Mereu am considerat ca ciocolata si caramelul merg bine impreuna. De fapt caramelul merge bine cu aproape orice. Imi place gustul delicat si textura cremoasa si densa a lui si felul in care reuseste sa invaluie celelalte ingrediente. Caramelul in combinatie cu nuci este din nou ceva clasic in bucataria mea si cateodata chiar abuzez de aceasta combinatie. Dar cand e vorba de caramel niciodata nu este prea mult pentru mine, dovada fiind si acest desert dulce si ispititor.
Strat caramel
100 gr nuci
100 gr zahar
2 linguri apa
50 gr unt
100 gr smantana pt frisca
Mousse de ciocolata
2 oua medii
100 gr ciocolata neagra 70%
200 ml smantana pentru frisca
2 linguri lapte
2 linguri zahar
1 lingura zahar pudra vanilat
1 lingurita extract de vanilie
Pentru inceput pregatim caramelul. Zaharul il topim intr-o tigaie impreuna cu 2 linguri de apa. Cand amestecul incepe sa fiarba dam focul putin mai tare si lasam zaharul pe foc pana cand devine auriu.
Oprim focul si adaugam smantana, amestecand energic. La final punem si untul si omogenizam.
Nucile le rupem in bucati nu foarte mici si le distribuim in 4 pahare. Peste nuci turnam caramelul si dam paharele la rece.
Separam ouale. Galbenusurile le frecam usor cu un praf de sare.
Punem 50 ml de smantana impreuna cu cele doua linguri de lapte pe foc intr-o oala cu fundul gros. Cand amestecul e fierbinte il turnam peste galbenusuri si amestecam incontinuu. Turnam compozitia din nou in oala si o lasam pe foc timp de 5-6 minute pana se ingroasa. Atentie insa, nu trebuie sa fiarba! In tot acest timp vom amesteca cu o lingura (sau tel). Stingem focul si adaugam ciocolata rupta bucati si vanilia. Amestecam bine pana cand obtinem o crema fina de ciocolata. Lasam crema la racit.
Smantana pentru frisca ramasa o mixam bine impreuna cu zaharul vanilat pana cand devine spumoasa. O dam putin la rece. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam cele 2 linguri de zahar treptat, mixand bine dupa fiecare adaugare.
In crema de ciocolata racita incorporam usor o treime din cantitatea de frisca. Adaugam si albusurile cu miscari de jos in sus pentru a pierde cat mai putin volum. Punem mousse-ul de ciocolata peste crema caramel din pahare si dam din nou la rece pentru 2-3 ore.
Cand mousse-ul de ciocolata s-a intarit suficient putem sa ne delectam cu un desert divin: caramel, nuci si ciocolata. Enjoy!
Si mie imi place caramelul!Arata spectaculos desertul tau!
ce desert minunat! cand ai timp sa faci atatea bunatati?
Arata spectaculos!!! 😋👍
Reteta in pregatire…… 😊
Arata minunat! :X Ma inscriu si eu la un pahar din bunatatea asta! 😀
De senzatie desertul tau!!!!
Multumesc mult fetelor. Va pup!