• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Inghetata / Tort dietetic de inghetata de vanilie, ciocolata si fructe de padure

Inghetata

Tort dietetic de inghetata de vanilie, ciocolata si fructe de padure

Inghetata, chiar daca de cele mai multe ori e un desert simplu si racoros pe timp de vara, se poate transforma intr-un tort grozav de aratos si delicios pe masura. Folosind si indulcitor naturali Green Sugar, dar si iaurt in loc de frisca, am transformat acesta desert intr-unul putin mai dietetic astfel incat o felie generoasa de tort nu va produce deloc mustrari de constiinta.

Tort dietetic de inghetata de vanilie, ciocolata si fructe de padure

Blat
75 gr unt
2 oua medii
100 gr zahar Green Sugar
120 gr faina
20 gr cacao
100 ml iaurt
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
1 praf de sare
1 lingurita extract de vanilie

Inghetata
500 ml lapte
4 oua
8 linguri zahar Green Sugar
1 pastaie de vanilie
400 ml iaurt grecesc 10%
2 linguri miere
1 lingura suc de lamaie
100 gr ciocolata neagra
100 gr fructe de padure

Decor
frisca
fructe de padure

Tort dietetic de inghetata de vanilie, ciocolata si fructe de padure_4

Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul Green Sugar pana cand devine cremos si aerat. Adaugam ouale cate unul pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare.
 
Separat amestecam faina alba cu cacaoa, praful de copt, bicarbonatul si sarea. Punem jumatate din ingredientele uscate peste crema de oua si unt si mixam usor. Turnam iaurtul, extractul de vanilie apoi restul de ingrediente uscate si mixam din nou. 
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava rotunda de 20 cm diametru. Turnam compozitia in tava si coacem blatul timp de 30-35 de minute pana cand trece testul cu scobitoarea. Lasam blatul la racit pe un gratar.
 
Pastaia de vanilie o despicam cu un cutit cu varf ascutit si scoatem semintele cu grija. Punem laptele pe foc impreuna cu semintele si pastaia de vanilie si lasam pana cand ajunge la punctul de fierbere. Oprim focul si lasam la infuzat pentru 30 de minute. 
 
Dupa jumatate de ora scoatem pastaia de vanilie si punem laptele din nou pe foc. Galbenusurile le frecam cu 4 linguri zahar pana cand se albesc usor la culoare. Punem 2-3 linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam repede ca sa nu obtinem omleta. Apoi procedam invers, turnam crema de oua peste lapte si punem din nou pe foc mic, mic. Lasam pe foc pana se ingroasa usor, in jur de 10 minute. Nu se va ingrosa la fel de mult ca o crema, ci va fi ca o smantana mai lichida. 
Crema nu trebuie sa fiarba de aceea focul trebuie sa fie foarte mic si de preferat e sa folosim o oala cu fund gros. 
 
Luam o treime din crema si o amestecam cu ciocolata bine de tot, pana cand obtinem o compozitie omogena. Lasam cremele la racit. 
 
Separat amestecam iaurtul cu mierea si lamaia.  Luam o treime din iaurt si o adaugam in crema de ciocolata, restul il punem in crema de vanilie.
 
Albusurile le batem spuma tare impreuna cu un praf de sare. Adaugam apoi cele 4 linguri de zahar ramase pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. Luam o treime din spuma de albusuri si o adaugam in crema de ciocolata cu miscari de jos de sus. Punem compozitia intr-un vas termorezistent si il dam la congelator pentru 2 ore. 
Restul de albusuri il incorporam usor in crema de vanilie, apoi impartim compozitia in doua. Jumatate o vom lasa asa iar in cealalta jumatate vom pune fructele de padure zdrobite cu furculita sau cu blenderul. Punem cele doua compozitii in vase separate la congelator. 
Din jumatate in jumatate de ora vom amesteca in toate cele 3 feluri de inghetata pentru a sparge acele de gheata.
 
Dupa 2 ore scoatem inghetata de ciocolata din congelator si o punem intr-o forma rotunda de diametru 16 cm pentru inca o ora pentru a se intari cat mai bine. 
 Cand inghetata de ciocolata e suficient de tare trecem la asamblare. Luam inghetata de fructe de padure si o punem in forma in care am copt tortul. Asezam in mijloc inghetata de ciocolata iar lateralele le umplem cu inghetata de vanilie. Deasupra punem blatul de cacao (nivelat) si dam din nou la congelator pentru inca 2-3 ore. 
Tort dietetic de inghetata de vanilie, ciocolata si fructe de padure_3
Scoatem tortul de inghetata din congelator si-l rasturnam pe un platou. Decoram tortul cu frisca si fructe de padure apoi il lasam jumatate de ora la temperatura camerei pentru a se putea taia frumos. Servim cu pofta!
Enjoy!
Tort dietetic de inghetata de vanilie, ciocolata si fructe de padure_2


8 Comments

« Briose de post cu cacao si dulceata de visine
Prajitura rasturnata cu piersici »

Comments

  1. Maria Udrea says

    August 14, 2014 at 4:44 am

    Cat de minunat esteeeeee! Bravo, fata frumoasa, tot ce faci tu e de senzatie!!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      August 18, 2014 at 8:05 am

      Meri, iti multumesc frumos! Lasa, ca si eu am vazut la tine niste dulciuri sa mori de pofta nu alta! Te pup!

      Reply
  2. Diaconta says

    August 14, 2014 at 5:33 am

    Minunat si delicios tortul tau Paula!!!!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      August 18, 2014 at 8:06 am

      Multumesc mult Dia, pupici!

      Reply
  3. Mihaela says

    August 14, 2014 at 6:04 am

    Ce sectiune…..de poveste, exceptional arata !

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      August 18, 2014 at 8:06 am

      Mihaela, ma bucur mult ca-ti place! Pup

      Reply
  4. Iuliana says

    August 14, 2014 at 8:22 am

    Doamne, ce frumusete! Gustul nici nu vreau sa mi-l imaginez, ca mananc monitorul de pofta!!!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      August 18, 2014 at 8:06 am

      Iuliana, ma bucur ca-ti place :) Te pup!

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316