• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Torturi / Tort de vanilie cu bezea elvetiana si capsune

Torturi

Tort de vanilie cu bezea elvetiana si capsune

A fost in urma cu cativa ani o zi….o zi speciala prin toata definitia ei. O zi in care aveam sa pasesc cu emotie intr-o noua etapa a vietii mele. O zi in care aveam sa renunt la cuvantul ‘eu’ si sa-l transform definitiv si iremediabil in cuvantul ‘noi’. O zi in care am spus acel ‘DA’ ferm si apasat ca sa ascund multimea de sentimente ce-mi coplesea inima in acel moment.
A fost!
A fost frumos, a ramas o amintire la fel de frumoasa. 
Acum e timpul pentru tort. 
 Tort de vanilie cu bezea elvetiana si capsune_5
Blat
5 oua
300 ml iaurt
2 lingurite extract de vanilie
360 gr faina
250 gr zahar
1 plic praf de copt + o lingurita
1/2 lingurita sare
200 gr unt
 
Crema de capsune
300 gr capsune
2 linguri zahar
1 lingura amidon
 
Bezea elvetiana cu unt – Swiss Merengue Buttercream
5 albusuri – 150 gr albus
200 gr zahar
400 gr unt
2 lingurite extract de vanilie
200 gr ciocolata alba
50 gr smantana grasa
 
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 35 min. Nr portii: 12-16
 Tort de vanilie cu bezea elvetiana si capsune_1
Pregatim toate ingredientele pentru blat cu doua ore inainte de a va apuca de treaba. Asa vom avea toate ingredientele la aceeasi temperatura. Scoatem din frigider si albusurile pentru bezea.
 
Untul moale la temperatura camerei il mixam bine impreuna cu zaharul pana cand devine spumos…ca o crema. Adaugam ouale cate unul pe rand si mixam in jur de un minut dupa fiecare ou adaugat. 
Faina o cernem si o amestecam cu praful de copt si cu sarea. Iaurtul il amestecam cu extractul de vanilie.
Adugam alternativ faina si iaurtul in compozitia de blat, mixand cu mixerul la viteza mica. Mixam timp de 2-3 minute apoi ne oprim.
 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si pregatim trei tavi cu diametrul de 16-18 cm. Le ungem cu unt si tapetam fundul cu hartie de copt. Turnam compozitia de blat in mod egal in cele trei tavi si nivelam. Dam blatul la cuptor si-l coacem pentru 30-35 de minute, sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Daca nu avem 3 tavi la fel, putem sa coacem blaturile pe rand.
 
Cat timp se face blatul trecem la crema de capsune. Luam 300 gr capsune (pot fi si congelate) si le punem intr-o cratita de foc impreuna cu zaharul. Le lasam sa fiarba 4-5 minute. Amidonul il desfacem in 1-2 linguri de apa rece si apoi il turnam peste capsune, amestecand energic. Mai lasam compozitia pe foc 2-3 minute pana se ingroasa. Dam deoparte la racit.
Cand sunt gata blaturile le scoatem din cuptor pe un gratar si le lasam la racit. Abia cand s-au racit complet putem sa le taiem in doua pe orizontala.
 Tort de vanilie cu bezea elvetiana si capsune_3
Pentru crema…hmmm, crema asta :))) …lucrurile nu stau chiar asa simplu, depinde si de noroc si de calitatea untului. Eu va recomand sa cumparati unt de calitate, cel putin 80% grasime. 
 
Scoatem untul din frigider si-l taiem in cubulete – cat o jumatate de nuca fiecare.
Ciocolata alba o topim la bain marie impreuna cu smantana pentru frisca, omogenizam si dam la rece.
 
Albusurile le punem intr-un vas (preferabil metalic) curatat si degresat bine ( cu zeama de lamaie sau otet) care sa poate sta la bain marie. Punem vasul cu albusuri pe bain marie si adaugam si zaharul. Lasam vasul deasupra focului pana cand zaharul e complet topit iar albusul e fierbinte (faceti proba cu degetul :P). In acest moment luam vasul de la bain marie, si ne indreptam spre masa de lucru.
 Tort de vanilie cu bezea elvetiana si capsune_4
Batem albusurile spuma cu mixerul. Operatiunea asta va dura in jur de 10-15 minute. Albusurile trebuiesc mixate pana cand fundul vasului este racit complet. Nu trebuie sa fie nici macar caldut. In momentul cand fundul vasului e rece putem sa incepem sa adaugam untul, cate un cubulet pe rand.
 
Mixam bine, insa la viteza mica, dupa fiecare cub de unt adaugat. Nu adaugam urmatorul cub decat dupa ce anteriorul a fost complet incorporat. La un moment dat veti vedea ca albusurile incep sa-si piarda din volum, nu e problema…asa trebuie sa fie. Pe masura ce se adauga untul crema va deveni tot mai voluminoasa.
 Cand ajungem la 350gr de unt putem sa ne oprim. Daca avem o crema fina…atunci e gata. Daca din contra avem o crema branzita punem vasul la rece pentru 15 minute.
 
Dupa 15 minute luam vasul din frigider si mai mixam inca vreo 5-10 minute. Daca in aceste timp crema nu devine fina, atunci adaugam si restul de unt, mixand bine dupa fiecare cubulet. Continuam sa mixam pana cand obtinem o crema fina. Nu va pierdeti rabdarea, chiar daca ea pare sa fie tot branzita…intr-un final veti obtine o minunatie. Alt aspect important: crema trebuie mixata doar la viteza mica din momentul in care incepem sa adaugam untul si pana la final!
 
Cand crema e aproape gata (fina) putem sa punem si ciocolata (racita), cate o lingura si mixam bine (la viteza mica) dupa fiecare lingura adaugata. Adaugam si extractul de vanilie si omogenizam. Dam crema la rece pentru 30 min, maxim o ora…nu mai mult.
 
Pregatim un platou de lucru. Punem un blat (de fapt o sectiune de blat) o lingura-doua de SMB, alt blat si jumatate de crema de capsune. Continuam cu alta sectiunea de blat, SMB, blat, capsune, blat, SMB si la final ultimul si cel mai drept blat :) Sper ca ati inteles formula mea, daca nu…va puteti ghida dupa imagini.
 
Bezeua cu unt va ramane destula, dar e bine pentru ca avem nevoie de ea la ornat. Punem 2-3 linguri de bezea deoparte si adaugam fff putin colorant alimentar rosu, cat sa obtinem o culoare mai ‘vie’. 
 
Bezeaua ramasa (nu cea colorata) o vom folosi pentru a imbraca frumos tortul, il nivelam cum putem mai bine, iar deasupra facem niste onduleuri frumoase din bezea colorata si alba, alternativ.
 
A iesit un tort frumos, dens…dar si aromat de la crema de capsune – care nu cumva sa o eliminati pentru ca ii da un gust aparte. Daca nu va plac capsunele puteti sa alegeti alta aroma.
Este un tort care se serveste in portii mici, si da…la ocazii, pentru ca nu este chiar usor de facut.
 
Enjoy!!
 Tort de vanilie cu bezea elvetiana si capsune_2

 


55 Comments

« Strudel cu mere de post
Pilaf de Bulgur »

Comments

  1. Eniko Ostafi says

    April 17, 2013 at 12:09 pm

    Un tort pe cat de frumos, atat de gustos! ajunge doar sa gusti cu ochii..hehe, cum fac eu acuma.
    Ingredientele spun tot, delicios
    Si, cu toate ca a fost..demult!? nu stiu- Casa de piatra! fericire si impliniri
    un salut

    Reply
  2. bia oana says

    April 17, 2013 at 12:14 pm

    la multi ani pentru aniversarea voastra! noi urmeaza sa facem 8 ani de la satorie ,in vara….cum trece timpulll:) frumos tort sigur a fost delicios

    Reply
  3. liana says

    April 17, 2013 at 12:24 pm

    Chiar ai renuntat la cuvantul “eu” ? Mie nu-mi iese, ma trezesc mereu ca spun “al meu”, “mie” :)), desi au trecut deja 4 ani si ceva. Oricum ai spune, tortul e superb, ca de vitrina! La multi ani la aniversare!

    Reply
  4. Daciana says

    April 17, 2013 at 12:45 pm

    Hmmm, ce frumusete de tort ai facut aici..
    La multi multi ani fericiti va doresc! Te pup

    Reply
  5. Claudia Mic says

    April 17, 2013 at 1:04 pm

    Paula, va doresc sa aveti in continuare parte de tot binele din lume si multa fericire! Ca de obicei ma surprinzi cu torturile pe care le faci atat decorul cat si reteta in sine. Felicitari!

    Reply
  6. Lia says

    April 17, 2013 at 1:57 pm

    O suta de ani sanatosi si voiosi, impreuna cu jumatatea ta Paula.
    Superb tort si superba bucatareasa ! :)

    Reply
  7. Alina Vicu says

    April 17, 2013 at 1:58 pm

    O minunatie de tort care merita toata atentia si efortul.
    La multi ani fericiti impreuna, cu sanatate, bucurii si tot ce iti mai doresti iar eu am uitat sa-ti spun!
    Happy Anniversary!
    Pup

    Reply
  8. Cristina says

    April 17, 2013 at 2:15 pm

    la multi ani pentru aniversarea voastra! tortul este super super apetisant!

    Reply
  9. Micky Apostu says

    April 17, 2013 at 2:18 pm

    O minunatie de tort! Delicat, frumos, delicios! La multe, multe aniversari si multe ocazii speciale sa ne arati asemenea torturi :)

    Reply
  10. Diana says

    April 17, 2013 at 2:27 pm

    La multi ani frumosi impreuna, Paula! Tortul este superb: delicat si frumos. Pare si foarte bun 😉 Te pup

    Reply
  11. adnia says

    April 17, 2013 at 2:57 pm

    la multi ani! un tort superb si elegant marcheaza un eveniment si mai si!

    Reply
  12. Gabriela Gitoi says

    April 17, 2013 at 2:59 pm

    La multi ani impreuna Paula! sa fiti sanatosi si sa va bucurati de minunea pe care o aveti! imi place mult tortul tau, e o reteta foarte buna de blat! si bezeaua elvetiana inca nu am incercat-o ;-). Pupicei

    Reply
  13. Rita Oarga says

    April 17, 2013 at 3:19 pm

    La multi ani! Sa aveti parte de multa dragoste, intelegere si sanatate. Sa va bucurati de familia voastra clipa de clipa.
    Tortul este minunat. Imi place mult combinatia si decorul simplu, de efect.
    Felicitari pentru tort si pentru familia ta.
    Va imbratisez cu mult drag.

    Reply
  14. Sara & Miki says

    April 17, 2013 at 3:29 pm

    Multa fericire si o viata implinita va doresc!

    Reply
  15. Mihaela Harciaga says

    April 17, 2013 at 3:34 pm

    La multi ani, si da ,este un tort deosebit ca si aceasta zi…

    Reply
  16. mandala says

    April 17, 2013 at 3:43 pm

    La multi ani pentru aniversarea voastra ! Tortul este superb !

    Reply
  17. Cristina says

    April 17, 2013 at 3:57 pm

    Superb tortul.
    Multi ani fericiti impreuna va doresc.

    Reply
  18. Mimmi says

    April 17, 2013 at 4:18 pm

    Minunat tortul!Sa fiti fericiti si multi ani impreuna!
    Pupici

    Reply
  19. Anonymous says

    April 17, 2013 at 4:23 pm

    Paula ce sa iti spun, am ramas fara cuvinte tortul e minunat asa cum ma asteptam eram sigura ca tort o sa fie, iti doresc sa fii fericita alaturi de omul iubit si de puiutul vostru pana la adanci batrineti o seara romantica iti doresc.Gabriela

    Reply
  20. Rocsy Ciobanu says

    April 17, 2013 at 4:49 pm

    La multi ani frumosi impreuna si plini de iubire va doresc. Tortul este exceptional!!

    Reply
  21. mirela says

    April 17, 2013 at 4:59 pm

    Multi ani plin de bucurii!!!!!Tortul arata excelent!!

    Reply
  22. Emily says

    April 17, 2013 at 5:07 pm

    Superb tort! La multi ani fericiti!

    Reply
  23. Alina C. says

    April 17, 2013 at 5:18 pm

    La cat mai multi ani!
    Tortul e superb!

    Reply
  24. Andreea Dianu says

    April 17, 2013 at 6:02 pm

    La multi ani fericiti impreuna!

    Tortul arata foarte bine <3

    Reply
  25. Zilahi Adela says

    April 17, 2013 at 6:59 pm

    La multi ani fericiti impreuna!! Sa va iubiti mult de tot si sa va bucurati de cel mic! Va pup!!

    Reply
  26. Oana D. says

    April 17, 2013 at 7:03 pm

    Ararata nemaipomenit! La multi ani! <3

    Reply
  27. Miha says

    April 17, 2013 at 7:27 pm

    La multi ani fericiti! Sa va iubiti mereu! :*

    Reply
  28. Mihaela Cercel says

    April 17, 2013 at 7:29 pm

    La multi ani pentru aniversare ! Cat despre tort cred ca este delicios ,merita munca.

    Reply
  29. Mihaela says

    April 17, 2013 at 8:01 pm

    Multa fericire si intelegere ! Si pentru mine astazi e o zi speciala, un sfert de veac de cand mi-am cunoscut jumatatea. Am sa ma infrupt si eu din acest tort minunat ! La Multi Ani !

    Reply
  30. Dohotariu-Avram Alina says

    April 17, 2013 at 8:42 pm

    La mulți ani fericiți împreună! Să vă iubiți veșnic! Tortul e perfect pentru o astfel de aniversare.

    Reply
  31. speranta says

    April 18, 2013 at 5:53 am

    La multimulti ani!
    il fac negresit cand mi se fac capsunile.pupici.

    Reply
  32. Mihaela Mihalache says

    April 18, 2013 at 6:07 am

    multi ani frumosi impreuna! si sa faci numai torturi delicioase :)

    Reply
  33. Top Cuisine avec Lavi says

    April 18, 2013 at 6:14 am

    La multi ani! Sa fiti fericiti si sa va iubiti o mie de ani! Tortul arata senzational!

    Reply
  34. Buburuza Bubu says

    April 18, 2013 at 6:37 am

    La Multi Ani si multe bucurii in continuare!Delicios Tort!Pup

    Reply
  35. Delicious Flavours says

    April 18, 2013 at 7:08 am

    In primul rand va doresc aniversare fericita si multi ani frumosi si sanatosi impreuna!
    Tortul este divin, atat de simplu si finut, imi place totul la el…felicitari!
    Salvez si eu reteta si sper sa-mi fac curaj cat de curand sa incerc si eu bezeaua elvetiana (ca de ea mi-e frica 😛 )
    Pupici!

    Reply
  36. Liana@Transylvanian Kitchen says

    April 18, 2013 at 7:19 am

    La mulţi ani şi multă fericire vă doresc!
    Tortul e superb!

    Reply
  37. Sisters'Kitchen says

    April 18, 2013 at 11:11 am

    Tortul perfect!!!Speram sa ne iasa si noua.
    La Multi Multi Ani fericiti! te pupam

    Reply
  38. Sisters'Kitchen says

    April 18, 2013 at 11:13 am

    Tortul perfect!!!
    La Multi Multi Ani fericiti! te pupam

    Reply
  39. daniela64 says

    April 18, 2013 at 11:14 am

    Buon anniversario, vi auguro tanta felicità. La tua torta è meravigliosa, sei bravissima. Un abbraccio, buona giornata Daniela.

    Reply
  40. Simona says

    April 18, 2013 at 12:47 pm

    Un tort minunat si delicios ptr o aniversare frumoasa! Multi ani fericiti impreuna si la cat mai multe realizari!
    Pupici dulci fata draga!

    Reply
  41. Alex says

    April 18, 2013 at 1:20 pm

    Superb tort! La multi multi multi ani fericiti!

    Reply
  42. FLORY says

    April 18, 2013 at 7:26 pm

    La multi ani fericiti!Sa fiti sanatosi sa sa va bucurati de timpul petrecut impreuna!Tortul este perfect!Pupici

    Reply
  43. Liana10 says

    April 18, 2013 at 9:35 pm

    La multi ani fericiti, sanatosi si gustosi impreuna! Delicios tort, ce-as mai fi servit o feliuta 😉 puup

    Reply
  44. Gabriela says

    April 19, 2013 at 10:07 am

    Foarte bun si elegant tortul tau! La multi ani fericiti!

    Reply
  45. Haplea says

    April 19, 2013 at 5:40 pm

    La multi ani!!!Superb tortul!!!

    Reply
  46. Licuta Marin says

    April 19, 2013 at 6:27 pm

    La multi ani!Multa fericire, de care sa va bucurati impreuna!Tortul este de vis! Pupici!

    Reply
  47. GelaDumi says

    April 20, 2013 at 9:02 am

    Sunt convinsa ca esti o sotie desavarsita, am argumente pertinente in sustinerea afirmatiei… Sa traiti impreuna multi, multi ani si sa va iubiti mereu ca-n prima zi!
    La multi ani,raman cu gandul la minunatia asta de tort!

    Reply
  48. Paula Gafitescu says

    April 22, 2013 at 5:40 am

    Va multumesc mult, mult de tot pentru cuvintele si urarile frumoase! Fie ca toate sa se indeplineasca, si sa ne auzim la fel de bine peste multi ani!

    Reply
  49. Izabella says

    May 10, 2013 at 7:23 am

    Spune-mi te rog daca blatul asta sta bine in congelator? Este potrivit pentru un tort de nunta cu trei etaje? As face blatul cu cateva zile inainte..
    Multumesc!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 10, 2013 at 8:06 am

      Izabella, nu am incercat cu acest blat insa am mai pus blaturi la congelator si nu am avut probleme cu ele. Daca il dezgheti cu o zi inainte de asamblare cred ca totul va fi ok. Este un blat dens, sigur ca merge la un tort cu 3 etaje insa are nevoie de o crema mai consistenta – nu frisca.

      Reply
  50. Izabella says

    May 10, 2013 at 11:28 am

    crezi ca reusesc cu o crema bavarois? are gelatina in ea, ma gandesc ca ii cinfera suficienta consistenta…?!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 10, 2013 at 1:05 pm

      Izabella, 100% nu am cum sa-ti spun, insa cred ca ar fi bine avand in vedere ca e o crema destul de ferma si banuiesc ca nici stratul nu va fi foarte gros. Eu sper din suflet sa-ti reuseasca!!

      Reply
    • Izabella says

      May 10, 2013 at 1:54 pm

      Multumesc mult! Iubesc blogul tau! Intru zilnic, in cautare de inspiratie si bunatati :)

      Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 13, 2013 at 5:00 am

      Izabella, iti multumesc mult pentru aceste cuvinte frumoase, mi-au facut ziua mai buna!!

      Reply
  51. Anastasia says

    May 17, 2013 at 11:27 am

    Felicitari pentru voi sa fiti fericiti !!! Tortul arata intr-un mare fel si gustul pe masura (y):-* !!!

    Reply

Leave a Reply to Lia Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316