• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Dulciuri diverse / Gulab Jamun – Desert indian

Dulciuri diverse Aluat dulce

Gulab Jamun – Desert indian

In urma cu ceva vreme o prietena a mea imi arata reteta acestor ‘mici bilute’ care dupa spusele ei erau un deliciu in bucataria indiana. Bucataria indiana?? Chiar noua pentru mine, in sensul ca inca nu preparasem nimic de acolo, dar chiar nimic…insa cum stiti voi pentru toate exista un inceput :)
 
Citind reteta de mai multe ori, uitandu-ma la poze, m-am gandit ca nu au cum sa fie rele, chiar deloc…si cel mai mult m-a atras la ele faptul ca sunt insiropate intr-un sirop aromat cu apa de trandafiri. Wooow!! Eu iubesc trandafirii, dulceata de trandafiri…si orice are aroma de trandafir. Si…spre norocul meu chiar aveam in dotare o sticluta cu apa de trandafiri, yuppy!! Asa ca zilele trecute am facut aceste minunatii, si nu exagerez deloc cand spun asta pentru ca sunt atat de delicate si aromate, ca fiecare inghititura parca te duce pe alte taramuri (probabil indiene :P).
 
Gata, gata cu laudele haideti sa trecem la reteta, care printre altele se face usor, trebuie doar sa aveti ingredientele necesare.
 
Gulab Jamun_2
Ingrediente
1 cana lapte praf
1/4 cana faina
1/8 lingurita bicarbonat
3 lingurite unt moale – nu cu varf, dar nici chiar rase :)
1/4 cana lapte caldut
 
Sirop
1/2 cana zahar 
2 cani apa
3 linguri zeama de lamaie
3 pastai cardamon
cateva picaturi esenta de trandafir
 
decor – fulgi de cocos
 
Timp de preparare: 40 min. Nr portii: 4
 
Gulab Jamun_1
Amestecam laptele praf cu faina si bicarbonatul – cu o mana, lingura, tel…ce vreti voi – punem si untul moale si amestecam cu varfurile degetelor ca sa obtinem un fel de aluat nisipos. Turnam si laptele caldut – dar nu foarte – si amestecam bine. La inceput o sa fie anevoios pentru ca va rezulta un aluat nisipos si veti fi tentati sa adaugati ceva ingrediente uscate…dar sa nu o faceti, pentru ca pe masura ce framantati laptele praf va absorbi tot mai mult lichid. Oricum in final trebuie sa rezulte un aluat moale si putin lipicios, in nici un caz ca si aluatul de gogosi 😀
 
Formam o bila din aluat si o acoperim cu un prosop de hartie umed. Lasam sa stea la odihna timp de 15 minunte. Daca dupa cele 15 minute aluatul s-a uscat prea tare si pare putin sfaramicios, se mai poate adauga lapte si framanta din nou fara a mai fi lasat la repaos.
 
 
Cat timp se odhneste aluatul se poate prepara siropul. Se pune intr-o cratita apa cu zaharul (in reteta originala scria o cana de zahar dar mie mi s-a parut preeeeea mult si am pus doar jumate, oricum am fost dulci si asa) se adauga sucul de lamaie, pastaile cardamon si se lasa pe foc mic-mic amestecand usor din cand in cand.
 
Dupa cele 15 minute luam aluatul si facem din el bilute mici, mai mici decat o nuca, dar mai mari decat o aluna de padure :) Bilutele vor trebui presate/invartite bine intre palme, ca sa nu aiba gauri, sau aluat neomogen. Ale mele au avut putine crapaturi, semn ca puteam sa le mai lucrez putin daaar…va spun ca au iesit foarte bine la final 😉
 
 
Incingem o tigaie cu ulei,  preferabil mai mica astfel inca uleiul sa poata acoperi bilutele pana la jumate cel putin.  Mie mi-au iesit 17 bilute 😀 si le-am impartit in doua ture de prajit.
 
Cand punem bilutele la prajit uleiul trebuie sa fie incins dar focul sa fie mic, asa incat rumenirea lor sa dureze in jur de 5-6 minute, timp in care pot sa se patrunda bine si in interior. Daca vedeti ca se rumenesc prea repede, micsorati flacara. Cat timp sunt in tigaie e bine sa le invartim mereu, ca sa se prajeasca uniform pe toate partile. Le scoatem pe un prosop absorbant si procedam la fel si cu restul de bilute. La prajire isi vor mari volumul destul de mult. Nu le lasam mai mult de un minut pe servetelul absorbant.
 
Cand sunt gata, luam siropul de sub foc si adaugam bilutele. Acoperim vasul si le lasam sa stea in sirop timp de 10-15 minute.  Dupa acest timp sunt numai bune de servit, eu am presarat si putina nuca de cocos pentru un plus de aroma si efect.
 
Au fost minunate, e tot ce pot sa spun. M-au cucerit din prima si ma bucur ca le-am descoperit. Daca le faceti, va garantez eu ca nu o sa va para rau. Enjoy!!
Gulab Jamun_3


35 Comments

« Chiftele de conopida cu branza
Tort de ciocolata cu fructe de padure »

Comments

  1. mirela says

    March 15, 2013 at 6:12 am

    Cred ca sunt delicioase!!!am sa le incerc.Pupp!!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 22, 2013 at 10:56 am

      Mirela, sunt super delicioase!!! Merita sa ler faci 😉 :*

      Reply
  2. Buburuza Bubu says

    March 15, 2013 at 6:49 am

    WoW ce bunatati ai facut tu aici!Incerc sa nu ma gandesc la calorii :) Pup

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 22, 2013 at 10:58 am

      Buburuza, nu cred ca au chiar asa multe calorii :) In schimb sunt tare delicioase 😉 Te pup

      Reply
  3. Eniko Ostafi says

    March 15, 2013 at 7:01 am

    Buna Paula,
    multumesc ca ai trecut pe la mine prin blog,
    Bilutele acestea trebuiesc incercate neaparat, sunt super apetisante.
    Si prezentarea este frumoasa. Felicitari
    pa

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 22, 2013 at 10:58 am

      Multumesc Eniko, si eu ma bucur ca mi-ai vizitat blogul si ca iti place reteta mea! O zi frumoasa!

      Reply
  4. Daciana says

    March 15, 2013 at 7:18 am

    Minunat inceput pentru a descoperi o noua bucatarie! Bravo, ti-au iesit tare frumoase :)

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 22, 2013 at 10:59 am

      Daciana, asa este. O reteta minunata!! Te pup

      Reply
  5. mandala says

    March 15, 2013 at 7:22 am

    Sant foarte frumoase ale tale, am mancat in India sant delicioase!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 22, 2013 at 10:59 am

      Mandala, dada…super delicioase, te lingi pe degete 😉

      Reply
  6. Cristina says

    March 15, 2013 at 8:04 am

    Arata chiar bine si sunt curioasa de gust!!!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 22, 2013 at 11:00 am

      Cristina, sunt tare aromate..mai ales de la apa de trandafiri. Au un gust…ametitor de bun :)

      Reply
  7. Dorina says

    March 15, 2013 at 8:32 am

    Foarte fain arata . Am apa de trandafiri asa ca pot incerca si eu reteta . Te pup.

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 22, 2013 at 11:00 am

      Dorina, chiar sa incerci si sa-mi spui daca ti-au placut! Te pup

      Reply
  8. Dohotariu-Avram Alina says

    March 15, 2013 at 9:54 am

    Ce delicios arată, Paula!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 22, 2013 at 11:00 am

      Ma bucur ca-ti plac, Alina!

      Reply
  9. Rocsy Ciobanu says

    March 15, 2013 at 11:27 am

    Nu am mancat dar din cate vad sunt foarte bune si delicioase!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 22, 2013 at 11:00 am

      Rocsy, sunt tare bune, si se fac usor de tot 😉

      Reply
  10. Corina Ureche says

    March 15, 2013 at 12:10 pm

    Paula ce frumos desert. Nu stiam despre el, asa ca multumesc.
    PS eu te invit la un suc facut cu sirop de trandafiri pregatit de soacra-mea. fff bun. pupici :*

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 22, 2013 at 11:01 am

      Corina, ma bucur ca-ti plac si abia astept sa gust din siropul de trandafiri 😉

      Reply
  11. Mitinita MiniChefs says

    March 15, 2013 at 12:16 pm

    Le cunosc,imi plac,dar nu le-am incercat niciodata. Acu le pun si eu pe lista,ca tare reusite sunt ale tale. Faine rau!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 22, 2013 at 11:02 am

      Mitinita, sunt tare usor de facut si asa bune. Eu am fost surprinsa de rezultat ca n-am mai mancat, dar sigur se va repeta! Ma bucur ca-ti place rezultatul meu :)

      Reply
  12. cloudpearl says

    March 15, 2013 at 12:35 pm

    Felicitari! Arata superb si sunt sigura ca ti-au iesit si foarte delicioase. Te invit sa reproduci/adaptezi si alte deserturi (sau nu) indiene! Spor la bucatarit!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 22, 2013 at 11:03 am

      Cloudpearl, iti multumesc frumos. Au fost mai mult decat delicioase!! Abia astept sa mai incerc si alte retete!

      Reply
  13. Laura Nechita says

    March 15, 2013 at 1:28 pm

    atat de dulci si suculente…yummy! frumos debut in tainele indiene :))
    te-am pupacit!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      March 22, 2013 at 2:26 pm

      Laura, ma bucur mult ca-ti plac! Pup

      Reply
  14. Alina Vicu says

    March 15, 2013 at 3:30 pm

    Gogoselele astea sunt teribil de delicioase! Una, doar una vreau si eu. 😉
    Pupici.

    Reply
  15. Daniela says

    March 15, 2013 at 7:11 pm

    Ce bine arata gogoselele astea… vreau si eu vreo doua, ca daca sint insiropate, acum incerc sa-mi imaginez gustul. Bune, bune… Pupici !

    Reply
  16. Claudia Mic says

    March 15, 2013 at 10:47 pm

    Bucataria indiana mereu m-a facinat, multitudinea de condimente si modul de preparare pentru anumite bunatati…
    Gogosile astea par delicioase de-a dreptul, sincer abia astept urmatoarea reteta indiana!

    Reply
  17. Lulu says

    March 16, 2013 at 5:38 am

    Sunt minunate;asa ceva dar cu ingrediente diferite fac si grecii iar pentru italieni reprezinta desertul lor specific de Craciun presarate cu alune sau migdale maruntite;voi incerca sa le fac si pe acestea,multumesc pentru reteta!!

    Reply
  18. Mihaela Mihalache says

    March 18, 2013 at 6:37 am

    trebuie sa fie extraordinare! Pupici

    Reply
  19. nicoleta maria says

    March 20, 2013 at 3:06 pm

    pai dupa ce au fost prajite cat timp le lasam la racit? si dupa ce sau sacit le punem in sirop?

    Reply
  20. Paula Gafitescu says

    March 20, 2013 at 7:14 pm

    Nicoleta, poti sa le pui in sirop dupa ce au stat pe servetelul absorbant timp de 1 minut, asa e recomandat in postarea originala. Sau poti sa le pui si dupa ce ai terminat cu toate – eu asa am procedat si au absorbit foarte bine chiar daca le-am lasat mai mult de un minut la ‘rece’ cum ar veni.

    Reply
  21. beautiful life says

    January 18, 2015 at 6:33 am

    ce marime are cana?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      January 21, 2015 at 10:25 am

      Buna, Cana are marime standard de 250ml

      Reply

Leave a Reply to Paula Gafitescu Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316