• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Aluat dulce / Cornulete fragede cu untura si nuca

Aluat dulce

Cornulete fragede cu untura si nuca

In copilarie, in perioada sarbatorilor, eram incantata de prajiturile care se puneau pe masa si imi facea placere sa gust din toate – nu putea sa ramana o prajitura despre care sa nu stiu ce gust are. Dulciurile mele preferate nu se erau nici cozonacii si nici prajiturile ci tocmai aceste cornulete fragede cu untura si nuca. Le facea matusa mea si mi se pareau cele mai bune cornulete cu nuca – probabil asa si erau caci pana acum nu am intalnit o reteta mai buna ca si a ei.

Multa vreme nu am indraznit sa ii cer reteta, aveam impresia ca este un procedeu complicat in a face aluatul. Insa m-am convins ca nu este asa in momentul in care mi-am luat inima in dinti si am intrebat-o de reteta. Ma bucur ca amm facut-o pentru ca este o reteta minunata de cornulete. Sunt foarte fragede, aluatul este sfaramicios exact atat cat trebuie sa fie. Iar umplutura este de vis, albusuri batute bezea cu nuca macinata. Ce poate fi mai bun?

Cornulete fragede cu untura si nuca_2

Aluat
500 gr faina
100 gr untura
3 galbenusuri
1 praf de sare
1 lingura zahar pudra
3 linguri apa rece
smantana cat curpinde

Umplutura
3 albusuri
150 gr zahar
200 gr nuca macinata

1 lingurita extract de vanilie

Cornulete fragede cu untura si nuca_3

Amestecam faina cu 50 grame de untura pana obtinem un aluat sfaramicios. Galbenusurile le batem usor impreuna cu apa rece, sarea si zaharul pudra apoi le adaugam peste aluat si incepem sa framantam. Pe masura ce framantam adaugam smantana atat cat trebuie pentru a obtine un aluat omogen si nelipicios. Invelim aluatul in folie si-l dam la rece pentru jumatate de ora.

DSC_1

Scoatem aluatul de la rece si il intindem intr-o foaie de 0.5cm grosime. Ungem foaia cu untura ramasa apoi o taiem in 4 bucati. Fiecare bucata o rulam separat intr-un sul. Invelim  in folie alimentara cele 4 suluri obtinute si le dam la rece pentru 1-2 ore.

DSC_02Intre timp bate albusurile bezea tare impreuna cuzaharul. Adaugam nuca macinata si vanilia si incorporam usor.

Preincalzim cuptorul la 200 de grade si tapetam cu hartie de copt tava mare dela cuptor.

Scoatem aluatul de la rece. Intindem un sul intr-o fasie lunga, groasa de 0.3 cm si lata de 4-5 cm. Taiem patratele din fasia de aluat. Pe fiecare bucata de aluat punem o lingurita plina de umplutura si rulam aluatul pentru a-i da forma unui cornulet. Procedam la fel pana terminam toate patratele obtinute din fasie. Punem cornulete in tava si trecem la urmatorul sul de aluat. Procedam la fel panacand terminam tot aluatul.

Cornulete fragede cu untura si nuca_4

Coacem cornulete timp de 20-25 de minute pana se rumenesc usor. Le scoatem pe un gratar la racit apoi le dam prin zahar pudra. Putem pastra cornuletele intr-o cutie etansa intr-un spatiu racoros pana la doua saptamani.

Sunt cele mai grozave cornulete cu nuca mancate de mine. Fragede si gustoase. Ii multumesc mult matusei mele pentru asa o reteta grozava!

Enjoy!

Cornulete fragede cu untura si nuca_1

 


18 Comments

« Prajitura cu ciocolata si lapte condensat
Prajitura Alba ca Zapada »

Comments

  1. maria udrea says

    March 23, 2015 at 6:21 am

    Nu stiu daca ar fi ceva din ce faci tu sa nu-mi placa, nu cred!!
    Iar prezentarile sunt de revista!
    Pup o fata priceputa si talentata!

    Reply
  2. cristina says

    March 30, 2015 at 10:30 am

    Aceste cornulete le-am apreciat intotdeauna dar nici eu nu le-am facut niciodata. Poate poti sa ne spui,aproximativ, cata smantana ai folosit tu? Multumesc si felicitari pentru retetele minunate pe care ni le impartasesti.

    Reply
  3. Giorgi says

    December 20, 2016 at 10:48 am

    3 mm groasa,nu?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      December 20, 2016 at 11:17 am

      Da Giorgi, foaie trebuie sa fie doar de 3mm grosime.

      Reply
  4. Adina says

    December 20, 2016 at 2:54 pm

    Cam cate cornulete ies din cantitatile acestea? Multumesc.

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      December 20, 2016 at 8:47 pm

      Adina, nu mai stiu exact. Depinde si de marime. Daca le faci de marime potrivita/medie, ies in jur de 30-40 bucati.

      Reply
  5. Adi says

    November 15, 2017 at 7:25 pm

    Ce fel de smantana ai folosit ,din comert sau de la tara?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      December 10, 2017 at 7:40 pm

      Buna. Am folosit smantana de tara, mai grasa si cu alta textura ( cremoasa )

      Reply
  6. Cristina Ivanciuc says

    November 24, 2017 at 11:08 am

    Buna ziua.
    Aceste cornulete delicioase mi-au incantat intreaga copilarie.
    Te rog, Paula, sa imi spui de cata smantana ai avut tu nevoie pentru o portie.
    Nu sunt o specialista in patiserie dar imi doresc foarte mult sa fac aceste cornulete de Craciun si vreau sa fie o reusita.
    Iti multumesc.
    Sarbatori fericite cu multa bucurie.
    Cristina

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      December 10, 2017 at 7:47 pm

      Buna Cristina, nu mai stiu sa iti spun cata smantana am folosit. Aluatul, la final trebuie sa fie omogen, nu prea moale, dar totusi legat. Practic pui atata smantana cata cere aluatul.

      Reply
  7. miron daniela says

    December 18, 2017 at 5:39 pm

    Eu le-am facut, sint foarte fine si se desfac in foite. Ma bucur ca am descoperit reteta( o cautam demult)

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      December 19, 2017 at 7:48 am

      Ma bucur mult ca ti-a placut reteta. Sarbatori frumoase si linistite!

      Reply
  8. monica says

    December 27, 2017 at 8:35 am

    Ceva nu am înțeles , sulul îl desfacem și apoi îl întindem într-o fașie lunga ?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      December 29, 2017 at 2:28 pm

      Buna Monica, da…ilmintindem intr-o fasie lunga de aproximativ 40cm si ingusta, de aproximativ 6-7cm

      Reply
  9. Sidonia Dragila says

    March 21, 2018 at 3:58 pm

    Buna! As putea inlocui untura cu unt?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 24, 2018 at 2:53 pm

      Buna, da, se poate.

      Reply
  10. Flavia says

    April 22, 2018 at 9:39 am

    Buna! Multumim pentru reteta! Eu am facut o reteta foarte asemanatoare, dar am avut probleme la asamblare… spuma a crescut si mi-a desfacut cornuletele la copt. Cum sa le rulam sa iasa cat mai frumoase si sa nu se desfaca? Mulrumesc mult!

    Reply
  11. Silaghi Izabela says

    November 2, 2018 at 3:27 pm

    Daca nu am la dispoziție smântână, ce as putea folosi?mulțumesc

    Reply

Leave a Reply to cristina Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316