• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Torturi / Tort cu cocos, mousse de caramel si mousse de afine

Torturi

Tort cu cocos, mousse de caramel si mousse de afine

Din nou un tort cu cocos si asta pentru ca imi plac foarte mult blaturile cu nuca de cocos. Au o aroma aparte si o textura mai densa. Mousse-ul de caramel si cel de afine sunt printre cele mai bune creme si se completeaza foarte bine cu blaturile dense de cocos. Este un tort festiv, destul de mare si este potrivit si pentru o petrecere cu copilasi asa cum a fost la mine acasa atunci cand am facut tortuletul.

Tort cu cocos, mousse de caramel si mousse de afine_3
Blat
9 albusuri

1 praf de sare
250 gr unt
300 gr zahar
440 gr faina
1 plic praf de copt + 1 lingurita
1 lingurita sare
100 gr cocos
350 ml lapte
2 lingurite extract de vanilie
2-3 picaturi esenta de cocos

Mousse de caramel
4 galbenusuri
200 ml caramel
200 ml lapte
6 foi gelatina
400 ml smantana pentru frisca
1 lingurita esenta vanilie

Mousse de afine
300 gr afine
4 linguri zahar
1 lingura suc de lamaie
300 ml frisca
200 gr crema de branza
1 lingurita zahar vanilat
10 gr gelatina
50 ml apa rece

Timp de preparare: 3 ore Timp de coacere: 40 min. Nr portii: 20+

Tort cu cocos, mousse de caramel si mousse de afine_1
Untul moale il mixam cu zaharul pana cand devine cremos. Separat amestecam faina, praful de copt, sarea si nuca de cocos cu o lingura sau un tel. Peste crema de unt punem un sfert din cantitatea de lapte, mixam usor apoi adaugam un sfert din ingredientele uscate. Adaugam in trei reprize restul de lapte si de ingrediente uscate. Mixam doar pana la omogenizare, nu mai mult. La final adaugam esentele de vanilie si cocos.
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt 2 tavi rotunde de 24-25cm diametru.
Incepem sa mixam albusurile (lasate in prealabil la temperatura camerei) pana cand devin usor spumoase. In acest moment adaugam sarea si mixam bine de tot, pana obtinem o spuma ferma. 
 
Adaugam un sfert din albusuri in restul compozitiei si amestecam usor cu miscari de jos in sus pana la incorporarea completa. Continuam la fel si cu restul de albusuri, adaugand tot cate un sfert odata si amestecand usor. Distribuim compozitia in tavi – in mod cat de cat egal – si nivelam cu o spatula. Coacem blaturile pentru aproximativ 40 de minute, pana sunt frumos rumenite la suprafata. Cand blaturile sunt racite complet le taiem in doua pe orizontala.
Daca nu aveti 2 tavi de aceeasi dimensiune atunci puteti coace blaturile pe rand.
 
Mousse de caramel

Gelatina o punem la inmuiat in cateva linguri de apa rece. Punem laptele pe foc impreuna cu caramelul, il incalzim bine, dar fara sa fiarba. Galbenusurile le mixam bine cu zaharul, apoi incorporam usor laptele peste ele si dam compozitia pe foc pana se ingroasa putin. Adaugam gelatina in crema si amestecam bine pentru a o distribui uniform, apoi dam la rece.

Smantana pentru frisca o mixam bine cu o lingurita zahar vanilat, apoi o incorporam usor in crema racita, adaugam si esenta de vanilie si dam deoparte.

Mousse de afine

Afinele (care pot fi si congelate) le punem pe foc cu doua linguri de zahar si sucul de lamaie. Din momentul in care incep sa fiarba le lasam 10 minute pentru a se inmuia suficient. Punem amestecul in blender si facem un piure pe care il punem din nou pe foc si-l aducem aproape de punctul de fierbere apoi oprim focul.
Gelatina o punem la hidratat in apa rece iar dupa 5 minute o adaugam in piureul de afine si amestecam bine pentru omogenizare. Lasam piureul de fructe la rece.
 
Crema de branza o mixam bine cu doua linguri de zahar apoi o adaugam in pireul de afine racit si amestecam bine. Dam crema la rece pentru o ora.
 
Smantana pentru frisca o mixam cu zaharul pudra pana cand devine pufoasa si aerata. O incorporam cu miscari de jos in sus in crema de la frigider apoi o dam din nou la rece pentru o ora pentru a se intari mai bine.
 
Asamblare. Luam o bucata de blat si o punem in tava in care am copt unul din blaturi. Ungem blatul cu jumatate din crema caramel. Acoperim cu alta bucata de blat si peste ea punem crema de afine. Urmeaza o noua felie de blat si deasupra restul de crema caramel. Punem si ultima bucata de blat si dam tortul la rece pentru a se intari cremele.
 
Tortul de poate decora cu frisca – aproximativ 500 ml – sau cu pasta de zahar asa cum am facut eu. Am folosit in jur de 400 gr pasta de zahar intinsa in strat subtire. Din pacate nu am poza cu tortul intreg pentru ca l-am terminat chiar inainte sa inceapa petrecerea. Asadar decorul puteti sa-l faceti cu ce va simtiti mai confortabil.
Enjoy!
Tort cu cocos, mousse de caramel si mousse de afine_2


10 Comments

« Prajitura cu branza de vaci, mere si crumble
Cinnamon rolls – rulouri cu scortisoara »

Comments

  1. Adina says

    November 9, 2014 at 6:26 pm

    Tocmai rontai niste stafide in ciocolata si imi vine sa plang ! Mor de pofta ; arata …pufos,cremos,aromat…:(((

    Reply
  2. Alexandrina says

    November 9, 2014 at 7:28 pm

    Ce frumos arata!! Minunat tort, cred ca le-a placut invitatilor.

    Reply
  3. Diaconta says

    November 10, 2014 at 10:21 am

    Minunat.Si ce culoari superbe.

    Reply
  4. Cristina says

    October 4, 2015 at 10:21 pm

    Am facut deja de 3 ori acest tort si e delicios. Sotul meu a declarat ca e tortul lui preferat, ceea ce inseamna ca va ramane in repertoriul nostru culinar multa vreme.
    Multumesc, draga si stimata Paula, ca impartasesti cu noi retete deosebite si datorita generozitatii tale, atatia oameni, mai de-aproape sau de departe, unii pe care nu-i cunosti si nu te cunosc, au parte de o bucata de fericire in farfurie.

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      October 7, 2015 at 9:31 am

      Cristina, cuvintele tale ma bucur nespus de mult. Ma bucur nu doar ca ai incercat reteta ci mai ales pentru faptul ca a fost una reusita si voi ati fost incantati de ea. Multumesc mult si te astept cu drag la mine pe blog!

      Reply
  5. Vali says

    February 16, 2017 at 11:18 am

    Buna, am vreo 2 intrebari : nuca de cocos din blat este de fapt cea rasa pe care o gasim in comert (la punga) sau nuca de cocos o sparg si folosesc interiorul? Si untul – cand zici unt moale este de fapt pachetul lasat la temperatura camerei sau untul topit sau untul tartinabil? Intreb pentru ca am mai luat teapa cu o reteta de pe un alt site .. scria unt moale dar trebuia de fapt topit (lichid.. you know what I mean)… :(( Multumesc mult!!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      February 16, 2017 at 7:33 pm

      Buna Vali. Nuca de cocos este cea cumparata din magazin la punga. Se poate folosi si nuca de cocos proaspata dar e mai mult de munca la partea cu razuitul.
      Untul moale este cel lasat la temperatura camerei, astfel incat sa poata fi usor amestecat. Nu e unt lichid si nici tartinabil, doar moale :)

      Reply
  6. Cristina says

    April 24, 2017 at 6:07 pm

    Buna. Ce caramel ai folosit? De unde l-ai cumpărat?

    Reply
  7. Cristina says

    April 25, 2017 at 10:17 am

    Buna,

    Ce caramel folosesti? De unde se poate achiziona?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 12, 2017 at 6:09 am

      Folosesc caramel facut in casa. Reteta o poti gasi aici: https://www.enjoy-dessert.ro/2016/06/biscuiti-fragezi-cu-bezea-si-caramel.html

      Reply

Leave a Reply to Adina Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316