• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Aluat sarat / Pains au lait

Aluat sarat

Pains au lait

Pains au lait sunt niste painici dragalase cu lapte, dupa o reteta frantuzeasca.  Cand eram mai tinerica eram topita dupa ele. Le vedeam prin magazine, frumos impachetate, si mereu o punga mare cu painici ajungea la mine in cos. Le savuram la micul dejun, alaturi de unt si de o cana mare cu lapte cald. Erau grozave! Cu greu ma abtineam sa nu mananc toata punga o data. Acum ca am mai crescut ( dada, si pot sa-mi fac si singura painici ) le-am incercat si acasa. Verdictul e ca se fac chiar usor, neasteptat de usor, asa incat ar fi pacat sa nu le incercati. Sunt bune de tot, pufoase, moi si cu un gust delicat de lapte si unt. Vreti painici mai bune ca acestea? Nu exista. Insa reteta o aveti aici si musai sa le incercati.

Pains au lait

Ingrediente

400 gr faina

50 gr unt

200 ml lapte

10 gr drojdie proaspata

1 lingurita sare

1 lingura zahar

Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 15 minute  Nr portii: 12

Pains au laitMod de preparare: Cernem faina cu sarea intr-un bol. Facem o adancitura in mijloc. Laptele il incalzim usor impreuna cu zaharul. Cand e caldut oprim focul si adaugam drojdia. Lasam sa stea timp de 10 minute la odihnit.

Punem laptele peste faina impreuna cu untul moale. Incepem sa framantam pana obtinem un aluat omogen, Dupa caz, mai adaugam faina sau lapte. Continuam framantarea timp de 10 minute, pana cand obtinem un aluat elastic si nelipicios. Acoperim aluatul cu un prosop curat si-l lasam la dospit timp de 30-40 de minute.

Tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor. Rasturam aluatul pe masa de lucru usor infainata. Impartim aluatul in 12 bucati egale. Luam fiecare bucata si-i dam o forma lunguiata, in genul unei mini-baghete. Punem toate mini-baghetele pe hartia de copt din tava. Cu un cutit cu varful ascutit le crestam in 3 locuri. Ungem painicile cu ou batut si le lasam la dospit timp de 30 de minute.

Intre timp, incalzim cuptorul la 200 grade. Dupa ce au dospit painicile si si-au dublat volumul, sunt gata de copt. Le mai ungem o data cu ou batut si le introducem in cuptorul bine incins. Le lasam la copt timp de 13-15 minute, pana cand se rumenesc frumos.

Pains aux lait_2

Cand sunt gata. scoatem tava din cuptor pe un gratar. Daca dorim painicile mai moi atunci trebuie sa le acoperim cu un prosop curat la 5 minute dupe ce le-am scos din cuptor. Daca dorim crusta mai crocanta, atunci le lasam descoperite pana la racirea completa.

Sunt painicile perfecte pentru a incepe ziua intr-un mod minunat. La final va las o poza cu sectiunea pufoasa si delicioasa. Enjoy!

Pains au lait

Sursa de inspiratie aici


3 Comments

« Tort stracciatella cu cirese
Black Forest Cupcakes »

Comments

  1. Alexandra says

    June 24, 2015 at 12:16 am

    Cand privesc acele imagini, imi vine a crede ca ai putea sa o mananci goala. Ma rog, nu degeaba si scrie ‘Enjoy Dessert’. Zic ca trebuie incercata.

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 24, 2015 at 6:00 am

      Alexandra, iti multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase! Painicile sunt chiar simplu de facut, si rezultatul este super bun. Daca le incervci, sa-mi spui si mie cum au iesit. O zi frumoasa!

      Reply
  2. Claudia says

    October 7, 2015 at 5:09 pm

    Ce mult imi plac si mie.Cu siguranta voi incerca reteta ta.Pupici

    Reply

Leave a Reply to Claudia Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316