Imi place dovleacul si imi place aceasta perioada a toamnei cand vedem tarabele pline cu dovleci de diferite forme si marimi, toti asteptandu-si cumparatorii. Asa se face ca de fiecare data cand trec pe la piata cu greu rezist tentatiei de a cumpara o minunatie de dovleac.
De cele mai multe ori il consumam simplu, copt cu putina scortisoara. Insa cand am pofta de altceva atunci prepar din el fel si fel de bunatati: inghetata, cheesecake sau chiar si un tort delicios. De data aceasta va prezint o reteta destul de simplu de facut si anume o placinta cu dovleac. Are umplutura din plin, e aromat si cu un aluat fraged. Daca va place dovleacul copt (caci despre el e vorba si in placinta asta) atunci sa nu ezitati sa o faceti.
Aluat
450 gr faina
50 gr untura
10 gr drojdie
1 ou mare
100 gr smantana grasa
100 ml lapte
1 praf de sare
o lingura zahar
Umplutura
500 gr dovleac copt
130 gr zahar
200 gr smantana grasa
2 oua
scortisoara
1 lingurita extract de vanilie
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 50 min Nr portii: 16
Incalzim usor laptele impreuna cu lingura de zahar apoi adaugam drojdia si lasam 10 minute la dospit.
Separat cernem faina intr-un bol incapator. Adaugam untura si incepem sa framantam cu varful degetelor pana cand obtinem un aluat sfaramicios. Facem apoi o adancitura in mijloc. Turnam laptele cu drojdia in centru apoi adaugam oul batut cu un praf de sare si smantana si incepem sa framantam. Daca mai este nevoie se poate adauga lapte sau faina, in functie de consistenta aluatului. Acoperim aluatul cu folie alimentara si-l dam la rece pentru o ora.
Umplutura nu e greu de facut nici ea. Avem nevoie de aproximativ 1/2 kg de dovleac copt. Pentru aceasta ar fi nevoie de 800 grame de dovleac crud taiat in bucati potrivit de mari si puse la cuptor la foc mare timp de aproximativ o ora. Cand dolveacul e patruns il scoatem din cuptor, il curatam de coaja (daca nu am facut-o inainte de a-l da la cuptor) si punem miezul intr-un bol mare. Acum este momentul sa punem blenderul in functiune pentru ca avem nevoie de o pasta de dovleac. Dupa ce am obtinut pasta de dovleac adaugam zaharul apoi ouale, cate unul pe rand, si mixam bine. La final punem smantana si mirodeniile: scortisoara dupa gust si extract de vanilie. Amestecam din nou si lasam deoparte.
Preincalzim cuptorul la foc mediu. Pregatim o tava medie (24/24cm sau 20/30 cm) si o ungem cu unt apoi tapetam fundul cu hartie de copt.
Impartim aluatul in doua parti egale. Intindem jumatate intr-un dretunghi de dimensiunea tavii si punem foaia cu grija in tava. Turnam si umplutura peste aluat. Intindem si cealalta bucata de aluat si o punem peste umplutura. Din loc in loc intepam cu o furculita. Ungem placinta cu ou batut si o introducem la cuptor cand acesta este incins.
Coacem placinta timp de 40-50 de minute, pana cand este frumos rumenita. Scoatem placinta din cuptor si o lasam la racorit in tava. Portionam dupa preferinta iar in momentul servirii o pudram cu zahar pudra din abundenta.
Enjoy!
super bine arata!! iau si eu una ca si asa nu am mai mancat demult un desert cu dovleac!!!
Deja am o pofta de placinta cu dovleac care imi da cosmaruri….placintar am, cred ca ma duc sa ma apuc. Fotografiile tale sunt superbe ca de obicei, felicitari. Nico
O Doamne cum arata!!!! Demential!!!! :*
ce frumoasa e… si parfumata! :*
Acum am si eu in cuptor placinta cu dovleac
Preferata mea toamna!
Duminica frumoasa :*
salivez 😉
Yammy!!! Trebuie sa fie tare buna!
Frumoasa prezentarea si delicioasa placinta !
un desert minunat si parfumat!
ce frumoasa e! si eu pregatesc din nou ceva dulce cu dovleac, ca nu ma pot desparti de el:))
Am facut-o si mi-a iesit foarte buna. O recomand cu caldura.
Adina, ma bucur mult ca ti-a placut. O zi frumoasa!
E nemaipomenită reteta!Pot face si cu umplutura de brânză sărată?
Buna Alexandra, ma bucur ca-ti place. Cred ca foile merg si cu umplutura de branza sarata.