bine cu doua linguri de zahar apoi il adaugam in pireul de afine racit si amestecam bine. Dam crema la rece pana capata consistenta unei smantani cremoase.
Smantana pentru frisca o mixam cu zaharul pudra pana cand devine pufoasa si aerata. O incorporam cu miscari de jos in sus in crema de la frigider.
Pregatim 6 cercuri de 7-8 cm diametru ( sau cel putin sa fie usor mai mici decat biscuitii ) si le umplem cu mousse-ul de afine. Le dam la congelator pentru o ora.
Pentru asamblare vom proceda asa: scoatem cu grija mousse-ul de fructe din cercuri ( vom putea sa il scoatem usor daca mousse-ul e congelat ) apoi il punem peste un biscuite. Acoperim cu alt biscuite. Tortuletul il transferam pe o farfurie in care am pus sos de afine. Decoram cu zahar pudra si cu afine proaspete. Enjoy!
Tortulet cu mousse de afine
Sursa de inspiratie: Michel Roux – Pastry ( the book )


5 Comments

« Prajitura cu caise caramelizate si vanilie
Prajitura cu mousse de afine si zmeura »

Comments

  1. stefy says

    August 21, 2016 at 5:04 am

    colorate, parfumate, delicioase!

    Reply
  2. Alina says

    August 25, 2016 at 11:36 am

    Buna!
    Vreau sa fac si eu mini cupcakes cu afine si as avea o intrebare legata de unt:in reteta dvs, scrie ca se adauga untul, dar nu se precizeaza cum tr sa fie untul:la temperatura camerei,topit sau rece?Aceasta e singura ea nedumerire.Va multumesc frumos si sper sa nu-mi ignorati mesajul!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      August 26, 2016 at 12:36 pm

      Buna Alina, untul trebuie sa fie la temperatura camerei. Sa-mi spui cum au iesit mini cupcakes dupa ce le faci. O zi frumoasa!

      Reply
  3. Alina says

    August 28, 2016 at 4:32 pm

    Buna!Acum am terminat de ornat mini cupcake-urile cu afine.Au iesit frumoase si bune!Totusi vreau sa te intreb dc nu lipseste ceva din ingrediente deoarece mie mi-a iesit compozitia cam tare si lipicioasa sau asa trebuia sa fie?Sotul meu a devorat deja 5 briose.Multumesc!
    O seara placuta!

    Reply
  4. Cami says

    September 6, 2016 at 2:38 pm

    Cele mai “tari” prajituri!
    Singurul “minus” este ca postezi prea rar pentru gustul fanilor…
    Urmaresc zilnic site-ul pentru a vedea cele mai smechere retete. Multe le-am executat cu succes maxim. La sfarsitul lunii, parintii mei aniverseaza nunta de aur si vreau sa le fac ceva supermegadeosebit in materie de praji…ma poti ajuta? Te rog?…

    Reply

Leave a Reply to Cami Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316