• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Prajituri / Prajitura cu foi si crema caramel

Prajituri Provocarea secreta

Prajitura cu foi si crema caramel

Uite ca ne apropiem de sfarsitul lunii martie si apar si eu cu provocarea secreta pentru luna aceasta. E drept ca e putin cam tarziu, dar as putea motiva ca din cauza iernii am fost putin ‘inzapezita’ :))) si prin urmare am razbit cu greu pana la aceasta postare.
Luna aceasta Provocarea secreta este gazduita de Mimmi de la Bucate pe alese, iar mie mi-a fost repartizat un blog pe care il indragesc si pe care il urmaresc cu drag. Este vorba de blogul Lianei, Caiet cu retete, de unde am ales aceasta prajitura delicioasa cu foi si caramel. Nu a fost o alegere usoara, multe din retetele Lianei mi-au tras cu ochiul…dar avand in vedere ca eu sunt fan caramel (si dulciuri in general) am ales aceasta prajitura. Multumesc Liana pentru reteta, e grozava!
Prajitura cu foi si crema caramel_3
Ingrediente foi
1 ou
4 linguri zahar
6 linguri ulei
8 linguri lapte
1 praf de  sare
1 lingurita praf de copt
350 gr faina
 
Crema Caramel
o cana zahar + 2 linguri
1 ou
5 linguri amidon (sa nu fie chiar rase)
3/4 cana de lapte
1 lingurtia extract de vanilie
200 gr unt
 
Glazura
100 gr ciocolata neagra 70%
50 ml frisca lichida
 
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 12 min.
Prajitura cu foi si crema caramel_1
Incepem cu aluatul, amestecam oul cu zaharul bine de tot. Adaugam treptat si uleiul apoi laptele. Faina o amestecam cu praful de sare si cel de copt si apoi o adaugam peste compozitia lichida. In momentul asta putem incepe sa framantam cu mainile pana obtinem un aluat omogen si nelipicios.
 
Incingem cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt dosul tavii de la aragaz (cea mare). Intindem aluatul intr-o foaie mare de dimensiunea tavii, apoi il transferam cu grija pe hartia de copt cu ajutorul sucitorului. Eu nu am folosit tot aluatul, cam 2/3 din el…din restul am facut niste biscuiti deliciosi 😉
 
Coacem foaia cam 12-13 minute pana cand devine usor aurie. Scoatem tava din cuptor si taiem foaia in 3, sau in 4 parti egale. Eu am ales sa fie 4, ca sa aiba mai multe straturi. Lasam foile (acum clar sunt mai multe) la racit apoi le acoperim cu un servetel de hartie ca sa nu se usuce prea tare.
 
Pentru crema punem zaharul intr-o tigaie pe foc mediu spre mic. Lasam asa pana cand este complet topit si are o culoare usor aramie. Luam de pe foc si adaugam treptat laptele, amestecand continuu. Punem compozitia din nou pe foc si mai amestecam din cand in cand pana cand caramelul este complet dizolvat in lapte. 
In timp ce se face caramelul amestecam oul cu cele doua linguri de zahar si apoi adaugam treptat amidonul. Cand caramelul este complet dizolvat in lapte turnam treptat din compozitia cu ou si amidon, amestecand energic pentru a nu obtine omleta. Se tine crema pe foc pana cand incepe sa fiarba si se ingroasa putin. Luam tigaia de pe foc si adaugam untul taiat cubulete, apoi omogenizam.
 
Intindem crema caramel intre foile de prajitura, cu cat mai multa cu atat mai bine. Eu din nou nu am folosit toata crema, dar mi-a parut rau la final…cu siguranta era mai buna si mai aspectuoasa daca avea mai multa crema :) 
 
Pentru glazura topim ciocolata neagra cu frisca pe foc mic, apoi o turnam peste prajitura si nivelam, sau denivelam daca faceti ca mine 😛
 
Prajitura cu foi si crema caramel este mult mai buna a doua zi, sau chiar a treia zi dupa ce s-au inmuiat foile de la crema. Daca va hotarati sa o faceti pentru un anume eveniment, trebuie avut in vedere faptul ca necesita ceva timp pentru a se inmuia foile si a putea fi taiata frumos.
 
Enjoy!!!
Prajitura cu foi si crema caramel_2


19 Comments

« Pistachio Whopie Pies – Fursecuri cu fistic
Cheesecake cu cacao, nuci si caramel – Prajitura cu branza, cacao, nuci si caramel »

Comments

  1. Eniko Ostafi says

    March 28, 2013 at 8:50 pm

    Ador caramelul
    prajitura arata fantastic
    o pun pe lista de ” trebuie incercat cat de curand”
    un salut

    Reply
  2. mandala says

    March 28, 2013 at 10:01 pm

    Un desert bun si pentru sarbatorile care vin!

    Reply
  3. Bogdan Alina says

    March 28, 2013 at 11:32 pm

    Si eu sunt fan caramel. Mereu fac mai multa crema pentru ca sigur o degust iar si iar pana ajunge pe prajitura.Iti fur si eu o prajiturica, caci mi-ai facut o pofta…

    Reply
  4. Alina Vicu says

    March 29, 2013 at 6:08 am

    De cand imi propun sa fac asa un deliciu, dar nu mai apuc. Fur de la tine o bucata.
    Pup!

    Reply
  5. liana says

    March 29, 2013 at 6:46 am

    Ma bucur ca v-a placut prajitura :), ti-a iesit foarte frumoasa !

    Reply
  6. Dorina says

    March 29, 2013 at 7:39 am

    Ti-a iesit tare fain si sigur gustul e pe masura. Si eu sunt fan caramel , primesc o felie?

    Reply
  7. Kyra says

    March 29, 2013 at 7:50 am

    Mi-am permis sa imi trimit un mail cu aceasta reteta.
    De retinut!
    Ma gindesc sa o fac cu foi napolitana ca la prajitura Delicia.

    Reply
  8. Adina says

    March 29, 2013 at 9:31 am

    Mamaaaa,cum arata,caramelul-slabiciunea mea!:)

    Reply
  9. Mihaela Mihalache says

    March 29, 2013 at 11:46 am

    vin imediat la o prajiturica! arata de vis 😉 Pupici

    Reply
  10. Daniela says

    March 29, 2013 at 12:28 pm

    Nu am eu rabdare sa fac foi pentru prajitura, dar cu prajitura asta delicioasa, m-ai convins. Nu-mi ramine decit sa-mi fac curaj si sa trec la fapte… poate saptamina viitoare… Pupici !

    Reply
  11. yaya6 says

    March 29, 2013 at 2:06 pm

    imi plac prajiturile cu caramel,sant deosebite

    Reply
  12. Laura says

    March 29, 2013 at 5:12 pm

    Salivez! Ce dimensiune are tava ta de aragaz? Si cat de multa praji ti-a iesit (asta pot socoti si eu dupa ce-mi zici dimensiunile)? Am notat-o, o fac pt Pasti.

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 30, 2013 at 1:44 pm

      Laura, tava mea de aragaz are in jur de 44/34 cm. Nu iese foarte multa prajitura asa cum am facut-o eu, mai ales ca nu am folosit tot aluatul si nici toata crema. Eu as recomanda sa faci doua foi pe o tava cu dimensiunea de 25/25. Atunci iti iese o portie zdravana, si nici nut-i mai ramane aluat :) Spor!!

      Reply
  13. Zilahi Adela says

    March 29, 2013 at 8:09 pm

    Arata foarte bine, tocmai am copt foile, am de gand sa o fac acum de Paste. Doar ca difera putin reteta, atat la foi cat si la crema. Mama o face foarte des, eu pana acum nu am facut-o :)! Pupici multi draga mea!

    Reply
  14. adnia says

    March 30, 2013 at 6:54 am

    ce buuuna e!

    Reply
  15. Haplea says

    March 30, 2013 at 8:28 am

    Wow ce bunatate de prajitura!

    Reply
  16. Rocsy Ciobanu says

    March 30, 2013 at 7:48 pm

    Delicioasa prajitura aceasta!

    Reply
  17. Anonymous says

    May 3, 2013 at 12:51 pm

    nu va suparati dar la ingrediente la crema ati scris lapte,iar la metoda de preparare nu scrie nimic de lapte,unde-i?
    as dori dak se poate un raspuns rapid k zaharul e la caramelizat

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      May 8, 2013 at 6:37 am

      Anonim, imi cer scuze ca nu am raspuns la timp, dar din pacate nu sunt tot timpul langa calculator, mai ales in zilele aglomerate :(
      Imi cer scuze din nou, sper sa fi iesit pana la urma prajitura. Am corectat acum in reteta. O zi frumoasa!

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316