• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Prajituri / Entremet cu ciocolata si praline

Prajituri

Entremet cu ciocolata si praline

Entremet cu ciocolata si praline – un nume care suna sofisticat, dar care de fapt nu inseamna decat o prajitura delicioasa in mai multe straturi cu arome felurite. Principala componenta a acestei prajituri este ciocolata. Ciocolata o defineste si o face sa fie atat de buna. Alaturi de ciocolata am adaugat si un ingredient nou, si anume praline. Ce este praline? Este un produs fratuzesc. O crema ( ca sa ii zicem asa ) obtinuta din alune caramelizate. Despre praline v-am vorbit si la reteta de Paris Brest – reteta care m-a cucerit si m-a determinat sa folosesc acest ingredient magic si la aceat entremet cu ciocolata si praline. Completeaza ciocolata intr-un mod elegant. Face ca prajitura sa fie matasoasa, onctuoasa…cremoasa.

Blatul are si el un ingredient aparte: tonka. Tonka este o pastaie mica si negricioasa dar puternic aromata. Aduce ceva cu amaretto ( lichiorul de migdale ) insa aroma este mai delicata. Parca e o combinatie de amaretto cu vanilie. Este ceva special. Ca si prajitura intreaga de altfel.

Am incercat sa ma abtin de la prajituri o perioada. Nu am reusit. Am revenit cu aceasta minunatie. Este ceva de nerefuzat. Eu am mancat prea multe portii, nu va pot spune cate….Concluzia? O sa mai fac. Cat de curand, mai ales ca se apropie o sarbatoare mare iar cei dragi cu siguranta vor dori delicatesuri.

Entremet cu ciocolata si praline

Blat

3 oua

3 linguri zahar

100 gr unt

100 gr ciocolata neagra

50 gr faina

50 gr alune macinate

1 praf de sare

1 pastaie tonka

1/2 lingurita praf de copt

2 linguri lapte

Crema ciocolata

200 gr ciocolata

250 ml smantana pt frisca + 1 foaie gelatina

Crema vanilie cu praline 

200 ml lapte

3 galbenusuri

50 gr zahar

3 linguri rase amidon

1 lingurita extract de vanilie

1 praf de sare

100 gr praline ( reteta aici )

1 foaie gelatina

Decor

300 ml smantana pt frisca

1 lingura zahar vani

100 gr ciocolata neagra

Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 25 min. Nr portii: 12-16

Entremet cu ciocolata si praline

Blat. Zdrobim pastaia de tonka in mojar. O amestecam cu faina, alunele macinate, praful de copt si sarea.

Ciocolata o topim la bain marie impreuna cu untul si laptele. Lasam crema la racit. Ouale le mixam cu zaharul pana cand isi tripleaza volumul si devin ca o spuma. Adaugam ciocolata si amestecam usor. Rasturnam peste crema si ingredientele uscate. Amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Preincalzim cuptorul la foc mediu si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 20/30 cm . Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem prajitura timp de 20-25 de minute. O scoatem pe un gratar la racit.

Crema de ciocolata. Punem gelatina la hidratat in apa rece. Smantana o aducem la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine dupa 2 minute. Adaugam si gelatina. Omogenizam crema apoi o lasam la racit timp de jumatate de ora.

Intindem crema peste blatul de ciocolata. Dam la rece.

Crema de vanilie. Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul. Galbenusurile le amestecam separat cu un praf de sare si cu amidonul. Cand laptele e fierbinte turnam cateva linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam bine. Rasturnam compozita de oua peste laptele din oala si punem crema pe foc mediu. Amestecam continuu pana cand crema incepe sa fiarba si se ingroasa.  Oprim focul si amestecam din cand in  cand in crema. Adaugam extractul de vanilie.

Gelatina o punem la hidratat. Dupa 5 minute o adaugam in crema calduta si amestecam bine.
Acoperim crema cu o folie alimentara. O dam la rece. Cand crema e racita adaugam 100 gr praline si omogenizam.  O punem peste crema de ciocolata. Nivelam cu o spatula si dam din nou prajitura la rece.

Entremet cu ciocolata si praline

Decor. Topim ciocolata neagra la bain marie. O intindem pe hartie de copt sau folie acetat si o lasam la racit. Cand e aproape tare o taiem in dreptunghiuri. Punem ciocolata la rece pentru a se intari complet.

Smantana pentru frisca o mixam bine cu o lingura zahar vaniliat. Ne oprim cand obtinem o spuma ferma si aerata. Ornam prajitura cu frisca obtinuta.

Taiem prajitura in felii dretunghiulare si fiecare felie o acoperim cu o bucata de ciocolata. Decoram cu bombonele de ciocolata. Servim cu pofta un minunat entremet cu ciocolata si praline!

Entremet cu ciocolata si praline


12 Comments

« Paris Brest
Prajiturele de post cu mango »

Comments

  1. Mica says

    March 16, 2016 at 8:14 pm

    mai rar un asa talent!!!!
    Te felicit si multumesc pentru ce impartasesti cu noi!!!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 18, 2016 at 6:21 am

      Mica, iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase!

      Reply
  2. Maria Udrea says

    March 17, 2016 at 8:32 am

    Ce minunatie ai mai facut aici!
    Arata demential!
    M-ai facut sa salivez de la primele ore! <3

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 18, 2016 at 6:21 am

      Multumesc mult Meri, chiar e delicioasa prajitura asta! Pupici

      Reply
  3. Mia Roman says

    May 14, 2016 at 7:08 pm

    Crema de ciocolataa se mixează după răcire,înainte de a o pune peste blat?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 15, 2016 at 11:19 am

      Buna Mia. Crema de ciocolata nu se mixeaza. Doar se lasa la racit apoi se pune pe blat.

      Reply
  4. Irina says

    August 22, 2017 at 8:40 pm

    Buna, as vrea sa fac aceasta prăjitură sub forma de tort cu diametrul 24-26 cm. Ar trebui sa dublez cantitățile? Multumesc.

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      October 15, 2017 at 12:04 pm

      Buna Irina, nu trebuie dublate cantitatile. iti vor ajunge perfect pentru tort. Daca il doresti in strat dublu, atunci da.

      Reply
  5. Laura Vatui-Coltuc says

    January 20, 2018 at 9:07 am

    Aceasta prajitura s-a transformat in torul de ziua mea si in tortul de revelion. Ceva deosebit si nemaipomenit. Sa nu inchizi blogul niciodata:p!

    Reply
  6. Tabita says

    March 10, 2021 at 9:48 am

    Buna Paula.
    Daca nu gasesc foi de gelatina, cate grame ar trebui sa folosesc.
    Oare nu are merge fara gelatina? Ar fi prea moale?

    Multumesc!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 10, 2021 at 9:55 am

      Buna Tabita. 1 foaie gelatina este aproximativ 2 grame gelatina pudra. La crema de ciocolata ar merge si fara gelatina, daca folosesti ciocolata cu peste 70% cacao. La crema de vanilie nu recomand scoaterea gelatinei.

      Reply
      • Tabita says

        March 10, 2021 at 10:18 am

        Multumesc frumos! Abia astept sa incerc reteta.

        Reply

Leave a Reply to Mia Roman Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316