Ciocolata alba si zmeura merg grozav de bine impreuna. Drep pentru care se reintalnesc destul de des printre retetele mele. Se intalnesc si in aceasta prajitura cu ciocolata alba si zmeura. Pentru prospetime i-am adaugat un strop de lamaie. Zeama acrisoara taie din dulceata ciocolatei albe. Coaja de lamaie este foarte aromata si sporeste savoarea cremei. Iar pentru blat am ales un blat simplu, genoise. Un blat delicat si cu o culoare aurie. Toate acestea impreuna alcatuiesc o prajitura delicata, in straturi frumos colorate. Alb, rosu si galben sunt culori foarte placute pentru o prajitura. Aromele acestor culori frumoase transforma prajitura in ceva minunat. Enjoy!
Blat
3 oua
3 linguri faina
3 linguri zahar
1 lingura suc de lamaie
25 gr unt
Crema 1
100 gr ciocolata alba
50 ml smantana lichida
200 gr crema de branza
300 ml smantana pt frisca
50 gr zahar pudra
1 lingurita extract de vanilie
6 gr gelatina
Crema 2
200 gr zmeura congelata
50 ml apa
50 gr zahar
sucul de la o lamaie
coaja rasa de lamaie
2 foi gelatina.
Blat. Untul il topim pe foc mic si il lasam la racit. Ouale le mixam bine cu un praf de sare si cu zaharul pana cand isi tripleaza volumul. Adaugam, sucul de lamaie si untul topit apoi mai mixam 10 secunde. Oprim mixerul. Faina o incorporam cu miscari usoare, de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava de 25/35 cm dimensiuni. Turnam compozitia in tava si nivelam cu o spatula. Introducem tava la cuptor. Coacem prajitura timp de 20 de minute, pana cand blatul este rumen. Scoatem blatul la racit si il taiem apoi in doua bucati de 25/17cm.
Mousse de ciocolata alba. Punem 50 ml de smantana intr-o oala mica. Aducem la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata alba. Amestecam bine pana cand se omogenizeaza. Adaugam vanilia, crema de branza si omogenizam.
Gelatina o punem la hidratat in 3 linguri de apa rece. Dupa 5 minute punem gelatina in crema si amestecam bine.
Smantana pentru frisca o mixam cu zaharul pudra pana obtinem o spuma ferma. Incorporam frisca in crema de ciocolata alba cu miscari de jos in sus. Omogenizam usor.
Crema de zmeura. Zmeura o punem intr-o oala impreuna cu zaharul si apa. Razuim coaja de la o lamaie, dupa ce am spalat-o bine. Punem coaja de lamaie si sucul de la aceasta peste zmeura.
Punem oala pe foc mediu. Fierbem zmeura timp de 5 minute pana se inmoaie bine. Punem zmeura intr-o sita deasa. Lasam la scurs. Apasam zmeura cu o lingura pana scurgem tot lichidul.
Punem gelatina la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute punem gelatina in siropul de zmeura. Amestecam bine si dam la rece.
Asamblare. Punem 2 linguri de crema alba pe fiecare bucata de blat. Dam la congelator pentru 10 minute. Peste crema alba punem 2-3 linguri de crema de zmeura. Dam din nou la congelator pentru 10 minute.
Suprapunem cele doua blaturi si deasupra punem restul de crema de ciocolata alba. Deasupra turnam restul de crema de zmeura. Dam la frigider pentru 3-4 ore, pana se intareste complet crema.
Prajitura o feliem cu un cutit cu taisul fierbinte. O decoram cu banuti de ciocolata alba, zmeura si alte fructe de padure.
Raticide says
Mi-a lasat gura apa! Iubesc combinatie dintre zmeura si ciocolata! Fie ea alba sau neagra
Simona says
Nu stiu cu ce am gresit la blat ca nu imi iese deloc, am urmat pasi corect
Paula Gafitescu says
Buna Simona, imi pare rau ca nu a iesit blatul. Nu a crescut, sau care a fost rezultatul?
Simona A says
Buna Paula, incerc sa fac acum prajtura ta, am o nedumerire, in ingredientele blatului ai mentionata o lingura de lamaie dar la preparare nu scrie unde ar trebui si cand adaugata.
Multumesc
Paula Gafitescu says
Buna Simona. Lingura de lamaie se adauga dupa ce se adauga untul topit si se amesteca usor.
Ana says
Buna,care e diferenta intre smantana pentru frisca si smantana lichida?
Paula Gafitescu says
Buna. Smantana pentru frisca e cea care se bate spuma si devine frisca. Smantana lichida este smantana de gatit. Eu folosesc La dorna in ambele cazuri.