• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Prajituri / Tiramisu

Prajituri

Tiramisu

Tiramisu este un desert pe care l-am indragit de la prima degustare. Este atat de fin, delicat, are o crema cu parfum intens si culmineaza cu un strat decadent de cacao. Cei care iubesc cafeaua cu siguranta ca nu pot refuza o portie de tiramisu. Nici eu nu o refuz, chiar daca nu consum cafea in mod normal insa la deserturi aroma de cafea mi se pare irezistibila.
 
Am incercat sa fac o reteta aproape de original insa mi-a lipsit un lucru – poate unii spun ca e esential insa eu nu stiu si nici nu contrazic – si anume vinul de Marsala. Insa fiindca la noi se gaseste destul de greu, iar mie imi era o pofta grozava de tiramisu, m-am hotarat sa fac fara vin de Marsala si sa inlocuiesc cu ce cred eu ca merge, si anume cu rom si esenta amaretto. A iesit deosebit de bun, va garantez! 
Tiramisu 
Ingrediente
16 piscoturi de casa sau din comert
250 gr mascarpone
3 oua mari
1 praf sare
80 gr zahar
120 ml cafea tare
50 ml rom
2 linguri esenta amaretto
1 lingurita extract de vanilie
 
Timp de preparare: 30 min. Timp de asteptare: 5-6 ore Nr portii: 8-10 
Tiramisu  
Pregatim cafeaua, care nu trebuie sa fie deloc calda atunci cand o folosim ci la temperatura camerei. 
Dupa ce masuram cei 120 ml de cafea adaugam aproximativ 50 ml rom si o lingura de esenta amaretto. Suntem gata cu lichidul pentru insiropare. 
 
Crema se face foate usor, insa tin sa precizez ca eu am folosit ouale crude, exact cum e in reteta originala. Nu am pus la aburi galbenusurile impreuna cu zaharul asa cum am gasit in numeroase retete. Am facut acest lucru pentru a fi cat mai aproape de original si am folosit oua foarte proaspete, din surse sigure. Daca respectati si voi aceste indicii nu ar trebui sa fie probleme, insa daca va este teama sa folositi oua crude, atunci puteti pune galbenusurile la bain-marie impreuna cu zaharul pana se albesc, si le amestecati cu mascarpone abia dupa ce ajung la temperatura camerei.
 
Revenim la crema mea. Mascarpone, la temperatura camerei, il mixam usor pana cand devine cremos. Separat mixam galbenusurile cu zaharul pana cand se albesc la culoare si isi dubleaza volumul. In acest moment adaugam mascarpone si continuam sa mixam pana cand obtinem o crema omogena. La final adaugam o lingurita de extract de vanilie si o lingura de amaretto. Lasam crema deoparte.
 
Albusurile le batem spuma tare impreuna cu un praf de sare. Incorporam usor albusurile in crema de mascarpone, la inceput o patrime din spuma de albus pana cand crema devine mai usor de lucrat, apoi restul de spuma o incorporam cu miscari de jos in sus. Albusurile vor face crema sa fie mai aerata.
 
Pregatim o forma mare de chec si o tapetam cu folie de aluminiu. Luam fiecare piscot si il insiropam pe fiecare parte in cafea, fara a-l tine prea mult in lichid pentru a nu se inmuia prea tare. Dupa ce am acoperit fundul tavii de chec cu piscoturi punem jumatate din crema si apoi trecem la restul de piscoturi. Acoperim si al doilea strat de piscoturi cu crema, invelim tiramisu cu folie si-l dam la rece pentru aproximativ 5-6 ore pentru a se stabiliza crema.  
Tiramisu
 
In momentul servirii pudram tiramisu cu cacao din abundenta – sau cu ciocolata rasa pentru cei care il prefera mai dulce – si astfel ne vom delecta cu una din cele mai bune portii de tiramisu de casa. Acest tiramisu este bine de servit in maxim 2 zile de la preparare.
 
Enjoy!
 Tiramisu


19 Comments

« Cheesecake cu mascarpone, amaretto si rodie
Coronite cu unt si cascaval »

Comments

  1. coco says

    February 24, 2014 at 3:52 pm

    o minunatie, vreeeaauuu!!!!!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      February 28, 2014 at 8:28 am

      Coco, ma bucur ca-ti place :)

      Reply
  2. Rocsy Ciobanu says

    February 24, 2014 at 5:48 pm

    Ce as servi si eu!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      February 28, 2014 at 8:28 am

      Rocsy, te invit la o portie 😉

      Reply
  3. sandra neiva says

    February 25, 2014 at 6:37 am

    adoro, adoro das minhas sobremesas favoritas, este ficou muito muito lindo e delicioso.

    beijinhos

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      February 28, 2014 at 8:28 am

      gracias Sandra!

      Reply
  4. Didi says

    February 25, 2014 at 1:00 pm

    splendid! bravo!
    eu cred ca tu gatesti pentru tot cartierul dulciuri 😛 . noi, ne-am cam ingrasat iarna asta numai din ce-am postat … si am mai am atatea pe lista ca sa le prepar :(

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      February 28, 2014 at 8:29 am

      Didi, multumesc! :) Momentan in permit, cand o sa ma apuc de slabit o sa fie mai dureros cu dulciurile:D

      Reply
  5. Licuta Marin says

    February 25, 2014 at 8:39 pm

    Mmm, ce bine arata si nu am mai mancat de mult! Yummy! Pup!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      February 28, 2014 at 8:29 am

      Licuta, ma bucur mult ca-ti place! Pupici

      Reply
  6. Alina Vicu says

    February 26, 2014 at 7:37 am

    M-am imbolnavit privind bunatatea asta. Arata demential! Pup!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      February 28, 2014 at 8:29 am

      Alina draga, multumesc frumos! Pup

      Reply
  7. TeoBucatar says

    February 26, 2014 at 8:41 am

    Preferata mea!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      February 28, 2014 at 8:30 am

      Teo, si mie imi place grozav.Pup!

      Reply
  8. Laura M says

    February 26, 2014 at 8:56 am

    Yammy! Si eu vreau sa fac de mult timp :)

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      February 28, 2014 at 8:30 am

      Laura, se face usor asa ca nu mai astepta 😉

      Reply
  9. Luiza says

    November 14, 2016 at 4:07 pm

    Buna seara. Ce dimensiune are forma de chec?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      November 15, 2016 at 7:16 pm

      Buna Luiza. Forma de chec are o dimensiune de 10/30cm.

      Reply
      • Luiza says

        November 16, 2016 at 8:49 pm

        Multumesc pentru raspuns. Prajitura a iesit pur si simplu delicioasa. Data viitoare va trebui sa dublez cantitatile ?

        Reply

Leave a Reply to Didi Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316