• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Dulciuri diverse / Papanasi fierti din branza dulce

Dulciuri diverse

Papanasi fierti din branza dulce

Unul din cele mai simple deserturi care a  marcat copilaria mea si probabil a multora dintre noi este acesta: papanasi fierti din branza dulce de vaci. Facuti cu multa branza de vaci, pesmet prajit si arome de citrice acesti papanasi constituie un desert delicat, indragit atat de cei mari cat si de cei mici. Aceste bilute aromate merg de minune in compania unui gem fructat dulce-acrisor. Si pentru ca nu stiam exact cantitatile ce trebuiesc folosite am tras cu ochiul la reteta Laurei Laurentiu, o reteta care mi-a fost de mare ajutor. Multumesc frumos!
 Papanasi fierti din branza dulce_1
 
Ingrediente
300 gr branza de vaci
1 ou mare
2 linguri zahar
1 lingurita extract de vanilie
coaja rasa de la o lamaie
3 linguri faina
2 linguri gris
 
100 gr pesmet
25 gr unt
50 gr zahar brun
 
Timp de preparare: 30 min Timp de fierbere: 10 min. Nr portii: 6
 Papanasi fierti din branza dulce_3
 
Amestecam branza de vaci cu oul, zaharul, extractul de vanilie, coaja rasa de lamaie, faina si  grisul pana cand obtinem o compozitie omogena. Amestecul ar trebui sa fie nelipicios sau foarte, foarte putin lipicios. Daca mai este nevoie se mai poate adauga faina.
 
Intr-o tigaie teflonata topim untul. Adaugam pesmetul si lasam tigaia pe foc pret de cateva minute, pana cand pesmetul isi schimba usor culoarea si emana un miros frumos in toata casa. Cu alte cuvinte trebuie sa rumenim usor pesmetul. Cand e gata rumenit stingem focul si adaugam zaharul apoi amestecam bine. 
 
Punem la fiert intr-o oala 2-3 litri de apa cu putina sare. Pe blatul bine infainat formam mici bilute din compozitia de papanasi cam de marimea unei nuci. Trebuie sa lucram cu mainile infainate, pentru ca bilutele sa fie nelipicioase.  
 
Cand apa incepe sa fiarba miscoram usor focul si punem bilutele in apa clocotita cu ajutorul unei spatule. Lasam papanasi in apa la fiert pana cand incep sa se ridice la suprafata. Ii scoatem pe rand cu ajutorul unei spatule, si ii scurgem bine de apa. Tavalim papanasii prin pesmet astfel incat sa fie bine acoperiti. Servim acesti papanasi fierti din branza dulce calzi alaturi de o dulceata dulce-acrisoara, sau ii putem servi ca atare pentru ca sunt deliciosi.
 
Enjoy!
 Papanasi fierti din branza dulce_2
 


32 Comments

« Rulada cu ciocolata alba si visine
Prajitura cu cocos si crema de vanilie »

Comments

  1. Gabriela Gitoi says

    January 9, 2014 at 1:24 am

    Cat de frumosi ti-au iesit! sunt fan papanasi fierti, mi-i facea mama in copilarie si bunica mea….Sunt minunati!
    Pupici dulci!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      January 15, 2014 at 6:16 am

      Gabriela, ma bucur ca-ti plac. Si eu sunt fan mai ales ca tot de copilarie ma leaga si pe mine. Pupici

      Reply
    • Anonymous says

      January 24, 2015 at 8:08 am

      Sunt deliciosi si reteta ta e exact ca aceea pe care o făcea bunica mea.Mulțumesc!

      Reply
  2. DiaMar bucataria galbena says

    January 9, 2014 at 5:25 am

    Eu si cu Diana nu mancam deloc papanasi,nu ne plac,dar sotul meu este mare amator asa ca am sa-i fac si eu.
    Pup!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      January 15, 2014 at 6:19 am

      Mihaela nu stiu de ce nu va plac voua minunatiile astea micute si dulce, dar sotul tau stie el ce stie 😉 Te pup

      Reply
  3. Irina (Bucataria Irinei) says

    January 9, 2014 at 7:11 am

    Sunt deliciosi. Pentru un plus de gust poti adauga un praf scortisoara.

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      January 15, 2014 at 6:20 am

      Irina, asta este. Data viitoare sigur pun 😉

      Reply
  4. Alina Vicu says

    January 9, 2014 at 7:31 am

    Ce buni, ce buni! Fur si eu unul. :)
    Pup!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      January 15, 2014 at 6:20 am

      Alina, ma bucur mult ca-ti plac! Pup

      Reply
  5. Anca Bunea says

    January 9, 2014 at 7:47 am

    Nici nu-mi amintesc de cand nu am mai mancat papanasi, arata foarte bine asa ca ii pun pe lista de weekend! Te pup!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      January 15, 2014 at 6:21 am

      Anca, ma bucur ca ti-am starnit pofta :) te pup

      Reply
  6. Top Cuisine avec Lavi says

    January 9, 2014 at 7:59 am

    O sa incerc si eu varianta ta!
    Arata senzational de bine, deja imi ploua in gura!
    Te pup!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      January 15, 2014 at 6:21 am

      Lavi ma bucur mult ca-ti plac si ca vrei sa-i incerci. Pupici!

      Reply
  7. Lilly says

    January 9, 2014 at 9:39 am

    O ho ho!Eu as manca tot platoul.Ma crezi?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      January 15, 2014 at 6:21 am

      Lilly, te cred pentru ca si eu as fi in stare 😀

      Reply
  8. Anonymous says

    January 9, 2014 at 11:08 am

    si eu am facut dupa reteta Laurei, dar ies tari, eu nu pun faina de loc, doar griz, si si dupa ce se racesc nu se intaresc deloc:)

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      January 15, 2014 at 6:22 am

      Ai mei nu au iesit tari, insa o sa incerc sa-i fac si doar cu gris sa vad diferenta :)

      Reply
      • Ionica says

        September 29, 2015 at 2:59 pm

        Daca vrei sa nu iasa tari adauga albusul de ou batut spuma !

        Reply
        • Paula Gafitescu says

          September 29, 2015 at 6:17 pm

          Multumesc pentru sfat, am sa incerc si asa. Pot sa spun ca mie nu mi-au iesit tari nici dupa reteta clasica, insa probabil cu albus batut spuma ies si mai pufosi. O seara frumoasa!

          Reply
  9. Ami Ghiga says

    January 9, 2014 at 11:51 am

    Ce bine arata … Felicitari !!!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      January 15, 2014 at 6:22 am

      Multumesc mult Ami!

      Reply
  10. Mihaela Mihalache says

    January 9, 2014 at 2:47 pm

    deliciosi! iar prezentarea foarte frumoasa 😉

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      January 15, 2014 at 6:22 am

      Mihaela multumesc de aprecieri! pup

      Reply
  11. Mimmi says

    January 9, 2014 at 6:25 pm

    La multi ani !
    Te astept cu o reteta de muffins sau cupcakes la concursul organizat pe blogul meu !
    http://www.bucatepealese.ro/concurs-razboiul-brioselor/

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      January 15, 2014 at 6:23 am

      Multumesc de invitatie Mimmi, o sa incerc sa particip. La multi ani si tie!

      Reply
  12. Simona says

    January 9, 2014 at 7:10 pm

    Pana acum vre-un an n-am mancat, dar mi-au placut! Trebuie sa fac si eu odata.. :)
    Pup

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      January 15, 2014 at 6:24 am

      Simo sa-i faci ca nu necesita prea mult efort. Te pup!

      Reply
  13. Aurica says

    January 13, 2014 at 4:17 pm

    da, da, da…ce deliciuuuu, arata super si deja am o pofta de lup, sper sa mai ramana cateva bucati 😀

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      January 15, 2014 at 6:24 am

      Aurica, ma bucur mult ca-ti plac!

      Reply
  14. Anonymous says

    September 16, 2014 at 2:14 pm

    In loc sa ii formezi cu faina poti mult mai usor sa ii faci cu apa dupa parerea mea.

    Reply
  15. Anonymous says

    October 26, 2014 at 4:26 pm

    Sunt deliciosi !!!

    Reply
  16. Alexandra says

    October 13, 2016 at 8:34 am

    Multumesc pentru reteta! Sunt fix cum ii facea o vecina de-a mea in copilarie, era nemtoaica, insa ea le dadea o forma ovala lunguiata si turna peste ei budinca de vanilie calda si noi le ziceam putisoare si ne distram copios cand le mancam. :)))

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316