Lava cake este un desert pe cat de simplu pe atat de bun. Probabil ati mai auzit de el si acest lucru ar fi foarte normal deoarece un desert atat de bun nu poate sa treaca neobservat. Eu nu l-am facut de prea multe ori si nu din cauza ca nu mi-ar placea ( chiar il ador ) insa mereu am vrut sa experimentez si alte retete. Insa, in momentul in care am pofta de ciocolata, multa ciocolata, acesta este cel mai potrivit. Asa se face ca weekendul trecut am dat gata o portie buna de lava cake si toata familia a fost incantata.
Ingrediente
250 gr ciocolata neagra
200 gr unt
4 oua mari
4 linguri zahar
4 linguri cu varf faina
1 lingura crema de whisky
1 lingurita extract de vanilie
1 praf de sare
Timp de preparare: 20 min. Timp de coacere: 15 min. Nr portii: 6-8
Pregatim 6-8 forme individuale de copt – pot fi si forme de briose, forme individuale de 4-5cm diametru sau cesti de cafea. Eu am folosit cesti de cafea care erau putin mai mari decat cele obisnuite si mi-au iesit 6 portii mari si delicioase. Daca aveti forme mai mici puteti sa folositi 8.
Formele le ungem cu unt si le tapetam cu cacao/faina. Cuptorul il preincalzim la 200 de grade.
Topim pe foc mic ciocolata impreuna cu untul. Ouale le batem usor impreuna cu zaharul si cu un praf de sare. Adaugam ouale peste crema de ciocolata si amestecam bine de tot cu telul. Punem si faina si omogenizam usor. La final adaugam crema de whisky si extractul de vanilie.
Turnam compozitia in formele pregatite si le introducem in cuptorul incins. Daca am folosit forme mai mari va trebui sa le lasam 15-16 minute pana cand apar mici crapaturi la suprafata. Daca avem forme mai mici dupa 12-13 minute ar trebui sa fie gata. Scoatem formele pe un gratar la racit si le lasam doua minute la odihnit. Dupa cele doua minute putem sa rasturnam prajiturile pe farfurioare, sa le pudram cu zahar si sa le decoram cu zmeura. Vom avea parte de unul din cele mai bune deserturi cu ciocolata. Enjoy!
Sursa de inspiratie: aici
De când zic că o să-l fac și tot amân momentul! Nu știu de ce! Că doar îmi place ciocolata!
E tare simplu de facut. Eu zic sa-l incerci 😉
Yammy! Cine ar rezista unui asemenea desert?
Cristina asa e, e unul din cele mai irezistibile deserturi
Impecabil realizat, impecabil prezentat, felicitari! Ma fascineaza aceasta prajitura, dar nu m-am incumetat inca sa o fac. Cred ca mai am niste lucruri de invatat si niste etape de trecut, pana atunci.
Simona, chiar nu se face greu. Trebuie avut grija insa la timpul de coacere. Multumesc de aprecieri!
E perfect si delicios! 😉
Azi am incercat si eu reteta asta minunata! Dar nu mi-a iesit, din pacate. Imi poti spune cumva cam ce temperatura trebuie? Eu le-am lasat cam mult din cauza ca mijlocul nu mi se parea copt si nici crapaturi nu erau…. Dar au fost mancate si asa!
Buna Cristina. Imi pare rau ca nu au iesit chiar cum trebuia. Asa cum am scris si in postare eu le-am copt la 200 grade. Daca acum s-au copt prea mult data viitoare lasa-le cu 2-3 minute mai putin. Pana la urma sigur vei gasi tu timpul ideal de coacere 😉 Te pup!
Multumesc!!! Eram sigura… si nu prea!!! Sigur o sa le incerc iar.
Si eu pup! :*
Am inteles! Deci la temperatura mare ca se le ia repede si sa ramana mijlocul moale! Promit sa le repet!!! Pup! :*
Buna ziua! Am avut niste musafiri neasteptati si am facut lava cake. Le-am facut in cesti de cafea mai mari, au iesit sase prajiturele perfecte. Va multumesc mult pentru reteta. Va doresc numai bine.