• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Torturi / Tort cupola cu mousse de branza si caramel

Torturi

Tort cupola cu mousse de branza si caramel

La fiecare ocazie speciala avem si tort la masa. Fie ea o zi de nastere, o onomastica, o sarbatoare importanta sau un eveniment noi il sarbatorim cu tort – printre alte bucate alese. Tortul este cel mai asteptat, atat de catre copii cat si de mine, eu fiind o iubitoare de dulciuri. Sfintii Apostoli Petru si Pavel ii sarbatorim cu acest tort cupola delicios, delicat, cu crema fina de branza si un strat crocant de migdale trase in caramel. La multi ani sarbatoritilor!
Cupola cu mousse de branza si caramel_1
Blat
4 oua
4 linguri faina
1 lingura cacao
4 linguri zahar
2 linguri ulei
un praf de sare
 
Sirop
2 linguri zahar
200 ml apa
 
Mousse de branza
500 gr branza cremoasa
150 ml iaurt
200 ml smantana pentru frisca
150 gr zahar pudra
5 gr gelatina
1 lingurita extract de vanilie
1 lingura amaretto
 
Glazura 1
80 gr ciocolata neagra
2 linguri lapte
1 lingura unt
 
Crema caramel
150 gr zahar
3 linguri apa
100 gr unt
50 ml smantana  grasa
100 gr migdale tocate grosier
 
Glazura 2
150 gr ciocolata neagra
200 gr smantana pentru frisca 
 
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 15 min. Nr portii: 12
Cupola cu mousse de branza si caramel_4

Ouale, la temperatura camerei, le separam. Amestecam galbenusurile cu uleiul. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Adaugam zaharul pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare. La final vom obtine o bezea frumoasa. Peste albusuri punem galbenusurile si amestecam usor. Adaugam faina si cacaoa si amestecam cu miscari de jos in sus, cat mai usor ca sa nu scoatem aerul din bezea.

Preincalzim cuptorul la foc mediu si tapetam cu hartie cu copt tava mare de la cuptor. Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem blatul pentru 13-15 minute dupa care il scoatem din cuptor. Cand e complet racit il taiem triunghiuri.
 
Tapetam un bol incapator, preferabil de sticla, cu folie alimentara. Punem dreptunghiurile pe marginea bolului cat mai lipite posibil, astfel incat sa nu existe crapaturi. Taiem triunghiurile de blat astfel incat sa avem o cupola cu marginile nivelate. Pastram cateva triunghiuri si pentru baza cupolei.
 
Pregatim siropul. Punem cele doua linguri de zahar la caramelizat. Cand zaharul e topit complet si caramelizat adaugam apa si lasam pe foc pana cand se dizolva caramelul complet. Lasam siropul putin la racit.
Luam o pensula si insiropam bine blatul din bol.
 
Mousse de branza. Incalzim usor iaurtul. Punem gelatina la hidratat in 3 linguri de apa rece. Dupa 5 minute o adaugam in iaurtul incalzit si amestecam bine. Incorporam si crema de branza si zaharul pudra si amestecam bine. La final adaugam vanilia si esenta amaretto. Smantana pentru frisca o mixam bine cu o lingurita de zahar pudra apoi o incorporam in crema de branza cu miscari de jos in sus. Punem crema in bol deasupra fasiilor de blat, acoperim cu folie alimentara si dam la rece.
 
Glazura 1. Topim la bain marie ciocolata neagra impreuna cu laptele si untul. Turnam glazura deasupra cremei de branza si nivelam. Dam din nou tortul la rece.

Crema caramel. Punem zaharul la caramelizat impreuna cu apa. In momentul in care fierbe marim usor flacara si lasam tigaia neatinsa pana cand zaharul e complet caramelizat. Oprim focul, adaugam untul si smantana si amestecam energic. Adaugam in crema si migdalele maruntite, amestecam bine apoi dam crema la rece pentru jumatate de ora. Dupa ce crema s-a racit suficient o punem peste glazura de ciocolata. Acoperim caramelul cu fasiile de blat ramase si insiropate. Invelim tortul din nou in folie si il lasam la rece pentru 3-4 ore.

Cupola cu mousse de branza si caramel_2

Glazura 2. Incalzim smantana pana la punctul de fierbere, oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele apoi amestecam bine pana cand ciocolata e topita complet.
 
Rasturnam tortul printr-o miscare ferma pe un platou intins. Il acoperim complet cu glazura de ciocolata si il modelam dupa preferinta. Il ornam cu bomboane colorate, margarete comestibile si apoi putem sa il feliem in portii cat mai generoase pentru ca este delicios.
Pofta buna!
 Cupola cu mousse de branza si caramel_3


16 Comments

« Negresa vegana cu banane si cirese – reteta de post
Panna cotta cu cirese si lamaie »

Comments

  1. Cristina says

    June 28, 2014 at 8:24 pm

    La multi ani, Paula!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 30, 2014 at 12:29 pm

      Multumesc Cristina! Pup

      Reply
  2. Haplea says

    June 28, 2014 at 9:01 pm

    Wow cat de bine arata!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 30, 2014 at 12:29 pm

      Ma bucur ca-ti place!

      Reply
  3. Gabriela says

    June 28, 2014 at 10:00 pm

    Ce formă interesantă are tortul tău! Ai muncit ceva la cupola aceea! Bravo, Paula!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 30, 2014 at 12:49 pm

      Multumesc Gabriela, te pup!

      Reply
  4. Anonymous says

    June 29, 2014 at 12:38 pm

    Dis de dimineata astept deliciul asta Paula foarte bun pe gustul nostru, bravo !

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 30, 2014 at 12:49 pm

      Ma bucur mult ca-ti place! Pupici Gabriela!

      Reply
  5. Laura Nechita says

    June 29, 2014 at 12:43 pm

    La multi ani, Paula! Va pupam si ne autoinvitam la o felie delicioasa din acest tort :)))Muaaah!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 30, 2014 at 12:54 pm

      Multumesc mult Laura! Va asteptam 😉

      Reply
  6. Andreea Peltea says

    June 29, 2014 at 1:10 pm

    Ce dimensiune ai folosit la tava? Multumesc!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 30, 2014 at 1:11 pm

      Buna Andreea. Tava avea 32/45 cm dimensiuni

      Reply
  7. Iuliana says

    June 29, 2014 at 1:40 pm

    Inca un tort perfect si ingenios. Felicitari, Paula!
    La multi ani frumosi, gustosi si sanatosi!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 30, 2014 at 1:17 pm

      Multumesc mult Iuliana!

      Reply
  8. Carol says

    June 30, 2014 at 6:26 pm

    Superbbb! Mi-ai facut pofta :( vara frumoasa in continuare.(

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      July 2, 2014 at 8:33 am

      Multumesc Carol!

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316