• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Prajituri / Prajitura cu caise caramelizate si vanilie

Prajituri

Prajitura cu caise caramelizate si vanilie

Prajitura cu caise caramelizate si vanilie este una din cele mai reusite combinatii facute de mine. Caisele stim cu totii ca merg foarte bine cu vanilia, dar caisele caramelizate aduc o aroma aparte. Caramelul este cel care face diferenta, dar nu orice caramel…ci un caramel fructat, plin de caise aromate.

Prajitura se compune din mai multe straturi, usor delicate as putea spune, atat ca aspect cat si ca tehnica de executie. Pentru inceput avem un blat de bezea cu cacao si migdale, un strat de caise caramelizate, un nou strat de bezea, o crema fina de vanilie si un strat simplu de smantana dulce. O simfonie de arome. Enjoy!

Prajitura cu caise caramelizate si vanilie

Blat bezea

6 albusuri

6 linguri migdale

1 lingura cacao

7 linguri zahar

Crema de vanilie

300 ml lapte

4 galbenusuri

90 gr zahar

4 linguri rase amidon

1 lingurita extract de vanilie

1 praf de sare

2 foi gelatina

200 ml smantana pentru frisca

1 lingurita zahar vanilat

Caise caramelizate

100 gr zahar

10 caise mici si dulci

100 gr unt

Prajitura cu caise caramelizate si vanilie

Blat. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul, cate o lingura pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare pana cand obtinem o bezea frumoasa. Amestecam cacaoa cu faina de migdale apoi le adaugam peste bezea si amestecam usor, folosind o spatula/lingura, cu miscari de jos in sus.

Preincalzim cuptorul la foc mediu spre mic (160 de grade) si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 25/35cm. Turnam bezeaua in tava, nivelam, si coacem blatul timp de 25-30 de minute pana cand este usor crocant la exterior. Scoatem tava din cuptor si lasam blatul la racit apoi il taiem in doua jumatati de dimensiuni 25/17cm..

Caisele caramelizate. Punem zaharul intr-o tigaie si il lasam la caramelizat. Scoatem samburii din caise si taiem fructele in 4 bucati. Cand zaharul e complet caramelizat adaugam fructele. Amestecam bine si lasam compozitia pe foc mediu timp de 8-10 minute, pana cand scade usor lichidul. Oprim focul si adaugam untul.

Punem aceasta crema peste un blat de bezea, si o acoperim cu celelalt blat. Dam la rece.

Prajitura cu caise caramelizate si vanilie

Crema de vanilie. Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul. Galbenusurile le amestecam separat cu un praf de sare si cu amidonul. Cand laptele e fierbinte turnam cateva linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam bine. Rasturnam compozita de oua peste laptele din oala si punem crema pe foc mediu. Amestecam continuu pana cand crema incepe sa fiarba si se ingroasa.
Luam crema de pe foc si acoperim cu o folie alimentara. Gelatina o punem in apa rece. Dupa cinci minute o adaugam in crema calduta. Amestecam bine apoi dam crema la rece.

Smantana pentru frisca o mixam bine cu un praf de zahar. Cand obtinem o spuma bat o adaugam in crema de vanilie cu miscari de jos in sus. Punem crema de vanilie peste prajitura si o dam la rece.

Cand crema de vanilie e intarita adaugam putina crema obtinuta din smantana dulce si zahar vanilat. Decopram prajitura cu bucati de ciocolata. O servim in portii generoase!

Prajitura cu caise caramelizate si vanilie


7 Comments

« Mini cupcakes cu afine si ciocolata
Tortulet cu mousse de afine »

Comments

  1. Placinta Oana says

    August 15, 2016 at 5:02 pm

    Waw! Arata grozav! Felicitari si la cat mai multe retete delicioasa! :*

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      August 16, 2016 at 10:11 am

      Multumesc mult Oana! Te pup!

      Reply
  2. EMIL says

    April 6, 2017 at 12:00 pm

    Pot sa folosesc caise din compot? Doar 10 g de caise?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      April 6, 2017 at 7:42 pm

      Da, se pot folosi caise din compot, scurse bine de suc. Eventual, se mai poate reduce din cantitatea de zahar, cu 20 de grame, ca sa nu fie prea dulce. Este vorba de 10 caise, nu de 10 grame :)

      Reply
  3. adi says

    June 8, 2017 at 11:19 am

    crema obtinuta din smantana dulce si zahar vanilat???????
    batuta sau fiarta??? nu arata a frisca pare a fi ceva cu gelatina

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 8, 2017 at 8:00 pm

      NU este frisca, este doar o crema de smantana. Smantana este bine sa fie una grasa, cu consistenta unei creme. Eu folosesc smantana grasa de casa. Stratul este subtire, si de aceea este mai stabil.

      Reply
      • adi says

        June 9, 2017 at 9:26 am

        Multumesc mult. O zi buna!

        Reply

Leave a Reply to adi Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316