• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Aluat dulce / Baigli cu nuca si mac – cozonac unguresc

Aluat dulce

Baigli cu nuca si mac – cozonac unguresc

Baigli cu nuca si mac, un fel de cozonac care m-a fascinat dintotdeauna. Recunosc ca la inceput alegeam mereu varianta cu mac. Gustul dulce-amarui m-a fermecat multi ani de zile. Treptat insa am inceput sa apreciez si varianta cu nuca. Probabil de cand am descoperit proprietatile benefice ale nucilor. Au urmat apoi cativa ani in care varianta cu nuca ajungea mereu la mine in farfurie. Cea cu mac a ramas in umbra. Asta pana cand m-am hotarat sa incerc si eu cozonacul acesta acasa. Si ma bucur ca am facut ambele variante pentru ca au fost extrem de bune. Cel cu mac a ajuns din nou la sufletul meu si parca l-am redescoperit.

Reteta pe care am incercat-o am preluat-o de la Jamila Cuisine. M-a atras faptul ca ea a tradus reteta chiar de pe un site unguresc. Acest lucru m-a facut sa cred ca se apropie destul de mult de varianta originala. Ceea ce imi doream si eu. Cozonacul a iesit minunat si i-a incantat pe toti din familie. E simplu, delicios, fraged!

Baigli cu nuca si mac

Aluat

500 gr faina

200 gr unt

10 gr drojdie

1/2 lingurita sare

50 gr zahar pudra

2 galbenusuri

150 ml lapte caldut

1 lingurita extract de vanilie

Umplutura mac

200 gr mac

80 gr zahar

100 ml lapte

Umplutura nuca

200 gr nuca

50 gr stafide

70 gr zahar

1 lingurita extract de vanilie

100 ml lapte

1 ou pentru uns

Baigli cu nuca si mac

Aluat. Cernem faina intr-un bol cu sarea. In mijloc punem untul taiat cubulete si incepam sa freamantam pana obtinem un aluat nisipos.

Drojdia o punem in 50 ml lapte caldut impreuna cu o lingura de zahar. Dupa 5 minute o adaugam peste aluat. Deasupra punem si galbenusurile, restul de zahar si extractul de vanilie. Incepem sa framantam. Treptat adaugam lapte caldut. Framantam aluatul timp de 5-10 minute. La final vom obtine un aluat moale, nelipicios. Daca mai este nevoie adaugati lapte, sau faina, dupa caz.

aluat_1

Acoperim aluatul cu folie alimentara si-l dam la rece pentru jumatate de ora.

Umplutura cu mac. Punem laptele pe foc cu zaharul. Dupa ce zaharul s-a topit complet il adaugam peste macul macinat. Amestecam si lasam deoparte.

aluat_3

Umplutura cu nuca. Punem laptele pe foc cu zaharul si stafidele. Dupa ce zaharul s-a topit complet il adaugam peste nuca macinata. Amestecam apoi adaugam si vanilia. Lasam deoparte.

aluat_2

Scoatem aluatul din frigider si-l impartim in doua bucati.

Intindem prima bucata intr-o foaie dretunghiulara subtire. Punem umplutura cu mac si rulam strans. Punem cozonacul intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

aluat_4

Intindem si cealalta bucata de aluat si punem umplutura cu nuca. Rulam strans si asezam cozonacul langa cel cu mac.

Ungem cozonacii cu galbenus de ou diluat cu o lingura lapte. Ii dam apoi la rece pentru 10 minute ca sa se intareasca galbenusul.

aluat_5

Dupa 10 minute scoatem cozonacii din frigider si ii ungem cu albus batut. Dam din nou cozonacii la rece pentru 10 minute.

Preincalzim cuptorul la foc mediu ( 180 de grade ). Cand cuptorul e incins punem tava cu cozonacii inauntru. Ii lasam la copt timp de 35-40 de minute, pana cand se rumenesc frumos deasupra.

Vor capata o crusta aurie lucioasa, formidabila. Ii feliem dupa ce s-au racit complet. Enjoy!

Baigli cu nuca si mac

Baigli cu nuca si mac


3 Comments

« Tort cu mousse de ciocolata, cafea si caramel
Provocarea “Virtual Hug” »

Comments

  1. Victoria says

    December 24, 2018 at 11:28 am

    Buna. Am incercat reteta pe care ai descriso, si mare imi fu mirararea cand am vazut ca amestecul de nuca mi-a iesit o pasta mai lichida. La inceputul recetei precizezi ca ai preluat reteta de la Jamile CUsine. Asa ca am urmarit reteta video de la Jamlla Cusine, si tin sa spun ca ai omis cantitaea de nuca, era de 250 de grame si nu 200 grame, motiv pentru care mi-a iesti amestecul mai lichid, si in consecinta cozonacul a lasat de dorit. Pe viitor ti-as remane indatorata daca ai fi mai atenta la aceste mici detalii. Multumesc

    Reply
  2. Denisa says

    December 3, 2021 at 5:42 pm

    Imi place foarte mult cum prezentati si vreau sa fac dupa reteta dvs. Am o singura intrebare: cand activam drojdia folosim 50 ml lapte din cei 150 ml??

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      December 29, 2021 at 12:57 pm

      Buna, da, asa facem. Restul ii folosim la framantat.

      Reply

Leave a Reply to Paula Gafitescu Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316