• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Prajituri / Prajitura cu nuci si caramel sarat

Prajituri

Prajitura cu nuci si caramel sarat

Prajitura cu nuci si caramel, sau mai bine zis inca o prajitura incredibil de buna. Blat moale si aromat cu nuci macinate. Crema fina si onctuoasa de caramel si frisca iar deasupra o glazura fina, dulce, amaruie, de ciocolata neagra.  Este o prajitura bogata in arome si in consistenta. Da, nu este o prajitura de dieta. Insa este o prajitura de delectare. O prajitura de sarbatoare, pe care sa o savurezi usor…bucatica, cu bucatica.

Prajitura cu nuci si caramel se face destul de usor. Nu are multe componente. Este vorba de un blat cu nuci, executat prin procedeul clasic de mixare a untului cu restul ingredientelor. Apoi blatul este aerat cu o spuma de albusuri. Crema este una delicioasa de  caramel, imbogatita cu o spuma de frisca pentru o consistenta mai aerata. Deasupra completam cu un strat lucios de glazura, care invaluie prajitura intr-o aroma superba. Enjoy!

Prajitura cu nuci si caramel sarat

Blat

4 oua intregi

4 albusuri

150 gr zahar

1 lingura zahar vaniliat

150 gr nuci macinate

100 gr faina

180 gr unt

1 praf de sare

1 lingurita praf de copt

Crema caramel

150 gr zahar + 3 linguri apa

4 galbenusuri

150 ml lapte

50 gr unt

1/2 lingurita sare

300 ml smantana pentru frisca + o lingura zahar vaniliat

3 foi gelatina

Glazura

100 gr ciocolata neagra

100 ml smantana pt frisca

100 ml apa

50 gr zahar

40 gr sirop de glucoza

4 gr gelatina + 3 linguri apa

Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 16+

Prajitura cu nuci si caramel sarat

Blat. Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava de 25/35 cm dimensiuni.

Intr-un bol amestecam faina cu nucile macinate, zaharul vaniliat si praful de copt.

Mixam untul cu zaharul pana cand devine cremos ( 5-10 minute ).  Adaugam alternativ un ou intreg si o lingura de faina. Mixam bine si continuam procedeul pana terminam cele 4 oua intregi. Adaugam si restul de ingrediente uscate.

preparare_1

Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Incorporam albusurile cu miscari usoare, de jos in sus, in crema de oua si unt. Turnam compozitia in tava si nivelam.

preparare_2

Coacem blatul timp de 30-35 de minute. Dupa ce trece testul cu scobitoarea il scoatem pe un gratar la racit.

Cand blatul e complet racit il taiem pe verticala in doua bucati mai mici, de 25/17 cm. Fiecare bucata o taiem apoi pe orizontala in doua bucati mai subtiri. Vom obtine astfel patru blaturi de 25/17cm dimensiuni.

Crema caramel. Punem zaharul impreuna cu apa intr-o oala mica cu fund gros. Lasam zaharul sa se topeasca si sa fiarba, pana cand capata culoarea aramie. Oprim focul si adaugam untul. Amestecam energic pentru a omogeniza compozitia. Punem si laptele si amestecam bine. Lasam compozitia pe foc mic.

preparare_3

Batem usor galbenusurile. Turnam in fir subtire din crema caramel peste galbenusuri. Rasturnam apoi compozitia din nou in oala si o lasam pe foc mic. Amestecam continuu pana cand crema incepe sa se ingroase. Va dura in jur de 8-10 minute ( la foc mic ). Oprim focul.

Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute o scurgem bine si o adaugam in crema calduta. Amestecam bine. Vom continua sa amestecam in crema, tot la 10 minute, pana cand aceasta e racita complet.

preparare_4

Smantana pentru frisca o mixam bine cu o lingura de zahar vaniliat pana cand devine ferma. Incorporam frisca n crema caramel cu miscari de jos in sus.

Glazura. Punem gelatina la hidratat in apa rece.

Punem smantana, apa, zaharul si siropul pe foc mediu, Cand siropul e omogen adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam pana cand ciocolata e topita. Oprim focul. Glazura nu trebuie sa fiarba.

Adaugam gelatina si amestecam bine.  Lasam glazura sa se raceasca si intareasca. Va fi buna de utilizat dupa 2-3 ore.

pre

Asamblare. Luam un blat si-l punem pe un platou. Punem o treime din crema caramel ( racita). Continuam cu blat, crema, blat, crema, blat. Dam prajitura la rece pentru 1-2 ore.

Taiem apoi prajitura in dreptunghiuri pe care le asezam pe un grilaj de copt. Fiecare dreptunghi il glazuram cu glazura de ciocolata. Transferam bucatile de prajitura pe un platou si le dam la rece pentru a se intari glazura.

In momentul servirii decoram prajitura cu bucati de zahar ars. Sa aveti pofta!

Prajitura cu nuci si caramel sarat

Prajitura cu nuci si caramel sarat


2 Comments

« Provocarea “Virtual Hug”
Brownie Cheesecake cu bezele »

Comments

  1. olivia says

    April 26, 2016 at 12:02 pm

    O prajitura de zile mari.Sarbatori luminate!

    Reply
  2. Vasile says

    August 11, 2020 at 10:24 am

    Multumim draga Olivia , sarbatori cu bine alături de cei dragi

    Reply

Leave a Reply to olivia Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316