• Prajituri
  • Torturi
  • Cupcakes
  • Aluat dulce
  • Tarte
  • Cheesecake

Enjoy Dessert!

Enjoy food, enjoy life!

  • Home
  • Index Retete
  • Blog
  • Categorii
    • Aluat dulce
    • Aluat sarat
    • Biscuiti
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Clatite
    • Diverse >>>
      • Dulce Romanie
      • Dulciuri diverse
      • Provocarea secreta
      • Raw/Vegan
      • Retete Green Sugar
    • Dulciuri de post
    • Inghetata
    • Muffins/Cupcakes
    • Prajituri
    • Retete de mancare >>>
      • Aperitive
      • Ovo-lacto-vegetarian
      • Mancare de post
    • Tarte >>>
      • Tarte/placinte dulci
      • Tarte/Placinte sarate
    • Torturi
  • Blogroll
  • Contact
  • Prajituri cu ciocolata
  • Retete sarbatori
You are here: Home / Aluat dulce / Cozonac cu nuca si ciocolata

Aluat dulce

Cozonac cu nuca si ciocolata

In urma  cu ceva vreme am reusit sa fac un cozonac delicios, unul din cei mai buni cozonaci facuti de mine, daca nu chiar cel mai bun. A trecut mai bine ca painea calda!! Am asteptat sa se iveasca o ocazie buna de a posta reteta, si pentru ca acum ne mai desparte doar putin timp de sarbatoarea frumoasa a Craciunului m-am gandit sa va las aceasta reteta care merita din plin incercata. Cu siguranta o sa fie o aparatie frumoasa si delicioasa pe masa de sarbatoare…
Ingredientele de mai jos sunt pentru doi cozonaci mari, pufosi si cu multa umplutura.
Cozonac cu nuca si ciocolata_2
 Aluat
1 kg faina
25 gr drojdie
1 ou
4 galbenusuri
100 gr smantana
500 ml lapte
1 lingurita sare
5 linguri zahar
1 lingurita pudra de portocale (optional)
4 linguri ulei
 
Umplutura
700 gr nuca macinata
200 gr ciocolata neagra
100 ml lapte
150 gr zahar brun
1 plic zahar vanilat
4 albusuri
 
1 ou pentru uns
 
Cozonac cu nuca si ciocolata_3
 
Pregatim toate ingredientele pentru aluat cu doua ore inainte de a ne apuca de treaba. Faina o cernem intr-un vas mare si facem o adancitura in mijloc. Incalzim usor 100 ml de lapte, adaugam o lingura de zahar si drojdia si lasam 10 minute sa stea la loc caldut. 
 
Galbenusurile le amestecam cu oul intreg, smantana, sarea, pudra de portocale si restul de zahar. Punem maiaua in adancitura facuta in faina, apoi adaugam amestecul de galbenusuri si smantana si incepem sa framatam. Laptele il adaugam treptat si ne oprim in momentul in care aluatul devine suficient de moale si framantatul devine mai usor. Trebuie sa obtinem un aluat omogen, moale dar nelipicios. Asadar, dupa caz, mai punem lapte sau faina. La final adaugam uleiul si framantam pana cand este incorporat complet. 
 
Pudram aluatul cu faina si-l acoperim cu un prosop curat apoi il punem la loc caldut pentru o ora, sau pana cand isi dubleaza volumul. 
 
Cat timp dospeste aluatul facem umplutura. Ciocolata o punem pe foc impreuna cu laptele si zaharul. In momentul in care ciocolata este topita complet adaugam nuca si zaharul vanilat si amestecam bine. La final adaugam si albusurile batute usor, apoi dam crema deoparte la racit.
 
Cozonac cu nuca si ciocolata_4
 
Pregatim doua tavi mari de cozonac si le ungem bine cu ulei. 
 
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il trecem pe masa de lucru si-l impartim in doua parti egale. 
Luam o bucata si o impartim din nou in doua parti. Intindem fiecare bucata de aluat intr-un dreptunghi mai lung putin decat dimensiunea tavii si distribuim uniform pe el 1/4 din umplutura. Rulam cat mai strans pe lungime si asezam ‘sulul’ intr-un loc infainat. Procedam la fel si cu cealalta jumatate de aluat. Impletim cele doua suluri cat mai strans posibil apoi le punem in tava de cozonac.
 
Din cealalta bucata de aluat formam un nou cozonac dupa acelasi procedeu. Ungem cozonacii cu ou batut apoi ii lasam pentru inca o ora la dospit, pana cand isi maresc considerabil volumul.
 
Preincalzim cuptorul la 190 de grade iar cand este incins introducem cozonacii. Dupa 10 minute micsoram focul la 180 de grade si ii mai coacem pentru 35-40 de minute, pana cand sunt rumeniti si crescuti frumos. 
 
Scoatem cu grija cozonacii din cuptor si-i lasam in tava 10 minute pentru a se racori usor apoi ii transferam pe un gratar si ii acoperim cu un prosop curat. Cozonacii se feliaza cel mai bine cand sunt raciti complet. Se servesc cu pofta! 

Cozonac cu nuca si ciocolata_1


22 Comments

« Prajitura cu crema de mere, caramel si bezea
Fursecuri (inimioare) cu nuca si scortisoara »

Comments

  1. Dohotariu-Avram Alina says

    December 8, 2013 at 7:35 pm

    Vai ce-aș mânca o feliuță!

    Reply
  2. diamond says

    December 8, 2013 at 8:45 pm

    arata super! yummy!

    Reply
  3. Anonymous says

    December 9, 2013 at 5:58 am

    Foarte bine arata si eu abia astept sa ii prepar ,o sa incerc si varianta ta ! Gabriela.

    Reply
  4. Buburuza Bubu says

    December 9, 2013 at 6:57 am

    Nu pot spune decat ,Bravo…… privind la poze imi vine sa ma apuc de copt :)

    Reply
  5. Gabriela says

    December 9, 2013 at 8:17 am

    Miroase a Craciun aici la tine! Mi-e dor de-un cozonac aromat, asa ca al tau! Interesanta umplutura cu ciocolata neagra si zahar brun!

    Reply
  6. Carol says

    December 9, 2013 at 9:10 am

    Cei mai frumosi! asa ii ieseau si bunicii mele. Te admir.
    Sa ai o luna minunata si sanatate maxima.

    Reply
  7. DiaMar bucataria galbena says

    December 9, 2013 at 9:20 am

    Minunati!

    Reply
  8. Alina Vicu says

    December 9, 2013 at 10:44 am

    O bunatate de cozonacel! Iau si eu o felie. 😉
    Pup

    Reply
  9. Rocsy Ciobanu says

    December 9, 2013 at 12:00 pm

    Frumos cozonac, pufos, exact cum imi place. Bravo!

    Reply
  10. Laura M says

    December 9, 2013 at 12:43 pm

    Wow ce bine ti-a iesit! Nu am facut niciodata cozonac. Voi incerca varianta ta.

    Reply
  11. Laura Nechita says

    December 9, 2013 at 1:41 pm

    Iti dai seama ca nu am rezistat sa nu vin si eu :))) Arata …de nota 20! Te pupacesc!

    Reply
  12. Lilly says

    December 9, 2013 at 6:22 pm

    Cozonacul e pentru mine inca o mare incercare.Desi l-am facut de cateva ori inca nu am atins standardul “ca la mama acasa”.Al tau arata per-fect!

    Reply
  13. Cătău says

    December 10, 2013 at 3:32 pm

    ce delicios trebuie sa fie!!!! saliverzzz!!!!

    Reply
  14. TeoBcatar says

    December 10, 2013 at 6:45 pm

    Arata excelent draga mea, pacat ca nu pot sa-l gust!

    Reply
  15. kintsch diana says

    December 11, 2013 at 8:32 am

    Ce cozonac aratos si plin de nuca

    Reply
  16. Teodora says

    December 26, 2013 at 1:36 pm

    O reteta foarte foarte buna pe care am ales-o pt. primii cozonaci facuti de mine. Cei mai buni pe care i-am mancat vreodata! Sarbatori Fericite!!!!!

    Reply
  17. beautiful life says

    December 11, 2014 at 1:32 pm

    ce fel de smantana ai folosit?

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      December 11, 2014 at 2:20 pm

      Am folosit smantana grasa de gatit, cu peste 25% grasime.

      Reply
    • beautiful life says

      December 12, 2014 at 4:01 am

      multumesc mult! :)

      Reply
  18. Stefy says

    December 15, 2021 at 9:28 pm

    Multumesc foarte mult!
    Cea mai buna reteta pentru Craciun!

    Reply
    • Paula Gafitescu says

      December 29, 2021 at 9:25 am

      Ma bucur mult :)

      Reply
  19. Ștefan says

    December 24, 2021 at 7:22 am

    Foarte frumos, dar dacă încercați să folosiți cacao (pudră) în loc de ciocolată va trebui să folosiți mai multă nucă și puțin amidon…
    Mie mi-a ieșit și este foarte bun! ?

    Reply

Leave a Reply to TeoBcatar Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Buna, sunt Paula! Sunt autoarea blogului, persoana din spatele aparatului foto si cea care poarta sortul in bucatarie. Va invit sa descoperiti deliciile prezentate pe Enjoy Dessert!

Categorii populare

  • Prajituri cu ciocolata
  • Prajituri
  • Torturi
  • Cheesecake

Must Reads

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Follow me on pinterest

Visit Enjoy Dessert!'s profile on Pinterest.

S-ar putea sa va placa si….

Muffins cu zmeura si ciocolata

Muffins cu zmeura si ciocolata

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Cheesecake cu zmeura si fistic – fara coacere

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Verine cu piersici si crumble cu scortisoara

Brownies cu caramel si nuci pecan

Brownies cu caramel si nuci pecan

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Trufe cu ghimbir si ciocolata alba

Follow    

Bloguri prietene

Lecturi si Arome

Copyright © Enjoy Dessert! 2012-2015. Toate drepturile sunt rezervate. · Divine theme by Restored 316