• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Torturi / Tort cu zmeura, lamaie si fructul pasiunii

Torturi

Tort cu zmeura, lamaie si fructul pasiunii

Nu trebuie sa existe un motiv anume pentru a face tort. Cel putin pentru mine nu. Este drept ca de cele mai multe ori fac torturi cu diferite ocazii sau aniversari. Uneori insa fac cate un tort in momentul in care am inspiratie sau o anumita idee despre cum as vrea sa arate. De data aceasta nu stiam exact cum o sa arate insa stiam ce anume vreau de la acest tort. Sa fie dulce acrisor, cu un blat delicat si crema fina cu zmeura si lamaie. Iar cand spun crema fina nu pot decat sa ma gandesc la mousse sau bavareza. Si uite asa am compus tortul din mai multe straturi delicioase: blat cu migdale, fructul pasiunii, bavareza de lamaie, crema de zmeura si caramel, din nou bavareza de lamaie, un nou strat de blat, bavareza de lamaie iar la final jeleu de lamaie.
Gustul lamaii predomina in acest tort insa este completat intr-un mod delicios de fructul pasiunii si zmeura. Enjoy!

Tort cu zmeura, lamaie si fructul pasiunii_2

Blat
2 oua
60 gr zahar
1 lingura ulei
60 gr faina de migdale
1 praf de sare

Bavareza de lamaie
350 gr lemon curd
10 gr gelatina
30 ml apa
400 ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar pudra
1 lingurita extract de vanilie

Cremeux cu zmeura si caramel
100 gr piure de zmeura
60 gr zahar
200 ml smantana pt frisca
2 oua mari
4 gr gelatina

Jeleu de lamaie
100 ml lemon curd
1 lingura zahar
100 ml apa
4 gr gelatina

4-5 bucati din fructul pasiunii

Tort cu zmeura, lamaie si fructul pasiunii_1

Blat. Ouale – la temperatura camerei- le mixam bine cu praful de sare si zaharul pana cand se dechid la culoare si isi dubleaza volumul. Adaugam lingura de ulei si mixam foarte putin doar pana la omogenizare. 
Oprim mixerul si adaugam faina de migdale amestecand usor cu miscari de jos in sus. 

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava mica de 17-18cm diametru. Turnam compozitia de blat in tava si nivelam. Coacem blatul timp de 20-25 de minute pana trece testul cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar la racit apoi il taiem in doua bucati.

Bavareza de lamaie. Pentru inceput trebuie sa ne asiguram ca avem suficient lemon curd in casa. La mine pe blog gasiti o reteta foarte bun de lemon curd iar cantitatea rezultata este suficienta pentru acest tort.

Punem 100 gr lemon curd la incalzit pe foc mic. Gelatina o hidratam in 30 ml de apa. Cand lemon curdul este cald oprim focul si adaugam gelatina apoi amestecam bine. Adaugam restul de lemon curd si vanilia apoi dam la rece pentru jumatate de ora.
Smantana pentru frisca o mixam bine impreuna cu zaharul pudra pana obtinem o spuma ferma. Incorporam frisca cu miscari de jos in sus in lemon curd si vom obtine o minunata crema de lamaie

Cremeux cu zmeura si caramel. Gelatina o punem la hidratat in 3 linguri de apa. 
Punem zaharul la caramelizat iar cand se transforma intr-un caramel auriu frumos adaugam smantana si amestecam bine pentru a obtine un amestec omogen. Crema o punem din nou pe foc mic impreuna cu piureul de zmeura. Adaugam ouale si mixam bine dupa fiecare adaugare. Amestecul nu ar trebui sa fiarba doar sa ajunga la o temperatura foarte inalta. Oprim focul si adaugam gelatina amestecand foarte bine. Dam crema la rece.

Jeleu de lamaie. Gelatina o punem la hidratat in 30 ml apa. Incalzim lemon curdul cu restul de apa si zaharul. Cand amestecul e fierbinte oprim focul si adaugam gelatina. Amestecam bine si lasam deoparte.

Tort cu zmeura, lamaie si fructul pasiunii_4

Asamblare.
Pregatim o tava cu diametru mai mare cu aproximativ 2-3cm decat cea in care am copt blatul. Asezam o bucata de blat iar peste el vom intinde pulpa din fructele pasiunii. Deasupra punem o treime din bavareza de lamaie. Peste bavareza intindem crema de caramel si zmeura. Continuam cu un nou strat de bavareza, jumatate din cantitatea ramasa. Peste bavareza vom aseza al doilea blat. Deasupra vom intinde din nou pulpa din fructul pasiunii iar apoi distribuim uniform si cu grija restul de crema bavareza ramasa. Dam tortul la rece pentru o jumatate de ora. 
Peste crema vom turna jeleul de lamaie si dam din nou tortul la rece pentru 4-5 ore, preferabil peste noapte.

A doua zi ornam tortul cu fasii de ciocolata alba si cu fructe proaspete apoi putem sa-l feliem dupa preferinta. 
Este un tort delicios, delicat cu un gust dulce acrisor dat de crema de lamaie, dar completat de aromele dulci ale zmeurei si fructului pasiunii. Poftiti la tort cu zmeura, lamaie si fructul pasiunii!

Tort cu zmeura, lamaie si fructul pasiunii_5


9 Comments

« Fursecuri cu ciocolata si visine
Prajitura inteligenta cu ciocolata »

Comments

  1. Laura Nechita says

    February 7, 2015 at 8:29 am

    Frumos, o incantare pentru simturi! Bravo,Paula! Va pupam!

    Reply
  2. Anonymous says

    February 7, 2015 at 3:33 pm

    Minunat ca si autoarea lui,felicitari.Spune-mi te rog,pulpa din fructul pasiunii care se pune pe primul blat o faci jeleu sau o pui pur si simplu asa?Te sarut si la car mai multe retete delicioase.Gianina.

    Reply
  3. Diaconta says

    February 8, 2015 at 9:53 am

    Nici nu am cuvinte.Superb si banuiesc cat e de gustos.

    Reply
  4. Anonymous says

    February 8, 2015 at 1:01 pm

    Multumim de reteta este minunata.,Spune-mi te rog pulpa din fructul pasiunii care se pune peste primul blat se foloseste in stare cruda zdrobita si ameatecata cu zahar doar?Gianina

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      February 8, 2015 at 7:49 pm

      Buna Gianina, ma bucur mult ca iti place tortul. Eu am pus pulpa fara adaos de zahar pentru ca mi s-a parut suficient de dulce. O seara frumoasa!

      Reply
    • Paula Gafitescu says

      February 8, 2015 at 7:50 pm

      Buna Gianina, ma bucur mult ca iti place tortul. Eu am pus pulpa fara adaos de zahar pentru ca mi s-a parut suficient de dulce. O seara frumoasa!

      Reply
  5. Ana says

    October 16, 2015 at 2:10 pm

    Buna ziua! In primul rand va felicit pentru lucrarile de arta care le faceti! Arata extraordinar toate! Am incercat mai multe retete si au iesit foarte bine?Am o intrebare, cand spuneti ca punem ouale in crema de caramel, si mixam, va referiti la mixatul cu mixerul sau merge si cu un tel normal? Eu nu am decat robot din acela mare de masa.Multumesc pentru raspuns, o zi buna!

    Reply
  6. Leni says

    June 20, 2017 at 6:56 am

    Buna ziua,
    Cum sa amesteci caramelul cu smântână pana la omogenizare,când zaharul se solidifica.Cum sa lași crema lemon 30 Min.la frigider și s-o amesteci cu frișcă,când după 30 Min.la frigider este beton???

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      June 20, 2017 at 7:43 pm

      Nu stiu. Imi spuneti dumneavoastra cum ati reusit?

      Reply

Leave a Reply to Leni Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316