In copilarie, in perioada sarbatorilor, eram incantata de prajiturile care se puneau pe masa si imi facea placere sa gust din toate – nu putea sa ramana o prajitura despre care sa nu stiu ce gust are. Dulciurile mele preferate nu se erau nici cozonacii si nici prajiturile ci tocmai aceste cornulete fragede cu untura si nuca. Le facea matusa mea si mi se pareau cele mai bune cornulete cu nuca – probabil asa si erau caci pana acum nu am intalnit o reteta mai buna ca si a ei.
Multa vreme nu am indraznit sa ii cer reteta, aveam impresia ca este un procedeu complicat in a face aluatul. Insa m-am convins ca nu este asa in momentul in care mi-am luat inima in dinti si am intrebat-o de reteta. Ma bucur ca amm facut-o pentru ca este o reteta minunata de cornulete. Sunt foarte fragede, aluatul este sfaramicios exact atat cat trebuie sa fie. Iar umplutura este de vis, albusuri batute bezea cu nuca macinata. Ce poate fi mai bun?
Aluat
500 gr faina
100 gr untura
3 galbenusuri
1 praf de sare
1 lingura zahar pudra
3 linguri apa rece
smantana cat curpinde
Umplutura
3 albusuri
150 gr zahar
200 gr nuca macinata
1 lingurita extract de vanilie
Amestecam faina cu 50 grame de untura pana obtinem un aluat sfaramicios. Galbenusurile le batem usor impreuna cu apa rece, sarea si zaharul pudra apoi le adaugam peste aluat si incepem sa framantam. Pe masura ce framantam adaugam smantana atat cat trebuie pentru a obtine un aluat omogen si nelipicios. Invelim aluatul in folie si-l dam la rece pentru jumatate de ora.
Scoatem aluatul de la rece si il intindem intr-o foaie de 0.5cm grosime. Ungem foaia cu untura ramasa apoi o taiem in 4 bucati. Fiecare bucata o rulam separat intr-un sul. Invelim in folie alimentara cele 4 suluri obtinute si le dam la rece pentru 1-2 ore.
Intre timp bate albusurile bezea tare impreuna cuzaharul. Adaugam nuca macinata si vanilia si incorporam usor.
Preincalzim cuptorul la 200 de grade si tapetam cu hartie de copt tava mare dela cuptor.
Scoatem aluatul de la rece. Intindem un sul intr-o fasie lunga, groasa de 0.3 cm si lata de 4-5 cm. Taiem patratele din fasia de aluat. Pe fiecare bucata de aluat punem o lingurita plina de umplutura si rulam aluatul pentru a-i da forma unui cornulet. Procedam la fel pana terminam toate patratele obtinute din fasie. Punem cornulete in tava si trecem la urmatorul sul de aluat. Procedam la fel panacand terminam tot aluatul.
Coacem cornulete timp de 20-25 de minute pana se rumenesc usor. Le scoatem pe un gratar la racit apoi le dam prin zahar pudra. Putem pastra cornuletele intr-o cutie etansa intr-un spatiu racoros pana la doua saptamani.
Sunt cele mai grozave cornulete cu nuca mancate de mine. Fragede si gustoase. Ii multumesc mult matusei mele pentru asa o reteta grozava!
Enjoy!
maria udrea says
Nu stiu daca ar fi ceva din ce faci tu sa nu-mi placa, nu cred!!
Iar prezentarile sunt de revista!
Pup o fata priceputa si talentata!
cristina says
Aceste cornulete le-am apreciat intotdeauna dar nici eu nu le-am facut niciodata. Poate poti sa ne spui,aproximativ, cata smantana ai folosit tu? Multumesc si felicitari pentru retetele minunate pe care ni le impartasesti.
Giorgi says
3 mm groasa,nu?
Paula Gafitescu says
Da Giorgi, foaie trebuie sa fie doar de 3mm grosime.
Adina says
Cam cate cornulete ies din cantitatile acestea? Multumesc.
Paula Gafitescu says
Adina, nu mai stiu exact. Depinde si de marime. Daca le faci de marime potrivita/medie, ies in jur de 30-40 bucati.
Adi says
Ce fel de smantana ai folosit ,din comert sau de la tara?
Paula Gafitescu says
Buna. Am folosit smantana de tara, mai grasa si cu alta textura ( cremoasa )
Cristina Ivanciuc says
Buna ziua.
Aceste cornulete delicioase mi-au incantat intreaga copilarie.
Te rog, Paula, sa imi spui de cata smantana ai avut tu nevoie pentru o portie.
Nu sunt o specialista in patiserie dar imi doresc foarte mult sa fac aceste cornulete de Craciun si vreau sa fie o reusita.
Iti multumesc.
Sarbatori fericite cu multa bucurie.
Cristina
Paula Gafitescu says
Buna Cristina, nu mai stiu sa iti spun cata smantana am folosit. Aluatul, la final trebuie sa fie omogen, nu prea moale, dar totusi legat. Practic pui atata smantana cata cere aluatul.
miron daniela says
Eu le-am facut, sint foarte fine si se desfac in foite. Ma bucur ca am descoperit reteta( o cautam demult)
Paula Gafitescu says
Ma bucur mult ca ti-a placut reteta. Sarbatori frumoase si linistite!
monica says
Ceva nu am înțeles , sulul îl desfacem și apoi îl întindem într-o fașie lunga ?
Paula Gafitescu says
Buna Monica, da…ilmintindem intr-o fasie lunga de aproximativ 40cm si ingusta, de aproximativ 6-7cm
Sidonia Dragila says
Buna! As putea inlocui untura cu unt?
Paula Gafitescu says
Buna, da, se poate.
Flavia says
Buna! Multumim pentru reteta! Eu am facut o reteta foarte asemanatoare, dar am avut probleme la asamblare… spuma a crescut si mi-a desfacut cornuletele la copt. Cum sa le rulam sa iasa cat mai frumoase si sa nu se desfaca? Mulrumesc mult!
Silaghi Izabela says
Daca nu am la dispoziție smântână, ce as putea folosi?mulțumesc