• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Tarte/Placinte dulci / Tarta cu gutui caramelizate

Tarte/Placinte dulci

Tarta cu gutui caramelizate

Se prea poate spune ca tartele de toamna sunt preferatele mele. Motivul sa fie fructele robuste si zemoase de toamna. Sau usurinta cu xcare integrezi fructele de toamna intr-o tarta? Oricare din ele ar fi,  rezultatul este ca sunt delicioase, iar aceasta tarta cu gututi caramelizate este in topul lor. O explozie de arome intalnim in aceasta tarta: gutui parfumate si galbene, lamaie proaspata, vanilie delicata, zahar caramelizat. Aromele acestea sunt invaluite de o crusta super frageda si cu un gust subtil de unt. E un aluat de tarta atat de fraged ca se topeste in gura, si e dovedit ca nu te saturi usor de el. Pentru mine o felie a fost prea putin. Voi cate doriti?

Tarta cu gutui caramelizate

Crusta

300 gr faina

180 gr unt

1/2 lingurita sare

50 gr zahar pudra

1 galbenus

apa rece

Crema

2 oua mari

100 ml smantana

100 ml lapte

2 linguri amidon

50 gr zahar

1 lingurita extract de vanilie

Gutui caramelizate

80 gr zahar

2 gutui medii/1 mare

1 lamaie

Tarta cu gutui caramelizate

Crusta. Faina o cernem intr-un bol incapator impreuna cu sarea sui zaharul pudra. Facem o adancitura in mijloc si punem untul taiat cubulete. Amestecam cu varful degetelor pana obtinem un aluat nisipos. Adaugam si galbenusul, apa rece si framantam putin, doar pana la omogenizare.  Invelim aluatul in folie si il dam la rece pentru o ora. Intre timp pregatim o forma rotunda de tarta pe care o vom ungem foarte bine cu unt. Forma de tarta pe care am folosit-o avea 20 cm diametru, pentru ca am vrut o tarta mica. Insa cantitatile din reteta sunt potrivite pentru o forma mai mare, gen 24-26 cm.

Gutui caramelizate. Spalam bine merele gutui si le curatam cotorul. Taiem gutuile in felii potrivit de subtiri apoi le stropim cu zeama de lamaie. Punem zaharul la caramelizat intr-o tigaie neaderenta. Cand devine auriu la culoare adaugam feliile de gutui. Amestecasm bine si lasam 6-7 minute pe foc mediu, pana se inmoaie fructele. Lichidul nu trebuie sa scada de tot. La final adaugam putina coaja de lamaie.

Crema. Amestecam ouale cu amidonul, zaharul si vanilia. Cand obtinem o crema omogena adaugam smantana si laptele. Nu este nevoie sa punem crema pe foc, deoarece se va ingrosa in cuptor.

Dupa ce aluatul a stat la rece il intindem intr-o foaie subtire de 3-4mm si il punem in tarta. Aranjam aluatul frumos, il intepam din loc in loc cu furculita. Deasupra punem hartie de copt si boabe de fasole. Punem tarta la rece.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Coacem tarta pentru 20 de minute. Dupa 15 minute indepartam hartia de copt si boabele de fasole apoi reintroducem tarta in cuptor pentru inca 5 minute.
Scoatem forma din cuptor, dar nu oprim cuptorul. Aranjam feliile de gutui in crusta de tarta. Lichidul ramas il adaugam in crema. Turnam crema peste gutui si dam la cuptor la foc mediu, de 170 grade. Coacem tarta timp de 30-35 minute, pana se rumeneste frumos. Decoram tarta cu frunze de aluat fraged.
O lasam la racit o ora apoi o feliem dupa preferinta. Enjoy!
Tarta cu gutui caramelizate


4 Comments

« Entremet cu piersici si fructe de padure
Tiramisu Charlotte cu inghetata »

Comments

  1. olivia says

    November 22, 2016 at 10:51 am

    O tarta cu un parfum sublim de toamna.

    Reply
  2. Gaby says

    November 26, 2016 at 8:06 pm

    O am in cuptor…doar ca o problema am avut,tava trebuia mai mare,crema a fost prea multa pentru dimensiunea specificata.Cred ca va fi buna oricum.

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      November 28, 2016 at 6:14 am

      Gaby, asa este :))) Si mie mi-a ramas crema, si am copt-o separat. O sa scriu si in reteta, e un aspect ce conteaza. Sper sa-ti placa. Da-mi de stire 😉

      Reply
  3. Giorgi says

    December 5, 2016 at 1:28 pm

    Nu am reusit reteta asta dar asta nu inseamna ca nu mai incerc.Am avut dificultati cu caramelizarea,cand am pus feliile de gutuie s-a facut zaharul beton ,am pus putina apa sa se topeasca.Ma tot gandesc cum ai topit tu zaharul ala caramelizat…Cred ca trebuia sa coc mai mult caci a ramas aluatul crud ,sau poate sa-l pun in strat mai subtire.
    Si asa ,trebuie sa spun ca gustul e divin,puternic aromat si miros ….mmmm….

    Reply

Leave a Reply to Giorgi Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316