• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Aluat sarat / French Brioche

Aluat sarat

French Brioche

In ultima vreme am incercat cateva de retete de pastiserie frantuzesti. Am inceput cu aceasta brioche minunata iar apoi am continuat cu “pains au lait” si “croissants aux chocolat”. Azi va las aceasta reteta de french brioche – briosa frantuzeasca, iar celelalte vor urma in curand.

Brioche ( briosa ) este o paine delicata cu oua si destul de mult unt. Nu se face foate greu insa procedeul este putin anevoios. Aluatul dupa ce este fratamantat trebuie sa stea cateva ore bune la frigider, cel putin 12, si abia apoi putem sa lucram cu el. Dupa ce este modelat mai trebuie sa stea la crescut intr-un loc caldut si abia apoi putem sa punem minunata briosa la cuptor. Rezultatul insa este grozav. Este o paine atat de buna si aromata. Nu este dulce, insa are gustul acela grozav de unt. In concluzie este o painica grozava la micul dejun, langa o cana calda cu lapte.

French Brioche

Ingrediente
350 gr faina
10 gr drojdie proaspata
4 oua mari
5 gr sare
50 ml lapte
20 gr zahar
200 gr unt moale

Timp de preparare: 1 ora Timp de asteptare: 14 ore Timp de coacere: 45 min

French Brioche

De obicei framant aluatul cu mana, atunci cand fac un aluat dospit clasic, insa acum m-am folosit de mixer pentru ca este un procedeu de framantare mai indelungat.

DSC_0069

Cernem faina si o punem in bol. Deasupra presaram sare. Laptele il incalzim usor apoi oprim focul. Punem zaharul si drojdia peste lapte si lasam la dospit 10 minute.

Peste faina turnam maiaua si ouale. Incepem sa framantam cu mixerul. Framantam timp de 10 minute pana cand aluatul devine elastic si bine omogenizat.

Incepem sa adaugam untul treptat, cate o bucata pe rand. Framantam dupa fiecare bucata de unt adaugata pana cand aluatul e omogen. Dupa ce am terminat de adaugat untul mai framantam timp de 10 minute pana cand aluatul e moale, elastic si se dezlipeste de pe peretii bolului. Acoperim aluatul si-l lasam la dospit la temperatura medie pana isi dubleaza volumul. Apasam apoi usor aluatul pentru a scoate aerul. Il acoperim cu folie alimentara si-l introducem la frigider pentru 12 pana la 24 de ore.

A doua zi scoatem aluatul din frigider. Va fi un aluat mai ferm, mai putin moale si mai usor de lucrat cu el. Pregatim tava/tavile in care vrem sa coacem briosa in sensul ca o/le vom unge bine cu unt. Eu am folosit doua forme mici rotunde de tort. Tapetam tava cu hartie de copt pe laterale astfel incat hartia sa depaseasca marginea tavii cu 10cm.

DSC_1

Modelam aluatul de briosa dupa forma dorita si apoi il punem in tava/tavi. Lasam la dospit din nou timp de aproximativ 2 ore, pana cand isi dubleaza volumul.

Preincalzim cuptorul la 200 grade. Ungem briosa crescuta cu galbenus de ou. O crestam din loc in loc cu un cutit ascutit si apoi o introducem in cuptorul incins. Dupa 15 minute reducem focul la 170 grade si mai coacem briosa timp de 30 minute.

French Brioche

Cand e gata scoatem briosa pe un gratar la racit, iar dupa 5 minute o scoatem din tava insa lasam hartia de copt in jurul ei pana la racirea completa.

Rezultatul este o briosa perfecta. Sa aveti pofta!

French Brioche_4

 


3 Comments

« Best Turtle Brownies
Inghetata sandwich cu vanilie si capsune – fara zahar »

Comments

  1. Ioana says

    May 14, 2015 at 5:19 am

    Ah, ce-mi plac franţuzismele!
    Arată tare bine cu dulceaţă, mă face să vreau un tea party! :)

    Reply
    • Paula says

      May 14, 2015 at 6:41 am

      Daaaa, si mie imi plac! Hai sa facem un tea party atunci 😉

      Reply
  2. Cristina says

    May 14, 2015 at 4:42 pm

    Ce bunatate!!! Chiar as manca o felie!

    Reply

Leave a Reply to Paula Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316