• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Aluat sarat / Placinta cu branza de oi si marar

Aluat sarat Aperitive Dulce Romanie

Placinta cu branza de oi si marar

Placinta cu branza de oi si marar – era cel mai asteptat fel de mancare pentru mine, puteam sa renunt la orice mai putin la placintele mele preferate. Preparatul acesta imi aduce aminte de bunica ce m-a crescut pana la 6 ani, dar si anii urmatori a fost o prezenta importanta  in viata mea (si inca mai este), fapt ce ma determina sa petrec fiecare zi din vacanta sau sfarsit de saptamana alaturi de bunicii mei. Si bine mai era atunci, si ce incantare era cand dupa o   zi de lucru eram rasplatita cu o portie sanatoasa de placinte .

Ce m-a determinat sa postez retata aceasta?? A fost o provocare, daaa, o provocare dulce de tot gazduita de Catalina de la Kiss The Cook in cadrul proiectului Dulce Romanie initiat de Mihaela. Si ma bucur ca am putut raspunde, pentru ca tema aleasa este una frumoasa si de suflet.

Reteta a fost transmisa din generatie in generatie, de la bunica la mama apoi la fiica. Sunt convinsa ca a mai suferit cateva modifciari, dar nu cred sa fie departe de original.

Placinta cu branza de oi si marar

Ingrediente aluat
550 gr faina
100-150 ml lapte
200 ml apa
1 lgta sare
1 lgta zahar
1 lingura ulei
12 gr drojdie proaspata

Umplutura
300gr branza de oi
1/2 legatura marar

Placinta cu branza de oi si marar

Pentru aluat, punem 100 ml lapte la incalzit impreuna cu zaharul. Nu-l incalzim foarte tare, trebuie sa fie doar caldut. Adaugam drojdia si o lasam sa se odihneasca pentru 10 minute.

Faina o cernem impreuna cu sarea, iar in mijlocul ei facem o adancitura, unde adaugam laptele, apa calduta si incepem sa framantam. In functie de tipul de faina s-ar putea sa mai trebuiasca lapte. Eu am adaugat inca 50 de ml, si am obtinut un aluat elastic si moale, dar nelipicios. La urma adaugam uleiul si mai framantam putin. Lasam la dospit in loc caldut pentru o ora.

Pentru umplutura, e simplu. Amestecati branza de oaie, care ar fi bine sa fie de casa, cu mararul tocat marunt. In loc de branza de oaie se mai poate folosi cas dat pe razatoare si sarat, sau urda cu marar pentru varianta mai light, chiar si branza de vaci cred ca ar merge cu putina sare.

Din aluatul crescut formam 8 bilute aproximativ egale. Fiecare biluta o intindem si-i dam o forma rotunda. In mijloc punem branza, formam placinta si o punem la prajit in ulei incins. La fel procedam cu toate.
Ca veni vorba de ulei incins…da a fost incins, dar a fost doar asa pe fundul tigaii pentru ca mie nu-mi plac mancarile uleioase. Datorita acestui fapt nici n-a mai fost nevoie sa le scot pe servetele absorbante.

Sunt foooooarte bune calde, dar merg si reci in caz de nevoie. Eu mai obisnuiesc sa le ung cu putina smantana, ca sa alunece mai bine :))
Chiar daca acesta e un preparat de multa vreme stiut, eu nici acum nu m-am plictisit de el. Il consum cu drag, si cu gandul la vremurile frumoase de odinioara. Aaa, si normal ca pentru reteta trebuie sa multumesc bunicii, dar si mamei mele care a preluat-o la randul ei, si mi-a dezvalit-o si mie.

Va servesc si eu cu drag cu cele mai bune placinte, facute de mine de data aceasta!
Pofta buna!

Placinta cu branza de oi si marar _2


45 Comments

« Inghetata de vanilie cu cocos si merisoare
Tort cu mousse de iaurt si struguri – La multi ani pui drag! »

Comments

  1. Paradis says

    August 27, 2012 at 10:24 pm

    Placintele tale arat yammy!!Aproape așa le fac si eu numai ca in loc de marar pun coade de ceapa verde:).. așa ca in Ardeal!Foarte delicioase!O zi frumoasa!

    Reply
  2. Liana10 says

    August 28, 2012 at 12:32 am

    Ah, sunt mortale placintele astea! Si eu le fac, imi plac de mor si-mi amintesc de copilaria mea cand mergeam in Bihor la bunici si mancam, dar nu cu branza, mai mult cu cartofi. Desigur, se fac si cu branza, dar si cu varza…era mare batalie pe ele.Pupici multi!

    Reply
  3. LILI says

    August 28, 2012 at 3:48 am

    Poliana draga ma bucur mult ca iti place blogul meu,iar retetele tale…super bune.Salivez in fata monitorului.Ma bucur mult ca te-am descoperit.Te pup si iti doresc o saptamina frumoasa in continuare!

    Reply
  4. Top Cuisine avec Lavi says

    August 28, 2012 at 5:44 am

    Vai de mine ce bunatate ai facut! Foarte bine arata!

    Reply
  5. diamond says

    August 28, 2012 at 9:01 am

    chiar ca sunt amintiri din copilarie! tb s ale fac si eu! pup!:D

    Reply
  6. Cristina says

    August 28, 2012 at 9:49 am

    Cred ca sunt tare bune, pe mine m-ai convins sa le incerc…

    Reply
  7. Laura Nechita says

    August 28, 2012 at 11:22 am

    Paula, sunt bestiale, arata de mori…de pofta. Evident ca le vom incerca si noi 😛
    te pupacesc :)

    Reply
  8. Sidy says

    August 28, 2012 at 12:10 pm

    Poliana ai perfecta dreptate….astea sunt placintele copilariei noastre !!!
    Pe la noi se mai fac si cu cartofi, varza murata sau mere, dar mie imi plac cel mai mult astea cu branza.Uneori si eu le ung cu smantana deasupra si mai pun putin….mujdei pe ele.
    O minunatie !
    Te tzuc !

    Reply
  9. DiaMar bucataria galbena says

    August 28, 2012 at 1:37 pm

    Eu fac des pentru Diana,care le devoreaza pur si simplu.Pup!

    Reply
  10. Angelica says

    August 28, 2012 at 2:20 pm

    Doamne ce-ai facut aici!!!
    M-am uitat prima data la retea dar’ nu mi-am putut lua ochii de la poze:-))
    Apoi am vazut cat le-au laudat toate fetele ca io nu mai am nimic de zis…sunt perfect de acord cu ele;mi-ai facut si mie o mare pofta caci arata de vis.Vreau si eu…mai sunt?
    Te pup cu drag!!!

    Reply
  11. maria mihalache says

    August 28, 2012 at 5:46 pm

    Vrei o leapsa?………daca da, ti-o ofer cu mare drag si o gasesti la mine pe blog!

    Reply
  12. alinutzika says

    August 28, 2012 at 6:59 pm

    arata perfect, draga mea. Le-ai facut atat de subtirele..exact cum imi plac mie!

    Reply
  13. Adela Zilahi says

    August 28, 2012 at 7:33 pm

    Sunt tare bune , si mie imi place cu smantana sau chiar iaurt. Si sunt mai bune cand iti aduc aminte de copilarie! Te pup!

    Reply
  14. Gabriela says

    August 28, 2012 at 8:36 pm

    Arata tare bine! Mi s-a facut foame, instantaneu!!!

    Reply
  15. coco says

    August 29, 2012 at 6:22 am

    o stiu…am mancat , nu mai stiu pe unde…Sibiu , Cluj…la noi in Dobrogea nu se face…mi-a placut tare mult , poate incerc reteta intr-o zi friguroasa de iarna cand m-o trece…inspiratia :)))

    Reply
  16. Delicious Flavours says

    August 29, 2012 at 9:52 am

    Sunt foarteee bune placintelele acestea, mai ales daca le si ungi cu smantana, cum spui tu 😛
    Pupici

    Reply
  17. Corina Ureche says

    August 29, 2012 at 11:30 am

    no asta da! asta e placinta!!! Poliana si la noi se fac asa si ne plac foarte foarte mult. Cand ma gandesc la copilarie ma gandesc in primul rand la placinte si la pancove (adica gogosi, da asa le zicem pe aici). Frumoase placintele tae, sa va fie de bine!!:*

    Reply
  18. Adnia says

    August 29, 2012 at 5:42 pm

    ce biiiine arata!

    Reply
  19. Poliana says

    August 30, 2012 at 5:24 am

    Paradis, sunt tare bune si cu codite de ceapa verde, doar ca acum n-am mai avut de unde sa fac rost de ele, si m-am multumit cu mararul 😉 Ma bucur ca-ti plac! Pupici

    Reply
  20. Poliana says

    August 30, 2012 at 5:26 am

    Liana, ma bucur mult ca-ti plac, si eu sunt taaare incantata de ele, la bunicii mei in Salaj se fac frecvent placinte de astea, si predomina branza, ca asa ne place noua 😀 Pup

    Reply
  21. Poliana says

    August 30, 2012 at 5:27 am

    Lili, multumesc frumos si ma bucur tare mult ca-ti place blogul meu!! O zi frumoasa!

    Reply
  22. Poliana says

    August 30, 2012 at 7:15 am

    Lavi, ma bucur tare mult ca-ti plac!!

    Reply
  23. Poliana says

    August 30, 2012 at 7:16 am

    Diamond, asa este….si sunt grozav de bune 😉

    Reply
  24. Poliana says

    August 30, 2012 at 7:16 am

    Cristina, ma bucur tare mult…astept impresii 😉

    Reply
  25. Poliana says

    August 30, 2012 at 7:16 am

    laura, imi pare tare bine ca vrei sa le faci!! Sunt bune…de tot!

    Reply
  26. Poliana says

    August 30, 2012 at 7:18 am

    Sidy, si eu le prefer pe astea cu branza, si cu mujdei deasupra sunt dementiale 😀 Pupici

    Reply
  27. Poliana says

    August 30, 2012 at 9:18 am

    Mhaela Diamar – si eu le devorez sa stii :) Pupici

    Reply
  28. Poliana says

    August 30, 2012 at 9:19 am

    Angelica, inca mai sunt…ca am avut atatea evenimente, si n-am stiu ce sa mancam mai repede :)) Ma bucur tare mult ca-ti plac, si te astept la o portie! Pupici

    Reply
  29. Poliana says

    August 30, 2012 at 10:51 am

    Medi, multumesc frumos!!!

    Reply
  30. Poliana says

    August 30, 2012 at 10:52 am

    Alinutzika, si mie imi plac asa subtirele! Multumesc!

    Reply
  31. Poliana says

    August 30, 2012 at 10:53 am

    Adela, asa este! Si cu iaurt sunt tare bune!

    Reply
  32. Poliana says

    August 30, 2012 at 10:53 am

    Gabi, ma bucur tare mult ca-ti plac!

    Reply
  33. Poliana says

    August 30, 2012 at 10:54 am

    Coco, placintele astea se fac mai mult prin zona ardealului, mie imi plac si alea dobrogene si cele moldovenesti. Important e sa fie cu branza :)

    Reply
  34. Poliana says

    August 30, 2012 at 10:55 am

    Angela, ma bucur mult ca-ti plac! Pupici

    Reply
  35. Poliana says

    August 30, 2012 at 10:56 am

    Corina, si eu pe astea le consider cele mai bune, desi consum cu placere orice fel de placinta. Si la noi tot pancove li se spune gogogilor :))) Te pup!

    Reply
  36. Poliana says

    August 30, 2012 at 10:56 am

    Adnia, ma bucur ca-ti plac! :*

    Reply
  37. Fancy Cake says

    September 5, 2012 at 6:44 pm

    De cand le-am vazut nu mai am liniste! Spune-mi, te rog, cat de subtire intinzi foaia si daca deasupra branzei pui alta foaie sau doar o impaturesti in 2. Multumesc!
    Raluca

    Reply
  38. Poliana says

    September 5, 2012 at 6:59 pm

    Raluca, dintr-o bucata de aluat (8 bucati am facut din toate ingredientele alea) intind o foaie rotunda destul de subtire, cam 22cm diametru (aproximez pt ca n-am masurat) apoi pun branza in mijloc si in vecinatatea mijlocului daca se poate spune asa :)) si incep sa adun aluatul din margini inspre mijloc ca la o branzoaica, apoi iar intind aluatul intr-o foaie si mai subtire ca prima data. 28 de cm avea tigaia in care le-am copt, si placintele au fost exact pe masura ei. Sper ca ti-am fost de ajutor! Pupici

    Reply
  39. Fancy Cake says

    September 6, 2012 at 4:17 am

    Multumesc mult! Te anunt cum au iesit!
    Pupici

    Reply
  40. Anonymous says

    September 9, 2012 at 9:09 pm

    Seamana cu Gözleme de la turci 😉 Numai ca acolo femeile le coc pe o plita. E traditie si la ei… poate de acolo am imprumutat-o si noi 😉

    Reply
  41. Poliana says

    September 16, 2012 at 1:22 pm

    Anonim, posibil sa aiba ceva in comun, de-a-lungul veacurior de cotropire s-or mai fi facut si schimb de retete :)

    Reply
  42. Anonymous says

    November 7, 2012 at 5:29 pm

    excelente, pacat ca am facut numai o portie. De mult cautam o reteta de placinta si aceasta este exact ce imi doream.Mi-am propus sa fac o multime de retete de la tine.Toate cele bune. Teodora

    Reply
  43. Mihaela says

    January 9, 2013 at 4:38 pm

    Ce imi plac placintelele astea! Am crezut ca le-ai facut de curand, dar sunt facute de ziua mea *blush* Salvez reteta pentru ca vreau sa le incerc :) Multumesc de inspiratie!

    Reply
  44. Anonymous says

    July 26, 2014 at 2:29 pm

    super bune !!! tocmai le-am facut cu codite de ceapa verde , sunt minunate .

    Reply
  45. Adina says

    August 5, 2015 at 7:00 pm

    Dragele mele, le-am facut! Sunt absolut senzationale…. Singura “problema” a fost ca nu pridideam sa le fac ca se mancau instantaneu ?
    A! Si sa nu uit! Le-am copt/prajit pe plita electrica de clatite, stropita cu putin ulei de masline! Copiii au declarat ca sunt mai bune decat pizza!
    Asa da…..compliment ?
    Paula, esti de vis, multumesc inca o data pt ceea ce faci! Toata stima!

    Reply

Leave a Reply to Sidy Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316